Politiikka

Sipilä vakuutti puoliväliriihen neuvottelujen sujuvan hyvässä hengessä – päätöksistä kerrotaan jo tänään kello 17

Työllisyyden parantamiseksi tulossa pitkä lista muutoksia.

”Meillä on oikein hyvä henki. Eilen ollaan istuttu ja valmistettu prosessia. Ei se tästä paljon parempi voi olla”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi maanantaiaamuna hallituksen kehysriihineuvottelujen alla.

”Työllisyystavoite vaatii vielä jumppaa”, hän lisäsi.

Sipilän mukaan työllisyyttä parantavista toimia on pitkä lista, joita valmisteltu jo pitkään.

”Ne priorisoidaan talouden mukaan. Lisää toimia tarvitaan, se on selvä”, Sipilä linjasi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sipilän mukaan hallitus kertoo tänään sovittavista ratkaisuista maanantaina kello 17 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

HS näyttää tilaisuuden suorana.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus kokoontui maanantaina pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan niin sanottuun puoliväliriihen tarkastelemaan kulunutta kahta vuotta ja päättämään, mitä hallitus aikoo seuraavan kahden vuoden aikana, jos hallitus pysyy kasassa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pitivät maanantaina vähän ennen kymmentä Kesärannan pihalla lyhyen tiedotustilaisuuden siitä, minkälaisia ratkaisuja on luvassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi hallituksen saavan tänään valtiovarainministeriön tuoreimman ennusteen talouden tilasta ja talouskasvusta.

Orpo viittasi Suomen Pankin viimeiseen ennusteeseen ja vihjasi ministeriön arvion olevan jokseenkin linjassa tämän ennusteen kanssa.

”Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kattauksesta. Eli pidetään kiinni siitä, mitä on linjattu”, Orpo kehui hallituksen päättäväisyyttä.

Ulkoministeri Timo Soini sanoi pitävänsä tärkeimpänä sitä, että nyt jatketaan Suomen talouden hyvää kehitystä, kun käänne on saatu aikaan.

Luultavana pidetään, että hallitus lisää vahvuuttaan kolmella ministerillä ja perääntyy näin Sipilän hallituksen alun lupauksesta pitää ministerimäärä pienenä.

Kysymykseen mahdollisista päätettävistä uusista ministeripaikoista Soini vastasi näin:

”Ministerit ja kanisterit katsotaan sitten, ne eivät ole päällimmäisenä. Jos järkeviin ratkaisuihin päädytään, toki niitä kannatan, kun olen ollut niitä koko ikäni tekemässä.”

Tämän jälkeen Soini kehui itseään myös siitä, että pitää aina sanansa.

Sipilä ja Orpo kertoivat olevansa tyytyväisiä Eurooppa-myönteisen Emmanuel Macronin ykkössijaan Ranskan presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella.

Soini sanoi, että hän ei koskaan kommentoi toisten maiden vaalituloksia.

”Se, mikä tapahtui, on että vanhat puolueet romahti”, Soini kuitenkin sanoi.

Puoliväliriihentarkastelulla on kansalaisille merkitystä, koska hallitus päättää keneltä se ottaa ja kenelle antaa loppukaudellaan.

Kovin järisyttäviä päätöksiä ei kuitenkaan ole odotettavissa, koska hallituksen poliittinen selkänoja heikentyi ratkaisevasti kuntavaaleissa. Perussuomalaiset kärsivät rökäletappion eikä keskustallakaan mennyt hyvin.

Halut koviin poliittisiin päätöksiin ovat huvenneet. Hyvänä puolena hallituksen kannalta on se, että Suomen taloustilanne on valoisampi kuin hallituksen aloittaessa toukokuussa 2015. Siitä huolimatta keskeisin tavoite löytää suomalaisille merkittävästi lisää töitä on karkaamassa ulottumattomiin.

Työllisyysasteen pitäisi nousta hallituskauden loppuun mennessä 72 prosenttiin. Nyt se on alle 69 prosentissa. Tarvittaisiin työtä ainakin 70 000 ihmiselle.

Riihi on kaksipäiväinen. Loput tulokset hallitus kertoo huomenna tiistaina.

Etukäteen hallitus on jaotellut päätettävät asiat neljään koriin: työllisyys ja kasvu, välittäminen, turvallisuus ja uudistukset.

Tärkeimpiä kysymyksiä, joihin riihestä odotetaan uusia aloitteita, ovat odotusten mukaan seuraavia:

Miten työttömät saadaan liikkeelle, miten puututaan kannustinloukkuihin, mitä sääntelyä olisi vielä purettava, miten kuntien kuntien tehtäviä ja velvoitteita voidaan keventää, miten koulutus ja innovointitoiminta pelastetaan leikkausten jälkeen.

Lisäksi saattaa tulla päätöksiä perhevapaiden uudistuksista, sisäisen turvallisuuden parantamisesta ja veronalennuksista.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  10. 10

   Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää