Politiikka    |   HS-analyysi

Vapaavuoren kannatti luopua siirtymä­korvauksestaan – Jokaista senttiä ei ole tyylikästä kahmia omaan taskuun

Jan Vapaavuori luopuu 9 600 euron kuukausikorvauksesta ja jatkaa näin Sauli Niinistön ja Olli Rehnin viitoittamalla tiellä. Parin päivän pohdinta ja julkisuus auttoivat ratkaisun tekemisessä.

Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori (kok) ilmoitti maanantaina blogissaan lahjoittavansa pääosan Euroopan investointipankki EIP:n varapääjohtajan tehtävästä annettavasta siirtymäkorvauksesta.

Syynä oli se, että siirtymäkorvauksen moraalinen oikeutus voidaan Vapaavuoren mukaan perustellusti kyseenalaistaa.

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että Vapaavuori on oikeutettu arviolta 9 600 euron kuukausittaiseen korvaukseen, kun hänen 24 000 euron kuukausipalkkansa laskee pormestarina runsaaseen 14 000 euroon kuukaudessa.

Korvausta oli määrä maksaa joko 17 kuukauden tai kolmen vuoden ajan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Käsittääkseni siirtymäkorvausta aletaan maksaa automaattisesti, eikä sitä tarvitse erikseen hakea. Kun tällainen järjestely on kerran olemassa, niin en minä siitä aio kieltäytyäkään”, Vapaavuori sanoi perjantaina Ilta-Sanomille.

Siirtymäkorvauksen perustetta on syystä ihmetelty erityisesti Euroopan investointipankin kaltaisten poliittisten palkintovirkojen osalta.

Apulaispääjohtajia on EIP:ssä kahdeksan kappaletta, ja heidät valitaan eri maista poliittisin perustein.

Esimerkiksi Suomessa puolueet ovat sopineet keskenään, mille puolueelle tuo määräaikainen virka kuuluu.

Työ ei edellytä päivänkään työkokemusta pankkialalta, eikä sitä usein varapääjohtajilla olekaan.

EIP:ssä palkka on äärimmäisen kevyesti verotettu, niin kuin muissakin EU:n huippuviroissa. Siihen kuuluvat mittavat eläke-edut, ja ainakin Vapaavuoren kertoman mukaan erilaiset palkan päälle tulevat kulukorvaukset muodostavat merkittävän osan nettopalkasta.

EU:n alaisten yksiköiden hulppeita siirtymäkorvauksia perustellaan esimerkiksi sillä, että pankin johtajat eivät voi suoraan siirtyä yksityisen sektorin palvelukseen.

Kun pankin tavallisilla johtajilla täytyy olla erilaisia kilpailukykyisiä etuja, tulee poliittisesti valitulla johdolla, johtajien esimiehillä, olla vielä hieman paremmat edut kuin heidän alaisillaan, ajatellaan.

Vapaavuori sanoi pormestarivaalikampanjansa aikana useaan otteeseen, että hänen palkkansa puolittuu, kun hän suostuu tulemaan Helsingin pormestariksi ja palkka laskee kymppitonnilla.

Hän kertoi kuitenkin tekevänsä tämän uhrauksen mielellään, koska rakastaa Helsinkiä.

Lue tarkemmin asiasta tästä.

Kun lauantaiaamuna soitin Vapaavuorelle kysyäkseni, miten palkka puolittuu, jos kymppitonnin palkanalenemista korvaa liki samansuuruinen kuukausikorvaus EIB:ltä, Vapaavuorella oli yllättäen hyvä vastaus.

Hän oli puhunut nettopalkkansa puolittumisesta tai tarkemmin ottaen nettotulojen putoamisesta 60 prosenttiin nykyisestä.

Siirtymäkorvauksista hän ei puolestaan halunnut tarkemmin vaalikeskusteluissa puhua, koska ei halunnut avata ansioitaan eikä tällaiseen keskusteluun tullut luontevaa mahdollisuutta.

Ymmärtääkseni Vapaavuori eli tuolloin myös siinä käsityksessä, että esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö ja Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn olivat aikanaan vastaavanlaisissa tilanteissa ottaneet siirtymäkorvauksen vastaan.

Näin Niinistö ja Rehn eivät kuitenkaan tehneet.

Niinistö antoi kansanedustajan palkkansa hyväntekeväisyyteen siirtyessään EIP:n varapääjohtajan paikalta kansanedustajaksi.

Kun Rehn siirtyi pitkän komissaariuran jälkeen Euroopan parlamenttiin, hän puolestaan ilmoitti komissiolle kieltäytyvänsä mittavasta siirtymäkorvauksesta, koska katsoi pärjäävänsä mepin palkalla.

Uskoisin molempien tekojen sopivan monen suomalaisen arvomaailmaan.

Toki toiset voivat pitää sitä tyhmyytenäkin, ettei saatuja etuja käytä hyväksi maksimaalisesti.

Politiikassa ja kunnian miesten kesken uskottavuus ja tietty moraalinen ryhti on kuitenkin tärkeää – eikä ainoastaan oman itsekunnioituksen takia.

Sauli Niinistöstä tuli koko kansan rakastama presidentti. Olli Rehn on vakain askelin nousemassa Suomen Pankin seuraavaksi pääjohtajaksi, tai ainakin erittäin varteenotettavaksi kandidaatiksi tuohon tehtävään.

Jan Vapaavuorella on hyvät mahdollisuudet samanlaiseen uraan.

Silloin jokaista senttiä ei ole tyylikästä kahmia omaan taskuun. Eikä se edes kannata.

Korjaus maanantaina 24.4. kello 20.15: Aiemmin tekstissä EU-komission alaiseksi yksiköksi nimetty EIP muutettu muotoon ”EU:n alainen”. EIP on Euroopan unionin pankki, jonka omistavat jäsenvaltiot.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää