Politiikka

Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

Hallitus sai puoliväliriihen päätökset tehdyksi. Tiedotustilaisuus aiheesta on noin kello 22.15. Tulossa on muun muassa leikkauksia asumistukeen.

Suomen hallitus päättää valtion rahankäytöstä kaksipäiväisessä puoliväliriihessä. Tiedotustilaisuus päätöksistä alkaa noin kello 22.15. Suora studiolähetys on jo käynnissä.

Keskustelut venyivät tiistai-iltana myöhään. Viimeisenä asialistalla olivat kannustinloukkujen purkaminen ja uudet ministerit. Hallitus yrittää purkaa erityisesti asumistukeen liittyviä kannustinloukkuja. Asumistukea leikataan, mutta käytännössä leikkaukset johtavat siihen, että toimeentulotuen menot kasvavat.

Ministereitä tulee ilmeisesti kolme lisää. Oikeusministerin salkkua on soviteltu kokoomukselle, ja keskusta saisi maatalousministerin paikan. Perussuomalaisten salkkuyhdistelmä olisi kulttuuriministeriö höystettynä esimerkiksi eurooppaministerin salkulla.

Opintotukeen tulee 75 euron kuukausittainen huoltajakorotus.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Se lisää opintotukimenoja 10 miljoonalla eurolla. Huoltajakorotuksen saisi noin 20   000 lasta huoltavaa opintotukea saavaa opiskelijaa.

Hallitus totesi kautensa alussa, että Suomen talouden rakenteet ovat rempallaan ja näkymät surkeat. Niin sanotun kestävyysvajeen kurominen umpeen vaatisi 10 miljardin euron säästöt.

Toinen hallituksen päätehtävä oli löytää suomalaisille merkittävästi töitä. Tavoitteeksi asetettiin työllisyysasteen nosto 72 prosenttiin hallituskauden loppuun mennessä. Tämä tavoite on karkaamassa hallituksen ulottumattomiin.

Näitä tavoitteita yritetään nyt raapia kokoon puoliväliriihessä. Kyseessä on hallituskauden puoliväliin ajoitettu tuumaustauko. Siinä hallitus arvioi, miten hallitusohjelma on tähän asti toteutunut ja määrittelee loppuvaalikauden päämäärät.

Hallitukselle voi antaa tunnustusta siitä, että se julkisti kautensa aluksi tarkat ja kunnianhimoiset tavoitteet.

Toisaalta juuri ne asettavat sen nyt tukalaan tilanteeseen. Lisäksi hallituksen on vaikea saada aikaan kunnon päätöksiä. Voit lukea hankalasta asetelmasta lisää täältä ja täältä.

Hallitus joutuu riihessä ensin keksimään keinoja, joilla pyritään tavoitteisiin. Kun keinoja ei kuitenkaan riitä, pitää hallituksen miettiä, miten asiat saadaan näyttämään siltä, että tavoitteisiin oltaisiin pääsemässä ainakin jotenkuten.

Hallituksen odotetaan kertovan ratkaisuistaan päivän päätteeksi. HS kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun hallitus tiedottaa riihen tuloksista.

Tämä oli 10 miljardin tavoitteen tilanne riiheen lähdettäessä:

4 miljardia säästöjä: Tähän osaan sisältyvät hallituksen leikkaukset. Virallisesti hallitus on saavuttamassa tavoitteen. Valtion vuotuisia menoja on sopeutettu niin, että lähivuosina niiden taso painuu neljä miljardia alemmaksi kuin ilman tehtyjä toimenpiteitä. Todellisuudessa tavoitteen toteutuminen on yhä epävarmaa ja hallituksessa kiistellään tilanteesta. Paineita uusiin säästöihin olisi, mutta perussuomalaiset ja keskusta ilmoittivat ennen kehysriihtä, että lisäleikkauksia ei tehdä.

Seuraa tätä: Mikä on valtiovarainministeri Petteri Orpon ilme, jos pääministeri Juha Sipilä tai ulkoministeri Timo Soini sanoo, että neljän miljardin säästöt ovat kasassa?

3 miljardia rakenneuudistuksia: Tässä lokerossa isoin asia on sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus. Se etenee, joskin aika kaoottisissa tunnelmissa. Säästöjen toteutuminen on täysin auki.

Seuraa tätä: Myöntävätkö ministerit, että sote-säästöjen toteutuminen on epävarmalla pohjalla?

1 miljardi kuntien säästöistä: Hallitus joutui huomaamaan, että se ei pysty kuntien puolesta päättämään niiden rahankäytöstä. Tavoitetta muutettiin jo niin, että miljardin säästöt haetaan laajemmin julkisesta taloudesta eikä ainoastaan kuntien menoista. Kehysriihestä on odotettavissa on uusia keinoja, joilla kuntia pyritään saamaan kulukuurille.

Seuraa tätä: Kuinka konkreettisia ovat toimet, joilla hallitus sanoo hoitavansa tämän tavoitteen toteutumisen?

2 miljardia talouskasvusta: Tämä on tavoitteen unelmahöttö-osuus. Julkisen talouden tasapainoa tietysti parantaa se, jos kansantalous kasvaa. Viime aikoina talouden veto on parantunut, mikä edistää tämän tavoitteen saavuttamista. Toisaalta talouden noususuhdanne ei auta pitkän aikavälin näkymiä, koska Suomen talouden ongelmat ja kestävyysvaje ovat luonteeltaan rakenteellisia. Hyvä talouden vire voi pikemminkin aiheuttaa sen, että paine välttämättömien muutosten tekemiseksi vähenee.

Seuraa tätä: Jos hallitus vetoaa (mahdolliseen) talouskasvun kiihtymiseen voimakkaasti, se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että rakenteellisten ongelmien osalta ei ole saatu paljoa aikaan.

Lisäongelma: Suomella on käynnissä isot puolustushankinnat, niistä tärkeimpänä uudet hävittäjät. Hankinnat ovat niin kalliita, että ne vaikuttavat koko julkisen talouden tasapainoon.

Seuraa tätä: Sipilä totesi jo maanantaina, että näitä hankintoja ei oteta huomioon, kun katsotaan tavoitetta Suomen velkaantumisen pysäyttämisestä. Uudet hävittäjät siis ostetaan velaksi, joka tulee muun velkaantumisen päälle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Säästöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  8. 8

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  9. 9

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  10. 10

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää