Politiikka    |   Kommentti

Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

Hallituksen kehysriihen päätösten mittasuhteita ymmärtää paremmin, kun luvuista ottaa ”miljoona”-sanat pois.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus piti myöhään tiistai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi kahden seuraavan vuoden toimintasuunnitelmistaan.

Päätökset voisi tiivistää seuraavasti.

Hallitus antaa 300 miljoonaa euroa lisävaroja erilaisiin tärkeiksi katsomiinsa kohteisiin. Lisäksi hallitus myy 200 miljoonalla euron edestä valtion omaisuutta ja sijoittaa nämä rahat pääomiksi Tekesin ja Suomen Akatemian kaltaisiin instituutioihin.

Näiden tekojen mittaluokkaa on vaikea hahmottaa suhteessa valtion tämän vuoden 55 miljardin euron tulo- ja menoarvioon, koska miljoonat ja miljardit ovat tavalliselle kuolevaiselle vaikeita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mittasuhteiden selvittämiseksi asiaa voi selvittää jättämällä ”miljoona”-sanat tekstistä selityksen ajaksi pois ja ajatella valtion sijalle itsensä tai oman kuvitteellisen yhtiönsä.

Sellainen auttaa usein hahmottamaan, minkä mittaluokan päätöksiä tehdään.

Jutun lukemisen jälkeen ”miljoona”-sanat voi lisätä paikalleen ja lisätä kuvitteellisen itsesi tilalle hallituksen trion eli pääministeri Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps).

Kokeillaan!

Kuvitteellinen tilanne: Sinulla olisi 55 000 rahan vuosibudjetti, jota pyörittää neljä vuotta.

Kahden vuoden kuluttua pitäisit ison pohdintasession siitä, miten varat jaetaan lopuksi kahdeksi vuodeksi.

Se olisi aika tärkeä hetki.

Kun strategiatyö ja päätökset olisi viimein saatu tehtyä, kutsuisit kaikki tutut ja tuntemattomat koolle.

Aluksi kertoisit tietysti, että nyt on tullut tehtyä merkittäviä linjauksia.

Sitten avaisit yksityiskohdat.

Olet päättänyt että panet 55 000:n vuosimassista peräti 300 vuodessa erilaisiin hyviin juttuihin!

Eikä tarvitse ottaa edes lisää lainaa, kun rahaa riittää.

Eikä siinä vielä kaikki!

Aiot lisäksi myydä omaisuuttasi 200 rahalla ja panet ne rahat talteen niin, että rahojen korot saa käyttää pesämunina innovaatioihin ja tieteeseen, eli nyt pannaan tase tuottamaan.

Siitä tulee käytettäväksi tulevaa korkotuloa jopa vitonen vuodessa!

Jippii!

Joku sitten kysyisi siellä tiedotustilaisuudessasi, että eikö tämä ole aika pieni muutos tämä 300 rahaa. Sehän on sama kuin jos joku keskituloinen pitäisi infon kertoakseen, että aikoo ostaa tänä vuonna kahdet farkut ja paidan.

Sama kysyjä voisi selittää kohteliaasti, että ei hän ehkä muuten kysyisi, mutta kun sinulla on aika isoja huolia, työttömyyttä perheessä ja velkaakin, niin odotettiin kavereiden kanssa vähän riuskempia liikkeitä.

Joku toinen voisi kysyä sitäkin, että eikös sinun antamiesi ennakkotietojen mukaan pitänyt vähentää 850 rahaa niistä menoista, joilla tuet vuosittain kavereiden yrityksiä?

(Tämä 850 miljoonaa euroa perustuu hallituksen tilaamaan työ- ja elinkeinoministeriön ja Etlan selvitykseen siitä, minkä verran jopa haitallisiksi katsottavia yritystukia jaetaan vuodessa.)

No, tähän sinä vastaisit reippaasti, että ne olikin yllättäen niin vaikeita päätöksiä, että päätit olla tekemättä ollenkaan, ja että palaat niihin ehkä myöhemmin syksyllä. (Orpon kertomaa tiedotustilaisuudessa)

Sitten kertoisit positiivisena uutisena, että unohtui sanoa sekin, että metsän kunnostamiseen aiot panna ylimääräisen vitosen. Ja että sekin on iso ja merkittävä raha metsälle. (Orpo mainitsi tämän tiedotustilaisuuden lopussa.)

Sitten ne tiedotustilaisuudessa tehtävät kysymykset ikään kuin ehtyisivät. Että sellaisia suunnitelmia.

Pitkälti tällainen olo tuli eilisestä hallituskauden puolivälin kehysriihi-infosta, jossa istuin muiden toimittajien joukossa.

Yhteensä kehysriihessä viilattiin siis alle prosenttia budjetin varoista.

Se on aika vähän uusia kohdennuksia, kun linjataan kahden seuraavan vuoden strategiaa, jolla Suomi halutaan saada nousuun.

Toimiiko tällainen yksinkertaistus, vai tekeekö se hallaa monimutkaisten asioiden ymmärtämiselle?

Ainakin minulle tällainen asioiden suhteuttaminen auttaa, vaikka tiedän, että valtiota ei voi verrata yhtiöön saati tavalliseen ihmiseen.

Suosittelisin samaa ajatusleikkiä ministereillekin.

Sellainen voi auttaa tulevaisuudessa linjakkaiden päätösten tekemisessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää