Politiikka

Sampo Terho nousee perussuomalaisten uudeksi kulttuuri­ministeriksi: ”Suuri kunnia”

Terhon vastuulle tulevat kulttuuri, urheilu ja Eurooppa-asiat. Eduskuntaryhmässä nimitys ei ollut läpihuutojuttu, vaikkei ryhmä äänestänytkään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valinnut perussuomalaisten viidenneksi ministeriksi Sampo Terhon. Hänen vastuulleen hallituksessa tulevat kulttuuri, urheilu ja Eurooppa-asiat.

Terho, 39, on toiminut perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtajana. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä.

”On suuri kunnia sekä perussuomalaiselle puolueelle että minulle henkilökohtaisesti vastaanottaa kulttuuriministerin tehtävä, etenkin näin itsenäisyyden juhlavuonna”, Terho kertoi toimittajille eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Hän painotti, että kulttuuri on keskeinen asia kaikille Suomen puolueille. Terhon mukaan kansakunta ilman kulttuuria olisi kuin ruumis ilman sielua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Linjani EU:n suhteen onkin tunnettu. Ajan tiukasti Suomen kansallista etua”, hän kommentoi salkkuun yhdistettyä Eurooppa-ministerin roolia.

Terhon lisäksi puoluehallitukselle oli ilmoittautunut myös toinen ehdokas. Hän oli HS:n tietojen mukaan Kari Kulmala. Lisäksi eduskuntaryhmän kokouksessa Mika Niikko olisi halunnut mittauttaa kannatuksensa ministerin tehtäviin, mutta lopulta ryhmä ei äänestänyt, vaan keskusteli ja lopuksi hyväksyi Sampo Terhon valinnan.

Ryhmässä oli ollut sananvaihtoa siitä, kuka perussuomalaisissa päättää ministerivalinnoista. Nyt päätöksen teki puoluehallitus.

Niikon mukaan päätös kuuluu puolueen sääntöjen mukaan puoluevaltuustolle ja eduskuntaryhmälle. Niikon mukaan ryhmässä tehtiin nyt tulkinta, että puolueen säännöt kieltävät eduskuntaryhmää päättämästä valinnasta, ”ja päätös oli, että tästä ei äänestetä”.

Niikon mukaan asia harmittaa häntä, mutta ”tästä mennään vain eteenpäin”. Hän arvioi, että kannatusta ryhmässä olisi ollut.

Puolueen puheenjohtajan Timo Soinin mukaan eduskuntaryhmässä keskusteltiin etupäässä oikeusministerin salkun vaihtamisesta kulttuuriministerin salkkuun ja vertailtiin salkkujen painoarvoa.

Oheisella videolla Timo Soinin kommentit. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.


Nykyinen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström kertoi kokouksen jälkeen olevansa tyytyväinen, että hänen taakkansa kevenee. Lindström sanoi jo aiemmin kertoneensa ryhmälle, että jos salkkuun ei tule kevennyksiä, hän ei jatka enää ministerinä.

”Nyt pääsen keskittymään asiaan, joka omasta mielestänikin on leipälaji”, Lindström sanoi työministerin tehtävästä.

Ennen eduskuntaa Terho oli europarlamentaarikko. Hän nousi EU-parlamenttiin Soinin siirryttyä eduskuntaan vuonna 2011, ja hänet valittiin jatkokaudelle Brysseliin vuonna 2014. Hän lähti kuitenkin eduskuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2015 ja tuli valituksi.


Suomen Eurooppa-yhteistyöhön liittyvät asiat irrotetaan Terholle Timo Soinin ulkoministerin salkusta. Kulttuuri ja urheilu tulevat kokoomuksen Sanni Grahn-Laasoselta, joka tämän jälkeen keskittyy vain opetusministerin tehtäviin.

Eurooppa-asioihin Terho on perehtynyt, mutta kulttuuri- ja urheiluasioilla hän ei ole julkisuudessa profiloitunut.

Terho on ehdolla perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi, joka valitaan kesäkuun alun puoluekokouksessa.

Jos hänet valitaan puheenjohtajaksi Soinin jälkeen, hänelle olisi joka tapauksessa pitänyt raivata paikka hallituksessa, sillä Soini on kovasti toivonut voivansa jäädä ulkoministeriksi. Muiden puolueiden aiemmat kokemukset ovat osoittaneet, että hallituspuoluetta on vaikea johtaa hallituksen ulkopuolelta.

Terho käynnisti puheenjohtaja­kampanjansa viikko sitten. Tuolloin hän kertoi, että pitää Suomen paluuta omaan valuuttaan mahdollisena ja jopa todennäköisenä.

Terho myös arvioi, että perussuomalaiset voisivat päättää alkuvuodesta 2019, ottaako puolue eduskuntavaaliteemakseen EU-kansanäänestyksen. Terho itse ei vielä kerro kantaansa.

Terhon vakavin haastaja puheenjohtajakisassa, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, vaikuttaa pitävän virheenä sitä, että perussuomalaiset antoivat pois oikeusministerin salkun ja ottivat tilalle heppoisemman kulttuuri- ja urheiluministerin salkun. Halla-aho kommentoi asiaa keskiviikkona HS:lle.

Halla-ahon mukaan on äkkiä katsoen vaikea nähdä, että liikunta- ja kulttuuriministeri olisi perussuomalaisten prioriteettien kannalta yhtä painava kuin oikeusministeri.

Oikeusministerin salkku menee kokoomukselle. Keskusta puolestaan valitsi jo uudeksi maatalousministerikseen Jari Lepän, joka on maanviljelijä ja kansanedustaja.

Ministereiden määrän lisääminen johtuu siitä, että hallitusneuvotteluissa sovituista yhdistelmäsalkuista tuli raskaita ministereille.

Erityisen tiukoilla on ollut työ- ja oikeusministerin tehtäviä hoitanut perussuomalaisten Jari Lindström, jonka uupumisesta koko ministerilisäys sai alkunsa.

Lindström sanoo terveytensä nyt kohentuneen. ”Lääkitys on kunnossa, ja olen lisännyt liikuntaa. Ei minulla burnoutia ollut, mutta terveys meni.”

Sampo Terho on valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta. Hänen pääaineenaan oli Suomen historia.

Hän oli harkinnut upseerinuraa, mutta se karahti siihen, että hän ei armeija-aikanaan päässyt reserviupseerikouluun.

Terho on poliitikonuransa ohella työskennellyt tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa ja rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa.

Terho on edelleen Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja. Liiton virallinen tehtävä on edistää suomalaisuutta, mutta eniten se on profiloitunut kielikysymyksessä eli kritisoinut pakollista ruotsin kielen opetusta.

Alla voit tutustua tarkemmin Sampo Terhon mielipiteisiin ja testata, ajatteletko samoin. Mielipiteet on poimittu HS:n kuntavaalikoneesta.

Testissä on mukana osa vaalikoneen vastauksista – kokonaisuudessaan Terhon vaalikonevastaukset löytyvät täältä. Terho valittiin kuntavaaleissa Helsingin kaupunginvaltuustoon, tosin pienemmällä äänimäärällä kuin Jussi Halla-aho.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Perussuomalaiset
 • Sampo Terho
 • Ministerit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää