Politiikka

Kyselytunnit ovat tuskaa ministereille – oppositio ”haistaa veren” ja paljastaa helposti heikot tiedot

Ministerit eivät tiedä kysymyksiä etukäteen. Petteri Orpon (kok) mukaan joskus tulee tunne, että sali haluaa saada ministerin nalkkiin.

Eduskunnan pitkäaikainen instituutio, torstaina pidettävä suullinen kyselytunti, on ministereille yllättävän kova paikka.

Monet heistä ovat olleet vuosikaudet politiikassa, esiintyneet suurille ja pienille yleisöille ja olleet tavan takaa haastateltavina suorissa lähetyksissä.

Silti kyselytunti on pulssia nostava hetki. Se kävi ilmi Helsingin Sanomien viikon takaisista ministerihaastatteluista, joissa oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) kertoivat paineistaan.

Lindström kertoi HS:ssa, että pahimpia ovat oikeusministeriötä koskevat kysymykset, joita varten hänellä on ollut valmiina kansiossa virkamiesten kirjoittamia vastaussapluunoita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ongelma on vain se, että kansanedustajat kyllä huomaavat, jos ministeri ei oikeasti tiedä jotakin. Oppositio niin sanotusti haistaa veren ja paljastaa kysymys kysymykseltä ministerin tietämättömyyden.

Juha Rehulan mukaan kyselytunnilla ”olet alasti ja yksin”.

Rehula itse on ollut toisellakin puolella luhistamassa ministeriä pirullisilla kysymyksillä. Viime oppositiokaudella keskusta sai esimerkiksi marraskuussa 2011 peruspalveluministeri Maria Guzeninan (sd) pihtiotteeseen omaishoidon tuen verovapaudesta. Se oli luvattu hallitusohjelmassa, mutta sitä ei ollut budjettiesityksessä.

Kysymysvuoro kiersi keskustan edustajalta toiselle Guzeninan kiemurrellessa ministeriaitiossa. Jotta asia ei olisi jäänyt epäselväksi, mukaan liitettiin myös arvioita ministerin vastauksista.

”Teidän vastauksenne on aivan liirumlaarumia”, nykyinen kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoi. Tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) säesti:

”Jestas, mitä höpöhöpöä.”

Jännitystä lisää se, että Yleisradio lähettää kyselytunnit suorana lähetyksenä. Katsojia on yli 300 000, mikä on lähetysaikaan nähden paljon.

Toisin kuin monet luulevat, ministerit eivät tiedä kysymyksiä etukäteen. Puhemies saa ennen kyselytuntia kuulla eduskuntaryhmiltä, mitkä ovat kysymykset ja ketkä ovat kysyjät. Näin hän osaa ryhmitellä aihepiirit ja arvioida, paljonko aikaa käytetään kuhunkin kysymykseen.

Suurin oppositiopuolue, nykyisin Sdp, aloittaa, elleivät ryhmät muuta sovi.

Joskus ministerit kertovat valmisteltavista asioista yksityiskohtia, jotka eivät ole aiemmin olleet tiedossa. Siksi mediakin seuraa kyselytunnin tarkasti.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) esimerkiksi kertoi kyselytunnilla vuosi sitten, että hallitus joutuukin vielä miettimään esitystään päivähoitomaksujen korottamisesta.

Viime torstain kyselytunnilta ei tullut uutisia, mutta kysymykset olivat ajassa kiinni. Pinnalla kupli HS:n uutisoima kuohuttava aihe: työttömät joutuvat vastaisuudessa hakemaan kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa.

Pääoppositiopuolue oli ennen kyselytuntia salamyhkäinen aiheesta, jotta ministeri ei olisi saanut vihiä. Nytkin vain toisesta suupielestä mutistiin toimittajille, että työllisyydestä kysytään.

”Ministeri Lindström, suunnitteletteko todella tällaista pakkopakettia ja tällaista tuplakarenssia?”, Maria Tolppanen (sd) aloitti kysymyssarjan.

Kysymykseen on aikaa minuutti, samoin vastaukseen. Jari Lindström selitti, että kyseessä on vasta lakiluonnos.

Tolppanen oli kuitenkin vasta lämmittelyä: Sdp otti esiin järeät aseet eli kaksi entistä työministeriään Tarja Filatovin ja Lauri Ihalaisen.

Oppositioryhmissä on pilvin pimein entisiä ministereitä, jotka tuntevat aiheet kuin omat taskunsa. Joskus he tuntevat asian jopa paremmin kuin nykyinen ministeri.

Filatov sai puhemiehen erikoisluvalla kysyä kolme kysymystä peräkkäin, ärhäkkään sävyyn. Ihalainen oli kilttinä miehenä sovinnollisempi:

”Arvostamani työministeri, minä toivon, että tässä muodossa tätä lakiesitystä, joka nyt on valmisteilla, ei tänne tuotaisi.”

Kohtalon ivaa on, että nyt torstaina eniten äänessä oli juuri kyselytuntistressistään avautunut Lindström. Hän sai vastata kaikkiaan 17 kysymykseen.

Kyselytunnin jälkeen puhetta johtanut varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) ja Lindström kohtasivat kahvilan ovella.

”Hyvin pärjäsit”, Pekkarinen sanoi ministerille puoliääneen.

Pekkarinen sanoo HS:lle, että periaatteessa kaikki kyselytunnin varatut kysymykset voivat liittyä samaan aiheeseen. Torstainakin yli puolet tunnista käytettiin työttömyysasioihin, joista Sdp:n lisäksi myös vihreät halusivat kysyä.

”Demareiden kysymys liittyi ajankohtaiseen valmisteluasiaan, joten annoin sille vähän enemmän aikaa”, Pekkarinen sanoo.

”Jos on ilmiselvä aktuelli asia, ministereitä on kyllä briiffattu. Ministerit pärjäävät yleisesti ottaen aika hyvin.”

Pekkarinen lisää, että ”terässä” ja valmiuksissa on eroja.

”Jos tulee vähän taisteluhenkisempi kysymys, jotkut vastaavat samassa hengessä konfrontaation tietoisen hakemisen idealla. Toiset ajattelevat, että kun silitän tuota oikein kauniisti, niin lisäkysymys ei ole niin paha”, Pekkarinen kuvaa taktiikoita, jotka hän entisenä ministerinä tuntee hyvin.

Pekkarisen mukaan hankalinta on, jos ministeri vastaa rutiinilla eikä käytännössä sano yhtään mitään. Hänestä parempi on tunnustaa tietämättömyytensä kuin alkaa runoilla.

Sepittelyyn sortui muun muassa Alexander Stubb, joka kertoi kyselytunnilla loppuvuodesta 2015, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS kertoi pian kyselytunnin jälkeen, että itse asiassa 21 viranomaisesta 10 vastusti, 9 ei ottanut selvää kantaa ja 2 kannatti.

Stubb joutui heittonsa takia kovaan myllytykseen ja pyysi anteeksi seuraavalla kyselytunnilla.

Miten valmistaudut kyselytuntiin?


Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok):

”Kyselytuntiin ei oikeastaan voi valmistautua. Saan faktapapereita avustajilta, mutta muuten on pakko luottaa siihen, että osaa vastata.”

”Kun olin maa- ja metsätalousministeri, jouduin sanomaan ilmastoneuvotteluihin liittyvään kysymykseen, että täytyy perehtyä tähän. Jos ei tiedä vastausta, ei kannata ryhtyä selittelemään.”

”Alussa jännitti, mutta ei enää. Joskus tosin tuntuu, että salista halutaan saada ministeri nalkkiin. Mutta olen alkanut jopa tykätä kyselytunneista.”


Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps):

”Seuraan julkista keskustelua, mutta moni kysymys liittyy myös hallitusohjelmaan ja budjettilakeihin. Joskus putkahtaa uudestaan kysymyksiä, jotka olivat esillä kuukausia sitten.”

”Käyn etukäteen läpi ministeriön tausta-aineistoa, jota on käytetty lakeja valmistellessa. Me saamme myös ajankohtaistietoa Kelasta.”

”Kyselytunti ei ole painajainen, en ole sen takia yöuniani menettänyt. Mutta kyllä koen ne haasteellisina. Onhan myös mukavia asioita, joista kysytään, kuten perustulo. Niitä on kiva liputella.”


Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk):

”Etukäteen mietin, minkä verran voi itselle tulla kysymyksiä, ja käyn aihealueita läpi.”

”Tätä kyselytuntia (4.5.) varten olin käynyt mielessäni läpi yritystuet ja niihin liittyvän problematiikan. En ollut nyt varannut minkäännäköisiä papereita, vaan luotin siihen, että selkäytimestä tulee.”

”Silloin kun esimerkiksi Terrafame oli ajankohtainen, olin opetellut sen joka puolelta. Kaikkein vaikein on sellainen, että kysymyksen loppuosassa yhtäkkiä tuleekin sinulle osoitettu kysymys ja vielä aiheesta, johon et ollut varautunut.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Torstain traditio


 Eduskunnan kyselytunti on aina torstaisin kello 16–17.

 Kyselytunnit aloitettiin 1960-luvun puolivälissä. Aina 1990-luvun alkuun asti kyselytunnin kysymykset lähetettiin ministereille ennakkoon, ja heillä oli aikaa laatia niihin vastaukset.

 Nykyisin kyselytunti on nopeatahtinen, eivätkä ministerit tiedä kysymyksiä etukäteen.

 Ministerin ei ole suotavaa lintsata kyselytunnilta. Ulkomaanmatkaa pidetään hyväksyttävänä syynä, mutta muuten kyselytunnin päälle ei saisi ajoittaa muita menoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • kyselytunti
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää