Politiikka

Uusi laki jakamassa työttömät kahteen kastiin – aktiivista ja onnekasta työtöntä palkitaan

HS:n tietojen mukaan lakiesitys työttömyysturvan aktiivimallista lähtee lausuntokierrokselle tällä viikolla.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistuu HS:n tietojen mukaan ensi viikolla lakiesitys, joka jakaisi työttömät kahteen kastiin heidän aktiivisuutensa ja onnekkuutensa perusteella.

Laki on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta, mutta ainakin suurin palkansaajien keskusjärjestö eli SAK vastustaa sitä. Järjestön mielestä laki olisi työttömyysturvan heikennys.

Kyseessä on sisarlakiesitys viime perjantaina lausuntokierrokselle lähteneestä lakiesityksestä, jolla pakotetaan työttömiä hakemaan töitä keskimäärin kerran viikossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Marjaana Maisonlahti asettaa sanansa niin, että lakiesitys lähtee viimeistään toukokuun aikana lausuntokierrokselle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Esityksen pitäisi olla valmiina ennen elokuussa alkavia ensi vuoden budjettia koskevia hallituksen neuvotteluja.

Maisonlahti sanoo, että lakia on valmisteltu viime syksynä kokoontuneen, valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen johtaman työryhmän pohjalta. Työryhmä oli erimielinen mutta jätti muistion, jonka pohjalta laki on tehty.

Hetemäen työryhmä kutsui ehdotustaan nimellä aktiivimalliksi omavastuupäivin.

Aktiivimallissa parhaassa asemassa ovat ne, jotka ovat saaneet hankittua vähintään 18 tuntia työtä itselleen kolmen kuukauden aikana minä tahansa neljän viikon periodina.

Heillä työttömyysturva pysyy työttömyysjakson jälkeen ennallaan. Näin käy myös, jos he ovat olleet työllistymistä edistävissä palveluissa viisi päivää.

Toiseen kastiin kuuluisivat ne, jotka eivät ole syystä tai toisesta töitä saaneet tai päässeet työllistymistä edistäviin palveluihin lain ehdoin.

Heidän kohdallaan työttömyysturva heikkenee 4,65 prosenttia. Leikkaus tehdään sekä ansiosidonnaisen että työmarkkinatuen varassa eläviltä.

Noin 700 euron suuruisesta työmarkkinatuesta leikkaus olisi noin 32 euroa. Jos työtön saisi 2 000 euroa ansiosidonnaista tukea, hän menettäisi noin 93 euroa.

Vähennys tehdään lisäämällä jokaiselle kuukaudelle yksi omavastuupäivä, jolta ei korvausta makseta. Omavastuupäivän voi välttää olemalla lain määrittämällä tavalla aktiivinen.

Hyvä puoli työttömän kannalta uudistuksessa on se, että ensimmäisen kolmen kuukauden aikana työttömyysturvan omavastuupäivät vähenevät seitsemästä viiteen. Tämä nostaa ensimmäisen kolmen kuukauden tukea 3,5 prosenttia.

Miksi hallitus säätää tämän niin sanotun työttömyysturvan aktiivimallin?

Portaittain heikkenevä työttömyysturva on voimassa useissa maissa. Porrastetun mallin kannattajilla on vankka usko, että työtön etsii aktiivisemmin töitä ja myös saa työtä nopeammin, jos hänellä on pelko työttömyysturvan heikentymisestä.

Tällä pyritään ennen kaikkea siihen, että työtön hakee töitä mahdollisimman nopeasti työttömyyden alettua, sillä mitä pitemmälle työttömyys jatkuu, sitä epätodennäköisemmin työtön saa työtä.

Millainen työ katsottaisiin työksi?

Sellainen työ, josta saa kokoaikatyössä vähintään 1 187 euroa kuukaudessa työehtosopimusten alaisissa töissä. Sopimuksettomilla aloilla on omat rajansa.

Myös työ yrittäjänä hyväksytään, jos sen eläkelain mukainen työansio on yhteensä vähintään 1 047 euroa kuukaudessa.

Mitä tapahtuu, jos työtä ei saa?

Silloin työttömän kannattaa osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Niitä ovat muun muassa työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, työnhakuvalmennus, uravalmennus, työkokeilu tai vaikkapa kuntouttava työtoiminta.

Aktivointiin pitää osallistua vähintään viitenä päivänä kolmessa kuukaudessa. Myös muuhun osaamista, työnhakua ja yrittäjyyttä tukevaan palveluun voi osallistua.

Kertautuuko 4,65 prosentin alennus aina kolmen kuukauden jälkeen?

Ei. Jokainen kolmen kuukauden pätkä on itsenäinen. Uutta 4,65 prosentin leikkausta ei tehdä aikaisemmasta leikatusta työllisyystuesta vaan alentamattomasta tuesta.

Milloin voi kieltäytyä töistä korvausta menettämättä?

Ainakin silloin, jos ei edes saa työttömyysetuutta.

Miksi palkansaajajärjestöt vastustavat mallia?

Itse asiassa malli on rakennettu toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin alustavien ehdotusten mukaisesti. STTK ja Akava eivät suhtaudu malliin kovin kielteisesti toisin kuin SAK, jonka jäsenkunnassa on enemmän todella pienellä työttömyysturvalla eläviä.

SAK sanoo, että kyseessä on työttömyysturvan leikkaus. Monen muun mielestä se ei ole leikkaus, koska heikennyksen voi estää omalla aktiivisuudellaan ja malliin kuuluu myös korotus.

Onko valtiolla velvollisuus järjestää työllisyyttä edistäviä toimia?

Ei.

Onko malli alueellisesti tasa-arvoinen?

Malli todennäköisesti suosii kasvukeskuksien työttömiä, koska esimerkiksi Helsingissä on huomattavasti enemmän työtä tarjolla kuin vaikkapa Kainuussa. Toisaalta monilla korkean työttömyyden alueilla työttömien koulutustoimia on lisätty.

Kuinka monta työpaikkaa hallitus on laskenut muutoksen tuovan ja paljonko laki maksaa valtiolle?

Virkamiehet ovat laskeneet, että uusi laki lisäisi työllisten määrää 8 000 henkilöllä. Lisää kustannuksia sen ei pitäisi tuoda.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Hallitus aktivoi työttömiä monin tavoin


 Hallitus on uudistanut kahden vuoden aikana useita työttömiä koskevia lakeja.

 Useimmiten kyse on ollut työttömyysturvan tiukennuksista.

 Toukokuussa lausuntokierrokselle lähtee ainakin kaksi lakiesitystä.

 Molemmissa esityksissä työttömiä yritetään aktivoida.

 Viime viikolla lähti lausuntokierrokselle esitys, jonka mukaan työtön joutuu hakemaan tietyn määrän töitä, jotta hän ei menetä tukeaan.

 Tällä viikolla lausuntokierrokselle lähtee niin sanottu aktiivimalli. Siinä työttömän pitää olla määrätyn ajan töissä tai tukitoimissa, jotta hänen työttömyysturvansa ei heikkenisi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työttömyys
 • Työttömyysturva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  9. 9

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  10. 10

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää