Politiikka

Juha Rehula myöntää sote-mallin riskit: ”Tämä ei mene ensimmäisellä kerralla maaliin tai ihan pilkulleen kohdilleen”

Perhe- ja peruspalveluministeri luottaa maakuntien päätöksentekijöihin, jotka ratkaisevat uudistuksen onnistumisen.

Jos kansalaisen on vaikea ymmärtää, mitä sote-uudistuksesta hänelle seuraa, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla (kesk) on yksinkertainen vastaus. Se on ”mummosote”.

”Mummosote on kaksi puhelinnumeroa ja yksi nettiosoite”, Rehula kiteyttää.

”Kun on hätä, soitat 112. Kun on vähän vähemmän hätä, soitat omaan sote-keskukseen. Tai jos on kykyä, jota yhä useammalla mummolla kuten äidillänikin on, varaat ajan sote-keskuksen nettisivulta.”

Kansalainen ei siis välttämättä omassa arjessaan ihan heti huomaa sitä valtavaa mullistusta, jonka sote-uudistus tuo tullessaan. Mutta jotain sentään kansalaisenkin pitäisi saada kokea: hoitoa pitäisi saada nopeammin ja asiakaspalvelun pitäisi parantua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Juuri nyt ministeri Rehula sanoo olevansa helpottunut. Hallituksen viimenenkin sote-lakiesitys on nyt eduskunnassa, kun valinnanvapausesitys valmistui. ”Keskiviikko oli suuri päivä”, Rehula sanoo.

Vielä vuosi sitten keväällä hänen uskonsa uudistukseen oli kovilla. ”Pohdin tuleeko tästä mitään.”

Usko on vahvistunut sitä mukaa kun ministeriön virkamiehet ovat saaneet lakipykäliä valmiiksi.

”Tässä on ollut monta etappia ja monenlaista suolla tarpomista. Joulun alla, kun kerroimme, että sote- ja maakuntalakien pykälät ovat kasassa, katsoin itseäni illalla peiliin ja totesin, että tämä muuten menee maaliin.”

Valinnanvapausmalli piti hallitusohjelman mukaan tuoda sote-järjestelmään vasta sitten, kun uudistuksen muut osat olisi tehty. Illan pimeinä tunteina marraskuussa 2015 keskusta sai 18 maakunnan mallinsa ja kokoomus nopeamman aikataulun valinnanvapausmallin toteuttamiselle. Sen jälkeen Rehulakin joutui puolustamaan ratkaisua, joka ei alun perin kuulunut keskustan sote-suunnitelmiin.

”En jossittele tämmöisillä asioilla”, hän kuittaa.


Arvostelijoiden mukaan hallitus ottaa valtavan riskin, kun se ajaa nopeassa aikataulussa läpi uudistuksen, jonka yksityiskohtia on vaikea hallita. Moni toivoo pitempää valmistelua ja siirtymäaikoja.

”Ei tämä ole riskitön. Mutta täydellistä mallia ei ole olemassa. Kaikesta ymmärrettävästä kritiikistä huolimatta tästä tulee kelpo malli.”

”Ne ihmiset, jotka odottavat, että 1.1.2019 mennään uuteen maailmaan, jossa aurinko nousee, pettyvät. Tämä ei mene ensimmäisellä kerralla maaliin tai ihan pilkulleen kohdilleen. Nyt mennään näillä puitteilla, ja sitten korjataan”, hän sanoo.

Yksi pelko on se, että suurten terveysfirmojen sote-keskukset hyötyvät muutoksesta eniten.

”Sitä riskiä täytyy pienentää”, hän sanoo.

Rehula on arvostelijoiden kanssa samaa mieltä siitä, että valinnanvapausmallin suurin huoli on löytää oikea taso korvauksille, jonka sote-keskukset saavat maakunnalta kustakin potilaasta.

”Riskiä on pienennetty muokkaamalla rahoitusmallia. Minä luotan tähän rahoitusmalliin hyvin paljon. Luotan myös maakuntiin, joille tulee vastuu tämän onnistumisesta.”

Lakiesitys antaa korvausmallille puitteet, mutta jättää maakunnille paljon valtaa sen säätämiseksi. ”Valta, vastuu ja rahat ovat maakunnalla.”

Ministerin ajatukset kohdistuvat nyt niihin ihmisiin, jotka tekevät sote-uudistuksen käytännössä.

”Nyt tarvitaan ihmisiä, jotka vievät muutosta eteenpäin. Monessa maakunnassa ollaankin pitkällä. Tämä muutos ei onnistu ikinä, jos myös henkilöstö ei ole tässä mukana.”

Kuntien ja kuntayhtymien noin 200 000:lle sote-ammattilaiselle Rehulalla on rauhoittava viesti. ”Isolle osalle työntekijöistä vain palkanmaksajan osoite vaihtuu. Työpaikka ei häviä mihinkään.”

Työntekijät siirtyvät liikkeenluovutuksessa vanhoina työntekijöinä maakuntiin ja niiden yhtiöihin.

Kun ihmiset valitsevat ensimmäistä kertaa sote-keskuksensa, tarjolla ei ole vielä laaturekistereitä valinnan pohjaksi. Valinta tehtäneen mielikuvien ja mainosten varassa. Uudistuksen onnistuminen on myös kiinni tietojärjestelmistä, jotka eivät ole vielä silloin täysin valmiina.

Huhtikuun puoliväliriihessä hallitus sopi, että seuraavan neljän vuoden aikana soten tietojärjestelmiin käytetään miljardi euroa. ”Sen jälkeen tarvitaan vielä lisää rahaa.”

Valinnanvapausmalli todennäköisesti lisää kustannuksia ainakin aluksi, koska palvelujen saatavuus paranee ja ainakin osa yksityisten palvelujen käyttäjistä voi siirtyä julkisiin. Sote-uudistuksen pitäisi kuitenkin hillitä kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla kymmenessä vuodessa ja kuroa siten julkisen talouden kestävyysvajetta umpeen.

”Toivottavasti kustannukset eivät nouse ainakaan kovin paljoa. Tässäkin ratkaisee se, mitä maakunnissa tapahtuu.”

Maakunta saa rahansa valtiolta, ja valtion kehysbudjetoinnin myötä edessä on tiukka budjettikuri. Väestön sairastavuus ja korkea ikä kasvattavat rahapottia. Itä- ja Pohjois-Suomi saavat enemmän rahaa, Uusimaa on yksi häviäjistä. ”Tiukimmille joutuvat väkirikkaat maakunnat”, Rehula sanoo.

Jos toiminnan tehostaminen ei auta, maakunta voi valtioneuvoston asettamissa rajoissa korottaa asiakasmaksuja. Viime kädessä se voi myös rajata palveluvalikoimaa sen verran kuin laki sallii.

Viisi kysymystä Juha Rehulalle

1. Mitä teet viikonloppuna?

Lauantaina olen Kittilässä keskustan Lapin piirin kokouksessa. Sunnuntaina on äitienpäivä, ja pitää muistaa käydä kukkakaupassa ja ostaa kolme kukkakimppua: vaimolle, äidille ja anopille.

2. Minkä kirjan luit viimeksi?

Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämään perustuvan kirjan. Hän oli äärimmäinen lahjakkuus, joka ajautui huumehelvettiin ja nousi sieltä ylös.

3. Mikä on yllättänyt ministerin työssä?

Vastasin kuusi vuotta sitten, että totaalinen oman elämänhallinnan menetys. Vastaan nyt samoin.

4. Mistä toivot ministeri Rehulan tulevan muistetuksi 20 vuoden päästä?

En ole tässä tehtävässä siksi, että keräisin sulkia hattuuni tai arvomerkkejä rintapieleen. Toivon, että 20 vuoden päästä tutkijat toteavat sen päivän sotemaailmasta, että se työ mikä piti aikanaan tehdä, tehtiin niin kuin piti. Vaikka ministerillä on vastuu, politiikassa kukaan ei saa mitään aikaan yksin.

5. Harrastat suunnistusta, milloin suunnistit viimeksi?

Viime syyskuussa. Ensi viikonloppuna olisi seuraava yritys. Tavoitteena Jukolan viestin neljäs osuus kuten aiempinakin vuosina.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Juha Rehula, 53


 Syntynyt 3. kesäkuuta 1963 Hollolassa.

 Perhe- ja peruspalveluministeri toukokuusta 2015.

 Kansanedustaja vuodesta 1996. Keskustan varapuheenjohtaja vuodesta 2012.

 Koulutukseltaan sosionomi ja ylioppilasmerkonomi.

 Naimisissa, kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  5. 5

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Lewis Hamilton voittaa USA:n Grand Prixin – Verstappen tiputti viimeisellä kierroksella Räikkösen palkintopallilta, mutta aikarangaistus nosti suomalaisen takaisin

  9. 9

   Takaperin kävelevä panda hämmentää Berliinissä: Eläintarhassa toivotaan, että parittelu piristäisi ”murrosikäistä” Meng Mengiä

  10. 10

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää