Politiikka

Ylen toimitusjohtaja Kivinen vakuuttaa tukeaan päätoimittaja Jääskeläiselle – Jääskeläinen vaikeni Yle-selvityksestä koko päivän

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen pitää Mäenpään raporttia paikoin liian yleistävänä ja vakuuttaa tukeaan uutistoiminnan johdolle. Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) katsoo, että professori Olli Mäenpää antaa Ylen toiminnasta varsin puhtaat paperit.

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen pitää professori Olli Mäenpään Yle-selvitystä osoituksena siitä, että Ylen asemasta voidaan keskustella harvinaisen avoimesti.

Kivinen myös vakuuttaa lujaa tukeaan uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajalle ja vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle.

”Jos tätä arvioi koulutodistuksena, kyllä luokalta pääsimme ja saimme kaikista aineista hyvät arvosanat, mutta monessa paikassa on myös parannettavaa”, Kivinen tiivistää.

Samoilla linjoilla on Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps).

”Kokonaisuutena Yle selvisi hyvin ja päästettiin luokalta, mutta samalla annettiin kesäksi kotiläksyjä”, hän sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Selvitys on Ylen hallitukselle työkalu ja tarpeellinen apuväline, mutta ei tietysti mitään Jumalan sanaa”, Kivelä lisää.

Lauri Kivinen sanoo jopa yllättyneensä, että Mäenpää ei kaihtanut käsitellä mitään aihepiiriä.

”Pidän kuitenkin myös raportin uskottavuuden takeena, että Mäenpää nostaa kaikki kissat pöydälle. Sillä Mäenpää osoittaa, että hän on asiat ainakin läpikäynyt.”

Toisaalta Kivinen pitää Mäenpään raporttia paikoin liian yleistävänä ja keskustelua väärille raiteille ohjaavana.

”Sieltä tulee esille asioita, jotka suuressa osassa Yleä eivät ole ollenkaan huonolla tolalla”, hän sanoo.

”Mäenpää teki esimerkiksi havainnon, että johtamisessa korostuu oikeudellinen näkökulma. Helposti voi unohtua, että hän tarkoittaa sillä uutis- ja ajankohtaistoiminnassa ilmenevää ongelmaa. Monessa osassa Yleä ei tätä ole ollenkaan tunnistettu”, Kivinen sanoo.

Kivinen sanoo puoltavansa Mäenpään ehdotusta riippumattomuusvaateen kirjaamisesta jopa lakiin asti, jos tarvis.

”Riippumattomuus on mukana jo nyt lain hengessä. Mutta jos se ei riitä, miksei sitä sanottaisi sitten ääneenkin.”

Vuotuista riippumattomuusraporttia Kivinen ei kuitenkaan puolla. Hän kokee sen hallinnollisen byrokratian kasvattamisena.

Myös Kimmo Kivelä sanoo kannattavansa Mäenpään ehdotusta, että riippumattomuuden vaatimus lisätään Yle-lakiin.

”Toivon, että tähän voitaisiin eduskunnassa reagoida mahdollisimman nopeasti”, Kivelä sanoo.

Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Arto Satonen (kok) kannattaa lisäksi Mäenpään ehdotusta Ylen riippumattomuuden vuotuisesta selvityksestä.

”On ihan ok, jos näin toimitaan, mutta tietysti Ylen hallituksen on ensin arvioitava Mäenpään havaintoja.”

Hän muistuttaa, että mahdolliset Yle-lain muutokset täytyy sopia eduskunnassa kaikkien puolueiden kesken.

Mäenpää käy raportissaan läpi Ylen operatiivista johtamista ja toteaa, että ”organisaatiomuutoksen voidaan arvioida hämärtäneen tai liudentaneen vastuuta ja samalla lisänneen epävarmuutta journalistisesta linjasta”.

Terrafame-uutisoinnissa Ylen johto olisi Mäenpään mukaan taipunut ulkopuoliseen eli pääministeri Juha Sipilän (kesk) painostukseen.

Kivinen kehottaa kuitenkin katsomaan yksittäistapauksen sijaan kokonaisuutta. Hän vakuuttaa yhä lujaa luottamusta uutistoiminnan vastaavaan päätoimittaja Jääskeläiseen. Niin ikään Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson sanoi Ylen uutisissa maanantai-iltana, että Jääskeläinen nauttii myös Ylen hallituksen luottamusta.

Jääskeläinen itse ei ole kommentoinut raporttia millään tavalla.

Wilhelmsson sanoo, että professori Mäenpään mukaan poliitikot ovat päässeet vaikuttamaan Ylen toimintaan ja Ylen hallituksen on siihen myös reagoitava.

”Siksi olisi parempi, että riippumattomuus olisi jollain tavoin laissa mukana ja käytännön ohjeissa kiinni, eikä olisi riippuvainen toimittajien omasta integriteetistä”, Wilhelmsson kommentoi HS:lle.

Wilhelmssonin mukaan toimittajat voitaisiin ainakin Ylen sisäisillä ohjeilla velvoittaa aina kertomaan epäasiallisista yhteydenotoista.

”Myös säännönmukainen raportointi on järkevä idea. Täytyy vain katsoa, miten se on järkevästi toteutettavissa”, hän sanoo.

”Terrafamen yhteydessä lähti toisaalta selkeä viesti poliitikoille: ainakin rajat vaikuttamiselle ovat huomattavasti selvempiä, kuin aiemmin. Poliitikot ovat nyt paljon varovaisempia”, Wilhelmsson arvioi.

Kimmo Kivelän mukaan on vaikea vetää rajaa sille, missä poliitikkojen kanssakäyminen toimittajien kanssa muuttuu painostusyrityksiksi.

”Olisiko hyvä, jos toimittajat eivät pääsisi istumaan eduskunnan kuppilassa? Jokaisen pitää tietysti tykönään arvioida, missä kokee menevän sopivuuden ja yhteydenpidon rajat”, Kivelä korostaa.

”Pääministeri on itsekin todennut, että hän oli Terrafamen uutisoinnissa turhan herkkähipiäinen. Toisaalta Yle kaikista medioista oli kuitenkin aktiivisin Terrafame-uutisoinnissa”, Kivelä huomauttaa.

Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Satonen korostaa, että journalistisen riippumattomuuden pitäisi olla Ylessä tietysti päivänselvä asia.

”Pidän itsekin tosi tiukasti palomuurista kiinni: missään muodossa eivät journalistiset päätökset saa olla poliitikkojen tekemiä.”

Lauri Kivinen muistuttaa, että riippumattomuudessa on monia sävyjä.

”Minua hämää tässä keskustelussa, että riippumattomuutta on alettu pitää jopa liian itsestään selvänä. Ylellähän ei ole mainontaa, joten olemme kaupallisesta markkinasta riippumattomia”, hän muistuttaa.

”Kun ollaan mainos, maksu- tai tilausrahoituksesta riippuvaisia, pitää luoda yhteys asiakkaisiin niin, että he tämän tiedostavat. Vahvoilla medioilla tämä ei ole ongelma, mutta heikolla medialla riippuvuus kaupallisesta markkinasta voi tulla haitaksi.”

Kivinen muistuttaa, että Mäenpää itsekin luonnehtii Yle-selvitystä lajissaan ainutlaatuiseksi

”Kovin harvat yhtiöt ylipäänsä voivat alistua tällaiseen läpivalaisuun. Meille tämä kuuluu tietysti julkiseen palveluun.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Trump kehottaa amerikkalaisia palaamaan kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  5. 5

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää