Politiikka

Suomen talous elpyy, joten näillä aloilla voidaan neuvotella jo todellisista palkankorotuksista – ”Nyt puhutaan sadoista euroista”

Suomen taloustilanne on kevään aikana parantunut. Opettajien ammattiliiton OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toivoo, että tämä näkyisi myös palkankorotuksina.

Kysymys kuuluu: joko työntekijät voivat syksyn työmarkkinaneuvotteluissa vaatia vaatimattomien vuosien jälkeen todellisia palkankorotuksia?

Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy.

Suomen taloustilanteen parantumisesta ja viennin elpymisestä on riittänyt uutisia pitkin kevättä. Yleensä tästä seuraa, että palkansaajien toiveet lisääntyvät.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Juko:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ilmoitti viime viikolla, että korotuksissa ”puhutaan sadoista euroista”. Luukkainen on myös Opettajien ammattiliiton OAJ:n puheenjohtaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös Paperiliitolla on monien mielestä nyt mahdollisuus pyytää todellisia korotuksia, sillä työnantajia edustava Metsäteollisuus haluaisi muuttaa työehtosopimuksia, mikä voisi rahaa tarjoamalla onnistua.

Vastapuolella erityisesti teknologia- ja kemianteollisuus liputtavat maltillisen palkkaratkaisun puolesta. Nämä teollisuudenalat vastaavat yli 60 prosentista Suomen viennistä ja ovat huolissaan kilpailukyvystä.

Vientiteollisuus yritti jo viime talvena rakentaa työmarkkinaneuvotteluihin niin sanottua Suomen mallia, jolla turvattaisiin vientiteollisuuden kilpailukyky. Ajatuksena oli, että vientialat tekisivät sopimuksensa yhdessä ja samanaikaisesti syyskuun puoliväliin mennessä. Muut liitot seuraisivat vientialojen ratkaisuja eivätkä sortuisi ylilyönteihin.

Suunnitelma kariutui, kun Metsäteollisuus irtautui neuvotteluista. Työntekijäpuoli puolestaan vetäytyi suututtuaan Elinkeinoelämän keskusliitolle EK:lle, kun se yksipuolisesti irtisanoutui niin sanotuista keskusjärjestösopimuksista.

Nyt ainakin Teknologiateollisuus on valmis yrittämään uudelleen.

”Jos palkansaajapuolella tilannearvio olisi muuttunut, me olisimme valmiita neuvotteluihin”, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen muotoilee HS:lle.

Teknologiateollisuuden neuvottelukumppani on Metalliliitto. Metalliliiton puheenjohtajaa Riku Aalto sanoo, että on hieman liian aikaista arvioida, päästäänkö yhteiseen neuvottelupöytään.

”Meillä on edelleen liittofuusio kesken, ja pitäisi myös tietää, keitä työnantajien puolella pöytään tulisi”, hän toteaa.

Aallosta tulee tällä viikolla puheenjohtaja uudelle Teollisuusliitolle, johon kuuluvat Puuliitto, Metalliliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto Team.

Paineita palkankorotuksille on Metalliliitossakin. Sen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ilmoitti vappuna suorasukaisesti, että ”nyt on ostovoimaa nostettava selvillä palkankorotuksilla, jotka työnantajat maksavat”.

Käytännössä vientiteollisuuden yhteisestä neuvottelupöydästä pitäisi sopia ennen kesälomia. Sopimuksen sisällöstä liitot puhuisivat vasta syksyllä.

Vientiteollisuus aloittaa työmarkkinaneuvottelut joka tapauksessa, sillä vanhat sopimukset laukeavat ensin paperi- ja metsäteollisuudella sekä kemian teollisuudella.

Teknologiateollisuus ja muut vientialat mielellään muistuttavat, että talouden elpyminen on vasta alkanut, eikä ylimääräistä jaettavaa ole vielä syntynyt.

OAJ:n Luukkaista puolestaan kiusaa ajatus, että vientiteollisuus ottaa työmarkkinaneuvotteluissa johtavan roolin.

”Meidän kanssamme he eivät edes keskustele”, Luukkainen sanoi HS:lle.

OAJ:n valtuustolle puhuessaan Luukkainen jopa nosti esille työtaistelutoimet, elleivät julkisten alojen vaatimukset saa vastakaikua. Opettajien työehtosopimuksista päätetään pääosin vasta tammikuussa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää