Politiikka

Työministeri Lindström haki USA:sta mallia maahanmuuttajien työllistämiseksi – ”On väärää auttamista, että tehdään kaikki valmiiksi”

Työministeristä maahanmuuttajien pitäisi työllistyä ja elättää itsensä nopeammin kuin nykyisin. Mallia haetaan USA:sta.

Washington

Työministeri Jari Lindströmin (ps) mielestä Suomen pitäisi siirtyä lähemmäs Yhdysvaltain mallia, jossa maahanmuuttajat työllistävät ja elättävät itsensä pian saapumisensa jälkeen.

”Meidän pitää auttaa ihmisiä, jotta he pystyvät auttamaan it­seään”, Lindström sanoi Washingtonissa tiistaina.

”Ei paapota. On väärää auttamista, että tehdään kaikki valmiiksi. Työllistyminen hälventää myös [kantaväestön] epäluuloja, että tämä on meiltä pois.”

Lindströmin mielestä yhä ­useampien yritysten pitäisikin sitoutua työllistämään maahanmuuttajia, kuten Yhdysvalloissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yli 80 prosenttia Yhdysvaltoihin saapuneista pakolaisista elättää itsensä noin puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen. Pakolaisia auttavat kansalaisjärjestöt, joista monien taustalla on uskonnollinen yhteisö. Järjestöjen työntekijät hakevat pakolaiset lentokentältä, kalustavat heidän asuntonsa, järjestävät lapsille koulupaikan ja aikuisille ensimmäisen työpaikan.

”Tämänkin haastattelun jälkeen joku sanoo, että ai teitä ei kiinnosta kotimaiset työttömät”, Lindström tuskaili. ”Mutta me pyritään löytämään ratkaisuja, jotka sopivat sekä maahanmuuttajille että kotimaisille työttömille.”

Lindström on koko viikon Washingtonissa ja Chicagossa tutustuakseen maahanmuuttajien työllistymiseen, koulutukseen ja radikalisoitumisen ehkäisyyn. Matka on suunniteltu Kirkon ulkomaanavun kanssa.

Tiistaina Lindström tapasi Shoulder to shoulder -järjestössä uskonnollisten yhteisöjen johtajia puhuakseen muslimien vastaisista ennakkoluuloista. Pöydän ympärillä oli muslimeja, juutalaisia ja kristittyjä.

Lindström kysyi uskonnollisilta johtajilta, miten radikalisoituminen estetään. Pohjois-Amerikan islamilaisen yhdistyksen kansallisen johtajan Sayyid M. Syeed vastasi, että uskonnollisten johtajien on tunnettava toisensa. Uudesta moskeijasta on kysyttävä kaikilta.

Suomen edessä on suuri haaste, Syeed sanoi Lindströmille. ”Muslimien ei pitäisi katsoa taakseen lähtömaihinsa, vaan heistä pitäisi tulla moniarvoisen yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä.”

Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Mohamed Elsanousin mukaan Yhdysvalloissa yhteistyö valtion, kansalaisjärjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen välillä on paljon tiiviimpää kuin Suomessa.

”Monissa ministeriöissä toimii henkilö, jonka työ on pitää yhteyttä maahanmuuttajiin”, hän sanoi.

Kaikki mallit eivät tietenkään ole siirrettävissä. Yhdysvaltain 320 miljoonasta asukkaasta yli 43 miljoonaa on siirtolaisia. ­Etiopialaispakolaiset sijoitetaan usein Washingtoniin, jossa on paljon etiopialaisia. Näiden yritykset palkkaavat maanmie­hiään.

Suomessa siirtolaisuus on uudempi asia. Lindströmin puoluetoveri Jussi Halla-aho haluaisi rangaista kansalaisjärjestöjä, jotka pelastavat pakolaisia Välimereltä.

Lindström ei halunnut kommentoida Halla-ahon ajatuksia. Hän lähetti puolueensa maahanmuuttokriitikoille terveisiä, että erimielisten kanssa kannattaa istua samaan pöytään. ”Tulee mieleen Juice Leskisen biisi: Ollaan ihmisiksi. Ei sen kummempaa.”

Washingtonissa Pohjoismaita pidetään yhä suvaitsevaisuuden ja kansainvälisyyden esikuvana. Näin myös tiistaina.

”Teidän on tärkeä ymmärtää, että Yhdysvalloissa teidän maanne nähdään edelleen toivon edustajana”, kveekari Diane Randall sanoi Lindströmille.

Lindströmin vastaus oli suomalaisen vaatimaton. ”Se tietysti lämmittää mieltä, mutta ei meidän järjestelmä ole valmis eikä täydellinen”, hän sanoi tilaisuuden jälkeen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   USA:n ydinaseista vastaava komentaja: En tottelisi Trumpia, jos hän määräisi laittoman ydiniskun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää