5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

HS selvitti, kuinka paljon eduskunnassa on prosenttikorotuksen vastustajia.

5,5-prosenttista lonkeroa löytyy tällä hetkellä vain Alkon hyllystä.

22.6.2017 18:10 | Päivitetty 22.6.2017 19:28

Eduskunnassa näyttää olevan enemmän vastustusta kuin kannatusta hallituksen esittämälle alkoholipolitiikan kevennykselle. Ero on kuitenkin pieni.

Hallituksen esitys on, että vähittäiskaupoissa saa myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia riippumatta siitä, miten ne on valmistettu. Hyllyille voivat tulla vahvojen oluiden lisäksi vahvat sekoitejuomat, joiden ei tarvitse olla käymisteitse valmistettuja.

Tällä hetkellä kaupoissa saa myydä enintään 4,7-prosenttisia juomia.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan enemmistö kansanedustajista ei hyväksy 5,5-prosenttisten juomien myyntiä kaupoissa. Se tarkoittaisi esityksen kaatumista syksyllä eduskunnassa, tosin täpärästi.

Hallituspuolueet sopivat viime viikolla, että 5,5 prosentille saa esittää vaihtoehtoisia prosentteja lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä. Vapaus koskee myös hallituspuolueiden edustajia.

Esityksiä on tulossa jopa 15-prosenttisten juomien eli viinien sallimisesta kauppojen hyllyille. Eduskunta siis saa aidosti päättää siitä, kuinka vahvoja juomia kauppoihin päästetään. Syksyllä eduskunnassa käydään todellinen prosenttihuutokauppa.

”Nyt jokainen joutuu ottamaan kantaa. Se on valoisa tuulahdus demokratian toteutumisesta”, sanoo keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastaava Hannakaisa Heikkinen.

HS selvitti, kuinka paljon eduskunnassa on prosenttikorotuksen vastustajia.

Hallituspuolueilla on 105 äänivaltaista kansanedustajaa äänestämässä alkoholilaista. Hallituksen riveissä 5,5 prosentin rajaa vastustetaan eniten keskustassa.

Keväällä Heikkinen keräsi 28 edustajan nimen kapinakirjeeseen, jolla he julistautuivat irti 5,5 prosentin rajasta. Heistä 15 oli keskustasta.

Kapinakirje ei anna kattavaa kuvaa vastustuksesta, sillä kaikilta nimiä ei edes pyydetty.

Useammankin keskustan eduskuntaryhmän jäsenen arvio on, että keskustan 49 edustajan ryhmästä noin puolet vastustaa 5,5-prosenttisten juomien sallimista kauppoihin. Myös kokoomuksen ryhmästä muutama vastustaa.

Näin ollen oppositiopuolueista pitäisi löytyä jopa kolmisenkymmentä edustajaa, jotka tulisivat hallituksen esityksen tueksi. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan sellaista määrää tuskin löytyy.

Kristillisdemokraatit jätetään heti hallituksen tukijoukoista pois.

Rkp:n ryhmän mielipiteissä on hajontaa. Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vastustaa uudistusta kansanterveydellisistä syistä, mutta ryhmässä on myös uudistuksen kannattajia.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen arvioi, että valtaosa ryhmästä vastustaa prosenttikorotusta ja vain jokunen kannattaa.

Samaa sanoo vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen. ”Muutama voi hyväksyä prosenttikorotuksen, mutta enemmistö pienestä ryhmästä vastustaa”, hän sanoo.

Edellä mainituista ryhmistä ehkä kymmenkunta edustajaa yhteensä kannattaa hallituksen esitystä. Ratkaisevaa siis on, mitä tapahtuu Sdp:n ja perussuomalaisten ryhmissä.

Sdp:n ryhmästä kerrotaan, että ehkä vain muutama kannattaa prosenttirajan korotusta 5,5:een. Valiokuntakäsittelyssä syksyllä asiantuntijapalautteella tulee olemaan iso vaikutus lopulliseen kantaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu. Hallituksessa ollessaan ryhmä kannatti uudistusta hallitussovun nimissä, mutta nyt kun on vapaat kädet, tilanne on toinen.

On hyvin mahdollista, että vaadittavaa pariakymmentä hallituksen esityksen kannattajaa näistä ei löydy.

Juttua korjattu 22.6. kello 19.30: Tarkennettu kohtaa, jossa puhutaan kauppojen hyllyille mahdollisesti tulevista sekoitejuomista. Tarkennettu, että päivittäistavarakauppoihin saattaa jatkossa tulla myyntiin myös vahvat sekoitejuomat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat