Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

23.6.2017 13:25 | Päivitetty 23.6.2017 18:50

Timo Soini ei menettänyt vain puoluettaan ja elämäntyötään. Hän menetti myös identiteettinsä Suomen johtavana populistina. Se on kova rangaistus opportunismista, johon hän lankesi vallanjanossaan.

Soini sai mitä tilasi. Ahne sai ahneen lopun. Hän avasi puolueensa ovet rasisteille, äärioikeistolaisille ja muille epämääräisille aineksille, koska ilman heitä ei olisi tullut jytkyjä, hallitusasemaa eikä ulkoministerin salkkua.

Tunnen Soinin hyvin. Olen haastatellut häntä ties kuinka monesti ja keskustellut hänen kanssaan lukemattomat kerrat. Olen hänestä pitänyt, arvostanutkin. Kun läksiäisiäni Avun toimittajan tehtävistä pidettiin joulukuussa 2013, kutsuin niihin viisi erityisesti arvostamaani poliitikkoa. Soini oli yksi heistä.

Soini on älykäs ja hauska. Hän antaa itsestään poikkeuksellisen rehellisen ja vilpittömän poliitikon kuvan. Hän ei haastatteluissa eikä yksityiskeskusteluissa kiertele eikä kaartele – ei tehnyt sitä ainakaan ennen kuin pääsi hallitusvaltaan. Hän puhuu hankalistakin asioista häkellyttävän suoraan ja avoimesti.

Yhdessä asiassa hän oli kuitenkin pahasti epärehellinen. Kysyin monesti häneltä opportunismista. Hän kiisti sen ja väitti, että jos rasistit tuovatkin lisää ääniä, he vievät vielä enemmän. Tuskin hän uskoi siihen itsekään.

Soini sanoi, että hän voisi olla vaarallinen mies, jos haluaisi; hän voisi päästää pahan voimat todella valloilleen. Mutta hän ei halunnut, koska ei suvainnut ihmisvihaa, niin hän vakuutti. Uskoin tässä asiassa häntä.

Soinista olisi ollut Suomen Jörg Haideriksi. Hän olisi voinut valjastaa karismansa ja kansanvillitsijän lahjansa täysimittaisesti rasismin ja muun pahuuden palvelukseen. Hän olisi voinut saada aikaiseksi paljon pahempaa jälkeä kuin Jussi Halla-aho ja tämän joukkio ikinä.

Soini esiintyi sen sijaan mieluummin patona, joka kesytti pahan voimien virran. Tosin hän ei pitänyt kiinni siitä, mitä lupasi. Rasismirikoksista tuomituilla ei pitänyt olla sijaa hänen puolueessaan, mutta jopa Halla-aho sai vain entistä vastuullisempia tehtäviä rasismituomionsa jälkeen. Jos Soini oli pato, se pato vuosi ja murtui kokonaan lauantaina 10. kesäkuuta.

Soini pelasi kaksilla korteilla – ja hävisi. Hän sivuutti politiikan perustotuuksista yhden tärkeimmistä: huonot keinot pilaavat parhaimmatkin päämäärät.

Kun Soini oli vielä Soini, hän oli Suomen johtava populisti, vennamolaisen perinteen vaalija, retevä maisterisjätkä, joka tunnettiin herkullisista lohkaisuistaan ja röhönauruistaan. Siitä Soinista ei ollut paljoa jäljellä kahden vuoden hallitusvastuun jäljeltä, ja halla-aholaisten vallankaappaus vei loputkin.

Enää eivät herjat lennä eivätkä röhönaurut kajahda. Populisti, joka kadottaa populisminsa, kadottaa kaiken.

Soini on nyt uuden eduskuntaryhmän ja perusteilla olevan puolueen rivijäsen. Ja millaisen puolueen? Halla-ahon Perussuomalaisilla on sentään selkeä aatepohja, identiteetti ja markkinarako. Uudelta ryhmältä puuttuvat sekä aatepohja, identiteetti että markkinarako. Se on vain lojaaleista lojaalein hallituskumppani.

Vallanjano ei riitä aatteeksi, eikä uudelle konservatiiviselle ja kansallismieliselle puolueelle, eräänlaiselle sekundakokoomukselle, ole tilaa eikä tarvetta.

Uudella puolueella on halla-aholaisten kanssa yhteinen menneisyys, samat synnit, joista se nyt moittii halla-aholaisia. Puolueen nimeksi sopisikin paremmin Musta menneisyys, jos jokin hassu nimi välttämättä halutaan.

Soini keskittynee tästedes vain selviytymään kunnialla ulkoministerin tehtävistään vielä vajaat kaksi vuotta – ja odottamaan sen jälkeen tulevaa palkkiota, joka lienee suurlähettilään virka.

Soinin elämäntyöstä ei paljoa käteen jää, ainakaan myönteistä: rasisteille ja äärioikeistolaisille menetetty puolue ja uusi puolue, jolla tuskin on enempää sinistä kuin muutakaan tulevaisuutta.

Sitä Soinia, jonka opin tuntemaan, ei enää ole. Häntä tulee joskus ikävä, kaikesta huolimatta.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat