Politiikka

Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

Toimittaja kirjoitti afganistanilaismiehestä, joka auttoi puukotuksen uhria. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho levitti sosiaalisessa mediassa MV-lehden juttua, jossa kiistettiin afganistanilaisen sankariteko, mutta kiistää kehottaneensa ketään lähettämään solvauksia.

Poliisi on aloittanut tutkinnan Turun puukotusten uutisointiin liittyvästä vihakampanjasta. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

”Poliisin tietoon on tullut vihakampanjaa, joka on kohdistunut Turun Sanomien toimittajaan ja mahdollisesti henkilöön, josta toimittaja on lehtiartikkelin tehnyt”, kertoo rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisista HS:lle.

Palkittu oikeustoimittaja Rebekka Härkönen kirjoitti puukotusten jälkeen jutun, jossa hän haastatteli Afganistanista kotoisin olevaa 18-vuotiasta miestä.

Jutussa kerrottiin, kuinka lähihoitajaksi opiskeleva turvapaikanhakija näki Turun puukottajan hyökkäyksen, juoksi tämän perään ja auttoi yhtä uhreista.

Juttu aiheutti vihaviestien ryöpyn, jonka poliisi otti maanantaina tutkittavakseen.

”Nyt jos koskaan olisi tärkeää yhteiskunnassa meidän kaikkien muistaa päättäjien viisaat sanat, jotka on tässä monta kertaa jo lausuttu: ’Jäitä hattuun, suomalaiset, jäitä hattuun’”, Ristola painottaa.

Verkkojulkaisu MV-lehti väitti sunnuntaina Turun Sanomien juttua valheelliseksi. MV-lehdestä on tehty aiemmin lukuisia rikosilmoituksia, ja sitä on epäilty perättömien tai vääristeltyjen juttujen julkaisusta. Lehti ei ole sitoutunut Journalistin ohjeisiin.

Lehti perustaa väitteensä videoon ja valokuviin, joissa afganistanilainen mies seisoi kumartuneena yhden uhrin viereen, kun kaksi muuta miestä yrittivät tyrehdyttää uhrin veren vuotoa.

Härkönen kommentoi myöhemmin Facebookissa, että MV-lehden käyttämät kuvat ovat toisesta tilanteesta. Afganistanilaismies auttoi jutun mukaan puukottajan toiseksi viimeistä uhria, kun taas kuvassa näkyy viimeinen uhri.

MV-lehden jutun julkaisun jälkeen Härköseen kohdistui netissä vihakampanja. Härkösen mukaan vihapostia alkoi tulla runsaasti etenkin sen jälkeen kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho antoi MV-lehden jutulle lisäjulkisuutta Facebook-sivuillaan.

Halla-aho on sittemmin poistanut Facebook-kirjoituksensa, jossa hän epäili Turun Sanomien toiminnan eettisyyttä.

”Tavoistani poiketen jaan tämän median [MV-lehden] sisältöä, koska jutusta löytyvän kuva- ja videoevidenssin perusteella väitteet näyttävät pitävän kutinsa ja ’vastuullisen median’ eli Turun Sanomien toiminta todella härskiltä”, Halla-aho kirjoitti.

Toimittaja Härkönen syyttää Halla-ahoa Twitterissä ”somehyökkäyksen masinoinnista”, joskaan ainakaan Facebook-viestissään Halla-aho ei suoraan yllyttänyt ketään vihaviestin lähettämiseen.Halla-aho kiistää Härkösen syytöksen HS:lle.

”Tämä on perätön väite. En ole lähettänyt Härköselle yhtään mitään enkä kehottanut ketään muutakaan lähettämään. Jos hän kokee saavansa ihmisiltä asiatonta, uhkaavaa tai solvaavaa postia, hänen pitää tietenkin ilmoittaa siitä poliisille.”

Halla-ahon mukaan poliisi ei ole ollut häneen asian taholta yhteydessä. Hänen mielestään mahdollisten vihaviestien lähettäjät ovat itse vastuussa teoistaan.

Härkösen mielestä Halla-aho väistää näin vastuuta.

”Halla-aho on puoluejohtaja, ja hän on erittäin kokenut poliitikko. Hänellä on valtava seuraajajoukko, ja hän kyllä tietää, mitä tekee.”

Härkösen mukaan riittää, että Halla-aho lainaa oman painoarvonsa MV-lehdelle ja vihjaa Turun Sanomien olevan valemedia. Nettihäiriköt tietävät, kenelle vihaviestit pitää lähettää.

”Minä olen sen jutun kirjoittaja. Ei siinä ole mitään epäilystäkään, keihin hän sen kärjen ohjaa. Erityisen huolissani olen tästä auttajasta, nuoresta miehestä, joka ei ole tehnyt mitään pahaa.”

Härkönen ei ole tehnyt viesteistä itse rikosilmoitusta.

”Poliisi kertoi minulle, että he aikovat tutkia tämän vihakampanjan, halusin sitä tai en. Se tapahtui siinä yhteydessä, kun pyysin turvaamispyyntöä sille pojalle. He keskeyttivät minut ja sanoivat niin.”

Härköseen itseensä kohdistuneet uhkaukset ovat toistaiseksi olleet melko lieviä. Härkönen silti ymmärtää poliisin halun selvittää asiaa.

”En ole nähnyt mitään tyypillisiä tappo- tai raiskausuhkauksia. Niissä, joita olen ehtinyt tai ylipäätään halunnut lukea, on ollut uhkaavaa sävyä. On uhattu selvittää taustoja, mutta ei mitään sellaista, mitä rikostoimittajan kokemuksella pitäisin vakavasti otettavana.”

Halla-aho perustelee MV-lehden jutun linkittämistä sillä, että media on nostanut Turun puukotusten jälkeen esille vain ”tietyntyyppisiä” sankareita.

”Media on pyrkinyt varmaan tasapainottamaan ilmapiiriä kertomalla näitä sankaritarinoita. Näytti siltä, että siellä on ollut valikoivuutta sen suhteen, minkä tyyppisiä profiileja halutaan nostaa esiin.”

MV-lehden jutun kuvissa näkyi mies, jolla oli päällään ”äärioikeistolaista symboliikkaa sisältävät vaatteet”, Halla-aho sanoo.

”Tämä ilmeisesti ei sopinut [Turun Sanomien] narratiiviin kovin hyvin. Härkönen on sittemmin sanonut yrittäneensä tavoittaa tätä henkilöä, mutta se ei käy ilmi lehtijutusta.”

Hän kertoo poistaneensa Facebook-kirjoituksensa lopulta siksi, että ”MV-lehti on niin latautunut lehti”.

”Linkitti sieltä mitä tahansa materiaalia, keskustelu kiinnittyy lähteeseen eikä asiaan.”

Rikosylikomisario Ristola ei kommentoi, mitä tahoja poliisi epäilee vihaviesteistä.

”Yksityiskohtiin ei oteta tässä vaiheessa mitään kantaa.”

Hän harmittelee, että tällaiset tapaukset kuormittavat poliisia heti Turun puukotusten jälkeen.

”Toivomme poliisille tutkintarauhaa. Meillä ei olisi nyt tarvetta ylimääräisille asioille, joita turhaan masinoidaan liikkeelle. Nämä sitovat paljon resursseja.”

Ristolan mukaan poliisi ”ei halua ruokkia tapauksen julkisuutta”.

”Tämmöisessä tilanteessa on luonnollista, että väärinymmärryksiä tapahtuu ja tietoa yritetään hankkia eri puolilta. Siitä huolimatta nyt ei ole vihan aika. Maltti on suurin järki.”

Oikaisu 22.8. kello 7.32: Poliisitutkinnasta kertoi ensimmäisenä STT, ei Turun Sanomat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  6. 6

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  7. 7

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  8. 8

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  9. 9

   Marraskuun viidestoista oli erikoinen päivä, jota odotin yli puoli vuosi­sataa – nyt emme enää kulje kohti vääjäämätöntä tappiota

  10. 10

   Taivaan enkeli ei pelasta puolueita kiipelistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää