Politiikka

Björn Wahlroosin mielestä perustuslakiuudistus on johtanut tilanteeseen, jossa Suomea ei johda kukaan – ”Mitä enemmän syventyy perustuslakiin, sitä enemmän siitä tulee lievä myötähäpeän fiilis”

Pankkiiri Björn Wahlroosin kirjoittama pamfletti ehdottaa tasavallan presidentin valtaoikeuksien lisäämistä ja arvostelee uutta perustuslakia sekä sen tulkitsijoita. Wahlroosin mielestä Suomessa on tällä hetkellä valtatyhjiö.

Suomen uusi perustuslaki on halvaannuttanut maan hallitsemisen. Maassa on tapahtunut hiljainen vallankumous. Tasavallan presidentin vallan lisäämistä tulisi harkita vakavasti.

Tällaisen viestin välittää maanantaina julkaistu pankkiiri Björn Wahlroosin kirjoittama pamfletti.

Wahlroos kommentoi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisemaa teosta maanantaina pamfletin esittelytilaisuudessa.

”Mitä enemmän syventyy maallikkona perustuslakiin, sitä enemmän siitä tulee lievä myötähäpeän fiilis. Uskallan väittää, etteivät perustuslain säätäjät tarkoittaneet, että se toimisi näin”, Wahlroos sanoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tämä prosessi, jolla tulkitsemme perustuslakiamme, ei ole oikeusvaltiolle kunniaksi. Siksi sille pitäisi välttämättä tehdä jotain.”

Wahlroosin pamfletti jatkaa viime vuosina nähtyä poliittisen oikeiston perinnettä. Vuosi sitten lokakuussa ajatushautomo Libera julkaisi oman raporttinsa perustuslaista. Vuoden 2015 marraskuussa Eva julkaisi perustuslakivaliokunnan pitkäaikaisen puheenjohtajan, kokoomuksen Kimmo Sasin pamfletin.

Wahlroos tuo keskusteluun uuden kulman: vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain ja sen vaikutuksen toimeenpanovaltaan Suomessa.

Wahlroos kiinnittää huomiota lukuisiin uusiin, väljiin perusoikeuksiin, joiden tulkinta jätetään avoimeksi. Hän mainitsee useita hallituksen lakihankkeita, erityisesti sote-uudistuksen ja niin sanotut pakkolait, jotka ovat törmänneet tai uhanneet törmätä perustuslakiin.

”Epätäsmällinen kieliasu yhdistettynä heikosti määriteltyyn ja vielä heikommin miehitettyyn tulkintamenettelyyn eivät tee uudesta perustuslaistamme ainoastaan epäselvää, ne tekevät siitä oikeusvaltion kannalta jopa vaarallisen. Uusi perustuslaki on merkittävästi heikentänyt maamme poliittisen järjestelmän toimintakykyä”, Wahlroos kirjoittaa pamfletissaan.

Wahlroos pitää ongelmallisena, että valtaa on siirretty perustuslakiuudistuksessa pois tasavallan presidentiltä, mutta sitä ei ole hänen mukaansa jaettu uudestaan.

”Lopputuloksena Suomi on saanut perustuslain, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen. Jopa [Juha] Sipilän, Suomen mittakaavassa kapeapohjainen, kolmen puolueen hallitus on kompastunut koalitio-ongelmaan pyrkiessään uudistamaan työmarkkinoita ja terveydenhuoltoa.”

Wahlroosin mukaan uutta toimeenpanevan vallan ”tyhjiötä” ovat täyttäneet valtioneuvoston ja parlamentin sijaan muut tahot. Täyttäjinä ovat olleet ”järjestöt, aktivistit, asiantuntijat, lobbarit ja varsinkin ammattiyhdistysliike”.

”Tämä on ollut hiljainen vallankumous”, Wahlroos kirjoittaa.

Maanantain tilaisuudessa Evan johtaja Matti Apunen kysyi Wahlroosilta, johtaako Suomea siis ”järjestöjuntta”.

”Olen enemmän huolestunut siitä, ettei meitä johda kukaan. Tyhjiö on alkanut täyttyä. Mutta ei tavalla, joka olisi erityisen produktiivinen, vaan suurella joukolla yksilöitä ja järjestöjä, joilla on helvetin hyvä kyky vetää käsijarrua”, Wahlroos vastasi.

Wahlroos toisti moneen kertaan maanantaina, ettei hän halua Suomeen tasavallan presidentiksi uutta Kekkosta.

”Suuri ongelma ei ole se, onko presidentillä valtaa vai ei. Suurin kysymys on se, että jollain pitää olla se helkkarin valta. Kun se riisuttiin presidentiltä, valtaosa meni savuna ilmaan.”

Ratkaisuksi kuvaamiinsa ongelmiin Wahlroos esittää kymmenen kohdan listan.

Joko tasavallan presidentin tai pääministerin valtaoikeuksia pitäisi hänen mukaansa vahvistaa, tai kenties molempia.

Pääministerin valtaa Wahlroos lisäisi uudistamalla vaalitapaa. Hän jakaisi Suomen viiteenkymmeneen vaalipiiriin, mikä tekisi järjestelmästä vaalivoittajia ja suuria puolueita suosivan.

Vaihtoehtoisesti tai siinä rinnalla Wahlroos palauttaisi tasavallan presidentin johtamaan ulkopolitiikkaa yksin sekä antaisi tälle oikeuden valita hallituksen muodostaja.

Wahlroos muuttaisi myös perustuslakivaliokunnan toimintaa. Sinne pitäisi hänen mukaansa valita kokeneempia kansanedustajia, jotka voisivat paremmin haastaa valiokunnan kuulemat asiantuntijat.

”Valtaosa valiokunnan jäsenistä on untuvikkoja. Vaikka kuinka yrittäisi olla positiivinen, niin tätä valiokuntaa ei saa raskassarjalaiseksi perustuslakielimeksi”, Wahlroos sanoi maanantaina.

Se taas korostaa Wahlroosin mukaan valiokunnan kuulemien valtiosääntöoikeuden professoreiden roolia.

”Meillä on puolen tusinaa miestä, jotka kirjoittavat lähes kaikki tärkeät lausunnot valiokunnalle.”

Wahlroosin mielestä professorit ottavat kantaa asioihin, joihin sisältyy vääjäämättä suuria arvovalintoja, ja toimivat käytännössä tuomarin roolissa.

”Kaikkialla muualla yhteiskunnassamme olemme hyvin tarkkoja, että tuomareiden ja asianajajien roolit pidetään erillisinä. Miten ihmeessä olemme onnistuneet sotkemaan perustuslain valvonnassa nämä roolit aivan täysin samoihin henkilöihin.”

Wahrloos esittää, että valiokuntaan pitäisi lähettää vain ”periaatteellista merkitystä” omaavat asiat.

Valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden roolia pitäisi hänen mukaansa vähentää. Wahlroosin mielestä valiokuntaan ei pitäisi myöskään tuoda sellaisia taloudellisia, sivistyksellisiä ja sosiaalisia oikeuksia koskevia esityksiä, joihin kuuluu ”selvästi poliittisia arvokannanottoja”.

Wahlroos myös muuttaisi valiokunnan työntekoa niin, että ainakin tärkeimmissä asioissa pitäisi aina esittää kaksi kilpailevaa kantaa.

”Lakiesityksen tekijän, yleensä maan hallituksen, tulisi aina nimetä oma asianajajansa esittämään valiokunnalle argumentit lakiesityksen perustuslaillisuuden puolesta ja viemään sitä siellä eteenpäin.”

Wahlroos lisäisi perustuslain jälkivalvontaa tuomioistuimissa, joko uuden perustuslakituomioistuimen tai korkeimman oikeuden kautta.

”Luulen, että perustuslakituomioistuimen aika on voinut tulla”, Wahlroos kommentoi maanantaina.

Maanantain tilaisuudessa pääsi videotallenteen kautta ääneen myös yksi Wahlroosin arvostelemista professoreista, Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta.

Ojanen vastasi kysymykseen siitä, missä määrin asiantuntijoiden lausunnoissa näkyy heidän arvomaailmansa.

”Emme me tietenkään missään tyhjiössä ole. Emme me tule perustuslakivaliokunnan kuulemiseen mistään Marsista”, Ojanen sanoi.

Hän lisäsi, että juristitaustan takia asiantuntijoilla on kuitenkin tiettyjä perusvaatimuksia sen suhteen, minkälaisen aineiston ja metodien pohjalta mietitään kulloisenkin lakitekstin suhdetta perustuslakiin tai ihmisoikeussopimuksiin.

”Tai jos on tuoretta perustuslakivaliokunnan lausuntokäytäntöä tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tai EU:n tuomioistuimen käytäntöä, niin sen kanssa pitää elää. Eivät ne ole välttämättä kiveen hakattuja, mutta varsinkin jos kyse on EU:n tuomioistuimen oikeuskäytännöstä, niin ei meillä ole lihaksia lähteä sitä Suomessa vastustamaan.”

Ojanen myös sanoi, että julkisuudessa aliarvioidaan perustuslakivaliokunnan kykyä muodostaa oma kantansa perustuslaillisiin kysymyksiin.

Maanantain tilaisuudessa esiintyi videolla myös oikeusministeri Antti Häkkänen (kok). Häkkänen muistutti, että perustuslakivaliokunnassa toimivat hallituksen esityksen puolustajina jo tällä hetkellä lain valmistelleet virkamiehet.

”Mutta harkinnan arvoinen kysymys on, riittääkö kulloisessakin tapauksessa valtiosääntöoikeudellinen ekspertiisi korkealla tasolla. Erityisesti niin, että kyetään haastamaan muut valtiosääntöasiantuntijat uskottavasti myös tieteellisesti.”

Wahlroosin esitystä vaalitavan muuttamisesta Häkkänen kommentoi toteamalla, että se on merkittävässä määrin kiinni myös poliittisesta kulttuurista. Hän viittasi Ruotsiin, jossa on selkeämpi blokkijärjestelmä, eli kansalainen tietää paremmin millaisen politiikan puolesta äänestää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustuslaki
 • Perustuslakivaliokunta
 • EVA
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsinki hylkäsi Pekka Haaviston

  2. 2

   Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

  3. 3

   HS:n kirjeenvaihtaja palasi vuoden jälkeen Grundyn kaivoskaupunkiin, jossa liki kaikki äänestivät Donald Trumpia – löytyi ihmisiä, joiden toivo on palannut

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  5. 5

   Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva – Väyrynen kirinyt selvästi Haavistoa kiinni

  6. 6

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  7. 7

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  8. 8

   Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

   Tilaajille
  9. 9

   Yksityisten sote-tuottajien osuus kasvaa merkittävästi vain terveys­keskuksissa – ja se harmittaa Mehiläistä

  10. 10

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  2. 2

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  3. 3

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  4. 4

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  5. 5

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  6. 6

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  7. 7

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  8. 8

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  9. 9

   Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

  10. 10

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  8. 8

   Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

  9. 9

   Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin seurauksena Espoossa – hoitajien mukaan päivät ovat täynnä vaaratilanteita

  10. 10

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  11. Näytä lisää