Politiikka

Suomeen halutaan oma ”kybertsaari” – asian selvittämiseen annettiin valtion rahoitusta yli 100 000 euroa

Kyllä meillä joku saisi olla jolla olisi mandaatti lyödä vähän nyrkkiä pöytään, sanoo puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti hankkeesta HS:lle.

Puolustusministeriön yhteydessä toimiva turvallisuuskomitea on valmistautunut esittämään pian, että Suomeen perustetaan ”kybertsaarin” tehtävä. Työnimitys tsaari on lainattu Yhdysvalloista, jossa kyberturvallisuustsaareja on ollut vuodesta 2001 alkaen.

Tällä toimenpiteellä halutaan korjata sitä, että vastuuta kantavat monet tahot, mutta vain omalta osaltaan. Tehokas koordinointi puuttuu.

Koordinoinnin uskotaan paranevan paremmalla ja laajemmalla johtamisella, jota kutsutaan tässä strategiseksi johtajuudeksi.

Valtioneuvoston kanslia tilasi kyberturvallisuuden nykytilasta selvityksen jo aiemmin. Se ilmestyi helmikuussa 2017 ja sisälsi johtopäätöksen, että verrokkimaissa Hollannissa, Britanniassa, Israelissa, Ruotsissa, Virossa ja Singaporessa johdetaan paremmin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Riittävän voimakkaan ja määrätietoisen strategisen johtamisen puuttuminen on vaikeuttanut kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelman toteutumista”, raportissa todetaan.

Raportti ehdottaa myös jatkotutkimusta paitsi tilannekuvan ja analysoinnin myös strategisen johtamisen osalta.

Vastaavaa on ehdottanut jo vuonna 2014 ainakin Aalto-yliopiston työelämäprofessori Jarno Limnéll, joka on nyt mukana koostamassa asiasta selvitystä. Limnéll pohdiskeli asiaa kolme vuotta sitten esimerkiksi STT:lle.

”Tämä on strategisesti niin tärkeä asia, että se voisi olla suoraan pääministerin alaisuudessa”, Limnéll sanoi tuolloin.

Helmikuussa ilmestyneen raportin toteuttivat Jyväskylän ja Aalto-yliopiston tutkijat, johtajinaan Jyväskylän yliopiston professori Martti Lehto ja Aallon Limnéll.

Seuraavan raportin, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä, tekevät samoin Jyväskylän ja Aallon tutkijat, yhteyshenkilöinään Lehto ja Limnéll.

Viiden kuukauden mittainen selvityshanke rahoitetaan sieltä mistä edellinenkin selvitys, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaan varatuista rahoista. Kyberturvallisuuden strateginen johtaminen Suomessa -hankkeen rahoitussumma on valtioneuvoston sivujen mukaan 130 000 euroa.

Summa ei ole pieni – mutta ei myöskään valtava. Kyberturvallisuuden nykytilaa käsittelevä hanke, viisi kuukautta sekin, sai 150 000 euroa. Vertailun vuoksi: Aleksanteri-instituutin hanke Venäjän kansallisen turvallisuuden kehitystrendeistä maalis–elokuussa 2016 sai piirun verran alle 90 000 euroa.

”Odotin edelliseltä raportilta ehdotusta siitä, miten asia pitäisi järjestää. Eipä ehdottanut”, sanoo puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti HS:lle.

Siksi tilattiin uusi selvitys.

”Kyllä meillä joku saisi olla, jolla olisi mandaatti lyödä vähän nyrkkiä pöytään. Tämä on minun mielipiteeni”, Juusti sanoo.

Nyt puolustusministeriön yhteydessä toimiva turvallisuuskomitea on valmistautunut esittämään uuden tehtävän perustamista, mikäli vuoden loppuun mennessä valmistuva selvitys sellaista ehdottaa.

”Selvityksen tekijät selvittävät ja me katsomme, onko se hyvä esitys. Voihan olla, että he keksivät pyörän uudestaan, mutta kyllä minusta tuntuu, että yksi henkilö tähän pitäisi saada.”

Kansliapäällikkö Juustin mielestä valtioneuvoston kanslia voisi olla kyberin ”tsaarille” luonteva paikka toimia. Näin ehdotti myös Jarno Limnéll haastattelussa vuonna 2014.

Asiasta tietysti tarvitaan poliittista tahtoa, ja puolustusministeriössä turvallisuuskomitea voi vain valmistella ehdotuksen. Hallituksen esiteltäväksi asian voi Juustin mukaan viedä ministeriö tai valtioneuvoston kanslia itse.

Muitakaan ministeriöitä, kuten valtiovarainministeriötä ei ole suljettu pois: myös esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriöllä on kriittisen infrastruktuurin kannalta merkittävä rooli kotimaisen kyberturvallisuuden toteuttamisessa.

Suomessa ministeriöillä on omat hallinnonalansa ja omat, itsenäiset vastuunsa niiden hallinnonalojen kyberasioiden toteuttamisessa. ”Tsaaria” tarvittaisiinkin Juustin ja muiden HS:n haastattelemien virkamiesten mukaan nimenomaan hallitsemaan kokonaisuutta ja koordinoimaan yhteistoimintaa.

Yhdysvalloissa kybertsaari toimii tavallisesti Valkoisen talon eli presidentinhallinnon alla. Donald Trumpin hallinnossa tehtävää hoitaa pitkän uran kansallisen turvallisuuden virastossa NSA:ssa aiemmin tehnyt Rob Joyce.

Yhdysvalloissa tsaarien mallissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään kyberistä, vaan mallista hallinnon tehostamiseksi. Esimerkiksi Barack Obaman hallinnossa oli 38 erilaista ”tsaaria”, ja aids-asioille nimettyjä tsaareja on ollut useita vuodesta 1993. George W. Bushin hallinnossa oli esimerkiksi elintarviketurvallisuuden tsaari.

Tsaari ei viittaa Venäjän hallintoon, vaan on työnimi. Muita mahdollisia puolustusministeriössä ilmaan heitettyjä nimityksiä voisivat olla vaikka kyberkoordinaattori tai kyberkansleri.

Suomessa kansainvälisesti merkittävinä nähtyjen hankkeiden terävöittämistä on tehty ainakin ulkoministeriössä, johon perustettiin kybersuurlähettilään tehtävä jo vuonna 2014. Viime viikolla ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi perustavansa kybersuurlähettilään tehtävän oheen hybridisuurlähettilään tehtävän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella , rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  4. 4

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Nordean pääekonomisti perää rajua remonttia yhtiöiden saamiin miljarditukiin ja verohelpotuksiin: ”Pieni viilaus ei nyt riitä”

  7. 7

   Japan Airlinesin reittikone palasi moottorivian takia Helsinki-Vantaalle, ennen laskua se päästi meren yllä polttoainetta sumuna ilmaan

  8. 8

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  9. 9

   Petri Vilén, 30, pääsi vuosi sitten Davosin huippukokoukseen ja kertoo nyt, miksi meidän pitäisi kiinnostua eliitin tapaamisesta

  10. 10

   Suomen presidenttiehdokkaat on Venäjällä esitelty mielenkiintoisella tavalla: Väyrynen on putinistien valinta, Huhtasaarta epäillään gradun plagioinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  3. 3

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  4. 4

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  5. 5

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  6. 6

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  7. 7

   Arkkitehtiperhe tutki uudiskotinsa Helsingin Jätkäsaaressa huolellisesti – näin teet muuttotarkastuksen ja reklamoit virheistä ajoissa

  8. 8

   Shorai shorai houlama goodbye – tällaista hurmosta ja kaaosta oli Remun viimeinen keikka

  9. 9

   Hédi Fried, 93, jäi henkiin natsien tuhoamisleiriltä ja varoittaa, että yksinkertaisten vastausten etsimisestä on lyhyt matka helvettiin – ”Auschwitz oli kuin toiselta planeetalta”

   Tilaajille
  10. 10

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  3. 3

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  4. 4

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  5. 5

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää