Politiikka |HS seuraa

Sauli Niinistö arvosteli vaalitentissä kovin sanoin asiantuntija-arviota Venäjän mahdollisista vaikuttamisyrityksistä: ”Asiantuntijaverkosto on huolissaan trollaamisesta ja trollaa itse”

Rkp:n Nils Torvaldsin voimakas kanta puolustusliitto Natoon liittymisen puolesta loi suurimman vastakkainasettelun syksyn ensimmäiseen presidenttiehdokkaiden vaalikeskusteluun. Etenkin Niinistön ja Torvaldsin sanailu sähköisti rauhallisesti ja kohteliaasti soljunutta keskustelua.

Tentti on päättynyt. Kiitoksia paljon kaikille seuraajille! Keskustelussa vältettiin päälle puhumista paljon paremmin kuin esimerkiksi puoluejohtajien välisissä tenteissä. Sävy oli varsin kohtelias, ehkä jopa hieman varovainen.

Suurinta jännitettä keskusteluun antoi hetkittäinen sanailu kansanliikkeen, kokoomuksen ja kristillidemokraattien tukeman nykyisen presidentti Sauli Niinistön sekä ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaan Nils Torvaldsin välillä.

HS:n liveseuranta päättyy täten myös tähän.

Lopuksi presidenttiehdokkailta kysyttiin vielä konkreettisia ehdotuksia siitä, miten he eheyttäisivät Suomea.

Vastaukset vaihtelivat. Vanhanen (kesk) veisi kaupunginjohtajia maakuntamatkalle, Haatainen (sd) panostaisi nuoriin. Torvalds (r) kertoi tarinan henkilöstä, jonka kanssa hän on käynyt kirjeenvaihtoa tultuaan julki Nato-kantansa kanssa.

"Kaikki eivät todellakaan kiittäneet. Postin seassa oli sellaista, josta mietin kolme kertaa, miettisinkö tähän vastata. Ja se parempi minä, joka usein häviää, tällä kertaa voitti."

Torvalds kertoi oppineensa kirjeenvaihdosta paljon. Hänen mukaansa poliitikkojen tulisi nähdä, millaisessa ahdingossa ihmiset elävät, sillä jotkut kokevat poliitikkojen tekevän vain ylätason päätöksiä.

"Kuuntelemalla", Torvalds vastasi alkuperäiseen kysymykseen.

Epäsuosituista teemoista puhuttaessa Haavisto (vihr) nosti esille jokaiseen suuntaan keskusteluyhteyden ylläpitämisen, vaikka taho olisikin epäsuosittu:

”Puhutaan kaikille. Puhutaan vaikka Beelzebubin kanssa, jos se auttaa rauhanprosessin eteenpäin viemistä."

Vanhanen (kesk) sanoi haluavansa pitää kiinni kansainvälisestä yhteistyöstä, vaikka trendi olisi sitä vastaan:

”Eristäytymisen ideologia on vahvistumassa. Sen suhteen sanon, että olen vahvan kansainvälisen verkottumisen ja sopimuksista kiinni pitämisen puolella. Siinä on kyse johdonmukaisuudesta ja uskottavuudesta maan kannalta.”

Haatainen (sd) puolestaan puhui presidentistä arvojohtajana:

”Minusta on välttämätöntä, että jokainen johtaja määrittelee itselleen ne perusarvot ja lähtökohdat, joista tekee päätöksiä. Hyvä johtaja asettuu yleisen mielipiteen yläpuolelle myös niin, että hän vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Presidentin on puhuttava sellaisistakin asioista, jotka ehkä pelottavat kansalaisia tai herättävät vastustusta.”

Hän nosti esiin häiriköinnin ja uhkailun, jota esimerkiksi ihmisoikeuksien puolesta kantaa ottavat ihmiset kokevat.

”Minusta se on järkyttävää. Ihmisoikeudet ovat jakamattomia ja pidän niistä kiinni."

Keskustelun vetäjä Matti Apunen kysyy ehdokkailta, missä merkittävissä asioissa he ovat toimineet tai voisivat toimia selvästi yleistä mielipidettä vastaan. Laura Huhtasaaren vastaus on EU-jäsenyys. "Suurin osa kansasta sitä mieltä, että EU-jäsenyys on hyvä asia, mutta minä olen eri mieltä. " Huhtasaaren mukaan nyt on aika keskustella EU-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista.

Nils Torvaldsin (r) mukaan turvallisuuspoliittisen ongelman ydin EU:ssa on se, että todellisuus Euroopassa on erilainen kuin lakipykälät.

”Millä luomme järjestelmän, joka voi vastata tähän huutoon? Ennen kuin sellainen koneisto on olemassa, siihen on pitkä aika. Juuri siitä syystä meidän tulee tehdä myös muita turvallisuuspoliittisia päätöksiä.”

Matti Vanhanen (kesk) toisti Niinistön sanat Lissabonin sopimuksessa muotoilluista turvatakuista.

”Tosiasia on se, että EU:n sisällä on se jako, että Nato-maat katsovat, että alueellinen puolustus on Naton puitteissa tehtävää”, Vanhanen sanoi.

Sen sijaan EU:n toiminta liittyy Vanhasen mukaan kriisinratkaisuun. Vanhanen korosti, että yhteistyön tiivistämisellä parannetaan myös jäsenmaiden välistä poliittista tahtoa auttaa toisiaan hyökkäyksen tai kriisin hetkellä. Puhtailla artikloilla ei puolustusyhteistyötä luoda.

Myös Pekka Haavisto (vihr) korosti EU:n merkitystä nykymaailmassa.

”Meidän on tehtävä Euroopassa enemmän ja otettava enemmän kohtaloamme omiin käsiimme.”

”Miten meillä voisi olla aitoa sotilaallista yhteistyötä ilman yhteistä ulkopolitiikkaa”, tentin vetäjä Matti Apunen kysyi ehdokkailta. Kysymyksen asettelu liittyi Pohjoismaiseen yhteistyöhön. Keskustelu eteni kuitenkin myös Euroopan unioniin.

Nils Torvaldsin (r) mukaan yksi uskottavan puolustuksen ehto on asevelvollisuusarmeija.

”Sillä tietenkin pitää olla resursseja. Tarvitsemme kovaa panosta ja enemmän yhteisiä hankintoja Euroopassa ja Ruotsin kanssa, koska se on ainoa tapa järkiperäistää sijoituksia ja materiaalihankintoja.”

Matti Vanhanen (kesk) sanoi lähtevänsä liikkeelle pitkäjänteisestä, uskottavasta ulkopolitiikasta ja kansainvälisestä verkottumisesta. Hän korosti myös maanpuolustuskykyä ja yhteistoimintaa muiden kanssa sekä esimerkiksi energiaomavaraisuutta.

”Pitää voida seisoa omilla jaloillaan.”

Niinistön mukaan kaikki muutkin huomaavat sen, kun Suomi ylläpitää kykyään puolustaa itseään. Hänen mukaansa suuren hädän aikaan syntyy liittoutumia ilman jäsenhakemuksiakin.

Niinistön mukaan Ruotsi ei ole ainoa kumppani Suomelle, vaan hän nostaa myös Euroopan unionin turvatakuut esille.  

Euroopan unionin perustana olevan Lissabonin sopimuksen 42. artiklassa käsitellään muun muassa yhteistä puolustusta ja turvatakuita. Sen mukaan ”jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin”.

Niinistö vetosi tuohon artiklaan osana EU-jäsenyyttä ja Euroopan maiden keskinäistä toimintaa.

”Mikä on sellainen unioni, joka ei ensimmäisenä tehtävänään takaa kansalaistensa turvaa? Ei se ole minkäänlainen unioni.”

Matti Vanhanen (kesk) moitti Nils Torvaldsia (r) kärkkäistä sanavalinnoista vieraiden valtojen asioiden suhteen. Se ei ole Vanhasen mukaan presidentille sopivaa toimintaa.

Torvalds totesi lakonisesti maltillistavansa kieltään, sitten kun on presidentti – ja sai sekä panelistit että yleisön naurahtamaan.

Tuula Haatainen (sd) korosti eriarvoisuuden kitkemistä. Hänen mukaansa se on suurin uhka kansainvälisissä kriiseissäkin.

"Näiden syiden purkamiseen tarvitaan yhteiskuntaa, joka on vahva, ja jolla voidaan vähentää eripuraa, joka voi pahimmillaan johtaa jopa sotiin. Haluan peräänkuuluttaa sitä, että tunnistetaan alkusyyt.

Laura Huhtasaari (ps) kysyi Nils Torvaldsilta (r) jalkaväkimiinojen kieltämisestä Ottawan sopimuksessa. Huhtasaari itse ajaisi Suomen irtautumista Ottawan sopimuksesta.

Torvaldsin mukaan kansainvälisistä sopimuksista on syytä pitää kiinni.

”Me joudumme puolustamaan Eurooppaa kokonaisuudessa. Paras pelote eivät ole jalkaväkimiinat, vaan se, että liitymme Natoon ja luomme turvallisuusjärjestelmän, joka pitää.”

Torvalds sai yleisöltä aplodit vastauksestaan.

Keskustelutilaisuuden ensimmäiset taputukset yleisössä syntyvät, kun Pekka Haavisto kysyy Laura Huhtasaarelta hänen twiitistään, jossa hän arvioi kaiken olevan päivässä ohi, jos Venäjä hyökkää Suomeen. ”Olisiko tämä viestisi nuorille varusmiehille?” Haavisto kysyy Huhtasaarelta ja saa yleisön hörähtämään nauruun.

Todetaan tähän väliin, että tähän mennessä julkistetuissa mielipidemittauksissa istuva presidentti, kansanliikkeen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien tukema Sauli Niinistö on tukevasti menossa tammikuun 28. pidettävällä ensimmäisellä kierroksella läpi. Siksi on hieman yllättävää, että muut kuin Nils Torvalds (r) eivät juuri haasta Niinistöä.

Ylen gallupissa aiemmin tässä kuussa Niinistöä äänestäisi presidentiksi 76 prosenttia kansasta. HS:n syyskuun-gallupissa Niinistöä aikoi äänestää ensimmäisellä kierroksella 68 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Ylen kyselyn toiseksi suosituin ehdokas on Pekka Haavisto, jota kannattaa 14 prosenttia äänestäjistä. Syyskuussa HS:n gallupissa Haavisto kertoi aikovansa äänestää ensimmäisellä kierroksella 13 prosenttia. Niinistö ja Haavisto olivat vastakkain myös presidentinvaaleissa 2012.

Keskustelun vetäjä Matti Apunen laittaa keskustelijat kysymään toisiltaan kysymyksiä. Ensimmäisen niistä esittää Sauli Niinistö, joka kysyy Pekka Haavistolta, mitä hän ajattelee maanpuolustustahdosta. Haavisto sanoo kannattavansa sitä, että kutsunnat järjestettäisiin myös naisille. Asevelvollisuutta naisille hän ei kannata.

Laura Huhtasaari puolustaa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. "Olen eri mieltä siitä että Yhdysvallat eristäytyisi. Trump haluaa fair trade eikä free trade. Hän haluaa reiluja pelisääntöjä. "

Nils Torvaldsin (r) ja Sauli Niinistön välinen sanailu on ehdottomasti sähköisintä antia muutoin hyvin rauhallisesti edenneessä tentissä.

”Olen yhdestä asiasta ehdottomasti samaa mieltä presidentti Niinistön kanssa", Torvalds aloitti puheenvuoronsa.

”Koetetaan hakea toinenkin tänään!” Niinistö huikkasi väliin.

Torvaldsin mukaan Suomessa tarvitaan enemmän eurooppalaisuutta nationalismin uhan aikana.

”Meidän täytyy nyt seistä eurooppalaisilla jaloillamme, ja suomalaisten täytyy olla siellä mukana.”

Niinistö kysyi, millainen nationalismin uhka Euroopassa nyt on.

”Vaara on olemassa, ja siinä pitää tehdä työtä”, Torvalds vastasi.

Keskustelu soljuu varsin kohteliaasti. Eniten tähän mennessä muita keskustelijoita on haastanut Sauli Niinistö, joka on esittänyt kilpailijoilleen jatkokysymyksiä.

Nils Torvalds (r) ja istuva presidentti Sauli Niinistö ottivat hetkellisesti yhteen Natoon liittyen.

Nato-jäsenyyttä pitää hakea silloin, kun on jotakuinkin kaunis sää, sanoo Torvalds. Hänen mukaansa sää voi huonontua pian. Hänen mukaansa uhkana on esimerkiksi Venäjän taloudellinen tilanne.

”Olemme välttäneet tätä keskustelua. Juuri tästä syystä mielipiteet kansan keskuudessa ovat mitä ne ovat. Me emme ole osoittaneet johtajuutta tässä asiassa", Torvalds sanoi.

Niinistö jatkoi: ”Kovasti on Natosta tässä puhuttu.”

Torvalds: ”Tässä?”

Niinistö: ”Niin… Ja monta kertaa aiemminkin.”

Niinistön mukaan maailma on siirtymässä yksinapaisesta, Yhdysvaltain johtamasta maailmasta voimien uudelleen järjestymisen aikaan. Se johtuu hänen mukaansa Yhdysvaltain sisäpolitiikasta ja toisaalta Kiinan noususta.

”On tapahtumassa muutoksia, joiden muutoksia emme tässä hetkessä edes näe.”

Presidentti Sauli Niinistö vihjasi, että puolustusministeriön yhteydessä toimiva turvallisuuskomitean ennakointiverkosto syyllistyy itse trollaukseen. Asiantuntijalausunnon mukaan presidentinvaaleihin vaikuttamiseen on varauduttava. "Me saatiin tänään hyvä esimerkki siitä kun trollausta ehkäisevän komitean  asiantuntijaporukka antoi mielipiteitään, siitä se trollaus lähti ihan omin voimin", Niinistö sanoi. Hän arvosteli etenkin lausunnon "salamurhajuttuja".

Laura Huhtasaaren (ps) esimerkit ulkopuolisesta vaikuttamisesta liittyivät Yhdysvaltain presidentin vaaleihin ja Britannian EU-eroon.

Hänen mukaansa on selvää, että ulkopuolelta vaikutetaan ainakin jollain tavalla.

”Lähes koko maailman media mustamaalasi [Donald] Trumpia. Tähän haluttiin vaikuttaa. [Barack] Obama kävi uhkailemassa ja kiristämässä brittejä, että älkää äänestäkö väärin [Brexit-äänestyksessä].”

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Presidentinvaalit
 • Turvallisuuspolitiikka
 • Nato
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  2. 2

   Poliisipäälliköiden oikeuden­käynnin tuomarin sivallukset istunto­salissa ovat täysin poikkeuksellisia

  3. 3

   Urheiluliike XXL kertoi myyneensä tavaraa liian halvalla – Osake lähti syöksy­kierteeseen ja toimitus­johtaja erosi

  4. 4

   Uusi paljastus Facebookin tietojen­vaihdosta on kylmäävä

  5. 5

   Lapsi pahoinpideltiin Juvanpuiston koulussa Espoossa – Rehtori: ”Kaikkien osapuolten kannalta erittäin ikävä tapahtuma”

  6. 6

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  7. 7

   Verkkokauppa Asoksen epä­toivoisesta joulu­kaupasta on tullut vaate­ketjujen kannalta painajaismainen näytelmä

  8. 8

   Ihmisten pitäisi paijata toisiaan enemmän, sanoo tutkija – Tällainen on kosketus, joka tuntuu lähes jokaisesta hyvältä

  9. 9

   Britannia julkaisi suunnitelmansa EU-kansalaisten maahanmuuton säännöistä brexitin jälkeen

  10. 10

   Ihmisoikeustuomioistuin pyysi Suomelta poikkeuksellista selvitystä, miksi irakilaismiestä oltiin poistamassa maasta – KHO: Miehelle on myönnettävä oleskelulupa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  6. 6

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  7. 7

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  8. 8

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  9. 9

   Verkkokauppa Asoksen epä­toivoisesta joulu­kaupasta on tullut vaate­ketjujen kannalta painajaismainen näytelmä

  10. 10

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Laatulehti Der Spiegelin palkittu toimittaja väärensi lukuisia reportaaseja – epäilykset saivat alkunsa kollegan huomiosta
  3. Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”
  4. Sdp käyttäisi lähes miljardi euroa eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi – eläkkeiden ”vappusatasen” lisäksi myös muita toimia
  5. Ruotsin syyskuusta asti jatkunut hallitushapuilu sai takarajan, jonka jälkeen joudutaan järjestämään uudet vaalit
  6. ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus Tilaajille
  7. Potkuja ja tunnustuksia – Ratkaisetko ristikon?
  8. Ihmisoikeustuomioistuin pyysi Suomelta poikkeuksellista selvitystä, miksi irakilaismiestä oltiin poistamassa maasta – KHO: Miehelle on myönnettävä oleskelulupa
  9. Britannia julkaisi suunnitelmansa EU-kansalaisten maahanmuuton säännöistä brexitin jälkeen
  10. Uusi raportti kyseenalaistaa syytökset, että ruuan hinnan lasku otettiin viljelijän selkänahasta – Elintarviketeollisuus ja MTK arvostelevat
  11. Armomurhaaja ei päässyt jatkoon – Cuarónin Roma ja Pawlikowskin Zimna wojna kisaavat vieraskielisen elokuvan Oscarista
  12. Näytä lisää