Politiikka |HS seuraa

Sauli Niinistö arvosteli vaalitentissä kovin sanoin asiantuntija-arviota Venäjän mahdollisista vaikuttamisyrityksistä: ”Asiantuntijaverkosto on huolissaan trollaamisesta ja trollaa itse”

Rkp:n Nils Torvaldsin voimakas kanta puolustusliitto Natoon liittymisen puolesta loi suurimman vastakkainasettelun syksyn ensimmäiseen presidenttiehdokkaiden vaalikeskusteluun. Etenkin Niinistön ja Torvaldsin sanailu sähköisti rauhallisesti ja kohteliaasti soljunutta keskustelua.

Tentti on päättynyt. Kiitoksia paljon kaikille seuraajille! Keskustelussa vältettiin päälle puhumista paljon paremmin kuin esimerkiksi puoluejohtajien välisissä tenteissä. Sävy oli varsin kohtelias, ehkä jopa hieman varovainen.

Suurinta jännitettä keskusteluun antoi hetkittäinen sanailu kansanliikkeen, kokoomuksen ja kristillidemokraattien tukeman nykyisen presidentti Sauli Niinistön sekä ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaan Nils Torvaldsin välillä.

HS:n liveseuranta päättyy täten myös tähän.

Lopuksi presidenttiehdokkailta kysyttiin vielä konkreettisia ehdotuksia siitä, miten he eheyttäisivät Suomea.

Vastaukset vaihtelivat. Vanhanen (kesk) veisi kaupunginjohtajia maakuntamatkalle, Haatainen (sd) panostaisi nuoriin. Torvalds (r) kertoi tarinan henkilöstä, jonka kanssa hän on käynyt kirjeenvaihtoa tultuaan julki Nato-kantansa kanssa.

"Kaikki eivät todellakaan kiittäneet. Postin seassa oli sellaista, josta mietin kolme kertaa, miettisinkö tähän vastata. Ja se parempi minä, joka usein häviää, tällä kertaa voitti."

Torvalds kertoi oppineensa kirjeenvaihdosta paljon. Hänen mukaansa poliitikkojen tulisi nähdä, millaisessa ahdingossa ihmiset elävät, sillä jotkut kokevat poliitikkojen tekevän vain ylätason päätöksiä.

"Kuuntelemalla", Torvalds vastasi alkuperäiseen kysymykseen.

Epäsuosituista teemoista puhuttaessa Haavisto (vihr) nosti esille jokaiseen suuntaan keskusteluyhteyden ylläpitämisen, vaikka taho olisikin epäsuosittu:

”Puhutaan kaikille. Puhutaan vaikka Beelzebubin kanssa, jos se auttaa rauhanprosessin eteenpäin viemistä."

Vanhanen (kesk) sanoi haluavansa pitää kiinni kansainvälisestä yhteistyöstä, vaikka trendi olisi sitä vastaan:

”Eristäytymisen ideologia on vahvistumassa. Sen suhteen sanon, että olen vahvan kansainvälisen verkottumisen ja sopimuksista kiinni pitämisen puolella. Siinä on kyse johdonmukaisuudesta ja uskottavuudesta maan kannalta.”

Haatainen (sd) puolestaan puhui presidentistä arvojohtajana:

”Minusta on välttämätöntä, että jokainen johtaja määrittelee itselleen ne perusarvot ja lähtökohdat, joista tekee päätöksiä. Hyvä johtaja asettuu yleisen mielipiteen yläpuolelle myös niin, että hän vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Presidentin on puhuttava sellaisistakin asioista, jotka ehkä pelottavat kansalaisia tai herättävät vastustusta.”

Hän nosti esiin häiriköinnin ja uhkailun, jota esimerkiksi ihmisoikeuksien puolesta kantaa ottavat ihmiset kokevat.

”Minusta se on järkyttävää. Ihmisoikeudet ovat jakamattomia ja pidän niistä kiinni."

Keskustelun vetäjä Matti Apunen kysyy ehdokkailta, missä merkittävissä asioissa he ovat toimineet tai voisivat toimia selvästi yleistä mielipidettä vastaan. Laura Huhtasaaren vastaus on EU-jäsenyys. "Suurin osa kansasta sitä mieltä, että EU-jäsenyys on hyvä asia, mutta minä olen eri mieltä. " Huhtasaaren mukaan nyt on aika keskustella EU-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista.

Nils Torvaldsin (r) mukaan turvallisuuspoliittisen ongelman ydin EU:ssa on se, että todellisuus Euroopassa on erilainen kuin lakipykälät.

”Millä luomme järjestelmän, joka voi vastata tähän huutoon? Ennen kuin sellainen koneisto on olemassa, siihen on pitkä aika. Juuri siitä syystä meidän tulee tehdä myös muita turvallisuuspoliittisia päätöksiä.”

Matti Vanhanen (kesk) toisti Niinistön sanat Lissabonin sopimuksessa muotoilluista turvatakuista.

”Tosiasia on se, että EU:n sisällä on se jako, että Nato-maat katsovat, että alueellinen puolustus on Naton puitteissa tehtävää”, Vanhanen sanoi.

Sen sijaan EU:n toiminta liittyy Vanhasen mukaan kriisinratkaisuun. Vanhanen korosti, että yhteistyön tiivistämisellä parannetaan myös jäsenmaiden välistä poliittista tahtoa auttaa toisiaan hyökkäyksen tai kriisin hetkellä. Puhtailla artikloilla ei puolustusyhteistyötä luoda.

Myös Pekka Haavisto (vihr) korosti EU:n merkitystä nykymaailmassa.

”Meidän on tehtävä Euroopassa enemmän ja otettava enemmän kohtaloamme omiin käsiimme.”

”Miten meillä voisi olla aitoa sotilaallista yhteistyötä ilman yhteistä ulkopolitiikkaa”, tentin vetäjä Matti Apunen kysyi ehdokkailta. Kysymyksen asettelu liittyi Pohjoismaiseen yhteistyöhön. Keskustelu eteni kuitenkin myös Euroopan unioniin.

Nils Torvaldsin (r) mukaan yksi uskottavan puolustuksen ehto on asevelvollisuusarmeija.

”Sillä tietenkin pitää olla resursseja. Tarvitsemme kovaa panosta ja enemmän yhteisiä hankintoja Euroopassa ja Ruotsin kanssa, koska se on ainoa tapa järkiperäistää sijoituksia ja materiaalihankintoja.”

Matti Vanhanen (kesk) sanoi lähtevänsä liikkeelle pitkäjänteisestä, uskottavasta ulkopolitiikasta ja kansainvälisestä verkottumisesta. Hän korosti myös maanpuolustuskykyä ja yhteistoimintaa muiden kanssa sekä esimerkiksi energiaomavaraisuutta.

”Pitää voida seisoa omilla jaloillaan.”

Niinistön mukaan kaikki muutkin huomaavat sen, kun Suomi ylläpitää kykyään puolustaa itseään. Hänen mukaansa suuren hädän aikaan syntyy liittoutumia ilman jäsenhakemuksiakin.

Niinistön mukaan Ruotsi ei ole ainoa kumppani Suomelle, vaan hän nostaa myös Euroopan unionin turvatakuut esille.  

Euroopan unionin perustana olevan Lissabonin sopimuksen 42. artiklassa käsitellään muun muassa yhteistä puolustusta ja turvatakuita. Sen mukaan ”jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin”.

Niinistö vetosi tuohon artiklaan osana EU-jäsenyyttä ja Euroopan maiden keskinäistä toimintaa.

”Mikä on sellainen unioni, joka ei ensimmäisenä tehtävänään takaa kansalaistensa turvaa? Ei se ole minkäänlainen unioni.”

Matti Vanhanen (kesk) moitti Nils Torvaldsia (r) kärkkäistä sanavalinnoista vieraiden valtojen asioiden suhteen. Se ei ole Vanhasen mukaan presidentille sopivaa toimintaa.

Torvalds totesi lakonisesti maltillistavansa kieltään, sitten kun on presidentti – ja sai sekä panelistit että yleisön naurahtamaan.

Tuula Haatainen (sd) korosti eriarvoisuuden kitkemistä. Hänen mukaansa se on suurin uhka kansainvälisissä kriiseissäkin.

"Näiden syiden purkamiseen tarvitaan yhteiskuntaa, joka on vahva, ja jolla voidaan vähentää eripuraa, joka voi pahimmillaan johtaa jopa sotiin. Haluan peräänkuuluttaa sitä, että tunnistetaan alkusyyt.

Laura Huhtasaari (ps) kysyi Nils Torvaldsilta (r) jalkaväkimiinojen kieltämisestä Ottawan sopimuksessa. Huhtasaari itse ajaisi Suomen irtautumista Ottawan sopimuksesta.

Torvaldsin mukaan kansainvälisistä sopimuksista on syytä pitää kiinni.

”Me joudumme puolustamaan Eurooppaa kokonaisuudessa. Paras pelote eivät ole jalkaväkimiinat, vaan se, että liitymme Natoon ja luomme turvallisuusjärjestelmän, joka pitää.”

Torvalds sai yleisöltä aplodit vastauksestaan.

Keskustelutilaisuuden ensimmäiset taputukset yleisössä syntyvät, kun Pekka Haavisto kysyy Laura Huhtasaarelta hänen twiitistään, jossa hän arvioi kaiken olevan päivässä ohi, jos Venäjä hyökkää Suomeen. ”Olisiko tämä viestisi nuorille varusmiehille?” Haavisto kysyy Huhtasaarelta ja saa yleisön hörähtämään nauruun.

Todetaan tähän väliin, että tähän mennessä julkistetuissa mielipidemittauksissa istuva presidentti, kansanliikkeen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien tukema Sauli Niinistö on tukevasti menossa tammikuun 28. pidettävällä ensimmäisellä kierroksella läpi. Siksi on hieman yllättävää, että muut kuin Nils Torvalds (r) eivät juuri haasta Niinistöä.

Ylen gallupissa aiemmin tässä kuussa Niinistöä äänestäisi presidentiksi 76 prosenttia kansasta. HS:n syyskuun-gallupissa Niinistöä aikoi äänestää ensimmäisellä kierroksella 68 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Ylen kyselyn toiseksi suosituin ehdokas on Pekka Haavisto, jota kannattaa 14 prosenttia äänestäjistä. Syyskuussa HS:n gallupissa Haavisto kertoi aikovansa äänestää ensimmäisellä kierroksella 13 prosenttia. Niinistö ja Haavisto olivat vastakkain myös presidentinvaaleissa 2012.

Keskustelun vetäjä Matti Apunen laittaa keskustelijat kysymään toisiltaan kysymyksiä. Ensimmäisen niistä esittää Sauli Niinistö, joka kysyy Pekka Haavistolta, mitä hän ajattelee maanpuolustustahdosta. Haavisto sanoo kannattavansa sitä, että kutsunnat järjestettäisiin myös naisille. Asevelvollisuutta naisille hän ei kannata.

Laura Huhtasaari puolustaa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. "Olen eri mieltä siitä että Yhdysvallat eristäytyisi. Trump haluaa fair trade eikä free trade. Hän haluaa reiluja pelisääntöjä. "

Nils Torvaldsin (r) ja Sauli Niinistön välinen sanailu on ehdottomasti sähköisintä antia muutoin hyvin rauhallisesti edenneessä tentissä.

”Olen yhdestä asiasta ehdottomasti samaa mieltä presidentti Niinistön kanssa", Torvalds aloitti puheenvuoronsa.

”Koetetaan hakea toinenkin tänään!” Niinistö huikkasi väliin.

Torvaldsin mukaan Suomessa tarvitaan enemmän eurooppalaisuutta nationalismin uhan aikana.

”Meidän täytyy nyt seistä eurooppalaisilla jaloillamme, ja suomalaisten täytyy olla siellä mukana.”

Niinistö kysyi, millainen nationalismin uhka Euroopassa nyt on.

”Vaara on olemassa, ja siinä pitää tehdä työtä”, Torvalds vastasi.

Keskustelu soljuu varsin kohteliaasti. Eniten tähän mennessä muita keskustelijoita on haastanut Sauli Niinistö, joka on esittänyt kilpailijoilleen jatkokysymyksiä.

Nils Torvalds (r) ja istuva presidentti Sauli Niinistö ottivat hetkellisesti yhteen Natoon liittyen.

Nato-jäsenyyttä pitää hakea silloin, kun on jotakuinkin kaunis sää, sanoo Torvalds. Hänen mukaansa sää voi huonontua pian. Hänen mukaansa uhkana on esimerkiksi Venäjän taloudellinen tilanne.

”Olemme välttäneet tätä keskustelua. Juuri tästä syystä mielipiteet kansan keskuudessa ovat mitä ne ovat. Me emme ole osoittaneet johtajuutta tässä asiassa", Torvalds sanoi.

Niinistö jatkoi: ”Kovasti on Natosta tässä puhuttu.”

Torvalds: ”Tässä?”

Niinistö: ”Niin… Ja monta kertaa aiemminkin.”

Niinistön mukaan maailma on siirtymässä yksinapaisesta, Yhdysvaltain johtamasta maailmasta voimien uudelleen järjestymisen aikaan. Se johtuu hänen mukaansa Yhdysvaltain sisäpolitiikasta ja toisaalta Kiinan noususta.

”On tapahtumassa muutoksia, joiden muutoksia emme tässä hetkessä edes näe.”

Presidentti Sauli Niinistö vihjasi, että puolustusministeriön yhteydessä toimiva turvallisuuskomitean ennakointiverkosto syyllistyy itse trollaukseen. Asiantuntijalausunnon mukaan presidentinvaaleihin vaikuttamiseen on varauduttava. "Me saatiin tänään hyvä esimerkki siitä kun trollausta ehkäisevän komitean  asiantuntijaporukka antoi mielipiteitään, siitä se trollaus lähti ihan omin voimin", Niinistö sanoi. Hän arvosteli etenkin lausunnon "salamurhajuttuja".

Laura Huhtasaaren (ps) esimerkit ulkopuolisesta vaikuttamisesta liittyivät Yhdysvaltain presidentin vaaleihin ja Britannian EU-eroon.

Hänen mukaansa on selvää, että ulkopuolelta vaikutetaan ainakin jollain tavalla.

”Lähes koko maailman media mustamaalasi [Donald] Trumpia. Tähän haluttiin vaikuttaa. [Barack] Obama kävi uhkailemassa ja kiristämässä brittejä, että älkää äänestäkö väärin [Brexit-äänestyksessä].”

Sen jälkeen keskustelu siirtyi ulkopuoliseen vaikuttamiseen ja mielipidevaikuttamiseen. Haataisen mukaan pelkoa ulkopuolisesta vaikuttamisesta ei kannata ryhtyä lietsomaan.

Vanhasen mukaan uhkana on myös ihmisten ajautuminen keskustelemaan omissa kuplissa niin, ettei toisten argumentteja kuulla.

”Tärkein vastaus tähän on kansalaisten oma sivistys. Medialukutaito paranee, osataan lukea rivien välissä olevat vihjeet oikein. Kansalaiskeskustelu on paras ase siihen. Presidentin paras rooli tässä on yhteisen suunnan näyttäminen. Joissakin isoissa asioissa meillä pitää olla yhteistä suuntaa."

Niinistö yhtyi Vanhasen sanoihin. "Jokainen suomalainen on rauhan puolustaja korvien välissä."

Puheenvuorossaan Niinistö ehti kritisoida myös Nils Torvaldsin Nato-näkemyksiä. Torvaldsin mukaan kansanäänestyksen vaatiminen on poliitikoilta vastuun pakoilua.

Niinistön mukaan näin ei ole, vaan hänen mukaansa hallitus ja presidentti ottaisivat valmisteltavakseen sopimusluonnoksen. Kansaa ei kuitenkaan hänen mukaansa pidä unohtaa.

Pekka Haavisto (vihr) näkee riskejä kansanäänestyksen järjestämisessä, sillä siihen saatettaisiin vaikuttaa vakavasti ulkopuolelta.

”Jättäisin tällaisessa keskustelussa poliitikkojen päätettäväksi sen, pitäisikö järjestää kansanäänestys vai ei”, Haavisto sanoo.

Tuula Haataisen (sd) mukaan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen on puolestaan perusteltua koko kansan kannalta. Hänen mukaansa neuvoa-antava äänestys Euroopan unioniin liittymisestä oli hyvä.

”Itse en näe Natoon liittymistä tarpeellisena nyt.”

Nils Torvalds (r) kritisoi vaatimusta kansanäänestyksistä.

Hänen mukaansa kansanäänestysavatimus on estänyt aitoa Nato-keskustelua.

"Pidän tätä poliittisesti ja moraalisesti kestämättömänä. Kansanedustajilla ei ole oikeutta piiloutua kansanäänestysinstrumentin taakse.”

Laura Huhtasaari (ps) ilmoittaa olevansa suoran demokratian suuri fani. "Olisi hyvä, jos ottaisimme Sveitsistä mallia", hän sanoi. "Veisin Suomea suoran demokratian suuntaan."

Nato-teema jatkuu Sauli Niinistön puheenvuorossa. ”Kansan ja puolueiden enemmistön pitää kannattaa jäsenyyttä", Niinistö sanoo.

"Miten tämä kansan mielipide mitataan, siitä voi olla montaa mieltä. Mutta sana legitimiteetti, siis hyväksyntä, liittyy vahvasti tähän.”

Keskustelun vetäjä Matti Apunen kritisoi poliitikkoja Nato-keskustelussa vastuun pakoilusta. Niinistö ei yhdy tähän näkemykseen.

”Minä varoisin sellaista Nato-keskustelua, jossa suuri osa kansasta saisi syviä haavoja.”

Keskustelu siirtyi jo noin kymmenen minutin kuluttua Natoon. Matti Vanhasen mukaan kansan pitää antaa vahva suostumus liittyä Natoon.

”Naton kohdalla olen aina ajatellut niin, että jos Suomi joskus Natoon menee, muiden maiden pitää tietää se, että Suomen kansa on antanut Natolle vahvan mandaatin. Natolla on tarve, että kansa antaa sille mandaatin.”

Ensimmäinen kysymys koskee suomalaista päätöksentekoa ja siihen liittyviä moitteita. Moitteet liittynevät esimerkiksi perustuslakiin ja sen tulkinnoista esitettyyn kritiikkiin lainvalmistelussa. Tentin alla tenttiä isännöivä Eva julkaisi pankkiiri Björn Wahlroosin pamfletin, jossa kritisoitiin nykyistä perustuslakia ja presidentin aiempaa riisutumpia valtaoikeuksia.

Torvalds aloitti yleisluonteisella puheenvuorolla. "Kukaan ei voi tehdä viisaita päätöksiä, ellei ole koottu asioita, jotka siihen vaikuttavat. Presidentillä pitää olla valmistelevia elimiä, jotka kokoavat tietoja, jotka ovat välttämättömiä. Sen jälkeen pitää tehdä päätöksiä."

Niinistö sanoo, että hänellä on ollut nykyhallituksen kanssa tunne, että päätöksiä tehdään. Aina näin ei ole hänen mukaansa ollut. Toisaalta presidentti myönsi, että soten valmistelussa on ollut ongelmia. Keskustelusta unohtuu hänen mukaansa kuitenkin historia, ja jopa keskustelijat itse unohtavat omat aiemmat kantansa.

Haavisto kehui johtajuutta Lipposen hallituksen ajalla. Hänen mukaansa neuvotteluja jatkettiin, kunnes päätökset olivat valmiita.

Haatainen, Vanhanen ja Huhtasaari oikeastaan kaikki korostivat parlamentin ja puolueiden merkitystä, joskin Huhtasaaren mukaan presidentillä pitää olla oikeus hajottaa eduskunta. Nykyisen perustuslain mukaan presidentti voi hajottaa eduskunnan vain pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.

Finlandia-talon Helsinki-sali on lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä. Keskustelutilaisuuden avasi moderaattorina toimiva Evan johtaja Matti Apunen. ”Toivon vilkasta ja kohteliasta keskustelua”, hän sanoi. ”Presidentinvaalien juna on nyt liikkeellä.”

Keskustelu on tosiaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan järjestämä. Ehdokkaista tähän mennessä vain Rkp:n Nils Torvalds on avoimesti asettunut puolustusliitto Naton kannattajaksi. Toisaalta vaalivaikuttaminen voinee nousta teemaksi keskustelussa. Tästä HS:n jutusta lauantailta voi lukea, miten Suomessa varaudutaan ulkopuoliseen vaikuttamiseen presidentinvaaleissa. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005426871.html

Mukana tentissä ovat sosialidemokraattien Tuula Haatainen, vihreiden Pekka Haavisto, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, istuva presidentti, kansanliikkeen ja myös kokoomuksen tukema Sauli Niinistö, ruotsalaisen kansanpuolueen Nils Torvalds sekä keskustan Matti Vanhanen. Vain vasemmistoliiton Merja Kyllönen ei ole nykyisistä ehdokkaista läsnä.

Tervetuloa mukaan seuraamaan HS:n liveseurantaa syksyn ensimmäisestä presidenttiehdokkaiden vaalikeskustelusta! Tilaisuudessa keskitytään turvallisuuspolitiikkaan, ja oletettavaa onkin, että puolustusliitto Nato ja Euroopan unionin sotilasyhteistyön tiivistäminen tulevat tentissä vahvasti esille. Suora lähetys Finlandia-talolta alkaa kello 17:30.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Presidentinvaalit
 • Turvallisuuspolitiikka
 • EVA
 • Nato
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  3. 3

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  4. 4

   Suomen oikeusjärjestelmässä ei ole mitään järkeä – Aarnio-juttu nosti tolkuttoman pitkät oikeusprosessit taas keskusteluun

  5. 5

   Tapiolan koulutilanne on niin sekava, että perheet harkitsevat jo muuttoa alueelta – Kira Poppius, 13, hyppää joka aamu bussiin lähikoulunsa edessä ja matkustaa toiselle puolelle Espoota

  6. 6

   Metsä on ruma, vaarallinen ja ahdistava ja siitä on revittävä kaikki hyöty – On pötyä sanoa, että suomalaisten suhde luontoon olisi pyhä tai erityinen

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttää Helsinki hiljaisimmillaan – valokuvaaja Liisa Takala tallensi pääkaupungin raukean juhannustunnelman

  8. 8

   Tokioon matkalla ollut lentokone teki hätälaskun Helsinki-Vantaalle – ohjaamon ikkuna säröytyi

  9. 9

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  10. 10

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  4. 4

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  5. 5

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  6. 6

   ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään

  7. 7

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tuleeko niitä lapsenlapsia ollenkaan? Miten se pärjää yksin?” Aikuisen lapsen sinkkuus voi rassata vanhempia – Näin vältät tilanteen kärjistymisen

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 31: Kaisa Rautaheimo kuvasi voittajia ja heidän palkintojaan

  10. 10

   Yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  3. 3

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  8. 8

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää