Soini avautuu brittilehdelle perussuomalaisten hajoamisesta: ”Ulkoa meitä ei uhattu, mutta olimme mätiä sisältä” - Politiikka | HS.fi

Soini avautuu brittilehdelle perussuomalaisten hajoamisesta: ”Ulkoa meitä ei uhattu, mutta olimme mätiä sisältä”

Soini myöntää haastattelussa, että virheitä on tehty.

Timo Soini eduskunnan täysistunnossa 14. marraskuuta.­

16.11.2017 12:03

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei ole kiinnostunut johtotehtävistä Sinisessä tulevaisuudessa.

”Olen jo vanha sotaratsu, minua ei enää viedä uusiin taisteluihin. 20 vuotta on elinkautinen Suomen politiikassa”, Soini sanoo Financial Timesin (FT) haastattelussa.

Soini sanoo haastattelussa, että päätös viedä perussuomalaiset hallitukseen 2015 oli oikea. ”Olemme maksaneet kovan hinnan, mutta minä en liittynyt puolueeseen huudellakseni taka-alalta. Halusin näyttää, että meistäkin tulee hyviä ministereitä.”

”Valitettavasti kaikki kannattajamme eivät ymmärtäneet, että oppositiosta ei voi vaikuttaa.”

Lehden mukaan perussuomalaisista on tullut eurooppalaisittain malliesimerkki siitä, miten populistipuolue nujerretaan.

Perussuomalaisten hajoamisen suurin opetus oli FT:n mukaan se, mistä asioista populistisen puolueen kannattaa tehdä kompromisseja. Perussuomalaiset vastustivat ensin kiivaasti Kreikan tukipaketteja, mutta hallituksessa olivat niitä tukemassa.

Soinin mukaan se oli ”välttämätön paha, jotta puolue näyttäisi vastuullisuuttaan”. Äänestäjät olivat kuitenkin eri mieltä.

Soini myöntää haastattelussa, että virheitä on tehty. ”Etulinjassa ei peräännytä, vaan taistellaan. Ulkopuolelta meitä ei uhattu, mutta me olimme mätiä sisältä”, hän sanoo.

Lehden mukaan Soini on yhä katkera puolueen hajoamisesta.

Perussuomalaiset hajosi kesäkuun puoluekokouksen jälkeen, jolloin hallituskin oli vähällä kaatua.

Puoluekokousviikonloppuna 10. ja 11. kesäkuuta puolueelle äänestettiin uusi, maahanmuuttovastainen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Seuraavana maanantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja kokoomuksen Petteri Orpo ilmoittivat, että he eivät halua jatkaa hallitusyhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

Hallituksen hajoaminen kuitenkin vältettiin, kun 20 kansanedustajaa ilmoitti eroavansa perussuomalaisista ja loikkaavansa Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään. Puolueen eduskuntaryhmä halkesi suunnilleen kahtia.

Myöhemmin loikkarit muuttivat nimensä siniseksi eduskuntaryhmäksi, ja tällä viikolla Sininen tulevaisuus rekisteröitiin puolueeksi.

Loikkareiden joukossa oli muun muassa Soini, joka käyttänyt perussuomalaisten rakentamiseen 20 vuotta.

Sinisiin siirtyivät kaikki entiset perussuomalaisten ministerit. He jatkoivat hallituksessa. Perussuomalaiset siirtyi oppositioon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat