Politiikka

Uuden alkoholilain kohtalonhetket lähestyvät – ”Kaupan vahvemmille juomille on tullut murskaava tuomio”, sanoo keskustan Hannakaisa Heikkinen

Keskustan Hannakaisa Heikkisen mukaan uuden alkoholilain myötä moni asia järkevöityy. Valiokunnan enemmistö ei tue kaupassa myytävän alkoholin tilavuusprosentin nostamista.

Eduskuntaan on tulossa mielenkiintoinen joulunalus muutenkin kuin ensi vuoden budjetin takia. Ennen joulua tarkoitus olisi äänestää, millainen uusi alkoholilaki Suomeen tulee.

Se on tuhti paketti kaikenlaista kansalaisen arjessa näkyvää, käytti alkoholia tai ei. Hallitus muun muassa poistaa anniskelusäännösten outouksia normien purkamisen nimissä ja aikoo lisätä kauppojen alkoholitarjontaa.

Lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jonka varapuheenjohtaja on keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Heikkinen vakuuttaa, että laki on edelleen aikataulussaan – valiokunnan mietinnön on tarkoitus tulla täysistuntosaliin 13. joulukuuta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Meneillään ovat Heikkisen mukaan viimeiset asiantuntijoiden kuulemiset. Niitä on eduskunnassa liikkuvien tietojen mukaan ollut enemmän kuin tarpeeksi, sillä kansanedustajat saavat esittää toivomuksia, ketkä käyvät puhumassa valiokunnille.

”Ajatus nostaa vähittäiskaupassa myytävän alkoholin tilavuusprosenttia 5,5:een on saanut niin murskaavan tuomion kansanterveyden ja kansantalouden näkökulmasta, että eräät valiokunnan jäsenet ovat halunneet löytää asiantuntijoita, joilta tulisi perusteluja nostolle”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen ei kuulu niihin, jotka haluavat epätoivoisesti löytää syitä lisätä kaupassa myytävän alkoholin vahvuutta. Hän on alusta asti vastustanut nimenomaan lain tätä yksityiskohtaa ja kerännyt siihen tukea muiltakin kansanedustajilta.

”Julkisuudessa asia on kääntynyt niin, että on kansanedustajia, jotka vastustavat koko alkoholilain uudistusta. Näin ei ole. Valtaosa näkee byrokratian purkamisasiat erittäin hyvinä ja kannatettavina. Tämän lain myötä moni asia järkevöityy.”

Heikkinen arvelee, että valiokunnan enemmistö on samalla kannalla kuin hän, eli ei tue tilavuusprosentin nostoa.

Heikkinen ei ole absolutisti eikä lestadiolainen eikä pidä itseään kukkahattutätinä, joka haluaa kieltää kaiken hauskan varmuuden vuoksi.

”Minun kantani johtuu koulutus- ja työtaustastani. Minulla ei ole harhakuvia siitä, mikä on alkoholin rooli tässä yhteiskunnassa”, Heikkinen sanoo.

Hän on sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri.

Tilavuusprosentin nostaminen jakaa paitsi sosiaali- ja terveysvaliokunnan, myös koko eduskunnan.

Niinpä hallituspuolueet ovat poikkeuksellisesti sopineet, että kansanedustajat saavat esittää vaihtoehtoisia prosentteja kaupassa myytäviin juomiin ja äänestää prosenttirajasta omatuntonsa mukaan siinä vaiheessa, kun eduskunta päättää lain sisällöstä.

”Olen tästä hyvin iloinen. Saamme äänestää tilavuusprosentin nostosta, mutta muuten edellytetään, että esitystä kokonaisuudessaan tuetaan. Tämä on historiallinen hetki, koska jokainen kansanedustaja ottaa nyt omilla kasvoillaan kantaa.”

Vaihtoehtoiset prosentit tarkoittavat sitä, että salissa tulee esityksiä laidasta laitaan: todennäköisesti joku hurjapää haluaa viinitkin ruokakauppaan, kun joku laimentaisi kauppojen olutta nykyisestäkin. Näistä sitten äänestellään.

Heikkisen mukaan lain ympärillä liikkuu kaksinaismoralismia. Hänestä on tekopyhää olla huolissaan julkisen talouden kestävyysvajeesta, syrjäytymisestä ja julkisen sektorin ylikuormittumisesta, jos ei samalla tunnusta, että niiden yksi suuri osatekijä on alkoholi.

”Alkoholin kohdalla yhteiskunnassamme on sokea piste. Esimerkiksi alkoholin aiheuttama työtehon menetys on miljardiluokan asia, eikä siitä tunnu kukaan puhuvan”, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan prosenttirajan noston hyötyjinä ovat alkoholiteollisuus ja isot kauppaketjut – ei koko elinkeinoelämä.

”Lailla on haluttu, että alkoholin kulutus siirtyisi valvotumpiin tiloihin ja nimenomaan ravintolaympäristöön. Jos vahvempaa alkoholia saa muualtakin kuin ravintoloista, tämä tavoite ei täyty.”

Onko mitään, mikä olisi asiantuntijakuulemisissa yllättänyt?

”Julkisuudessa on vedottu Viron tuontiin, mutta THL:n tuoreiden lukujen perusteella se on ollut viime kuukaudet vapaassa pudotuksessa Viron kiristyneen verotuksen takia. Eikä viinaralli ole muutenkaan mittasuhteiltaan suuri, noin viisi prosenttia Suomessa juodusta oluesta”, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan Suomi voi siis tehdä omia ratkaisujaan tuijottamatta koko ajan matkustajatuontiin. Tosin Viro näyttää viime tietojen mukaan empivän, tekeekö se suunnittelemiaan lisäkorotuksia alkoholiveroonsa.

Suomen hallituskin päätti, että ensi vuoden budjetissa Suomen alkoholiverotukseen tulee 100 miljoonan euron korotus alkoholihaittojen ehkäisemiseksi. Veronkorotus koskee kaikkia alkoholijuomia, mutta painottuu lievästi muihin kuin väkeviin.

Nyt eduskunnassa kokoomuksesta ja sinisistä on kuulunut mielipiteitä, joiden mukaan alkoholilain uudistus ja veronkiristys ovat kytkyssä. Jos prosenttiraja ja alkoholihaitat eivät kasva, veronkorotustakaan ei tarvita. Budjettiin syntyisi vaikeasti paikattava 100 miljoonan euron reikä.

Heikkisen mukaan todellista kytkyä ei ole. Hänen mukaansa kyse on taktisesta painostuksesta.

”Sillä yritetään luoda mielikuva, että tilavuusprosentin korotus olisi välttämätöntä saada.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa kenties ensi vuonna käsiteltäväkseen toisen ison lakiesityksen, sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauden.

Heikkinen tuli tunnetuksi sote-neuvotteluiden viime vaiheissa, kun hänen pinnansa paloi kokoomukseen. Hän teki raivokkaan päivityksen Facebookiin, jossa kertoi muun muassa, että hallituskumppani yrittää hyväksyttää tekstejä ”pörriäisissä”.Heikkinen siis syytti kokoomuksen tanssivan terveysyritysten, esimerkiksi Mehiläisen, pillin mukaan. Päivitys ei ollut vahinko eikä hetken kiukunpuuskassa tehty, eikä Heikkisen mukaan myöskään tilaustyö keskustan ministereiltä.

”Koin, että jos tähän asiaan haluan reagoida, niin silloin oli viimeinen hetki. Se meni juuri niin kuin pitikin. Sen jälkeen kiinnitettiin huomiota, mitä taustalla oli tapahtumassa. En ole tällä eduskuntakaudella saanut mistään yhtä paljon myönteistä palautetta.”

Viisi kysymystä

1 Kehu opposition edustaja.

Anneli Kiljunen (sd). Hän on ollut pitkään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hän on eteläkarjalainen murretta myöten, konstailematon, osaa perustella kantansa.”

2 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Viime perjantaina Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti lounastapaamisen täällä eduskunnassa kaikille Itä-Suomen alueen kansanedustajille.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

Kati Katajiston kirjoittaman elämäkerran Johannes Virolaisesta (Verraton Virolainen).”

4 Mikä saa sinut suuttumaan?

”Epäoikeudenmukaisuus, epäreiluus, oman edun tavoittelu toisen kustannuksella.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Lauantaina on keskustan puoluevaltuusto Joensuussa, mutta todennäköisesti sunnuntaina ehdin kotona aamunavetalle. Pyrin olemaan siellä aamukuuden korvilla ja antamaan vasikoille aamumaidon ennen seitsemää. Vajaa kolme tuntia siellä yleensä menee, riippuu onko jotain ekstraa, kuten lehmien poikimisia.”

Kuka?

Hannakaisa Heikkinen


 Keskustan kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä. Kansanedustajana vuodet 2007––2011 ja jälleen vuodesta 2015 eteenpäin.

 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja.

 Terveystieteiden maisteri ja gerontologinen eli ikääntymiseen erikoistunut sairaanhoitaja. Työskennellyt sairaanhoitajana ja osastonhoitajana useissa eri hoitopaikoissa.

 Asuu Kiuruvedellä, aviomies maatalousyrittäjä, 7- ja 12-vuotiaat pojat. Perhe omistaa lypsykarjatilan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  2. 2

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  7. 7

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö pitää kaksois­kansalaisia turvallisuus­uhkana – ”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana”

  9. 9

   Kylmän sodan ajan suomalainen äärioikeisto oli outo kokoelma univormu­natseja, suomen­ruotsalaista eliitti­äärioikeistoa, pohattoja ja koululaisjengejä

  10. 10

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  7. 7

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  8. 8

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä myy nykyaikaisia hävittäjiä Myanmarille – Myanmarin asevoimien pääviholliset ovat myanmarilaisia
  3. Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista
  4. Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa
  5. Koreoiden yhteinen hyvän tahdon joukkue ärsyttää Etelä-Koreassa – ”hallitus keskittyy pitämään rauhalliset olympialaiset ja sanoo ’kyllä’ kaikkeen, mitä Pohjois-Korea haluaa”
  6. Jääkiekkoyhteisö järkyttyi: USA:n olympiajoukkueen manageri kuoli kotonaan vain 53-vuotiaana
  7. Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan
  8. Järjestöt kiistelevät siitä, kuka saa kasvattaa lasta – ministeri lisäisi päiväkodin työntekijöiden koulutusta
  9. Hakaniemen kauppahallin kolmen vuoden evakko lasihallissa alkoi maanantaiaamuna – Kauppias: ”Ei niin kliininen kuin ajateltiin vaan aika viehättävä”
  10. Rouhea romesco ilahduttaa pastan parina – Aromikkaaksi paahdettu paprika-tomaatti­kastike on niin hyvää, ettei se kaipaa edes parmesaania
  11. Tunti sitten
  12. Rooman ensimmäinen nais­pormestari uhkaa häätää feministit talostaan – ja vaatii paavin raha­kirstun avaamista, jotta kaupungin talous saataisiin kuntoon
  13. Näytä lisää