Politiikka

Sauli Niinistö ajattelee oikeistolaisimmin, Huhtasaari on konservatiivisin – katso HS:n vaalikoneesta, kuka presidentti­ehdokkaista jakaa arvosi

Kuka presidenttiehdokkaista on kaikkein konservatiivisin, kuka taas eniten vasemmalla? Presidentinvaaleissa arvoilla on tavallista enemmän merkitystä, sanoo asiantuntija. HS:n vaalikone paljastaa erot ehdokkaiden välillä.

Presidenttiehdokkaat ovat kallellaan vasemmalle, eikä kukaan ehdokkaista asettaisi työpaikkoja ja taloutta luonnon edelle.

Ehdokkaiden arvot ovat lähentyneet toisiaan ja siirtyneet kauemmas arvokartan äärilaidoista. Nämä tiedot ilmenevät presidenttiehdokkaiden vastauksista Helsingin Sanomien vaalikoneeseen. Uusia vastauksia verrattiin ehdokkaiden vuosien 2014 ja 2015 vaalikonevastauksiin.

”Vaalikampanjan aikana valtaosa ehdokkaista hylkää äärimmäisyydet kumpaankin suuntaan. Ehkä se liittyy siihen, että presidentti ei edusta vain puoluettaan vaan koko kansaa”, sanoo valtio-opin yliopistonlehtori Tuomas Ylä-Anttila.

HS:n vaalikoneessa ehdokkaiden arvoja mitataan kymmenen kysymyksen avulla. Arvokysymykset on tehty yhdessä Tuomas Ylä-Anttilan ja tutkija Teemu Kemppaisen kanssa. Väittämät perustuvat eurooppalaisiin arvotutkimuksiin, ja niitä on käytetty HS:n vaalikoneessa vuodesta 2012 alkaen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdokkaat on sijoitettu arvokartalle heidän vastaustensa perusteella. Kysymykset koskevat ehdokkaiden kantoja vasemmisto–oikeisto- ja konservatiivi–liberaali-akseleilla. Vaalikoneessa voi nähdä heidän sijoituksensa myös vihreä–ei-vihreä-akselilla.

Pääset vaalikoneeseen osoitteessa HS.fi/vaalikone.Oikeistolaisimmin ehdokkaista ajattelee istuva presidentti Sauli Niinistö. Aivan hänen kannoillaan on Rkp:n ehdokas, europarlamentaarikko Nils Torvalds.

Kovin oikeistolaista linjaa hekään eivät silti aja. Niinistö oli esimerkiksi jokseenkin sitä mieltä, ettei suuria tuloeroja tule hyväksyä.

”Suomi on edelleen sittenkin suhteellisen pienten tuloerojen maa, eikä meidän pidä suurten erojen maaksi pyrkiä”, Niinistö kommentoi vaalikoneessa.

Vasemmiston ehdokas, europarlamentaarikko Merja Kyllönen vastasi niin vasemmistolaisesti kuin oli mahdollista. Hän korottaisi mieluummin veroja kuin leikkaisi. Nykyiset sosiaalietuudet ja palvelut eivät ole hänen mielestään liian raskaita julkiselle taloudelle.

Vanhoillinen–vapaamielinen-akselilla ei tapahtunut suuria muutoksia.

Perussuomalaisten ehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari vastasi kysymyksiin kaikkein konservatiivisimmin. Hän oli ehdokkaista ainoa selvästi konservatiivinen ehdokas, mikä ilmeni esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliiton ja adoptio-oikeuden vastustamisena. Hänen mielestään koti, uskonto ja isänmaa ovat hyvä lähtökohta politiikalle.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö sijoittuivat vanhoillisuuden ja vapaamielisyyden välimaastoon. Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto, Merja Kyllönen ja sosiaalidemokraattien ehdokas Tuula Haatainen olivat joukon vapaamielisimmät. Kaikkein vapaamielisin oli Kyllönen, joka ajatteli hyvin eri tavalla kuin Huhtasaari.

Torvalds on vapaamielisempi kuin Niinistö mutta vanhoillisempi kuin Haavisto ja Haatainen.

Hyvin oikeistolaiselle äänestäjälle ehdokkaan löytäminen tuottaa todennäköisesti näiden arvovastausten perusteella päänvaivaa. Vasemmiston puolella sen sijaan on valinnanvaraa.

Kyllönen, Sdp:n ehdokas Tuula Haatainen ja vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto muodostivat vapaamielisen vasemmiston rintaman.

 

Kyllösen ja Vanhasen mielipiteet muuttuivat selvästi.

Yllätyksiäkin ilmeni. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on oikeistolaisempi kuin perussuomalaiset ennen puolueen hajoamista. Laura Huhtasaari ei kuitenkaan kuulu puolueen talousoikeistolaiseen siipeen. Hän asemoituu lähes yhtä vasemmalle kuin vihreiden Haavisto.

”Huhtasaari ei edusta halla-aholaisten perussuomalaisten oikeistolaista talouspolitiikkaa, mutta hänen ei kai ole tarkoituskaan. He nojaavat konservatiivikorttiin”, Ylä-Anttila sanoo.

Myös keskustan ehdokas Matti Vanhanen sijoittuu arvokartalla suunnilleen yhtä vasemmalle kuin Haavisto, joka sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa kaupunkilaisten ääniä.

HS on esittänyt poliitikoille arvoväittämiä vaalien yhteydessä vuodesta 2012 asti. Kaikkien paitsi Sauli Niinistön vastauksia on mahdollista verrata poliitikkojen aiempiin vastauksiin.

Valtaosan vastaukset muuttuivat vain vähän, mutta Kyllösen ja Vanhasen mielipiteet muuttuivat selvästi.

Kyllösen vastaukset olivat tänä vuonna selvästi vapaamielisempiä. Kyllönen oli entistä vastaanottavaisempi turvapaikanhakijoita kohtaan ja muutti mielipidettään koulukurista.

Aiemmin hän oli jokseenkin sitä mieltä, että tiukempi kuri tekisi kouluista parempia. Tänä vuonna hän oli väitteen kanssa täysin eri mieltä.

”Konservatiividuunarit ovat siirtyneet perussuomalaisten äänestäjiksi. Kyllösen kannattaakin siirtyä liberaalimpaan suuntaan”, Ylä-Anttila sanoo.

Kyllönen oli ehdokkaista ainoa, jonka mielipiteet veivät kauemmas keskitiestä.

Vanhanen oli vuonna 2015 sitä mieltä, että julkisia palveluita tulisi ulkoistaa enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi. Tänä vuonna hän oli väittämän kanssa eri mieltä.

Jos Vanhanen olisi vastannut samalla tavalla kuin vuonna 2015, hän olisi ollut ryhmän oikeistolaisin. Nyt hän sijoittuu muihin ehdokkaisiin nähden keskelle.

Vastausten perusteella presidenttiehdokkaat pitävät luontoarvoja tärkeänä.

Kukaan ehdokkaista ei ollut sitä mieltä, että työpaikat ja talous pitäisi asettaa luonnon edelle. Kenenkään mielestä ympäristöä ei pidä jättää huomiotta päätöksenteossa. Vihreys yllätti Tuomas Ylä-Anttilan.

”Olisin veikannut, että ehdokkaat olisivat asettuneet vihreään suuntaan, mutta eivät näin selvästi.”

Vihreiden Haavisto, vasemmiston Kyllönen ja keskustan Vanhanen vastasivat niin vihreästi kuin mahdollista. Niinistö vastasi miltei yhtä luontoarvoja korostaen kuin he.

”Ehdokkaat tietävät, että ympäristöarvot kiinnostavat suomalaisia – tai eivät ainakaan haittaa heitä”, Ylä-Anttila sanoo.

Huhtasaari vastasi ympäristöväittämiin, ettei osaa sanoa. Aiemmin hän oli jokseenkin eri mieltä väitteestä “Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista”.

”Kyllä tämä ’viherpiiperrys’ on Suomessa mennyt yli”, Huhtasaari sanoi vaalikoneessa vuonna 2015.

Miksi on tärkeää tietää ehdokkaan arvoista, Tuomas Ylä-Anttila?

”Arvovastaukset kertovat pohjasta, johon ehdokkaat perustavat päätöksensä.”

Arvot ovat Ylä-Anttilan mukaan presidentinvaaleissa tärkeämmässä asemassa kuin eduskuntavaaleissa. Eduskunnassa tehdään kompromisseja, mutta presidentti nähdään nimenomaan arvojohtajana ja Suomen edustajana maailmalla.

Helsingin Sanomien presidentinvaalikone on julki osoitteessa HS.fi/vaalikone

Voit vastata koneessa 30 väittämään, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä ja arvoja, jotka liittyvät esimerkiksi talouteen ja ulkopolitiikkaan, mutta myös ympäristöön ja hengellisyyteen.

Vaalikoneella voi verrata vastauksia presidenttiehdokkaiden vastauksiin. Uskooko Pekka Haavisto jumalaan? Mihin kysymykseen Sauli Niinistö vastasi ”en osaa sanoa”? Onko Venäjällä Merja Kyllösen mielestä liikaa vaikutusvaltaa Suomeen?

Vaalikonetta täydennetään, jos presidenttikisaan tulee lisää ehdokkaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit
 • Politiikka
 • Presidentinvaalit 2018
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Hänen kaatuessaan kuulin lapsen äänen huutavan: Äiti!” – Suomen vankileireillä jouduttiin näkemään sellaista, mitä kenenkään ei pitäisi nähdä, ja tutkijan mukaan se vaikuttaa meissä edelleen

  10. 10

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  4. 4

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää