Politiikka

Sauli Niinistö ajattelee oikeistolaisimmin, Huhtasaari on konservatiivisin – katso HS:n vaalikoneesta, kuka presidentti­ehdokkaista jakaa arvosi

Kuka presidenttiehdokkaista on kaikkein konservatiivisin, kuka taas eniten vasemmalla? Presidentinvaaleissa arvoilla on tavallista enemmän merkitystä, sanoo asiantuntija. HS:n vaalikone paljastaa erot ehdokkaiden välillä.

Presidenttiehdokkaat ovat kallellaan vasemmalle, eikä kukaan ehdokkaista asettaisi työpaikkoja ja taloutta luonnon edelle.

Ehdokkaiden arvot ovat lähentyneet toisiaan ja siirtyneet kauemmas arvokartan äärilaidoista. Nämä tiedot ilmenevät presidenttiehdokkaiden vastauksista Helsingin Sanomien vaalikoneeseen. Uusia vastauksia verrattiin ehdokkaiden vuosien 2014 ja 2015 vaalikonevastauksiin.

”Vaalikampanjan aikana valtaosa ehdokkaista hylkää äärimmäisyydet kumpaankin suuntaan. Ehkä se liittyy siihen, että presidentti ei edusta vain puoluettaan vaan koko kansaa”, sanoo valtio-opin yliopistonlehtori Tuomas Ylä-Anttila.

HS:n vaalikoneessa ehdokkaiden arvoja mitataan kymmenen kysymyksen avulla. Arvokysymykset on tehty yhdessä Tuomas Ylä-Anttilan ja tutkija Teemu Kemppaisen kanssa. Väittämät perustuvat eurooppalaisiin arvotutkimuksiin, ja niitä on käytetty HS:n vaalikoneessa vuodesta 2012 alkaen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdokkaat on sijoitettu arvokartalle heidän vastaustensa perusteella. Kysymykset koskevat ehdokkaiden kantoja vasemmisto–oikeisto- ja konservatiivi–liberaali-akseleilla. Vaalikoneessa voi nähdä heidän sijoituksensa myös vihreä–ei-vihreä-akselilla.

Pääset vaalikoneeseen osoitteessa HS.fi/vaalikone.Oikeistolaisimmin ehdokkaista ajattelee istuva presidentti Sauli Niinistö. Aivan hänen kannoillaan on Rkp:n ehdokas, europarlamentaarikko Nils Torvalds.

Kovin oikeistolaista linjaa hekään eivät silti aja. Niinistö oli esimerkiksi jokseenkin sitä mieltä, ettei suuria tuloeroja tule hyväksyä.

”Suomi on edelleen sittenkin suhteellisen pienten tuloerojen maa, eikä meidän pidä suurten erojen maaksi pyrkiä”, Niinistö kommentoi vaalikoneessa.

Vasemmiston ehdokas, europarlamentaarikko Merja Kyllönen vastasi niin vasemmistolaisesti kuin oli mahdollista. Hän korottaisi mieluummin veroja kuin leikkaisi. Nykyiset sosiaalietuudet ja palvelut eivät ole hänen mielestään liian raskaita julkiselle taloudelle.

Vanhoillinen–vapaamielinen-akselilla ei tapahtunut suuria muutoksia.

Perussuomalaisten ehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari vastasi kysymyksiin kaikkein konservatiivisimmin. Hän oli ehdokkaista ainoa selvästi konservatiivinen ehdokas, mikä ilmeni esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliiton ja adoptio-oikeuden vastustamisena. Hänen mielestään koti, uskonto ja isänmaa ovat hyvä lähtökohta politiikalle.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö sijoittuivat vanhoillisuuden ja vapaamielisyyden välimaastoon. Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto, Merja Kyllönen ja sosiaalidemokraattien ehdokas Tuula Haatainen olivat joukon vapaamielisimmät. Kaikkein vapaamielisin oli Kyllönen, joka ajatteli hyvin eri tavalla kuin Huhtasaari.

Torvalds on vapaamielisempi kuin Niinistö mutta vanhoillisempi kuin Haavisto ja Haatainen.

Hyvin oikeistolaiselle äänestäjälle ehdokkaan löytäminen tuottaa todennäköisesti näiden arvovastausten perusteella päänvaivaa. Vasemmiston puolella sen sijaan on valinnanvaraa.

Kyllönen, Sdp:n ehdokas Tuula Haatainen ja vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto muodostivat vapaamielisen vasemmiston rintaman.

 

Kyllösen ja Vanhasen mielipiteet muuttuivat selvästi.

Yllätyksiäkin ilmeni. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on oikeistolaisempi kuin perussuomalaiset ennen puolueen hajoamista. Laura Huhtasaari ei kuitenkaan kuulu puolueen talousoikeistolaiseen siipeen. Hän asemoituu lähes yhtä vasemmalle kuin vihreiden Haavisto.

”Huhtasaari ei edusta halla-aholaisten perussuomalaisten oikeistolaista talouspolitiikkaa, mutta hänen ei kai ole tarkoituskaan. He nojaavat konservatiivikorttiin”, Ylä-Anttila sanoo.

Myös keskustan ehdokas Matti Vanhanen sijoittuu arvokartalla suunnilleen yhtä vasemmalle kuin Haavisto, joka sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa kaupunkilaisten ääniä.

HS on esittänyt poliitikoille arvoväittämiä vaalien yhteydessä vuodesta 2012 asti. Kaikkien paitsi Sauli Niinistön vastauksia on mahdollista verrata poliitikkojen aiempiin vastauksiin.

Valtaosan vastaukset muuttuivat vain vähän, mutta Kyllösen ja Vanhasen mielipiteet muuttuivat selvästi.

Kyllösen vastaukset olivat tänä vuonna selvästi vapaamielisempiä. Kyllönen oli entistä vastaanottavaisempi turvapaikanhakijoita kohtaan ja muutti mielipidettään koulukurista.

Aiemmin hän oli jokseenkin sitä mieltä, että tiukempi kuri tekisi kouluista parempia. Tänä vuonna hän oli väitteen kanssa täysin eri mieltä.

”Konservatiividuunarit ovat siirtyneet perussuomalaisten äänestäjiksi. Kyllösen kannattaakin siirtyä liberaalimpaan suuntaan”, Ylä-Anttila sanoo.

Kyllönen oli ehdokkaista ainoa, jonka mielipiteet veivät kauemmas keskitiestä.

Vanhanen oli vuonna 2015 sitä mieltä, että julkisia palveluita tulisi ulkoistaa enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi. Tänä vuonna hän oli väittämän kanssa eri mieltä.

Jos Vanhanen olisi vastannut samalla tavalla kuin vuonna 2015, hän olisi ollut ryhmän oikeistolaisin. Nyt hän sijoittuu muihin ehdokkaisiin nähden keskelle.

Vastausten perusteella presidenttiehdokkaat pitävät luontoarvoja tärkeänä.

Kukaan ehdokkaista ei ollut sitä mieltä, että työpaikat ja talous pitäisi asettaa luonnon edelle. Kenenkään mielestä ympäristöä ei pidä jättää huomiotta päätöksenteossa. Vihreys yllätti Tuomas Ylä-Anttilan.

”Olisin veikannut, että ehdokkaat olisivat asettuneet vihreään suuntaan, mutta eivät näin selvästi.”

Vihreiden Haavisto, vasemmiston Kyllönen ja keskustan Vanhanen vastasivat niin vihreästi kuin mahdollista. Niinistö vastasi miltei yhtä luontoarvoja korostaen kuin he.

”Ehdokkaat tietävät, että ympäristöarvot kiinnostavat suomalaisia – tai eivät ainakaan haittaa heitä”, Ylä-Anttila sanoo.

Huhtasaari vastasi ympäristöväittämiin, ettei osaa sanoa. Aiemmin hän oli jokseenkin eri mieltä väitteestä “Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista”.

”Kyllä tämä ’viherpiiperrys’ on Suomessa mennyt yli”, Huhtasaari sanoi vaalikoneessa vuonna 2015.

Miksi on tärkeää tietää ehdokkaan arvoista, Tuomas Ylä-Anttila?

”Arvovastaukset kertovat pohjasta, johon ehdokkaat perustavat päätöksensä.”

Arvot ovat Ylä-Anttilan mukaan presidentinvaaleissa tärkeämmässä asemassa kuin eduskuntavaaleissa. Eduskunnassa tehdään kompromisseja, mutta presidentti nähdään nimenomaan arvojohtajana ja Suomen edustajana maailmalla.

Helsingin Sanomien presidentinvaalikone on julki osoitteessa HS.fi/vaalikone

Voit vastata koneessa 30 väittämään, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä ja arvoja, jotka liittyvät esimerkiksi talouteen ja ulkopolitiikkaan, mutta myös ympäristöön ja hengellisyyteen.

Vaalikoneella voi verrata vastauksia presidenttiehdokkaiden vastauksiin. Uskooko Pekka Haavisto jumalaan? Mihin kysymykseen Sauli Niinistö vastasi ”en osaa sanoa”? Onko Venäjällä Merja Kyllösen mielestä liikaa vaikutusvaltaa Suomeen?

Vaalikonetta täydennetään, jos presidenttikisaan tulee lisää ehdokkaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit
 • Politiikka
 • Presidentinvaalit 2018
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

  7. 7

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  8. 8

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ottaako Krista Pärmäkoski kolmannen olympiamitalin? HS seuraa sprinttiviestien karsintoja kello 10 alkaen
  3. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  4. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  5. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  6. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  7. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  8. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  9. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  10. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  11. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  12. Näytä lisää