Politiikka

Laura Huhtasaari kehui itsenäisyyspäivän äärioikeistolaista 612-marssia ”hienoksi kulkueeksi” – ”Olen ymmärtänyt, että se on poliittisesti tunnukseton”

Presidentiksi pyrkivä Huhtasaari kehotti vaalitilaisuudessa ihmisiä osallistumaan 612-marssille. Samasta tilaisuudesta Huhtasaari lähetti terveisiä aktivistille, joka kannattaa avoimesti uusnatsijärjestöä.

Tasavallan presidentiksi pyrkivä perussuomalaisten Laura Huhtasaari kehui vaalitilaisuudessa äärioikeistolaista 612-kulkuetta ”hienoksi tapahtumaksi”.

Tapahtuman verkkosivujen mukaan marssin järjestää rekisteröimätön yhdistys 612.fi, joka on poliittisesti sitoutumaton. Itsenäisyyspäivän kulkue on kuitenkin yhdistetty esimerkiksi uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeeseen (SVL). Kansanedustaja Huhtasaarelta kysyttiin toissaviikolla Keravalla pidetyssä vaalitilaisuudessa, aikooko hän osallistua 612-tapahtumaan.

”Se on hieno kulkue, ja toivon, että mahdollisimman moni osallistuisi. Ja kyllä minä jonain vuonna siihen osallistun”, Huhtasaari sanoi.

Samasta tilaisuudesta Huhtasaari lähetti myös terveisiä tunnetulle maahanmuuttovastaisen liikkeen aktiiville.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tervehdys luettiin Eduskuntatalon vierellä järjestetyssä Rajat kiinni -mielenosoituksessa. Twitterissä jaetulla videolla mielenosoittaja kertoo toivottaneensa Huhtasaaren tervetulleeksi Kattilavallankumous-nimellä kulkevaan tapahtumaan.

”Ja hän tiesi heti, että sitähän vetää Panu Huuhtanen. Kerro terveisiä”, mielenosoittaja siteeraa Huhtasaarta.

Panu Huuhtanen on kiihkokansallisissa Suomi Ensin ja Rajat kiinni -liikkeissä vaikuttanut aktiivi, joka on yksi maahanmuuttovastaisen liikkeen tunnetuimpia nimiä.

Venäläisen Facebookia vastaavan palvelun VKontakten seinällään Huuhtanen tukee avoimesti Suomen vastarintaliikettä, joka on kansallissosialistinen uusnatsijärjestö. Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi joulukuussa lakkautettavaksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen alaosastoineen.

VKontake sallii rasistisen materiaalin jakamisen, toisin kuin Facebook.


Huuhtanen mainostaa seinällään useampaan otteeseen vastarintaliikkeen itsenäisyyspäivän marssia. Lisäksi Huuhtanen kutsuu yhdessä päivityksessä tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä ”maanpetturiksi”.


Kuvakaappauksia lähetti HS:lle vapaa toimittaja Dmitry Gurbanov. HS varmisti niiden aitouden käymällä itse Huuhtasen seinällä.

Huuhtaselle lähettämänsä tervehdyksen lisäksi Huhtasaari puhui Huuhtasen vierellä alkuvuonna Suomi Maidan -nimellä kulkeneessa mielenosoituksessa.

Huhtasaari kertoo, että hän tutustui Huuhtaseen Itsenäinen Suomi -tilaisuudessa 2015. Kiihkokansallisten järjestöjen tapahtuma nousi otsikoihin, koska siellä esitettiin natsitervehdys. Huhtasaaren mukaan järjestäjät pyysivät tapahtunutta häneltä monta kertaa anteeksi.

HS kysyi Huhtasaarelta sekä 612-marssista että Huuhtasesta.

Mainitsit vaalitilaisuudessa Keravalla toissaviikolla, että itsenäisyyspäivän 612-tapahtuma on ”hieno kulkue”, johon toivot, että mahdollisimman moni osallistuu. SVL:n jäsenet ovat tiettävästi olleet mukana järjestämässä kulkuetta ja osallistumassa siihen. Mitä ajattelet siitä?

”Kun on iso marssi, tulee aina kaikenlaista porukkaa. Kyllä siellä marssilla on paljon muitakin, ja tiedän, että siellä marssii ihan kansallismielisiä ihmisiä, jotka haluavat marssia kansallisen itsenäisyyden puolesta.”

”Voidaanko ihmisiä estää marssimasta sen takia, että he ovat äärimmäisen väärässä? Minä uskon käännytykseen. Kuten sanoin, olen yrittänyt yhtä muslimiakin käännyttää, koska mielestäni hän ajattelee väärin naisten asemasta.”

612-marssilla vaikuttaa kuitenkin olevan läheiset yhteydet SVL:ään. Mitä ajattelet siitä?

”Olen nimenomaan ymmärtänyt, että se on poliittisesti tunnukseton. Se on vilpitön käsitykseni asiasta.”

SVL:ää perustamassa ollut Esa Holappa on sanonut Ylen haastattelussa, että SVL oli aloitteellinen kulkueen järjestämisessä. Holapan mukaan SVL:n aktivistit toimivat ensimmäisessä kulkueessa järjestysmiehinä ja loivat sekä ylläpitivät tapahtuman nettisivua. Holapan mukaan lähes kaikki SVL:n jäsenet ja tukijäsenet osallistuivat kulkueeseen, mutta pitivät matalaa profiilia, koska kulkue haluttiin brändätä epäpoliittiseksi. Tarkoitus oli välttää mahdollisten osallistujien karkottamista. Mitä ajattelet tästä?

”Minun käsitykseni on, että se [kulkue] ei ole SVL:n projekti. Vilpitön käsitykseni on, että SVL ei ole järjestäjätaho ja marssi on poliittisesti sitoutumaton. Niitä [SVL:n jäseniä] on siellä joku parikymmentä, mutta jos on 3 000 tai 2 000 marssijaa, niin musta tuntuu että ne kaikki muut...” Huhtasaari sanoo ja jatkaa:

”SVL ei tykkää minusta, ihan oikeasti, ne eivät kannata minua. Mutta sieltäkin voisi joku parantua, ihmiset ovat ihmisiä. Vaikka niiden mielipiteet tuomittaisiin, niin kyllä sieltäkin voi joku ihminen ajatella, että hei, tämä on ihan tyhmää vainota... että meidän täytyy antaa sekin mahdollisuus.”

”Olen valmis keskustelemaan tästä asiasta, että hekin muuttaisivat mielipidettään. Heidän pitäisi perustella, minkä takia, haluaisin tietää, että minkä takia sinä otat juutalaiset, siis nobelistikansa...”

Miksi näitä uusnatsien perusteluja pitäisi kuunnella?

”No, on hirveän vaikea keskustella, jos et anna ihmisen puhua. Jos ihminen ei tule kuulluksi ja nähdyksi, niin luuletko, että saat mitään keskusteluyhteyttä?”

Mitä ajattelet Huuhtasen esittämästä tuesta SVL:lle?

”En tykkää tuosta vastarintaliikkeestä yhtään.”

Miksi lähetit siis terveisiä Huuhtaselle?

”En usko ihmisten karsinoimiseen, en ihan oikeasti usko. Jos joku on jossain asiassa väärässä tai hänellä on joku mielipide, jota en hyväksy, niin en lähde karsinoimaan sillä perusteella.”

Mutta miksi haluat lähettää terveisiä ihmiselle, joka tukee tällaisia liikkeitä?

”Toivottavasti lopettaa tuollaisen! En minä lähetä hänelle sen takia terveisiä, vaan koska olen tavannut hänet ja tiedän, että hän pitää mielenosoitusta. En karsinoi ihmisiä.”

Vaikka he olisivat antisemitistisiä ja rasistisia?

”No, minä luulen, että... Vastarintaliikkeen jäseniä on kauhean vähän, eikö olekin, ajattelen että he varmaan fiksuuntuvat siitä. Kunhan nyt lopettavat tuon. Antisemitismiä en kyllä hyväksy millään lailla.”

”En usko tähän, että ihmisiä voidaan tuomita tai karsinoida niin, että jos näen [ihmisen] jossakin niin menen karkuun, ettei kukaan vain tule minulle ikinä juttelemaan.”

”Erityisopettajanakin luokka on täynnä ihmisiä ja vaikka siellä mitä tahansa ajateltaisiin naisista tai minusta, niin kaikki pitää... Tietääkseni hän [Huuhtanen] ei kuulu siihen vastarintaliikkeeseen, mutta enhän minä nyt mikään veljeni vartija ole. Minusta ihmisiä ei voi tuomita, vaikka heidän ajatuksia ja tekojaan voisi ja pitääkin.”

Mutta tarvitseeko heidän kanssaan olla vuorovaikutuksessa?

”No vaikka käännyttää niitä. Minä yritin yhtä muslimiakin käännyttää, mutta en ole onnistunut vielä.”

Mutta jos Rajat kiinni -liikkeessä toimii Huuhtasen kaltaisia henkilöitä, jotka tukevat SVL:ää, niin siellähän on antisemitistisiä ja rasistisia tendenssejä?

”No, olen ihan varma, että vasemmistolaisillakin on stalinistisia tendenssejä. Ja silti en ole sitä mieltä, että jos on kolme stalinistia jossain, tai selviää että alkaa joukkotuho, väestönvaihdot ja puhdistus, silti en syytä vasemmistoa niiden...”

Tiesitkö tervehdystä lähettäessäsi, että Huuhtanen tukee SVL:ää?

”Ei, en kyllä tiedä, että hän sitä erityisesti tukee. Minä en tiedä mitä hän tukee, en minä ole veljeni vartija.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  3. 3

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  4. 4

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Kolmen suomalaismiehen terrorismisyytteet hylättiin – Pelkkä päätös osallistua taisteluihin ei täyttänyt rikoksen tunnusmerkistöä

  9. 9

   Sampo Terhon blogikirjoitus avaa hallituksen ”kauhun tasapainoa”

  10. 10

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  7. 7

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  10. 10

   Palkasta jää rahaa yli, mitä sille kannattaisi tehdä? – Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  7. 7

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Euroalueen talouskasvu kiihtymässä lähes 12 vuoden ennätykseen – ”lentävä lähtö vuoteen 2018”
  3. Kolmen suomalaismiehen terrorismisyytteet hylättiin – Pelkkä päätös osallistua taisteluihin ei täyttänyt rikoksen tunnusmerkistöä
  4. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  5. Läpihuutovaalit-podcastissa puitiin Ruotsin Nato-jäsenyyttä – ”Suomi jäisi ojentamaan kättä, josta Ruotsi päästää irti”
  6. Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät
  7. Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin
  8. Finnairin nettisivut kaatuivat, syytä ei tiedetä
  9. Turkki vyörytti joukkonsa Syyriaan, käynnissä on ”kaikkien sota kaikkia vastaan” – Mitä siitä voi seurata?
  10. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  11. Tunti sitten
  12. Australian avointen suuryllättäjä tyhjensi Twitter-tilinsä ja haukkui äärioikeiston tukemisesta kysyneet toimittajat: ”Saatatte nopeuttaa sitä helvettiä, jonka haluatte välttää”
  13. Näytä lisää