Politiikka    |   Kolumni

Niinistön voitto ”seitsemästä kääpiöstä” näyttää yhtä varmalta kuin Putinin voitto Venäjän vaaleissa – Onko se enää tervettä?

Monet kysyvät jo, mahtuuko Sauli Niinistön huima suosio enää länsimaisen demokratian mittapuihin, kirjoittaa kolumnissaan Yrjö Rautio.


Presidentinvaalit on käyty jo ennen kuin kampanjointi on päässyt kunnolla vauhtiin? Presidentti Sauli Niinistön kannatus nousi Ylen marraskuun kyselyssä peräti 80 prosenttiin. Haastajien kannatus on pysynyt prosentissa, parissa. Vaaleista onkin tulossa näytelmä nimeltään Sauli ja seitsemän kääpiötä.

Niinistön uudelleenvalinta näyttää yhtä varmalta kuin Suomen itsenäisyyspäivänä ehdokkaaksi ilmoittautuneen Vladimir Putinin voitto Venäjän vaaleissa. Yksi kierros riittänee, ensimmäistä kertaa. Monet kysyvät jo, mahtuuko Niinistön huima suosio enää länsimaisen demokratian mittapuihin.

Niinistön suosio kertoo suomalaisten vahvan johtajan kaipuusta ja saattaa sisältää myös demokratialle vieraita motiiveja tyyliin ”on hyvä, että on joku, joka pitää kelvottomat poliitikot kurissa”. Monille on merkillisen vaikeaa huomata, että myös presidentti on poliitikko, Niinistökin mitä suurimmassa määrin.

Olisi kuitenkin väärin leimata Niinistön suosio oikopäätä sairaaksi, demokratiaan kuulumattomaksi ilmiöksi. Ei suosio ainakaan hänen vikansa ole, eikä edes kansalaisten. Demokratiassa on lupa tavoitella suosiota ja lupa kannattaa ehdokasta, jota parhaana pitää. Pulinat pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistön suosion tärkein syy on tietenkin se, että hän on hoitanut tehtävänsä hyvin – tai ainakin tavalla, joka miellyttää kansalaisten suurta enemmistöä. On vaikea keksiä painavia syitä, miksi hänet pitäisi silloin vaihtaa.

Niinistöä voi pitää enemmän Mauno Koiviston kuin Tarja Halosen tai Martti Ahtisaaren linjan jatkajana. Yhteistä Niinistölle ja Koivistolle on pragmatismi ja varovaisuus ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, tilanteisiin mukautuminen ja niiden tarkka hyväksikäyttö.

 

”Haaviston ja Vanhasen tiedot, taidot ja kokemus riittäisivät Niinistön haastamiseen, mutta he ovat siihen liian kohteliaita, vaisuja ja varovaisia.”

Koivisto julkaisi vuonna 2001 merkittävän kirjansa Venäjän idea. Se on hänen mukaansa suuruus. Kun venäläinen toimittaja kysyi häneltä, mikä sitten on Suomen idea, Koivisto vastasi venäjäksi yhdellä sanalla: selviytyminen.

Selviytymisen idea selittänee senkin, että Niinistön aiemminkin sekava mutta kaiketi myönteinen Nato-kanta on muuttunut yhä kielteisemmäksi. Samalla hän on edistänyt niin paljon kuin mahdollista yhteistyötä Naton, Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa sekä EU:n puolustusyhteistyön syventämistä.

Tällä strategialla Suomi onkin selviytynyt hyvin nyt, kun kansainvälinen tilanne on jälleen kiristynyt. On niitä, joiden mielestä strategia on lyhytnäköinen eikä luo kestäviä edellytyksiä Suomen selviytymiselle, jos tilanne kiristyisi sodan partaalle tai jopa sodaksi. Heitä on kuitenkin niin vähän, että vaaleihin se ei vaikuta. Sitä paitsi useimmat niistäkin, jotka kannattavat Nato-jäsenyyttä, pitävät ajankohtaa huonona.

Huomiota herättävää Ylen mittauksessa on, että Niinistö on suositumpi kuin oma ehdokas kaikkien puolueiden kannattajien joukossa perussuomalaisia lukuun ottamatta. Hän on ohittanut jopa vihreiden keskuudessa puolueen oman ehdokkaan Pekka Haaviston. Siitä on pääteltävissä kaksi asiaa.

Haaviston kampanja ei ole ottanut tulta lainkaan siihen tapaan kuin kuusi vuotta sitten. Se olikin odotettavissa. Ihmisoikeudet eivät ole vihreiden kannattajille sittenkään niin tärkeitä asioita kuin ne ovat puolueväelle. Juuri ne ovat kuitenkin asioita, joissa Haavisto voisi parhaiten haastaa Niinistön.

Niinistö on monin verroin suositumpi myös molempien vasemmistopuolueiden kannattajien joukossa kuin puolueiden omat ehdokkaat – huolimatta oikeistolaisuudestaan. Se ei ole sittenkään niin yllättävää. Ihmiset eivät valitse presidentinvaaleissa puoluetta, vaan presidentin, eivät esimerkiksi sote-uudistuksen tekijää, vaan ulkopolitiikan johtajan. Monille vasemmistolaisille riittää, että Niinistö ei aja Nato-jäsenyyttä.

Vasemmistolaisten on näköjään helpompi tukea oikeistolaista ehdokasta kuin oikeistolaisten vasemmistolaista. Harva oikeistolainen olisi ikinä voinut äänestää Tarja Halosta, ja moni heistä kantaa yhä suorastaan sairasta vihaa häntä kohtaan. Äänestäjien matka vasemmalta oikealla taitaa olla lyhempi kuin oikealta vasemmalle nyt, kun oikeistohegemonia on yleensäkin vahvistunut.

Niinistön suosiota selittää myös hänen haastajiensa kepeys. Haaviston ja Matti Vanhasen (kesk.) tiedot, taidot ja kokemus riittäisivät Niinistön haastamiseen, mutta he ovat siihen liian kohteliaita, vaisuja ja varovaisia.

On sitä paitsi vähän asioita, joissa he todella erottuisivat Niinistöstä. Miksi äänestää isännän varjoa, kun itse isäntääkin voi äänestää?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  5. 5

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  8. 8

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”
  3. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  4. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  5. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  6. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  7. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  10. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  11. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  12. Näytä lisää