Politiikka |HS seuraa

Faktaa, tulkinnanvaraisuuksia ja harhaanjohtamista – HS seurasi illan kiivasta vaalitenttiä, täältä löydät mitä puhuttiin ja mikä piti paikkansa

MTV:n vaalitentissä kohtaavat ensimmäistä kertaa kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta.

Keskiviikkoillan vaalitentti käytiin jo vauhdikkaammissa tunnelmissa kuin aiemmin tänä syksynä nähdyt presidentinvaalikeskustelut.

MTV:n vaaliväittelyssä kaikki presidenttiehdokkaat kohtasivat ensimmäistä kertaa.

Mukana olivat kansanliikkeen sekä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien tukeman istuvan presidentin Sauli Niinistön lisäksi Pekka Haavisto (vihr), Tuula Haatainen (sd), Laura Huhtasaari (ps), Merja Kyllönen (vas), Nils Torvalds (r) ja Matti Vanhanen (kesk) sekä tuoreimpana mukaan liittynyt Paavo Väyrynen.

Väyrynen sai vaadittavat 20 000 kannattajakorttia kasaan viime viikolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS seurasi ehdokkaiden väittelyä ja esitettyjä väitteitä läpi koko väittelyn.

Sauli Niinistö esimerkiksi totesi, että asevienti Lähi-itään olisi alenemaan päin. Väite on harhaanjohtava, sillä viime vuonna Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde ja PAtria hieroo parhaillaan jättikauppoja Qatariin.

Erityisesti tentissä puhuttiin siitä, onko Suomi ”puolueeton” vai ”sotilaallisesti liittoutumaton” maa. Tästä sanailivat etenkin Niinistö ja Väyrynen.

Mikäli sanoille annetaan se merkitys, jonka lähes koko ympäröivä yhteiskunta niille antaa, Väyrynen oli väärässä puhuessaan puolueettoman ja sotilaallisesti liittoutumattoman olevan synonyymeja – siis jos asiayhteys koskee Suomen kansainvälistä asemaa.

Koko seurannan löydät alta käänteisessä aikajärjestyksessä.

Kiitos!

Kiitos kaikille lukijoille sekä minun että kollegani Paavo Teittisen puolesta! HS:n liveseuranta päättyy tähän.

Ei kunniaa pois mainiosti juontaneilta Jaakko Loikkaselta ja Juha Kaijalta, mutta todettava on että oman piristeensä mukaan toi myös Nils Torvaldsin sukkavalinta.

Tentti oli ehdottomasti vauhdikkaampi kuin aikaisemmat. Ja tietyiltä osin myös informatiivisin. Väyrysen tulo mukaan ja MTV:n erinomaisesti juontaneet Jaakko Loikkanen ja Juha Kaija selvästi piristivät tenttiä.

Tentti päättyy.

Tentti päättyi kello 21:55. Kiitoksia kun seurasitte tätä keskustelua mukanamme! Tahti oli vauhdikkaampi kuin aiemmin - vai voitko vahvistaa tämän faktaksi, Paavo?

Niinistö: Jos halutaan, ettei maassa minkäänlaisia liittoja syntyisi, Paavo olisi siinä hyvä.

Väite on oikeansuuntainen. Onhan Suomi - Väyrysen mukaan - puolueeton maa.

Niinistölle puolestaan arvottiin - vai arvottiinko? Oliko kyseessä sattuma? - Väyrysen nimi: "Jos halutaan, ettei maassa minkäänlaisia liittoja syntyisi, Paavo on siinä hyvä. Minusta tilanne on niin, että ajattelusi on aika pitkälle oikean suuntaista. Mutta ehkä presidenttinä osaat saada johtopäätöksenkin saada kohdalleen?"

Viriili nuori mies - sanoo Huhtasaari Niinistöstä. Väite on vähintäänkin harhaanjohtava. Niinistö on yli suomalaisten miesten keski-iän.

Haaviston kanssa olemme ne ehdokkaat, jotka ovat eniten olleet tekemisissä ihmiskuntapolitiikan kanssa, sanoo Väyrynen. Väite on liian tulkinnanvarainen, jotta siihen voi ottaa kantaa.

Yllätystehtävä: Miksi tämä henkilö olisi hyvä presidentiksi?

Torvalds sai lapusta Huhtasaaren nimen. "Nyt tuli vaikea. Se olisi hyvä asia, että hän olisi naispresidentti."

Vanhaselle puolestaan tuli Tuula Haataisen nimi. "Hän nostaisi esiin kansakunnan eheyteen liittyviä kysymyksiä."

Matti Vanhanen on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, sanoo Haavisto. Väite pitää paikkansa.

Tuula Haatainen on naispuolinen ministeri, sanoo Vanhanen, kehuessaan kilpakumppania . Väite on väärä. Haatainen ei ole tällä hetkellä ministeri.

#MeToo -kampanja ja seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on tentin seuraava aihe.

Vanhanen: "Aihe pitää tehdä läpinäkyväksi yhteiskunnassa. Aiemmin esimerkiksi alkoholista, itsemurhista, kiusaamisesta käydyt keskustelut ovat parantaneet aiheiden käsittelyä."

Haatainen: "Seksuaalinen häirintä on myös turvallisuuskysymys. Siksi asetin haasteen muille ehdokkaille, että tämä kitketään yhteiskunnasta. Haluan, että uhrit, häirintää kokeneet naiset eivät koe, että he ovat syyllisiä."

Myös Kyllönen ja Väyrynen sanovat, että seksuaalinen häirintä pitää kitkeä yhteiskunnasta.

15 minuuttia tenttiä jäljellä

Viimeinen vartti käynnistyy.

Huhtasaari esitti, että turvapaikanhakijoita täytyy laittaa säilöön. Kanta on sama, mitä hänen puolueensa perussuomalaiset on esittänyt. Sisäministeriö arvioi parhaillaan, tulisiko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille perustaa omia palautuskeskuksia. Sisäministeriö ja Poliisihallitus ovat aiemmin katsoneet, että sellaisille ei ole tarvetta Suomessa. 

Poliisilla on kaksi suljettua säilöönottokeskusta palautuksia varten Helsingin Metsälässä ja Lappeenrannan Joutsenossa. Lakeja muuttamalla säilöönottamisen perusteita voisi keventää, mutta mikään ei antaisi oikeutta kaikkien palautettavien henkilöiden säilöönottamiseen Euroopassa. 

"Emme päästä läpi heitä", Laura Huhtasaari sanoo turvapaikanhakijoista, jotka saapuvat rajalle. Suomi ei voi toimia näin - implisiittinen väite on siis väärä - tai se rikkoisi kansainvälisoikeudellisia velvoitteitaan. Dublin-tapaukset tietysti palautetaan lähtökohtaisesti maihin, joissa tulija on ensin rekisteröity.

Väyrynen ihmettelee, miksi Suomeen "otettiin" 2015 syksyllä 30 000 turvapaikanhakijaa. Implisiittinen väite on väärä. YK:n kansainvälisen pakolaissopimuksen jäsenenä Suomi on velvollinen käsittelemään turvapaikkahakemukset - ihmisiä ei siis voi kääntää rajalta pois.

Turvapaikanhakijoiden oikeusavussa on vakavia ongelmia, kertoi HS heinäkuussa. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005307363.html

Torvalds sanoo, että Suomessa on erittäin huonoja kokemuksia turvapaikanhakijoita "auttavista" oikeusavustajista. Ja että ongelma on laaja. Väite on oikea. Jutun kirjoittajana olen jäävi, mutta HS on kertonut aiheesta, ja oikeusministeriö on aloittanut asiasta selvityksen.

Paperittoman piilottelu ei ole sinänsä vielä viranomaisen toiminnan estämistä, mutta jos viranomaiselle valehtelee, niin ollaan ehkä aika lähellä, sanoo juristin koulutuksen saanut Niinistö. Väite, tai tulkinta, kuulostaa oikealta.

Haavisto huomauttaa Huhtasaarelle, että aivan ylivoimainen valtaosa pakolaisista on kriisialueiden naapurustossa - Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa, ja niin edelleen. Väite on oikea.

Välihuomio: Huhtasaari ihmettelee, miksei Irak ota kansalaisiaan takaisin. Kyse on siitä, ettei Irak halua tuhansia nuoria miehiä, jotka eivät halua palata, maahansa. Aihe on vaikea ja Suomen ja Irakin palautusjärjestelyneuvottelut yhä kesken.

Käsiäänestys: Kuka hyväksyy sen, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita suojellaan.

Vanhanen, Väyrynen ja Huhtasaari eivät hyväksy.

Väyrynen: "Kirkko ei voi estää panemasta täytäntöön lainvoimaisia päätöksiä. Esimerkiksi piilottaminen ja kätkeminen niin, että viranomaiset eivät tavoita heitä. Hädänalaisia pitää auttaa."

Huhtasaari: "Kunhan kirkko noudattaa lakia, se voi vaikka käännyttää turvapaikanhakijoita kristinuskoon, mikä olisi hienoa."

Lakia pitää noudattaa, sanoo Matti Vanhanen. Väitteen paikkansapitävyyteen ei voi ottaa kantaa. Kysymys kansalaistottelemattomuudesta on filosofinen. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ensimmäinen tummaihoinen tuomari, Thurgood Marshall, sanoi aikanaan: "Do what's right, and let the law follow". Keskusteluun ei ole olemassa yksiselitteistä oikeaa vastausta.

Seuraavaksi puhutaan turvapaikkapolitiikasta - mikä varmasti jakaa mielipiteitä. Palataan vielä Haaviston väitteeseen siitä, että Ottawan sopimus on vienyt markkinat polkumiinoilta. Väitteen voi sanoa pitävän paikkaansa - jopa Yhdysvallat on sitoutunut olemaan käyttämättä polkumiinoja, Korean niemimaata lukuunottamatta. Arms Control Associationin mukaan ei-valtiolliset sotilaalliset ryhmät käyttävät polkumiinoja noin 10 valtiossa. Polkumiinojen määrä maailmassa on laskenut 100 miljoonasta noin 50 miljoonaan. Yleisesti ottaen Haaviston väite pitää paikkansa, koska sopimuksella on ollut merkittäviä vaikutuksia.

Väyrynen: "Pitää olla tapauskohtaista harkintaa asevientiin. Pitää katsoa mihin maihin ja mihin olosuhteisiin aseita viedään."

Myös suomalaisen aseteollisuuden tilaa pitää Väyrysen mukaan ajatella.

"Meillä pitää olla omaa puolustustarviketuotantoa. Sen ylläpitämiseksi tarvitaan vientiä."

Suomi on aina pyrkinyt noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia aseviennissä, sanoo Huhtasaari. Väitettä on vaikea tarkistaa tällä aikataululla, mutta todettakoon, että Suomen kaksi johtavaa kansainvälisen oikeuden asiantuntijaa, professorit Martin Scheinin ja Martti Koskenniemi, sanoivat viime lokakuussa Sipilän hallituksen olevan siunaamissaan asekaupoissa "täysin piittaamaton lain sisällöstä".

Kyllönen Jemenin sodasta: "Humanitäärisesti on järjetöntä, jos toisella kädellä edistämme konfliktia ja toisaalta sanomme, ettemme voi auttaa hädänalaisia täällä."

Haavisto: "Myös Turkin asevientiä pitäisi tarkastella kriittisemmin."

Niinistö sanoo, että asevienti Lähi-itään on "alenemaan päin". Väite on harhaanjohtava - ainakin siinä mielessä, että asevienti Lähi-itään on kasvanut sitten vuoden 2015. Viime vuonna Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde. Patria hieroo parhaillaan jättikauppoja Qatariin, mikä tarkoittaisi toteutuessaan mahdollisesti satojen miljoonien eurojen arvosta asevientiä.

Käsiäänestys: Pitäisikö asevienti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin lopettaa? Molemmat maat ovat osallistuneet Jemenin pommituksiin.

Kaikki paitsi Väyrynen, Niinistö ja Huhtasaari nostivat käden ylös.

Haatainen: "Minusta se on väärin. Se on vastoin kansainvälisiä sopimuksia."

Vanhanen: "Jokainen asevientipäätös, radiolähettimistä ammuksiin pitää tehdä erikseen. Näiden maiden kohdalla pitää olla astetta kriittisempi."

Niinistö: "Olen osapuilleen samaa mieltä kuin Matti Vanhanen. Vienti näihin maihin on alenemaan päin käsitääkseni. Sinne on keskeneräisiä sitoumuksia ja luulen, että niitä on aika vaikea katkaista noin vain."

Pitäisikö ne katkaista noin vain? juontajat kysyivät.

Niinistö: "Minusta tuntuu, että ei. Se voi olla kallista. Mutta ilman muuta meidän täytyy lisätä kritiikkiä näitä asioita kohtaan."

Twitterissä näyttää keskusteluttavan väittelyn sisällön lisäksi Rkp:n ehdokkaan pukeutuminen.

Puolueeton on synonyymi sanoille sotilaallisesti liittoutumaton, sanoo Väyrynen. Väyrynen kertoo väitelleensä asiasta tohtoriksi. Kansainvälisessä oikeudessa sotilaallisesti liittoutumaton ja puolueeton ovat synonyymeja keskenään, hän väittää.

Mikäli sanoille annetaan se merkitys, jonka lähes koko ympäröivä yhteiskunta niille antaa, Väyrynen on väärässä puhuessaan puolueettoman ja sotilaallisesti liittoutumattoman olevan synonyymeja - siis jos asiayhteys koskee Suomen kansainvälistä asemaa. Väyrysen omat semanttiset sekä kansainvälisoikeudelliset tulkinnat ovat kuitenkin liian hankalia faktantarkistuksen suhteen tällä aikataululla.

Asia täytyy jättää kielitieteilijöille, kuten presidentti Niinistökin ehdotti.

"Minä olen väitellyt tohtoriksi näistä asioista!" Väyrynen pääsi jo toteamaan.

Hän penäsi muilta ehdokkailta, miksi he eivät käytä sanaa puolueeton.

"Kansainvälisessä politiikassa sotilaallisesti liittoutumaton ja puolueeton ovat synonyymeja keskenään", Vanhanen sanoi.

"Jos ne ovat synonyymejä, käytä sinäkin tätä 'sotilaallisesti liittoutumaton' -termiä", Niinistö sanaili takaisin.

Torvalds sanoo, että EU-pakotteet koskevat jo energiapolitiikka. Väite on oikea - ainakin oikeampi kuin väitteet siitä, etteivät pakotteet koske energiaa lainkaan. EU rajasi pakotteista pois kaasun, koska moni EU:n valtio on niin riippuvainen Venäjän tarjonnasta, mutta ei energiasektoria ole kokonaan rajattu pakotteiden ulkopuolelle.

Haaviston mukaan NordStream -kaasuputkea ei pidä käsitellä vaan ympäristökysymyksenä, sillä se uhkaa Ukrainan geopoliittista asemaa.

"Nordstreamia käsitellään vain ympäristökysymyksenä. Mutta rakennetaan niin suurta putkea, että sillä voidaan kiertää Ukrainan energiareitit."

Niinistö myönsi, että Ukrainan kiertävä kaasuputki voi muuttaa geopoliittista asetelmaa.

Energiapolitiikka ei ole osa EU:n Venäjä-pakotteita, sanoo Vanhanen. Pakotteet eivät juuri koske energiaa, sanoo Niinistö. Väite on vähintäänkin tulkinnanvarainen. Esimerkiksi öljyteknologian vientiä Venäjälle on rajoitettu ja kolme keskeistä venäläistä energiayhtiötä, Rosneft, Transneft ja Gazprom Neft, ovat pakotteiden kohteena.

Ovatko Väyrysen ja Huhtasaaren puheet vaarallisia?

Ovatko Huhtasaaren ja Väyrysen puheet vaarallisia, muilta kysyttiin.

Haavisto sanoi pitävänsä ongelmallisena sitä, jos Suomi alkaa luikerrella pois yhteisestä rintamasta.

Kyllösen mukaan Suomi voisi toimia asiassa välittäjänä.

"On todella vaarallista puhetta, jos pakotteita voitaisiin purkaa, varsinkaan ennen jos Itä-Ukrainan tilanne on ratkennut", Kyllönen totesi.

Myös Kyllönen toivoi asiassa edettävän yhdessä. Niin ikään Nils Torvalds sanoi, että on ikävää, jos joku toteaa, että "Itä-Ukrainan tilanteen kanssa vain täytyy elää".

Käsiäänestys: Kenen mielestä Venäjän vastaisista pakotteista voitaisiin luopua, vaikka Krimin miehitys jatkuisi?

Väyrynen ja Huhtasaari nostivat kätensä ylös.

Vanhanen tosin nosti esiin Minskin sopimuksen pakotteet, jotka koskevat Itä-Ukrainan miehitystä. Länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat todenneet, että Minskin sopimuksen pakotteet pysyvät voimassa, kunnes Venäjä alkaa noudattaa rauhansopimusta. Minskin sopimus on tulitaukosopimus, joka määrittää ehdot Itä-Ukrainan sodan lievittämiseksi.

"Olen kovasti yllättynyt siitä, jos täällä ollaan Krimin pakotteet purkamassa. Siitä ei kukaan puhu", Niinistö sanoi.

Haatainen sanoo, että kriisit eivät synny niin, että jostain hyökätään maahan, vaan ne ovat sisäsyntyisiä. Väite on väärä - siis siinä mielessä, että kriisi voi tietysti syntyä myös ulkoisen hyökkääjän toimesta. Parin tunnin lennon päästä Helsingistä käydään sotaa. Venäjän tukemat separatistit aloittivat sodan Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

40 minuutin jälkeen voi todeta, että tämä vaaliväittely on edennyt paljon vauhdikkaammin kuin aiemmat.

"Terrorismi on akuutimpi uhka kuin Venäjä", sanoi Huhtasaari.

Väyrynen sanoo jälleen että Suomi on puolueeton maa. Väite on edelleen väärä. Suomi on osa länttä. Suomi ei kuulu sotilasliittoon.

"Samalla kun maanpuolustustahto on heikentynyt, asevelvollisuuden kannatus on kasvanut. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tutkimuksessa neljä viidesosaa tukee nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää. Tämä on korkein lukema sitten vuoden 2003", uutisoi Yle vuonna 2016.

MTS kysyy haastateltavilta vuosittain, että ”jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta?”

Viime vuonna kysymykseen vastasi myöntävästi 71 prosenttia haastatelluista, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 78 prosenttia.

Asevelvollisuuden kannatuksen noustessa maanpuolustustahto on siis heikentynyt, mikä on mielenkiintoinen tulos. Huhtasaaren väite on siis vähintäänkin ristiriidassa tutkimusten kanssa.

Niinistön mukaan EU:ssa on "suhteellisen yksimielinen käsitys" siitä, miten pakolaisia autetaan. Väite on väärä tai vähintäänkin harhaanjohtava. Komission niin sanotun pakollisen taakanjakomekanismin voi sanoa epäonnistuneen lähes täysin. EU:ssa ei ole kyetty löytämään ratkaisua suuriin siirtolaisvirtoihin, jotka ovat Turkki-EU-sopimuksen jälkeen suuntautuneet Libyan kautta Välimeren yli.

Laura Huhtasaaren mukaan yleinen asevelvollisuus kasvattaa maanpuolustustahtoa. Lisäksi hänen mukaansa muualla Euroopassa katsotaan kadehtien Suomeen. Mielenkiintoinen väite.

Miksi keskustelu sotilaallisesta liittoutumisesta ärsyttää, juontajat kysyivät Niinistöltä.

"Minusta se on turhaa, kun se on kaikki teoreettista."

Keskustelu on Niinistön mielestä ylimittainen.

"Meidän kannattaisi keskustella siitä, miten säilytämme rauhan, eikä siitä, miten sodimme."

Merja Kyllönen sanoo, että eriarvoistuminen on tänä päivänä yksi suurimmista yhteiskunnallisista riskeistä. Väitteen voi sanoa olevan oikea - tämä on ainakin ollut se viesti, jota maailman talouseliitti on kailottanut viime vuodet kovaan ääneen.

Väyrynen sanoo, että Suomi on puolueeton. Väite on väärä. Suomi ei ole puolueeton maa vaan osa länttä. Suomi ei kuulu sotilasliittoon.

Tuula Haataisen (sd) mukaan Suomen tulee nimenomaan toimia niin, ettei kriisejä tai sotia synny.

"Minusta on päivänselvää, että Suomen pitää asemoitua niin, että edesautamme vakautta lähiympäristössä."

Mielenkiintoista on, että Haatainen yhtyi tentin juontajien esittämään kritiikkiin siitä, että Niinistö ottaa esiin niin kutsutut sotapelit.

"En ole avannut yhtään ainutta sotapelikeskustelua", Niinistö vastasi.

"En ymmärrä, miksi media sitä harrastaa. Ne ovat hyvin seksikkäitä varmasti."

Torvalds sanoo, että fossiilisten polttoaineiden käyttö vähentyy vuoteen 2050 mennessä. Väite pitää todennäköisesti paikkansa. Konsulttiyhtiö McKinseyn arvion mukaan fossiilisten polttoaineiden osuus globaalista energiantuotannosta laskee nykyisestä 66 prosentista 38 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä.

Puolustuspolitiikasta keskusteltaessa vihreiden Pekka Haavisto odotetusti korosti Suomen roolia rauhanvälittäjänä.

"Meidän pitäisi käyttää omaa vahvaa perintöämme neuvottelujen käynnistäjänä."

Onko puolustuspolitiikassa ajattelu, että kriisin syttyessä kyllä kumppaneita löytyy, kysyivät väittelyn vetäjät presidenttiehdokkailta.

Näin tuntuisivat ajattelevan esimerkiksi Niinistö ja Vanhanen.

"Suurissa sodissa on vain kaksi puolta. Suomella sattuu olemaan yksi Euroopan suurimmista armeijoista. Suomi on myös kiinnostava partneri", Niinistö sanoi.

Vanhanen totesi, että Natoon ei voi hakea, kun kriisi on syttynyt. Hän luottaa Euroopan unionin yhteistyöhön.

"Jos Euroopassa syttyisi kriisi, olisivat samana iltana Naton toimielimet ja samoin Eurooppa-neuvosto koolla."

Huhtasaari sanoo, että Suomen reservin koko on 280 000 sotilasta. Väite pitää paikkansa.

Niinistö: "En kannata tällä hetkellä Natoon liittymistä. Mutta maailma muuttuu, ja tarve mahdollisesti jättää jäsenhakemus voi ilmetä."

Oliko Nato-myönteisyyden esiin nostaminen peliliike erottautumiseen vaalikamppailussa, Rkp:n Nils Torvaldsilta kysyttiin.

Oli se sitäkin, Torvalds myönsi.

"Ennen kaikkea se oli yritys nostaa sellainen asia keskuteluun, josta ei jostain syystä ole pystytty keskustelemaan kaikkine siihen liittyvine osineen. Olen varma, että joudumme keskustelemaan tästä myös tulevaisuudessa."

Paavo Väyrynen esitti väitteen siitä, että presidentti Niinistö on viemässä Suomea EU:n sotilasliittoon. Väyrynen myös väitti, että Niinistö olisi "neuvotellut" Euroopan unionin korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa EU:n sotilasliitosta Kultarannassa viime kesänä.

Väite on väärä.

Ensinnäkin, Niinistö ja Mogherini eivät neuvottele EU:n suunnasta. Tällaisia asioita koskevat neuvottelut käydään EU-valtioiden päämiehistä koostuvassa Eurooppa-neuvostossa.

Lisäksi Väyrysen väite ei ole ajallisesti looginen.

Mogherini sai Eurooppa-neuvostolta mandaatin valmistella EU:lle uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista strategiaa kesäkuussa 2015. Se esiteltiin neuvostolle vuotta myöhemmin, 2016 kesäkuussa. Tästä aiheesta keskusteltiin myös Kultarannassa. Niinistö ei kannata EU:n sotilasliittoa, eikä juuri kukaan muukaan EU-valtion päämies.

Tentin juontajat ottivat Paavo Väyrysen heti keskustelun ytimeen. Huhtasaari toivottaa Väyrysen tervetulleeksi kisaan. "Saamme paljon tilaa eurokriittiselle mielipiteelle ja avaamme kansan silmät."

Myös Väyrysen väite siitä, että Niinistö ylitti toimivaltansa keskusteluaan Federica Mogherinin kanssa EU:n puolustusyhteistyöstä, tuli heti esiin.

"Jos Suomeen tulee EU:n korkea edustaja, olisi aika epäkohteliasta tapaamatta häntä", Niinistö sanoi.

"Minä puhun hänen kanssaan, ja Merkelin ja Tuskin kanssa, Suomeen liittyvistä asioista. Jos se on toimivallan ylitystä, ylitän sen jatkossakin."

Matti Vanhanen sanoo olevansa sinut sen kanssa, että Väyrynen on mukana kisassa. Väitteen totuusperää ei voi varsinaisesti tarkistaa, mutta jokainen voinee päätellä, millaisia ajatuksia Vanhasen päässä liikkuu.

Lähetys alkaa!

MTV:n presidenttitentti alkaa nyt.

Kylläpäs jäi Salatut Elämät taas jännittävään kohtaan - kuinka jännittäväksi yltyy presidenttitentti? Saadaanko nyt paremmin jännitettä kuin aiemmissa, melko leppoisissa keskusteluissa? Toivottavasti!

Ja tervetuloa seuraamaan HS:n liveseurantaa minunkin puolestani! Tänään katsotaan miten hyvin presidenttiehdokkaat pysyvät totuudessa.

Kuinka Väyrynen sekoittaa pakkaa?

Vielä puolitoista kuukautta sitten ensimmäisessä presidentinvaalitentissä isoin jännite oli Torvaldsin ja Niinistön välillä. Nyt asetelma on Väyrysen mukaantulon jälkeen erilainen.

Neljättä kertaa presidentinvaaleihin osallistuva Keminmaan konkari varmasti sähköistää illan keskustelua. Erityisesti hänen odotetaan haastavan Niinistöä. Maanantaina Väyrynen sanoi Niinistön ylittäneen toimivaltuutensa neuvottelemalla kesällä EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin kanssa EU:n yhteisen puolustuksen rakentamisesta.

Väyrynenhän on sanonut suomalaisen politiikan päävaihtoehtojen olleen viimeiset 25 vuotta hän vastsaan Niinistö. Rehvakkaita lausuntoja voi odottaa tänäänkin. Ja niiden kanssa täytyy olla tarkkana.

Mikä nousee keskiöön?

Oletettavaa on, että illan keskustelussa puhutaan eniten ulko- ja turvallisuuspolitiikasta - Venäjästä, Yhdysvalloista, Euroopan unionista, sotilasliitto Natosta ja niin edespäin. Muita aihepiirejä voivat hyvin olla presidentin valtaoikeudet, Suomen talous sekä ilmastopolitiikka.

Ruotsalaisen kansanpuolueen Nils Torvalds on tähän mennessä esiintynyt eniten sen puolesta, että Suomen tulisi liittyä Naton jäseneksi. Muut ehdokkaat joko vastustavat tai eivät ole esittäneet suoraa kantaansa. Moni ehdokas, kuten Haatainen, Haavisto, Niinistö ja Vanhanen ovat puhuneet sen sijaan myönteisesti EU:n yhteisestä turvallisuudesta.

Tervetuloa mukaan! Lähetys vaalitentistä alkaa kello 20.

Tervetuloa mukaan seuraamaan HS:n kanssa MTV:n vaalitenttiä!

Kyseessä on ensimmäinen yhteinen tentti, jossa läsnä ovat kaikki kahdeksan ehdokasta. Tuoreimpana mukaan on tullut politiikan konkari Paavo Väyrynen, joka ilmoitti viime viikolla saaneensa kannattajakortit kasaan. Muut ehdokkaat presidentinvaaleissa ovat kansanliikkeen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien tukema istuva presidentti Sauli Niinistö, vihreiden Pekka Haavisto, SDP:n Tuula Haatainen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, Rkp:n Nils Torvalds ja keskustan Matti Vanhanen.

Kello 20 alkavaa vaaliväittelyä seuraavat tällä sivulla kanssasi HS:n toimittajat Niko Vartiainen ja Paavo Teittinen. Aiomme nostaa esiin ainakin omasta mielestämme keskustelun kiinnostavimpia pointteja ja tarkastaa samalla ehdokkaiden väitteitä. Meitä voi mieluusti lähestyä sähköpostitse tai Twitterissä (niko.vartiainen (at) hs.fi, Twitterissä @nikovart sekä paavo.teittinen (at) hs.fi, Twitterissä @PaavoTeittinen) ja huomauttaa, jos jokin ehdokkaiden sanomisista herätti ihmetystä tai tunteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Presidentinvaalit 2018
 • Politiikka
 • Vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  9. 9

   Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

  10. 10

   Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kansallisbaletin uusi Muumi-baletti tanssitti satuun todentuntuisten muumihahmojen myötä – ja muumien isoista massuista, tassuista ja nassuista huolimatta
  3. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  4. Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitäisi erottaa – ”Ei edellytyksiä jatkaa tuomion jälkeen”
  5. Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan
  6. Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa
  7. Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä
  8. Thaimaan vaalit siirtyvät toden­näköisesti ensi vuoteen, vaikka juntta lupasi ne marraskuulle – Sanomalehti perusti vaalilaskurin auttaakseen pääministeriä pysymään kerrankin lupauksessaan
  9. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  10. Millaista hoitoa kuoleva läheisesi sai elämänsä viime hetkillä? HS tekee juttua, kerro kokemuksesi
  11. #MeToo, #TimesUp ja #OscarsSoWhite ovat saamassa aikaan todellista muutosta – kuohunta tasa-arvon ympärillä näkyy Oscarien ehdokkuuksissa
  12. Näytä lisää