Politiikka |HS seuraa

Faktaa, tulkinnanvaraisuuksia ja harhaanjohtamista – HS seurasi illan kiivasta vaalitenttiä, täältä löydät mitä puhuttiin ja mikä piti paikkansa

MTV:n vaalitentissä kohtaavat ensimmäistä kertaa kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta.

Kiitos!

Kiitos kaikille lukijoille sekä minun että kollegani Paavo Teittisen puolesta! HS:n liveseuranta päättyy tähän.

Ei kunniaa pois mainiosti juontaneilta Jaakko Loikkaselta ja Juha Kaijalta, mutta todettava on että oman piristeensä mukaan toi myös Nils Torvaldsin sukkavalinta.

Tentti oli ehdottomasti vauhdikkaampi kuin aikaisemmat. Ja tietyiltä osin myös informatiivisin. Väyrysen tulo mukaan ja MTV:n erinomaisesti juontaneet Jaakko Loikkanen ja Juha Kaija selvästi piristivät tenttiä.

Tentti päättyy.

Tentti päättyi kello 21:55. Kiitoksia kun seurasitte tätä keskustelua mukanamme! Tahti oli vauhdikkaampi kuin aiemmin - vai voitko vahvistaa tämän faktaksi, Paavo?

Niinistö: Jos halutaan, ettei maassa minkäänlaisia liittoja syntyisi, Paavo olisi siinä hyvä.

Väite on oikeansuuntainen. Onhan Suomi - Väyrysen mukaan - puolueeton maa.

Niinistölle puolestaan arvottiin - vai arvottiinko? Oliko kyseessä sattuma? - Väyrysen nimi: "Jos halutaan, ettei maassa minkäänlaisia liittoja syntyisi, Paavo on siinä hyvä. Minusta tilanne on niin, että ajattelusi on aika pitkälle oikean suuntaista. Mutta ehkä presidenttinä osaat saada johtopäätöksenkin saada kohdalleen?"

Viriili nuori mies - sanoo Huhtasaari Niinistöstä. Väite on vähintäänkin harhaanjohtava. Niinistö on yli suomalaisten miesten keski-iän.

Haaviston kanssa olemme ne ehdokkaat, jotka ovat eniten olleet tekemisissä ihmiskuntapolitiikan kanssa, sanoo Väyrynen. Väite on liian tulkinnanvarainen, jotta siihen voi ottaa kantaa.

Yllätystehtävä: Miksi tämä henkilö olisi hyvä presidentiksi?

Torvalds sai lapusta Huhtasaaren nimen. "Nyt tuli vaikea. Se olisi hyvä asia, että hän olisi naispresidentti."

Vanhaselle puolestaan tuli Tuula Haataisen nimi. "Hän nostaisi esiin kansakunnan eheyteen liittyviä kysymyksiä."

Matti Vanhanen on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, sanoo Haavisto. Väite pitää paikkansa.

Tuula Haatainen on naispuolinen ministeri, sanoo Vanhanen, kehuessaan kilpakumppania . Väite on väärä. Haatainen ei ole tällä hetkellä ministeri.

#MeToo -kampanja ja seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on tentin seuraava aihe.

Vanhanen: "Aihe pitää tehdä läpinäkyväksi yhteiskunnassa. Aiemmin esimerkiksi alkoholista, itsemurhista, kiusaamisesta käydyt keskustelut ovat parantaneet aiheiden käsittelyä."

Haatainen: "Seksuaalinen häirintä on myös turvallisuuskysymys. Siksi asetin haasteen muille ehdokkaille, että tämä kitketään yhteiskunnasta. Haluan, että uhrit, häirintää kokeneet naiset eivät koe, että he ovat syyllisiä."

Myös Kyllönen ja Väyrynen sanovat, että seksuaalinen häirintä pitää kitkeä yhteiskunnasta.

15 minuuttia tenttiä jäljellä

Viimeinen vartti käynnistyy.

Huhtasaari esitti, että turvapaikanhakijoita täytyy laittaa säilöön. Kanta on sama, mitä hänen puolueensa perussuomalaiset on esittänyt. Sisäministeriö arvioi parhaillaan, tulisiko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille perustaa omia palautuskeskuksia. Sisäministeriö ja Poliisihallitus ovat aiemmin katsoneet, että sellaisille ei ole tarvetta Suomessa. 

Poliisilla on kaksi suljettua säilöönottokeskusta palautuksia varten Helsingin Metsälässä ja Lappeenrannan Joutsenossa. Lakeja muuttamalla säilöönottamisen perusteita voisi keventää, mutta mikään ei antaisi oikeutta kaikkien palautettavien henkilöiden säilöönottamiseen Euroopassa. 

"Emme päästä läpi heitä", Laura Huhtasaari sanoo turvapaikanhakijoista, jotka saapuvat rajalle. Suomi ei voi toimia näin - implisiittinen väite on siis väärä - tai se rikkoisi kansainvälisoikeudellisia velvoitteitaan. Dublin-tapaukset tietysti palautetaan lähtökohtaisesti maihin, joissa tulija on ensin rekisteröity.

Väyrynen ihmettelee, miksi Suomeen "otettiin" 2015 syksyllä 30 000 turvapaikanhakijaa. Implisiittinen väite on väärä. YK:n kansainvälisen pakolaissopimuksen jäsenenä Suomi on velvollinen käsittelemään turvapaikkahakemukset - ihmisiä ei siis voi kääntää rajalta pois.

Turvapaikanhakijoiden oikeusavussa on vakavia ongelmia, kertoi HS heinäkuussa. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005307363.html

Torvalds sanoo, että Suomessa on erittäin huonoja kokemuksia turvapaikanhakijoita "auttavista" oikeusavustajista. Ja että ongelma on laaja. Väite on oikea. Jutun kirjoittajana olen jäävi, mutta HS on kertonut aiheesta, ja oikeusministeriö on aloittanut asiasta selvityksen.

Paperittoman piilottelu ei ole sinänsä vielä viranomaisen toiminnan estämistä, mutta jos viranomaiselle valehtelee, niin ollaan ehkä aika lähellä, sanoo juristin koulutuksen saanut Niinistö. Väite, tai tulkinta, kuulostaa oikealta.

Haavisto huomauttaa Huhtasaarelle, että aivan ylivoimainen valtaosa pakolaisista on kriisialueiden naapurustossa - Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa, ja niin edelleen. Väite on oikea.

Välihuomio: Huhtasaari ihmettelee, miksei Irak ota kansalaisiaan takaisin. Kyse on siitä, ettei Irak halua tuhansia nuoria miehiä, jotka eivät halua palata, maahansa. Aihe on vaikea ja Suomen ja Irakin palautusjärjestelyneuvottelut yhä kesken.

Käsiäänestys: Kuka hyväksyy sen, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita suojellaan.

Vanhanen, Väyrynen ja Huhtasaari eivät hyväksy.

Väyrynen: "Kirkko ei voi estää panemasta täytäntöön lainvoimaisia päätöksiä. Esimerkiksi piilottaminen ja kätkeminen niin, että viranomaiset eivät tavoita heitä. Hädänalaisia pitää auttaa."

Huhtasaari: "Kunhan kirkko noudattaa lakia, se voi vaikka käännyttää turvapaikanhakijoita kristinuskoon, mikä olisi hienoa."

Lakia pitää noudattaa, sanoo Matti Vanhanen. Väitteen paikkansapitävyyteen ei voi ottaa kantaa. Kysymys kansalaistottelemattomuudesta on filosofinen. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ensimmäinen tummaihoinen tuomari, Thurgood Marshall, sanoi aikanaan: "Do what's right, and let the law follow". Keskusteluun ei ole olemassa yksiselitteistä oikeaa vastausta.

Seuraavaksi puhutaan turvapaikkapolitiikasta - mikä varmasti jakaa mielipiteitä. Palataan vielä Haaviston väitteeseen siitä, että Ottawan sopimus on vienyt markkinat polkumiinoilta. Väitteen voi sanoa pitävän paikkaansa - jopa Yhdysvallat on sitoutunut olemaan käyttämättä polkumiinoja, Korean niemimaata lukuunottamatta. Arms Control Associationin mukaan ei-valtiolliset sotilaalliset ryhmät käyttävät polkumiinoja noin 10 valtiossa. Polkumiinojen määrä maailmassa on laskenut 100 miljoonasta noin 50 miljoonaan. Yleisesti ottaen Haaviston väite pitää paikkansa, koska sopimuksella on ollut merkittäviä vaikutuksia.

Väyrynen: "Pitää olla tapauskohtaista harkintaa asevientiin. Pitää katsoa mihin maihin ja mihin olosuhteisiin aseita viedään."

Myös suomalaisen aseteollisuuden tilaa pitää Väyrysen mukaan ajatella.

"Meillä pitää olla omaa puolustustarviketuotantoa. Sen ylläpitämiseksi tarvitaan vientiä."

Suomi on aina pyrkinyt noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia aseviennissä, sanoo Huhtasaari. Väitettä on vaikea tarkistaa tällä aikataululla, mutta todettakoon, että Suomen kaksi johtavaa kansainvälisen oikeuden asiantuntijaa, professorit Martin Scheinin ja Martti Koskenniemi, sanoivat viime lokakuussa Sipilän hallituksen olevan siunaamissaan asekaupoissa "täysin piittaamaton lain sisällöstä".

Kyllönen Jemenin sodasta: "Humanitäärisesti on järjetöntä, jos toisella kädellä edistämme konfliktia ja toisaalta sanomme, ettemme voi auttaa hädänalaisia täällä."

Haavisto: "Myös Turkin asevientiä pitäisi tarkastella kriittisemmin."

Niinistö sanoo, että asevienti Lähi-itään on "alenemaan päin". Väite on harhaanjohtava - ainakin siinä mielessä, että asevienti Lähi-itään on kasvanut sitten vuoden 2015. Viime vuonna Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde. Patria hieroo parhaillaan jättikauppoja Qatariin, mikä tarkoittaisi toteutuessaan mahdollisesti satojen miljoonien eurojen arvosta asevientiä.

Käsiäänestys: Pitäisikö asevienti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin lopettaa? Molemmat maat ovat osallistuneet Jemenin pommituksiin.

Kaikki paitsi Väyrynen, Niinistö ja Huhtasaari nostivat käden ylös.

Haatainen: "Minusta se on väärin. Se on vastoin kansainvälisiä sopimuksia."

Vanhanen: "Jokainen asevientipäätös, radiolähettimistä ammuksiin pitää tehdä erikseen. Näiden maiden kohdalla pitää olla astetta kriittisempi."

Niinistö: "Olen osapuilleen samaa mieltä kuin Matti Vanhanen. Vienti näihin maihin on alenemaan päin käsitääkseni. Sinne on keskeneräisiä sitoumuksia ja luulen, että niitä on aika vaikea katkaista noin vain."

Pitäisikö ne katkaista noin vain? juontajat kysyivät.

Niinistö: "Minusta tuntuu, että ei. Se voi olla kallista. Mutta ilman muuta meidän täytyy lisätä kritiikkiä näitä asioita kohtaan."

Twitterissä näyttää keskusteluttavan väittelyn sisällön lisäksi Rkp:n ehdokkaan pukeutuminen.

Puolueeton on synonyymi sanoille sotilaallisesti liittoutumaton, sanoo Väyrynen. Väyrynen kertoo väitelleensä asiasta tohtoriksi. Kansainvälisessä oikeudessa sotilaallisesti liittoutumaton ja puolueeton ovat synonyymeja keskenään, hän väittää.

Mikäli sanoille annetaan se merkitys, jonka lähes koko ympäröivä yhteiskunta niille antaa, Väyrynen on väärässä puhuessaan puolueettoman ja sotilaallisesti liittoutumattoman olevan synonyymeja - siis jos asiayhteys koskee Suomen kansainvälistä asemaa. Väyrysen omat semanttiset sekä kansainvälisoikeudelliset tulkinnat ovat kuitenkin liian hankalia faktantarkistuksen suhteen tällä aikataululla.

Asia täytyy jättää kielitieteilijöille, kuten presidentti Niinistökin ehdotti.

"Minä olen väitellyt tohtoriksi näistä asioista!" Väyrynen pääsi jo toteamaan.

Hän penäsi muilta ehdokkailta, miksi he eivät käytä sanaa puolueeton.

"Kansainvälisessä politiikassa sotilaallisesti liittoutumaton ja puolueeton ovat synonyymeja keskenään", Vanhanen sanoi.

"Jos ne ovat synonyymejä, käytä sinäkin tätä 'sotilaallisesti liittoutumaton' -termiä", Niinistö sanaili takaisin.

Torvalds sanoo, että EU-pakotteet koskevat jo energiapolitiikka. Väite on oikea - ainakin oikeampi kuin väitteet siitä, etteivät pakotteet koske energiaa lainkaan. EU rajasi pakotteista pois kaasun, koska moni EU:n valtio on niin riippuvainen Venäjän tarjonnasta, mutta ei energiasektoria ole kokonaan rajattu pakotteiden ulkopuolelle.

Haaviston mukaan NordStream -kaasuputkea ei pidä käsitellä vaan ympäristökysymyksenä, sillä se uhkaa Ukrainan geopoliittista asemaa.

"Nordstreamia käsitellään vain ympäristökysymyksenä. Mutta rakennetaan niin suurta putkea, että sillä voidaan kiertää Ukrainan energiareitit."

Niinistö myönsi, että Ukrainan kiertävä kaasuputki voi muuttaa geopoliittista asetelmaa.

Energiapolitiikka ei ole osa EU:n Venäjä-pakotteita, sanoo Vanhanen. Pakotteet eivät juuri koske energiaa, sanoo Niinistö. Väite on vähintäänkin tulkinnanvarainen. Esimerkiksi öljyteknologian vientiä Venäjälle on rajoitettu ja kolme keskeistä venäläistä energiayhtiötä, Rosneft, Transneft ja Gazprom Neft, ovat pakotteiden kohteena.

Ovatko Väyrysen ja Huhtasaaren puheet vaarallisia?

Ovatko Huhtasaaren ja Väyrysen puheet vaarallisia, muilta kysyttiin.

Haavisto sanoi pitävänsä ongelmallisena sitä, jos Suomi alkaa luikerrella pois yhteisestä rintamasta.

Kyllösen mukaan Suomi voisi toimia asiassa välittäjänä.

"On todella vaarallista puhetta, jos pakotteita voitaisiin purkaa, varsinkaan ennen jos Itä-Ukrainan tilanne on ratkennut", Kyllönen totesi.

Myös Kyllönen toivoi asiassa edettävän yhdessä. Niin ikään Nils Torvalds sanoi, että on ikävää, jos joku toteaa, että "Itä-Ukrainan tilanteen kanssa vain täytyy elää".

Käsiäänestys: Kenen mielestä Venäjän vastaisista pakotteista voitaisiin luopua, vaikka Krimin miehitys jatkuisi?

Väyrynen ja Huhtasaari nostivat kätensä ylös.

Vanhanen tosin nosti esiin Minskin sopimuksen pakotteet, jotka koskevat Itä-Ukrainan miehitystä. Länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat todenneet, että Minskin sopimuksen pakotteet pysyvät voimassa, kunnes Venäjä alkaa noudattaa rauhansopimusta. Minskin sopimus on tulitaukosopimus, joka määrittää ehdot Itä-Ukrainan sodan lievittämiseksi.

"Olen kovasti yllättynyt siitä, jos täällä ollaan Krimin pakotteet purkamassa. Siitä ei kukaan puhu", Niinistö sanoi.

Haatainen sanoo, että kriisit eivät synny niin, että jostain hyökätään maahan, vaan ne ovat sisäsyntyisiä. Väite on väärä - siis siinä mielessä, että kriisi voi tietysti syntyä myös ulkoisen hyökkääjän toimesta. Parin tunnin lennon päästä Helsingistä käydään sotaa. Venäjän tukemat separatistit aloittivat sodan Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

40 minuutin jälkeen voi todeta, että tämä vaaliväittely on edennyt paljon vauhdikkaammin kuin aiemmat.

"Terrorismi on akuutimpi uhka kuin Venäjä", sanoi Huhtasaari.

Väyrynen sanoo jälleen että Suomi on puolueeton maa. Väite on edelleen väärä. Suomi on osa länttä. Suomi ei kuulu sotilasliittoon.

"Samalla kun maanpuolustustahto on heikentynyt, asevelvollisuuden kannatus on kasvanut. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tutkimuksessa neljä viidesosaa tukee nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää. Tämä on korkein lukema sitten vuoden 2003", uutisoi Yle vuonna 2016.

MTS kysyy haastateltavilta vuosittain, että ”jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta?”

Viime vuonna kysymykseen vastasi myöntävästi 71 prosenttia haastatelluista, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 78 prosenttia.

Asevelvollisuuden kannatuksen noustessa maanpuolustustahto on siis heikentynyt, mikä on mielenkiintoinen tulos. Huhtasaaren väite on siis vähintäänkin ristiriidassa tutkimusten kanssa.

Niinistön mukaan EU:ssa on "suhteellisen yksimielinen käsitys" siitä, miten pakolaisia autetaan. Väite on väärä tai vähintäänkin harhaanjohtava. Komission niin sanotun pakollisen taakanjakomekanismin voi sanoa epäonnistuneen lähes täysin. EU:ssa ei ole kyetty löytämään ratkaisua suuriin siirtolaisvirtoihin, jotka ovat Turkki-EU-sopimuksen jälkeen suuntautuneet Libyan kautta Välimeren yli.

Laura Huhtasaaren mukaan yleinen asevelvollisuus kasvattaa maanpuolustustahtoa. Lisäksi hänen mukaansa muualla Euroopassa katsotaan kadehtien Suomeen. Mielenkiintoinen väite.

Miksi keskustelu sotilaallisesta liittoutumisesta ärsyttää, juontajat kysyivät Niinistöltä.

"Minusta se on turhaa, kun se on kaikki teoreettista."

Keskustelu on Niinistön mielestä ylimittainen.

"Meidän kannattaisi keskustella siitä, miten säilytämme rauhan, eikä siitä, miten sodimme."

Merja Kyllönen sanoo, että eriarvoistuminen on tänä päivänä yksi suurimmista yhteiskunnallisista riskeistä. Väitteen voi sanoa olevan oikea - tämä on ainakin ollut se viesti, jota maailman talouseliitti on kailottanut viime vuodet kovaan ääneen.

Väyrynen sanoo, että Suomi on puolueeton. Väite on väärä. Suomi ei ole puolueeton maa vaan osa länttä. Suomi ei kuulu sotilasliittoon.

Tuula Haataisen (sd) mukaan Suomen tulee nimenomaan toimia niin, ettei kriisejä tai sotia synny.

"Minusta on päivänselvää, että Suomen pitää asemoitua niin, että edesautamme vakautta lähiympäristössä."

Mielenkiintoista on, että Haatainen yhtyi tentin juontajien esittämään kritiikkiin siitä, että Niinistö ottaa esiin niin kutsutut sotapelit.

"En ole avannut yhtään ainutta sotapelikeskustelua", Niinistö vastasi.

"En ymmärrä, miksi media sitä harrastaa. Ne ovat hyvin seksikkäitä varmasti."

Torvalds sanoo, että fossiilisten polttoaineiden käyttö vähentyy vuoteen 2050 mennessä. Väite pitää todennäköisesti paikkansa. Konsulttiyhtiö McKinseyn arvion mukaan fossiilisten polttoaineiden osuus globaalista energiantuotannosta laskee nykyisestä 66 prosentista 38 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä.

Puolustuspolitiikasta keskusteltaessa vihreiden Pekka Haavisto odotetusti korosti Suomen roolia rauhanvälittäjänä.

"Meidän pitäisi käyttää omaa vahvaa perintöämme neuvottelujen käynnistäjänä."

Onko puolustuspolitiikassa ajattelu, että kriisin syttyessä kyllä kumppaneita löytyy, kysyivät väittelyn vetäjät presidenttiehdokkailta.

Näin tuntuisivat ajattelevan esimerkiksi Niinistö ja Vanhanen.

"Suurissa sodissa on vain kaksi puolta. Suomella sattuu olemaan yksi Euroopan suurimmista armeijoista. Suomi on myös kiinnostava partneri", Niinistö sanoi.

Vanhanen totesi, että Natoon ei voi hakea, kun kriisi on syttynyt. Hän luottaa Euroopan unionin yhteistyöhön.

"Jos Euroopassa syttyisi kriisi, olisivat samana iltana Naton toimielimet ja samoin Eurooppa-neuvosto koolla."

Huhtasaari sanoo, että Suomen reservin koko on 280 000 sotilasta. Väite pitää paikkansa.

Niinistö: "En kannata tällä hetkellä Natoon liittymistä. Mutta maailma muuttuu, ja tarve mahdollisesti jättää jäsenhakemus voi ilmetä."

Oliko Nato-myönteisyyden esiin nostaminen peliliike erottautumiseen vaalikamppailussa, Rkp:n Nils Torvaldsilta kysyttiin.

Oli se sitäkin, Torvalds myönsi.

"Ennen kaikkea se oli yritys nostaa sellainen asia keskuteluun, josta ei jostain syystä ole pystytty keskustelemaan kaikkine siihen liittyvine osineen. Olen varma, että joudumme keskustelemaan tästä myös tulevaisuudessa."

Paavo Väyrynen esitti väitteen siitä, että presidentti Niinistö on viemässä Suomea EU:n sotilasliittoon. Väyrynen myös väitti, että Niinistö olisi "neuvotellut" Euroopan unionin korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa EU:n sotilasliitosta Kultarannassa viime kesänä.

Väite on väärä.

Ensinnäkin, Niinistö ja Mogherini eivät neuvottele EU:n suunnasta. Tällaisia asioita koskevat neuvottelut käydään EU-valtioiden päämiehistä koostuvassa Eurooppa-neuvostossa.

Lisäksi Väyrysen väite ei ole ajallisesti looginen.

Mogherini sai Eurooppa-neuvostolta mandaatin valmistella EU:lle uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista strategiaa kesäkuussa 2015. Se esiteltiin neuvostolle vuotta myöhemmin, 2016 kesäkuussa. Tästä aiheesta keskusteltiin myös Kultarannassa. Niinistö ei kannata EU:n sotilasliittoa, eikä juuri kukaan muukaan EU-valtion päämies.

Tentin juontajat ottivat Paavo Väyrysen heti keskustelun ytimeen. Huhtasaari toivottaa Väyrysen tervetulleeksi kisaan. "Saamme paljon tilaa eurokriittiselle mielipiteelle ja avaamme kansan silmät."

Myös Väyrysen väite siitä, että Niinistö ylitti toimivaltansa keskusteluaan Federica Mogherinin kanssa EU:n puolustusyhteistyöstä, tuli heti esiin.

"Jos Suomeen tulee EU:n korkea edustaja, olisi aika epäkohteliasta tapaamatta häntä", Niinistö sanoi.

"Minä puhun hänen kanssaan, ja Merkelin ja Tuskin kanssa, Suomeen liittyvistä asioista. Jos se on toimivallan ylitystä, ylitän sen jatkossakin."

Matti Vanhanen sanoo olevansa sinut sen kanssa, että Väyrynen on mukana kisassa. Väitteen totuusperää ei voi varsinaisesti tarkistaa, mutta jokainen voinee päätellä, millaisia ajatuksia Vanhasen päässä liikkuu.

Lähetys alkaa!

MTV:n presidenttitentti alkaa nyt.

Kylläpäs jäi Salatut Elämät taas jännittävään kohtaan - kuinka jännittäväksi yltyy presidenttitentti? Saadaanko nyt paremmin jännitettä kuin aiemmissa, melko leppoisissa keskusteluissa? Toivottavasti!

Ja tervetuloa seuraamaan HS:n liveseurantaa minunkin puolestani! Tänään katsotaan miten hyvin presidenttiehdokkaat pysyvät totuudessa.

Kuinka Väyrynen sekoittaa pakkaa?

Vielä puolitoista kuukautta sitten ensimmäisessä presidentinvaalitentissä isoin jännite oli Torvaldsin ja Niinistön välillä. Nyt asetelma on Väyrysen mukaantulon jälkeen erilainen.

Neljättä kertaa presidentinvaaleihin osallistuva Keminmaan konkari varmasti sähköistää illan keskustelua. Erityisesti hänen odotetaan haastavan Niinistöä. Maanantaina Väyrynen sanoi Niinistön ylittäneen toimivaltuutensa neuvottelemalla kesällä EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin kanssa EU:n yhteisen puolustuksen rakentamisesta.

Väyrynenhän on sanonut suomalaisen politiikan päävaihtoehtojen olleen viimeiset 25 vuotta hän vastsaan Niinistö. Rehvakkaita lausuntoja voi odottaa tänäänkin. Ja niiden kanssa täytyy olla tarkkana.

Mikä nousee keskiöön?

Oletettavaa on, että illan keskustelussa puhutaan eniten ulko- ja turvallisuuspolitiikasta - Venäjästä, Yhdysvalloista, Euroopan unionista, sotilasliitto Natosta ja niin edespäin. Muita aihepiirejä voivat hyvin olla presidentin valtaoikeudet, Suomen talous sekä ilmastopolitiikka.

Ruotsalaisen kansanpuolueen Nils Torvalds on tähän mennessä esiintynyt eniten sen puolesta, että Suomen tulisi liittyä Naton jäseneksi. Muut ehdokkaat joko vastustavat tai eivät ole esittäneet suoraa kantaansa. Moni ehdokas, kuten Haatainen, Haavisto, Niinistö ja Vanhanen ovat puhuneet sen sijaan myönteisesti EU:n yhteisestä turvallisuudesta.

Tervetuloa mukaan! Lähetys vaalitentistä alkaa kello 20.

Tervetuloa mukaan seuraamaan HS:n kanssa MTV:n vaalitenttiä!

Kyseessä on ensimmäinen yhteinen tentti, jossa läsnä ovat kaikki kahdeksan ehdokasta. Tuoreimpana mukaan on tullut politiikan konkari Paavo Väyrynen, joka ilmoitti viime viikolla saaneensa kannattajakortit kasaan. Muut ehdokkaat presidentinvaaleissa ovat kansanliikkeen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien tukema istuva presidentti Sauli Niinistö, vihreiden Pekka Haavisto, SDP:n Tuula Haatainen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, Rkp:n Nils Torvalds ja keskustan Matti Vanhanen.

Kello 20 alkavaa vaaliväittelyä seuraavat tällä sivulla kanssasi HS:n toimittajat Niko Vartiainen ja Paavo Teittinen. Aiomme nostaa esiin ainakin omasta mielestämme keskustelun kiinnostavimpia pointteja ja tarkastaa samalla ehdokkaiden väitteitä. Meitä voi mieluusti lähestyä sähköpostitse tai Twitterissä (niko.vartiainen (at) hs.fi, Twitterissä @nikovart sekä paavo.teittinen (at) hs.fi, Twitterissä @PaavoTeittinen) ja huomauttaa, jos jokin ehdokkaiden sanomisista herätti ihmetystä tai tunteita.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Presidentinvaalit 2018
 • Politiikka
 • Vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

  3. 3

   Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

  6. 6

   Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

  7. 7

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  8. 8

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  9. 9

   Kellojen siirtelyä koskevaan kansalaisgallupiin tuli yli 200 000 bottivastausta samasta lähteestä – Pysyvä talviaika voitti niukasti

  10. 10

   JHL protestoi irtisanomislakia kahden päivän lakolla, mukana yli 10 000 työntekijää, kouluissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ruokaa – Tehy ja Super vuoronvaihtokieltoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  2. 2

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  3. 3

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  4. 4

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  5. 5

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  6. 6

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  7. 7

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  8. 8

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  9. 9

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  10. 10

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää