Politiikka

Keskustan Pekka Puska pettyi alkoholipäätökseen: ”Keskustan johto liukui kokoomukseen mukaan” – kokoomuksen Outi Mäkelä toivoo viinejä ruokakauppaan

Kaupan liitto ja matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Mara näkevät tuoreeltaan hyväksytyssä alkoholilaissa paljon hyvää.

Eduskunta päätti, että nykyistä vahvemmat oluet tulevat ruokakauppoihin. Perjantaina hyväksytty alkoholilaki keventää lisäksi alkoholin anniskelun byrokratiaa.

Tuoreeltaan hyväksytty laki jakaa mielipiteitä.

Kaupassa myytävän alkoholin nykyistä korkeampi prosentti harmittaa suuresti keskustan lääkäritaustaista kansanedustajaa Pekka Puskaa. Hän äänesti 4,7 prosentin puolesta.

Puska sanoo, että on erityisen pettynyt omaan puolueeseensa keskustaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen ollut vuosikymmeniä keskustassa nimenomaan aatteelliselta pohjalta. Tässä on kysymys pienen ihmisen asioista, tai niin kuin Alkio sanoo, köyhän asiasta. Keskustan johto liukui kokoomukseen mukaan, ja sehän se tämän ratkaisi”, Puska sanoo.

”On täysin selvää, että jos sekä kokoomuksessa että keskustassa olisi saatu äänestää vapaasti, tässä olisi tullut hurjan selvä ero lopputuloksessa”, Puska sanoo.

Puskan havaintojen mukaan kokoomuksessa ei ollut vapaita käsiä äänestyksessä, kuten hänen mielestään hallituspuolueet sopivat, vaan äärettömän tiukkaa painostusta.

Konkarikansanedustaja Pertti Salolainen (kok) äänesti ainoana 4,7 prosentin rajan puolesta. Kahden kokoomusedustajan mielipidettä ei tiedetä, sillä Sanna Lauslahti ja Pauli Kiuru olivat poissa äänestyksestä.

Puska arvioi, että alkoholiprosentin korotus heikentää keskustan kannatusta.

”Kyllä meillä on paljon selittämistä esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla.”

Puska on aiemmin sanonut, että prosenttirajan korotus nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin on 17 prosentin korotus alkoholin vahvuuteen. Sen alkoholin määrän, minkä aiemmin sai juomalla kuusi pulloa olutta, saa jatkossa viidestä pullosta.

”Alkoholipitoisuus nousee, ja vahvojen hinta halpenee. On selvää, että tulee voimakas kasvu kulutukseen”, Puska sanoo.

”Erityisesti kannan murhetta suomalaisista perheistä ja lasten kasvuolosuhteista. Tiedämme, että aika monessa perheessä alkoholi varjostaa elämää. Se ongelma tässä kasvaa.”

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä on pitkään kannattanut vahvempia juomia ruokakauppoihin. Hän äänesti 5,5 prosentin puolesta.

Hänen pitkän aikavälin tavoitteensa on edelleen saada viinit ruokakauppaan. Se on myös kokoomuksen virallinen puoluekokoustavoite.

”Siitä tavoitteesta ei ole syytä luopua. Olemme menossa kohti eurooppalaisempaa juomakulttuuria.”

Mäkelän mukaan alkoholilaki oli täysin vanhentunut ja ohjasi alan säätelyä väärään suuntaan. Uusi laki on hänestä onnistunut.

”Tällä me pystymme torppaamaan matkustajatuontia. Joka ikinen tölkki tai pullo, joka ulkomailta tuodaan tänne, vähentää meidän työllisyyttä ja verotuottoja”, Mäkelä sanoo.

Hän arvelee, että kuluttaja ostaa vahvaa olutta kotimaisesta päivittäistavarakaupasta kerralla vähemmän kuin esimerkiksi Tallinnassa käydessään. Kotona ei ole koko lavallista varastossa, vaan muutama tölkki. Sekin voi hillitä kulutusta.

Mäkelä kiistää muiden puolueiden jupinan, että kokoomus on täysin elinkeinoelämän asialla eikä välitä kansanterveydellistä seurauksista.

”Se ei pidä paikkaansa. Jos katsoo lain perusteluja, siellä on tiedostettu haasteet ja kansanterveydelliset huolet. Lisäksi meillä olisi puolueessa ollut valmiutta nostaa prosenttia korkeammallekin, mutta haimme kultaista keskitietä maltillisella korotuksella.”

Mäkelän mukaan kokoomus ei myöskään halua romuttaa Alkon monopolia.

Mäkelän mukaan suomalainen juomakulttuuri on jo muuttunut.

”Kun seuraava polvi päättäjiä tulee, heille jotkut asiat ovat jo itsestään selviä.”

Kaupan liitolle eduskunnan tekemistä päätöksistä tärkein oli se, että 5,5 prosenttiset oluet ja sekoitejuomat eli niin sanotut limuviinat sallitaan tulevaisuudessa kaupoissa.

”Se on meille tärkeää, koska kun alkoholin vähittäismyynti tietyltä osalta vapautuu kilpailulle, se tuo kauppaan lisää myytävää ja sitten se parantaa asiakkaiden palvelua eli me voimme tarjota enemmän tuotevaihtoehtoja”, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Pekkalan mukaan vasta hyväksytty laki on askel kohti uudenlaista sääntelyä.

”On tärkeää, että myös muilta osin päivitetään lakia, joka oli vanhanaikainen”, Pekkala sanoo.

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Maran toimitusjohtaja Timo Lappi näkee tuoreeltaan hyväksytyssä paljon hyvää.

”Tässä on meille paljon hyviä päätöksiä. Anniskelubyrokratiaa vähennettiin ja ravintolayrittäjän arkipäivää helpotettiin monella tavalla”, Lappi sanoo.

Alalla uskotaan, että mikäli alkoholilain muutos johtaa hintojen alenemiseen kaupoissa, voi se näkyä kotimaan matkailun yleistymisenä.

”Ehkä viinamatkailu Baltiaan vähenisi ja ihmiset voisivat käydä enemmän kotimaassa matkailemassa. Sitä kautta alkoholiprosentin ylärajan nostokin olisi meille hyödyksi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Selkävaivainen törmää monenlaisiin käärmemiehiin ja läksyttäjiin, mutta avun löytyminen oikeasti on onnenkauppaa

  7. 7

   Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”

  8. 8

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  9. 9

   Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat

  10. 10

   Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  4. 4

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  5. 5

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  8. 8

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  10. 10

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  8. 8

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alaovelle jätetystä paperista alkoi vuosien absurdi oikeus­prosessi – Turkissa vankeuteen tuomittu suomalais­toimittaja Ayla Albayrak kertoo, miksi ei voi enää palata kotiin
  3. Kaarle Kustaa poistui kesken ruotsalaislaskijan mitalitaistelun – toinen mitalitoivo jatkoi tavaksi muodostuvaa käytäntöä kadota epäonnistumisen jälkeen
  4. Helsingissä saatiin esimakua tulevaisuudesta: 5g-verkossa data liikkui uskomatonta vauhtia, ja se voi muuttaa arkemme
  5. Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”
  6. Suomen varamiehisen viestijoukkueen hieno taistelu riitti neljänneksi – hurjan takaa-ajon esittänyt Iivo Niskanen kuittasi epäonnistuneille ruotsalaisille: ”Tämä oli karmaa, nyt voitamme teidät jääkiekossakin”
  7. Taimenien matka tärkeälle kutupurolle Haagaan helpottuu ensi vuonna – kaupunki purkaa surkean padon
  8. Johanna Venho julkaisi parhaan runokokoelmansa kahdeksan vuoden tauon jälkeen
  9. Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia
  10. Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”
  11. Tunti sitten
  12. Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä” Tilaajille
  13. Näytä lisää