Politiikka

HS:n vastaava päätoimittaja: Salattuja tietoja käytettiin lähteenä laillisesti

Pääesikunta teki lauantaina keskusrikos­poliisille tutkintapyynnön Helsingin Sanomille vuodetuista asiakirjoista. Vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan mitään aineistoa ei ole hankittu oikeudettomasti ja tietoja on julkaistu huolellisella harkinnalla.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, useita vuosia vanhoihin salaisiin asiakirjoihin.

HS:n selvitys herätti lauantaina suurta huomiota. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi, että salaisten asiakirjojen luovuttamisesta lehdelle on käynnistetty rikostutkinta. HS:lle on Niinistön mukaan luovutettu salaisia asiakirjoja laittomasti. Niinistön mukaan ”korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) mukaan Pääesikunta on tehnyt asiasta tutkintapyynnön, joka koskee myös sitä, onko toimittajakin mahdollisesti syyllistynyt turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, miksi Helsingin Sanomat on päättänyt julkaista uutisia, joissa on käytetty lähteenä myös salaisia asiakirjoja?

”Helsingin Sanomat käyttää muiden medioiden tavoin varsin usein uutisoinnissaan myös sellaisia tietoja, jotka viranomainen on saattanut määritellä salassa pidettäviksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uutisemme käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskusta, joka on saamassa uusien tiedustelulakien myötä selkeästi nykyistä laajemmat valtuudet muun muassa internetliikenteen seurantaan. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja jopa poliitikot tietävät laitoksesta hyvin vähän. Katsomme, että median tehtävä on tarjota yhteiskunnalliseen keskusteluun edes pääpiirteissään vähän käsitystä siitä, millaisesta laitoksesta ja toiminnasta on kyse.”

Syyllistyikö HS lainvastaiseen toimintaan julkaistessaan tietoja?

”Helsingin Sanomat on harjoittanut yhteiskunnallista tehtäväänsä, ja täysin lakien mukaisesti. Olemme saaneet haltuumme muun muassa monien vuosien takaisia salaisiksi merkittyjä papereita. Emme ole hankkineet mitään papereita oikeudettomasti, vaan laillisin, julkisen sanan tavanomaisin tavoin kerätä tietoa. Asiakirjojen ohella käytössä on ollut paljon muuta tietoaineistoa. ”

”Kaikkia käytössä olleita tietoja ei ole myöskään julkaistu, vaan seulottu vastuullisen journalistisen harkinnan kautta. Julkaistuissa tiedoissa ei ole käsityksemme mukaan mitään sellaista uutta tietoa, joka vaarantaisi esimerkiksi kansallisen turvallisuuden. Tiedot olivat peräisin vuosien takaa, ja koko Suomen turvallisuusympäristö on sen jälkeen muuttunut oleellisesti.”

”On hyvä tiedostaa, että salaiseksi leimaaminen on viranomaispäätös, jota voi tarkastella myös kriittisesti. Käsityksemme on, että tiedustelulakien antamissa uusissa valtuuksissa on kyse tärkeästä yhteiskunnallisesta kysymyksestä, josta on syytä käydä laajapohjaista keskustelua. Olemme vastuussa lukijoillemme, jotta he tietävät ja kykenevät arvioimaan, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”

Kuinka HS sai salaiset asiakirjat tietoonsa?

”Helsingin Sanomat tai mikään muukaan vastuullinen media ei julkaise mitä tahansa informaatiota, jonka joku jossakin päättää vuotaa. Toimituksen tehtävä on arvioida aina myös vuotajan tai vuotajien mahdolliset motiivit. Olennaista on myös se, onko tieto kansalaisten kannalta relevanttia. Tämän harkinnan olemme tehneet huolella, lakien ja hyvän journalistisen tavan mukaisesti.”

”Suomessa laki nimenomaisesti turvaa yhteiskunnallisen arvioinnin kannalta olennaisen tiedon julkitulon. Tätä varten laissa on erikseen turvattu lähdesuoja, joka suojaa tietojen vuotajia paljastumiselta. Lehdellä on lähdesuojan perusteella oikeus olla ilmaisematta omaa tietolähdettään. Tämä on vapaan tiedonvälityksen keskeinen lähtökohta.”

Aikooko HS julkaista jatkossa sotilastiedusteluun liittyviä artikkeleita?

”Uudet tiedustelulait ja niihin sisältyvät laajemmat valtuudet tekevät aiheesta hyvin ajankohtaisen. Artikkelissa on kyse toiminnasta, joka on kansalaisille pääosin täysin tuntematonta. Voi kysyä, tuntevatko Suomen kansalaiset oman maamme tiedustelutoiminnan periaatteet huonommin kuin ulkomaiset tiedustelupalvelut.”

”Kun uutisointi tehdään jatkossakin vastuullisesti, takaamme lukijoiden pääsyn sellaiseen yhteiskunnallisesti tärkeään tietoon, jota ei muuten olisi saatavilla. Suomi tarvitsee lait sotilas- ja siviilitiedustelusta. Lakiesitykset pitää arvioida tarkkaan, koska ne puuttuvat perusoikeuksiin. Sen takia aihepiirin käsittely on perusteltua.”

Oikaisu 18.12 kello 13.35: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että lähdesuoja suojaisi tietojen vuotajia paljastumiselta kaikissa oloissa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan lähdesuoja voidaan tietyin edellytyksin murtaa, esimerkiksi jos tutkittavana on rikos, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelulaki
 • Puolustusvoimat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  7. 7

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  8. 8

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  3. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  4. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  5. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  6. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  7. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  8. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  9. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  10. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  11. Ilkka Taipale kertoo muistelmissaan, miten syrjäytyneimpien asemaa parannettiin 1960-luvulla – hoidon alasajon aiheuttama apeus maustaa teosta
  12. Näytä lisää