Politiikka

HS pyysi suomalaismeppejä arvioimaan hallituksen EU-politiikkaa – Sipilän puoluetoverit kiittävät vuolaasti, Väyryseltä armoton arvosana

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus saa Euroopan parlamentin suomalaisjäseniltä keskimäärin 6,67:n arvosanan eli seiska miinuksen.

Bryssel

Taas on yksi koulujen ja Euroopan unionin syyskausi päättymässä. On aika arvioida, miten oppilailla menee ja miten Suomen hallitus pärjää EU-politiikassaan.

Kun jälkimmäistä asiaa tiedustellaan Euroopan parlamentin suomalaisjäseniltä eli mepeiltä, hallitus ei ole erityisen hyvä eikä aloitteellinen oppilas. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) saa joukkoineen keskimäärin 6,67:n arvosanan eli seiska miinuksen, joka on ”kohtalaisen” ja ”tyydyttävän” rajoilla.

Suomen mepeistä yksi – keskustan ehdokkaana europarlamenttiin valittu, nyt kannatusyhdistyksen ehdokkaana presidentiksi pyrkivä Paavo Väyrynen – reputtaisi hallituksen nelosen arvosanalla. Hänen napakka perustelunsa on ohessa kokonaisuudessaan.

Vihreiden Heidi Hautala puolestaan antaa hallitukselle vain ”välttävän” vitosen, mikä oli toiseksi pensein arvio. Helsingin Sanomien meppiraatiin vastanneet edustajat käyttivät perinteistä arvosana-asteikkoa 4–10. Heitä pyydettiin arvioimaan hallituksen toimia nyt, kun EU:ta yritetään uudistaa monella tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Annan vitosen, koska hallitus ei ole havaintoni mukaan esittänyt yhtään myönteistä omaa aloitetta unionin kehittämiseksi.– – Suomella on varsin osaavat ja taitavat virkamiehet. Heistä ei kuitenkaan ole paljoa iloa, kun hallitus on linjaton”, Hautala toteaa.

Hautala arvelee, että hallituksen ”passiivisuutta selittänee osaltaan mahdoton hallituskoalitio”. Hallitukseen kuuluu keskustan lisäksi EU-myönteinen kokoomus sekä siniset, jotka loikkasivat viime kesänä EU-skeptisistä perussuomalaisista.

Hallituksen puoluekirjoa pitää ongelmana myös kokoomuksen meppi Henna Virkkunen, joka arvioi EU-työn sujuneen silti seiskan arvoisesti.

”Kokoomuslaisena näkisin mielelläni aktiivisemman kansainvälisen otteen koko hallituksella, mutta kokoonpano huomioiden hallitus on onnistunut kohtuullisen hyvin”, Virkkunen sanoo.

Demareiden molemmat mepit Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri syyttävät hallitusta suorastaan ”skandaalimaisesta” passiivisuudesta, mitä tulee sosiaalisten asioiden edistämiseen EU:ssa.

”Suomella olisi ollut jopa annettavaa, kuten esimerkiksi nuorisotakuu ja sen edelleen kehittäminen. EU elää nyt saranakohdassa, missä idearikas ja innostunut pienikin maa voisi saada tukea ideoilleen ja olla merkittävä toimija”, sanoo Jaakonsaari.

”Eikö Suomella todella ole sanottavaa minimitoimeentuloon, vanhempainvapaisiin, työehtoihin tai työaikaan? Maailmalla juhlittu hyvinvointivaltio jättäytyy hyvinvointikeskustelusta sivuun? Tämä hipoo naurettavuutta”, arvostelee Kumpula-Natri.

Pääministeripuolue keskustan mepit Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula ovat paljon myönteisemmillä linjoilla, ja kumpikin antaa Sipilän joukkueelle kiitettävän arvosanan yhdeksän.

”Hallitus on pyrkinyt voimakkaasti vaikuttamaan EU:n keskeisiin uudistushankkeisiin varhaisessa vaiheessa. Puolustuksessa Suomi on ollut yksi keskeisistä vaikuttajista pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistämiseksi”, kehuu Jäätteenmäki.

Takkulan mukaan Suomi käyttää pienen maan rajalliset voimavarat järkevästi, esimerkiksi keskittämällä suurimmat ponnistukset metsä- ja biotaloushankkeiden kannalta tärkeisiin ilmastolakeihin. Hänen mielestään hallitus on oivaltanut, että monet EU:ssa lentelevät visiot eivät ole myötätuulessa.

”Suomi ja pääministeri Sipilä ovat minusta viisaasti muistutelleet EU:n ydintoimintojen sekä arvojen merkitystä, yhteisen perustan vahvistamista ennen uusia askeleita. Minusta tämä on ollut tässä kohdin viisasta toimintaa. On toimittava ajassa, ja tämä aika vaatii yhtenäisyyttä, yksituumaisuutta ja EU:n arvoperustan vahvistamista enemmän kuin uusia visioita”, Takkula sanoo.

Mepeille lähetettiin kysymysten mukana oheislukemistoksi pääministeri Sipilän eduskunnalle marraskuun lopulla antama ilmoitus EU-asioista. Siinä Sipilä totesi, että ”hallitus toimii aktiivisesti ja aloitteellisesti EU-politiikassa. Olemme vaikuttamisen eturintamassa.”

Sipilä puolusti hallituksensa EU-politiikkaa myös Helsingin Sanomien haastattelussa viime viikolla. Artikkelin voi lukea tästä linkistä.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei vastannut kyselyyn.

Näin suomalaismepit arvioivat hallituksen EU-politiikkaa:

1. Millaisen kouluarvosanan (4-10) antaisitte Suomen hallituksen EU-politiikalle nyt, kun unionissa on meneillään monenlaisia kehityshankkeita?

2. Perustelkaa arvosana. Mikä ilahduttaa ja / tai huolestuttaa yleisesti hallituksen EU-politiikan linjauksissa tai tekemisissä? Haluatteko mainita perusteluna jonkin erityisen osa-alueen, jossa hallituksen toiminta ansaitsee kehuja tai arvostelua?

Anneli Jäätteenmäki (kesk)

1) 9

2) ”Olen iloinen, että Suomen hallitus on harvojen joukossa kommentoinut virallisesti talous- ja rahaliitto Emun uudistamista. Suurimmalla osalla EU-maiden hallituksista ei ole virallisia Emu-kantoja julkaistuina. Niitä saa toistaiseksi noukkia valtionpäämiesten juhlapuheista. Markkinakuri, hallitustenvälinen euroyhteistyö ja pankkien lainanantoriskien vähentäminen on Suomen linja.”


Hannu Takkula (kesk)

1) 9

2) ”Suomi on keskittänyt pienet voimavaransa viisaasti meille kansallisesti tärkeisiin kysymyksiin ja ollut niissä eturivin vaikuttaja. Toisaalta on niinkin, että Paavo Lipposen (sd) kaltaista suurta koko EU:ssa arvostusta nauttivaa visionääriä ei voi jokaisessa Suomen hallituksessa olla. Lipponen oli EU-osaamisessaan ja suhdeverkostossaan ihan omalla tasollaan.”


Miapetra Kumpula-Natri (sd)

1) 7-

2) ”Hallitus ei saa aikaan linjakasta EU-politiikkaa, jolla rakennettaisiin tulevaa. Aluksi pantiin syyksi perussuomalaiset, nyt kukaan ei enää kehtaa käyttää piskuisia sinisiä viikunanlehtenä. Plussaa annan siitä, että pääministeri on jyvällä ja osaava digitaaliasioissa ja kyberturvallisuudessa. Samoin Soinin halukkuus puolustusyhteistyöhön on hyvä ja vanhaan Soiniin verrattuna hyvä asia.”


Liisa Jaakonsaari (sd)

1) 6

2) ”Ei suuria virheitä, ei suuria voittoja. Ei aloitteita eikä keskustelua. Suomi on sivussa EU-keskustelussa. Uskoisin hallituksen pystyvän parempaan, mutta persujarru on johtanut Ei-linjaan. Ainoa innostuksen kohde näyttää hallituksella olevan EU:n puolustuksen kehittäminen. Hyvä niin, mutta motiivina näyttää ainakin olevan mielikuvan luominen Naton tarpeettomuudesta Suomen turvallisuusratkaisuissa.”


Sirpa Pietikäinen (kok)

1) 8

2) ”Alkuun seitsemän, nyt ehkä kahdeksan. Ilahduttavaa on, että hallitus on tehnyt Emu-linjauksensa ja siinä on edistytty hyvin. Yleisesti toivoisin aktiivisempaa otetta, koska Suomen puheenjohtajuuskausi 2019 lähestyy jo kovaa vauhtia ja valmistautumisen pitäisi alkaa jo nyt. Puheenjohtaja ei voi lähteä vain omista toiveistaan, vaan pitäisi lähteä siitä, miten kaikkien kannalta parasta yhteistä Eurooppaa rakennetaan.”Petri Sarvamaa (kok)

1) 7-

2) ”Kritiikkiä: ennenaikainen syöksy Suomen kannan niittaamiseen EU-rahoituksessa (vuoden 2020 jälkeisissä budjeteissa). Saksa ja Ranska voivat yllättää. Pääministeri ei ole riittävän kiinnostunut EU-asioista, mikä näkyy koko hallituksen työssä. Positiivista on valtiovarainministerin kabinetin asiantuntemus.”


Henna Virkkunen (kok)

1) 7

2) ”EU:n kauppapolitiikassa Suomi on ollut kiitettävän aktiivinen. Samoin se on vahvasti ajanut puolustusunionin kehittämistä, joskin nyt suomalaiset näyttävät tuudittautuvan siihen, että se voisi korvata Naton. Näin se ei missään nimessä ole. Kaikki mikä Suomelta ei-Naton jäsenenä puuttuu, jää puuttumaan myös EU:n puolustusyhteistyössä. Näistä tärkeimpänä turvatakuut.”


Merja Kyllönen (vas)

1) 6,5

2) ”Olen seurannut vilpittömällä ihmetyksellä Suomen linjaa EU-päätöksenteossa tällä hallituskaudella. Kovin vastentahtoiselta on meno vaikuttanut. Suomi herää vasta siinä kohtaa, kun olisi mahdollista saada itselle lisää, mutta keskustelun aikana olemme hiljaa. Vaatimuksia paremmasta maailmasta tai analyysistä toimiksi paremman maailman rakentamiseksi meillä ei ole.”


Nils Torvalds (r)

1) 6

2) ”Tärkeintä olisi nyt toimia aktiivisesti muiden pohjoismaiden kanssa. Edessä on pitkä taival EU:n uudistamista akselilla Macron-Merkel. Suomen tulisi siis olla aktiivinen myötävaikuttaja erivauhtisen Euroopan kehittämisessä. Sillä ponnistuksella olisi myös mahdollista torjua sekä Benelux-maiden superfederalismia että itäisten ja eteläisten jäsenvaltioiden vapaamatkustajuutta.”Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

1) 6

2) ”Talous- ja rahaliiton kehittäminen on suuri huolenaihe. Hallituksen linjaus yhteisvastuun lisäyksen torjumiseksi ei ole uskottava, koska se on ristiriidassa komission linjausten kanssa. Ongelmana on se, että euroalueen korjaamiseksi tarjotut ratkaisut ovat syventäneet ja syventävät integraatiota ja yhteisvastuuta edelleen, mutta eivät ratkaise euroalueen perusongelmaa eli eroja kilpailukyvyssä.”


Heidi Hautala (vihr)

1) 5

2) ”Suomi on tuhlannut lähes kaiken goodwillin (poliittisen pääomansa metsien käyttöön liittyvään) Lulucf-lobbaukseen, joka ei kuitenkaan uponnut ihan niin hyvin kuin hallitus väittää. Suuret lisähakkuut mahdollistavat kuuluisat joustot ovat mahdollisia vain, jos muut tekevät enemmän kun osansa. Muut puhuvat ilmastonsuojelusta, Suomi metsänhakkuista.”


Paavo Väyrynen (kesk)

1) 4

2) ”Suomi on ollut liian innokas kehittämään EU:n yhteistä puolustusta ja muuttamaan unionia sotilasliitoksi. Kanta euroalueen kehitykseen on jäänyt epäselväksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Europarlamentti
 • mepit
 • Hallitus
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Päättynyt lähes 11 vuoden taantuma tarjoaa ainakin yhden opetuksen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää