Politiikka

Miten ihmisen perimään liittyviä tietoja pitäisi käsitellä ja säilyttää? Kansanedustajat saavat pian pohdittavakseen huolta herättävän genomilain

Uusi laki tuo Suomeen genomikeskuksen ja genomitietokannan. Tietoturva on suuri huolenaihe.

Suomi pyrkii täydellä höyryllä genomitutkimuksen kärkimaaksi, mutta se vaatii uudenlaisia otteita muun muassa suomalaisten potilastietojen tallennukseen ja käyttöön.

Tämän takia eduskunta saa vielä tämän vuoden aikana eteensä genomilain, joka säätelee, miten genomiin eli ihmisen perimään liittyviä tietoja käsitellään ja säilytetään.

Samalla Suomeen on tarkoitus perustaa uusi viranomainen, genomikeskus, jonka tehtävänä olisi luoda genomitietokanta sekä ylläpitää ja hallinnoida sitä.

Yhtenä tarkoituksena on nopeuttaa perimään liittyvän tiedon hyväksikäyttöä terveydenhuollossa. Tälle halutaan lainsäädännölliset ja eettiset raamit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Laki mahdollistaa sen, että tietoja säilytetään laadukkaasti ja turvallisesti. Geenitutkimuksella on pitkät perinteet Suomessa. Jatkossa tavoitteena on, että tieto löytyy yhdestä paikasta eikä sitä tarvitse hakea eri puolilta Suomea”, sanoo genomilakia työstävä erityisasiantuntija Sandra Liede sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Liede oli mukana genomikeskustyöryhmässä, jonka muistiosta STM kerää parhaillaan lausuntoja varsinaisen lakiesityksen kirjoittamista varten.

Myös yksittäiset kansalaiset voisivat muistion mukaan tallentaa tietokantaan itse tilaamaansa genomitietoa ja asettaa ehtoja tiedon käsittelylle.

Kuluttajille suunnatut geenitestit ovat yleistyneet nopeasti: monet ovat lähettäneet sylkinäytteitään Yhdysvaltoihin ja saaneet paluupostissa tietoja geeneistään.

”Nyt tiedot tallennetaan kotitietokoneille ja jopa Facebookiin. Yksi tuleva palvelu voisi olla se, että ihmiset pystyisivät itse käsittelemään ja tutkimaan tietojaan genomikeskuksen kautta”, Liede sanoo.

Genomilaki ei ole eduskunnassa aivan läpihuutojuttu, vaikka edessä siintelevät suuret mahdollisuudet hyödyntää genomitietoa esimerkiksi lääkekehityksessä.

Perimään liittyvien tietojen käsittely vaatii raudanlujan tietoturvan, josta kansanedustajat ovat olleet jo huolissaan.

Ihmisen genomi kertoo muun muassa syntyperän, etnisen ryhmän, elimistön rakenteen ja sen, mille sairauksille on altis.

Genomista voi tunnistaa perheitä ja sukuja, ja yksittäisenkin ihmisen henkilöllisyyden voi suhteellisen helposti jäljittää nimettömästä tietomassasta.

Genomilakiin tulee suojauksia ja rajauksia. Genomikeskukseen tallennettua genomitietoa ei saisi käyttää esimerkiksi rikostutkintaan, vakuutustoimintaan tai yksinomaan vanhemmuuden tai sukulaisuuden määrittämiseen.

Eduskunta sai jo marraskuussa käsiteltäväkseen genomilakia edeltävän lain, jolla on tarkoitus säädellä sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä. ”Toissijainen” tarkoittaa, että tietoa käytetään muuhun kuin potilaan suoraan hoitamiseen eli esimerkiksi tieteelliseen tutkimukseen.

Yhtenä lain tarkoituksena on saada sosiaali- ja terveystietoja tutkijoiden ja yritysten käyttöön aiempaa helpommin ja vähemmällä byrokratialla. Tämä voisi lisätä intoa sijoittaa Suomeen tutkimustoimintaa.

Marraskuun eduskuntakeskustelussa nousivat esiin huolet siitä, ovatko kansalaisten tiedot varmasti suojassa väärinkäytöksiltä.

Johanna Karimäki (vihr) huomautti, että terveyssektori kuuluu maailmanlaajuisesti aloihin, jonka tietoja yritetään eniten hakkeroida tai jotka ovat kyberhyökkäysten kohteina.

Genomikeskuksen lisäksi Suomeen on tarkoitus perustaa myös erillinen lupaviranomainen, joka myöntää terveystietojen käyttöluvat. Lupaviranomainen toimisi THL:n yhteydessä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi eduskunnalle, että tietosuojasyistä terveystietoja ei ole tarkoitus luovuttaa eteenpäin, vaan tietoja pitää käsitellä lupaviranomaisen ylläpitämässä käyttöympäristössä.

Suomi on hyvä paikka koko väestön kattavalle geenitutkimukselle, koska syrjäisen maan geeniperimä on harvinaisen yhtenäinen. Myös potilastietojärjestelmät ovat Suomessa kattavat.

Suomessa on parhaillaan meneillään Tekesin ja lääkeyritysten rahoittama laaja geenitutkimus, FinnGen. Siinä käytetään avuksi suomalaisissa biopankeissa jo olevia verinäytteitä.

Näytteistä selvitetään luovuttajien genomitieto ja yhdistetään se kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä oleviin tietoihin heidän sairauksistaan. Tutkimuksessa etsitään keinoja ennaltaehkäistä sairauksia ja kehittää entistä täsmällisempiä hoitoja.

Kolme vuotta sitten voimaan tullut biopankkilaki on geenitutkimukselle oleellinen. Suomessa on nyt kolme valtakunnallista ja kuusi alueellista biopankkia, jotka ovat toiminta-aikanaan keränneet näytteitä suostumuksen antaneilta suomalaisilta.

Kaikkiaan biopankkisuostumuksia on annettu noin 125 000. Monilta lupa on kysytty samalla, kun on ollut esimerkiksi sairaalassa ja antanut verinäytteen. Monet eivät välttämättä ole ehkä ymmärtäneet, että antoivat samalla oleellisia tietoja itsestään tutkimuskäyttöön.

FinnGen-hanke toivoo saavansa biopankkien avulla tutkimuskäyttöön verinäytteet puolelta miljoonalta suomalaiselta.

Tavallinen kansalainen voi Tekesin kehitysjohtajan Minna Hendolinin mukaan suhtautua geenitutkimukseen kahdesta näkökulmasta. Omaa näytettä biopankissa voi ajatella tutkimuksen hyväksi tehtynä hyväntekeväisyytenä.

”Mutta samalla tallennan sinne terveyttäni, ja jatkossa voin halutessani hyödyntää näytteeseen liittyvää tietoa omaksi hyväkseni. Se voi olla myös läheisille tärkeä asia”, Hendolin sanoo.

Bioetiikan tutkija Heikki Saxén Tampereen yliopistosta huomauttaa, että usein oletetaan geenitiedon vain parantavan potilaiden hyvinvointia. Entä jos saa kuulla kantavansa geenivirhettä, jonka vuoksi sairastuu ennemmin tai myöhemmin sairauteen, johon ei ole hoitoa? Mikä on henkinen hyvinvointi sen jälkeen?

”Onko oikeasti aina parempi tietää?” Saxén kysyy.

Saxénin mukaan Suomi rakentaa geenitutkimuksen tukirakenteita nyt kovaa vauhtia. Hän toivoo, että terveydenhuollon ammattilaiset koulutettaisiin nykyistä paremmin geenitiedon herkän luonteen ymmärtämiseen, ja myös kansalaisten tietämystä tulisi selkeästi lisätä.

Fakta

Geenisanastoa


 Genomi tarkoittaa perimää, eliön dna:n muodostamaa kokonaisuutta, joka on ohje elimistön toimintaan ja rakenteeseen.

 Geeni on perinnöllistä ominaisuutta ohjaava dna-jakso. Ihmisellä on noin 24 000 geeniä.

 Geenitesti on laboratoriokoe, jossa analysoidaan dna:ta ja tunnistetaan perimästä geenejä tai geenivirheitä.

 Biopankki on laaja kokoelma vapaaehtoisesti luovutettuja ihmisperäisiä biologisia näytteitä esimerkiksi verestä, eritteistä ja kudoksista, jotka on säilötty tutkimustarkoituksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Geenit
 • Tutkimus
 • Geenitesti
 • geenitekniikka
 • perimä
 • Eduskunta
 • Lainsäädäntö
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  5. 5

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  6. 6

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita” – suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  8. 8

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää