Politiikka

Oikeus­kansleri Pöysti Ylellä: Aktiivi­mallin vaikutuksia seurattava ja hallituksen tehtävä tarvittaessa korjauksia

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että aktiivimallin tavoite työllistää ihmisiä on perusoikeusmyönteinen. ”Aktiivimallissa pyritään siihen, että ihmiset eivät jää työttömyysloukkuun, joka johtaa köyhyyskierteeseen.”

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että hallituksen pitää olla valmis tekemään työttömyysturvan aktiivimalliin tarvittaessa korjauksia.

Pöysti ei pidä tarkoituksenmukaisena, että juuri hyväksyttyä lakia lähdettäisiin paikkailemaan heti tuoreeltaan, mutta sen toteutumista on nyt seurattava tarkoin.

”Tilanteen seuraaminen on äärimmäisen tärkeää työvoimahallinnossa ja myös hallituksen tasolla. Jos näyttää siltä, että ongelmaa tulee, täytyy löytyä ratkaisuja, että tilanne korjataan”, Pöysti sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Työministeri Jari Lindström (sin) korosti HS:n haastattelussa lauantaina, että aktiivimallin kyljessä on ponsi, joka velvoittaa seuraamaan lain toteutumista ja tekemään tarvittaessa korjauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi Ilta-Sanomien mukaan Helsingissä, puolueensa puheenjohtajatapaamisen yhteydessä, että aktiivimallin epäkohdat korjataan, jos niitä ilmenee.

Sipilä myös muistutti, että aktiivimallissa tavoite on löytää työttömille töitä.

”Työttömän näkökulmaa tässä on haettu. Tilanteita, jossa työtön joutuisi kohtuuttomaan tilanteeseen eikä sen takia pysty velvoitteita täyttämään, ei saa syntyä”, Sipilä korosti Ilta-Sanomille.

Sipilä myös sanoi, että yksittäisiltä ihmisiltä haetaan henkilökohtaista palautetta ja epäkohtia korjataan tarvittaessa.

Kohun herättänyt aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana tee työtä 18 tuntia, toimi yrittäjinä tai osallistu työllisyyskoulutukseen. Sen kumoamista vaativa kansalaisaloite keräsi nopeasti 120 000 nimeä taakseen.

Oikeuskansleri Pöysti totesi Ykkösaamussa, että oikeuskanslerin rooliin ei kuulu ryhtyä repimään auki lakia, jonka eduskunta on juuri hyväksynyt.

”Oikeuskanslerin tehtäviin kuuluu valvoa, että perusoikeudet, mukaan lukien oikeus perustoimeentulon turvaan ja mahdollisuus työllistyä yhdenvertaisesti toteutuvat.”

Pöysti toteaa, että jo perustuslakivaliokunnassa nousi esille riski, että vaikka työtön osoittaa aktiivisuutta, hän ei työllisty ja näin syntyy eriarvoisuutta.

”Perustuslakivaliokunta antoi yksimielisen lausunnon, mutta nosti esille alueellisia ongelmakohtia.”

Pöysti muistuttaa, että aktiivimallin tavoite työllistää ihmisiä on perusoikeusmyönteinen.

”Meillä on pitkittyvän työttömyyden ongelma. Aktiivimallissa pyritään siihen, että ihmiset eivät jää työttömyysloukkuun, joka johtaa köyhyyskierteeseen.”

Pöysti perääkin keskustelua sosiaaliturvan kehittämisestä ja uudistamisesta.

”On jo kohtuullisen paljon ihmisiä , jotka ovat olleet työttöminä jo yli 60 viikkoa. Siksi tarvitaan laajempi keskustelu siitä, että miten muodostuisi virta pois työttömyydestä ja myös pitkittyneestä työttömyydestä. Ja niin, että se tehtäisiin keinoilla, jotka kunnioittavat työttömän ihmisarvoa ja osallisuuden tunnetta.”

”Tässä on vähän isompi sosiaaliturvan kehittämisen ja uudistamisen paikka”, Pöysti lisää.

Pöystiltä kysyttiin Ylen haastattelussa myös valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tapauksesta. Pöysti toivoo, että oikeusministeriö tekisi mahdollisimman pikaisesti ratkaisunsa asiassa.

”Oikeusministeri vastaa prosessista. Toivottavasti ministeri mahdollisimman pikaisella aikataululla tekee ratkaisut. On kaikkien osapuolten kannalta hyvä, että tilanne selkiytyy”, sanoi Pöysti Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Korkein oikeus tuomitsi Nissisen virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen joulukuussa. Hän oli osallistunut esteellisenä hankintoihin, joissa valtakunnansyyttäjänvirasto osti johtamiskoulutusta Nissisen veljen yritykseltä. Nissinen palasi työhönsä, ja nyt oikeusministeriö pohtii, voiko Nissinen jatkaa virassa.

Pöysti myöntää, että tilanne on epätavallinen.

”Apulaisoikeuskansleri ajoi asiassa syytettä ja syyte käsiteltiin Korkeimmassa oikeudessa (KKO), ja hyvin oleelliselta osiltaan syyttäjän vaatima ratkaisu tuli oikeudesta. Eli oman toiminnan kannalta meni ihan hyvin.”

”Jatkoaskelista olen äärimmäisen varovainen, koska oikeusministeriö tekee nyt virkamiesoikeudellista harkintaa. Kun harkinta, vähän johtopäätöksistä riippuen on meidän laillisuusvalvonnassa, en käy tarkempaan kommentointiin.”

Pöysti korostaa, että luottamuksen oikeuslaitoksen eri osiin täytyy säilyä korkealla tasolla.

”On erittäin tärkeä asia, että luottamus oikeusvaltioon ja sen toimijoihin, oikeuslaitoksen eri osiin: syyttäjiin ja poliisiin säilyy korkealla tasolla. Siitä kannattaa pitää huolta.”

”Kyse on ensisijaisesti kansalaisten luottamuksesta viranomaisten toimintaan, objektiivisuuteen ja luotettavuuteen. Mutta myös sillä, että henkilöstö luottaa johtohenkilöstöön, on tärkeä ulottuvuus”, Pöysti sanoo.

Helsingin Sanomien kyselyssä valtaosa kyselyyn vastanneista syyttäjistä arvioi, että Nissisellä ei ole edellytyksiä jatkaa maan ylimpänä syyttäjänä.

Oikaisu 13.1. kello 12.30: Nissinen sai sakkorangaistustuomion joulukuussa, ei viime keskiviikkona, kuten jutussa ensin virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Päättynyt lähes 11 vuoden taantuma tarjoaa ainakin yhden opetuksen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää