Politiikka

Eikö kukaan osaa haastaa Niinistöä? HS kävi kaikkien presidentti­ehdokkaiden vaali­tilaisuuksissa ja tällaista niissä oli

Miltä vaaliteltoilla näyttää, tuntuu ja kuulostaa? Pystyykö kukaan Sauli Niinistön vastaehdokkaista tuomaan sähköä presidentinvaaleihin?

Presidentti Sauli Niinistön vastaehdokkailla on kiire.

Istuvan presidentin johto on gallupien perusteella massiivinen eikä vaalien ensimmäiseen kierrokseen ole enää kuin kaksi viikkoa. Jos vastaehdokkaat eivät saa kirivaihdetta päälle, kierros jää myös ainoaksi. Yli 50 prosentin ääniosuus merkitsisi suoraa valintaa.

Haastajien kannalta tilanne näyttää huolestuttavalta siksi, että toistaiseksi kukaan ei ole kyennyt lyömään lommoja Niinistön panssariin tai tekemään näkyviä liikkeitä oman asemansa vahvistamiseksi.

HS seurasi loppuviikosta Tampereella ja ympäri Suomea, miten kampanjat yrittivät muuttaa kisan kulkua. Onko kenestäkään Niinistön haastajaksi ja miten temppu tehdään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tampere, Hämeenkatu, perjantaina kello 14.30

”Päivää päivää”, sanoo vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto kävellessään Suomalaisen kirjakaupan keskelle, johon on pystytetty haastattelupiste.

Hän hymyilee ja katsoo pariakymmentä kansalaista, jotka ovat tulleet paikalle. Valtaosa heistä on naisia, sekä keski-ikäisiä että nuoria. Hetken epäröinnin jälkeen yleisö alkaa taputtaa.

Kirjakaupassa toimittaja Jari Hanska haastattelee Haavistoa. Hanska on perjantaina toiminut myös Haaviston autokuskina.

Kaksikko rupattelee hyväntahtoisesti muun muassa ehdokkaan remontointi- ja dj-harrastuksesta mutta myös Suomen historiasta ja ulkopolitiikasta. Haavisto nostaa esiin Suomen menestyksen rauhan rakentamisessa. Siitä voisi saada Suomelle vientituotteen.

Yleisö kuuntelee kohteliaasti hiljaisuuden vallitessa. Se ei rikkoudu edes, kun Hanska antaa kuulijoille mahdollisuuden esittää kysymyksiä. Niitä ei tule.


Tilaisuuden jälkeen selfieiden ottajat asettuvat kiltisti jonoon.

Ensimmäisten joukossa Haaviston luo menee Sari Roivas, vihreiden aktiivi Nokialta.

”Toivoisin, että kampanja tästä kiihtyy”, hän sanoo juteltuaan Haaviston kanssa.

Mistä sen vaisuus johtuu?

”Ehkä siitä, että mediassa on nostettu Sauli Niinistöä ylivoimaiseen asemaan. Ihmiset ovat sitä mieltä, että tämä on taputeltu näin”, Roivas arvioi. ”Toivon, että toinen kierros tulee.”

Tämän hetken gallupien perusteella siltä ei näytä. Haavisto on kyselyiden perusteella ehdokkaista toiseksi suosituin, mutta hänenkin kannatuksensa oli viimeisimmässä HS-gallupissa vain 11 prosenttia.

Haavisto itse kuitenkin vakuuttaa, että joulun ja uudenvuoden välillä ihmisetovat heränneet vaalien lähestymiseen ja tilaisuuksissa on ollut mukavasti väkeä.

”Ihmiset eivät ole kiinnostuneita gallupeista vaan asioista”, hän sanoo.

Tampere, Keskustori, perjantaina kello 16

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari tapaa yleisöä iltapäivän hämärtyessä Tampereen Keskustorin laidalle pystytetyn vaalimökin edustalla. Sen toisella sivulla on Nils Torvaldsin vaalikoju ja toisella Matti Vanhasen.

Nämä kummatkin kilpailijat ovat tässä vaiheessa kisaa kannatuskyselyissä jäljessä Huhtasaarta, joka pitää monen vanhan konkarin edessä kolmatta sijaa.


Viitisenkymmentä ilmiselvää fania on tullut paikalle etuajassa odottelemaan ehdokasta. Liilaan Laura-pipoon sonnustautuneen Huhtasaaren aloittaessa vaalipuheensa joukko on noussut noin sataan. Naapuripilttuissa ei päästä läheskään samaan.

Joukko on ikäjakautumaltaan monipuolinen, vaikkakin keski-ikäistä ja varttuneempaa väkeä on enemmän kuin nuorempaa.

Päivän viisi aiempaa esiintymistä, kiristyvä pakkanen tai taakse jätetty flunssa eivät ole vieneet ehdokkaan puhtia. Kampanjateemat putoilevat reippaaseen tahtiin kuuluvalla äänellä ja yleisö kuuntelee keskittyneesti.

Tilaisuudessa toistuu Sveitsi.

”Haluaisin tehdä Suomesta pohjolan Sveitsin. Maan, jossa asukkaat päättävät omista asioistaan. Jossa päätöksentekoa ei viedä etäämmälle, vaan jossa demokratia syvenee suoraksi demokratiaksi ja lähidemokratiaksi”, Huhtasaari sanoo.

”Kun olin lapsi 1980-luvulla, maa oli turvallinen ja terveyskeskukseen pääsi jonottamatta. Haluan, että maasta tulee yhtä turvallinen omille lapsilleni.”

Istuvaa presidenttiä tai muita ehdokkaita hän ei mainitse.

Tilaisuus päättyy keski-ikäisen naisen tunnustukseen: ”Laura, olet ensimmäinen presidenttiehdokas, jonka kanssa olen kaikesta samaa mieltä.”

Tampere, Keskustori, perjantaina kello 16.10

Huhtasaaren kannattajajoukko on itse asiassa niin suuri, että se kansoittaa myös keskustan Vanhasen mökin edustaa.

Vanhasta odottaa tamperelainen eläkeläispariskunta Helena ja Pauli Ylikotila. He ovat uutisten suurkuluttajia ja ajankohtaisten asioiden tiiviitä seuraajia.

Helena Ylikotila on kiinnittänyt pinkkiin toppatakkiinsa pinkin Vanhas-pinssin.

”Haluan kertoa hänelle, että hän sai ainakin yhden äänestäjän puolelleen eilisellä tentillään”, Ylikotila sanoo. Hän oli aiemmin aikonut äänestää Niinistöä, mutta Vanhasen asiaosaaminen ja rauhallisuus Ylen torstai-illan haastattelussa käänsivät hänen päänsä.

Ylikotilan mielestä myös Niinistö on ollut hyvä presidentti, mutta hänestä on alkanut tuntua haljulta ajatus, että tämä valittaisiin suoraan ensimmäisellä kierroksella presidentiksi murskaenemmistöllä.

”Se ei kertoisi hyvää suomalaisista. Ollaanko me niin laiskoja?” hän ihmettelee.

Tällä välillä Huhtasaari on lopettanut puheensa ja hänen mökillään oleva väkijoukko alkanut hälventyä. Vanhasen mökin eteen on kertynyt huomattavasti pienempi joukko enimmäkseen keski-iän ylittäneitä naisia ja miehiä.

”Päivää”, kuuluu yhtäkkiä tuttu ääni.

Matti Vanhanen on ilmestynyt huomaamattomasti paikalle väkijoukon takaa. Pitkä mies mustassa pipossa astelee lämmittelijänä toimineen kansanedustaja Mikko Alatalon (kesk) luo ja saa tältä mikrofonin.

”Tömp tömp tömp”, kuuluu, kun ihmisjoukko taputtaa kintaisiin ja talvihanskoihin sullottuja käsiään.

Alatalon ensimmäinen kysymys Vanhaselle koskee EU:n suuntaa. Joidenkin EU-johtajien puheet unionin tiivistämisestä huolestuttavat keskustalaisia.

”Me ei olla muuttamassa EU:ta liittovaltioksi”, Vanhanen rauhoittelee. Hän vakuuttaa, että samaa mieltä on enemmistö EU-maista.


Vastailtuaan kysymyksiin Vanhanen kirjoittaa nimikirjoituksia ämpäreihin, joita hänen kampanjaväkensä jakaa ihmisille.

”Ensi kesänä tänne sitten marjoja tai sieniä”, Vanhanen naurahtaa ämpärin hakeneelle kansalaiselle.

Ii, Nätteporin auditorio, keskiviikkona kello 14

Vanhanen ei ole ainoa presidenttikisaan osallistuva keskustan jäsen. Piikkinä puoluejohdon lihassa on Paavo Väyrynen, keskustan kunniapuheenjohtaja mutta samalla myös oman Kansalaispuolueensa perustaja.

Hänellä ei ole perjantaina vaalitilaisuuksia Tampereella, vaan on tavoitettavissa paria päivää aikaisemmin pohjoisempaa.

”Muki pitää pestä varovaisesti käsin”, Väyrynen opastaa Paavo & Vuokko -mukin ostajaa. Mukin kyljen kuva kestää konepesua, mutta Väyrysen mukin pohjaan kirjoittama henkilökohtainen tervehdys saattaa kuulemma koneessa lähteä.


Äänestäjien henkilökohtaiseen kohtaamiseen Väyrysen kampanja pohjaakin mitä suurimmassa määrin. Hän kiertää raivoisalla tahdilla pikkupaikkakunnalta toiselle – tällä viikolla etenkin Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Vasta joulukuussa presidenttikisaan valitsijayhdistyksen kautta ilmoittautunut Väyrynen on noussut kannatuskyselyissä neljänneksi. Tosin omasta mielestään hän on jo kakkosena.

Keskiviikkona Iin kansalaisopiston auditoriossa kuulijoita on kolmisenkymmentä. Tunnelma on lähes harras.

Väyrynen vetää sujuvasti kolmen vartin esitelmän, josta kuulee, että sitä on vedetty jo monta kertaa. Hänellä on kauppakeskustilaisuuksiin tarjolla myös lyhennetty versio samasta puheesta.

Totinen Väyrynen kertoo, miten globalisaation aika on ohi ja uudessa ajassa tarvitaan uudenlaista politiikkaa. Hän haukkuu euron, liittovaltiokehityksen, Natoon hivuttamisen, gallupit ja Sauli Niinistön.

”Sauli on mukava ja komea mies”, Väyrynen sanoo. ”Mutta ajaa väärää politiikkaa.”

Kolmen vartin esitelmän jälkeen Väyrynen ottaa muutaman yleisökysymyksen. Enempää ei ehdi, sillä pitää jäädä aikaa mukikaupoille. Mukit maksavat 30 euroa kappale. ”Niiden arvo vain nousee”, Väyrynen vakuuttaa. Lisäksi myynnissä on Väyrysen kirjoja.

Kymmenkunta kuulijaa ostaa mukin tai kirjan. Väyrynen hyppää autoon ja suuntaa kohti Utajärveä ja sitten Vaalaa.

Helsingin Itäkeskus, Stoa, torstaina kello 18

Tampereen toreilta ei löydy perjantaina myöskään sosiaalidemokraattien ehdokasta. Sen sijaan häntä odotetaan paikalle torstai-iltana Helsingin Itäkeskuksen kulttuurikeskus Stoan kahvilassa.

Täysi salillinen on ehtinyt istua aloillaan kymmenisen minuuttia, kun tulee tieto, että Tuula Haatainen on saapunut paikalle. On aika taas avata Tuulan Rauhankahvila, jollaisia Haatainen on pitänyt ympäri Suomea kiertueensa aikana. Tällä kertaa paikalla käy järjestäjän laskujen mukaan 71 ihmistä.

Salissa on enemmän kotoinen kuin innostunut tunnelma. Korvapuusti tuoksuu ja vaikuttaa, että väki tuntee toisensa. ”Voisi täällä vaalikiimaa enemmänkin olla”, toteaa demariaktiivi.


Haatainen vaikuttaa rauhalliselta, vaikka hänen gallupkannatuksensa mataa 2–3 prosentin tietämillä. Hän kertaa elämäntarinansa, puhuu feministisestä ulkopolitiikasta, naisten tasa-arvosta, ilmaston lämpiämisestä ja siitä, että lukion ja ammatillisten oppilaitosten oppikirjojen pitäisi olla ilmaisia.

”Eriarvoistuminen on suurin turvallisuusuhka.”

Venäjää tai muita presidenttiehdokkaita Haatainen ei mainitse sanallakaan varsinaisen puheensa aikana.

Puheet voisivat olla yhtä hyvin eduskuntavaalikiertueelta. Suurimmat aplodit syntyvät, kun Haatainen haukkuu työttömyysturvan aktiivimallin. Lopulta keskustelu siirtyy nuorten syrjäytymiseen.

Joku kysyy, että miten presidenttiehdokkaat ovat tulleet kiertueella toimeen keskenään.

”Hyvin olemme tulleet juttuun. Joulun jälkeen, kun tapasimme, sanoin, että minullahan alkoi tulla jo ikävä teitä”, Haatainen sanoo.

Tampere, Keskustori, perjantaina kello 15

Takaisin perjantaihin, Tampereelle ja Keskustorille. Rkp:n vaalimökillä tunnelma on hyväntuulinen ja toiveikas. Syynä on se, että puolueen ehdokas Nils Torvalds on pärjännyt keskiviikkoiltana Ylen haastattelussa hyvin. Kampanjamateriaaleja on kertoman mukaan sen jälkeen pyydetty lähettämään jaettavaksi seuduille, joissa Rkp:n kannattajia ei juuri ole.

Torvalds harppoo paikalle vähälumisen Tampereen keskustorin poikki kohti 14.55, viisi minuuttia ennen ilmoitettua tilaisuuden alkua. Paikalla on kymmenkunta ihmistä. Torvalds kättelee aina hymyssä suin sen henkilön, jonka kanssa alkaa puhumaan.

Yhden prosentin gallupkannatuksella Torvaldsilla ei ole paineita, mutta suorapuheisuus näyttää vedonneen yleisöön.

Puheenaiheet vaihtelevat ulkopolitiikasta metsäasioihin. Yksi naljailee vallankumouksesta, toinen Marxin teorioista, mutta tunnelma pysyy leppoisana.

Juopunut reppumies osallistuu Donald Trump -keskusteluun linjaamalla, että amerikkalaiset ovat tyhmin kansa arabien jälkeen. ”No, no”, Torvalds sanoo ja ottaa rauhoittavasti hymyillen miestä olkapäästä.


Torvaldsin kampanjapäällikkö Elisabet Rantschukoff kiertää yleisön seassa tarjoamassa pumpernikkeleiltä maistuvia kuorrutettuja donitseja. Hän myöntää, että nyt saavutetusta kansansuosiosta voisi olla hyötyä, jos Torvalds, 72, päättäisi asettua ehdolle vielä vuoden päästä syksyllä olevissa EU-vaaleissa.

”Mutta nyt käydään vain nämä vaalit.”

Tampere, Hervanta, perjantaina kello 15

Vasemmistoliiton presidenttiehdokasta Merja Kyllöstä on turha etsiä Tampereen keskustasta. Hervannan lähiön kauppakeskus Duossa hän sen sijaan vierailee. Hervanta tunnettiin muutama vuosikymmen sitten tiukkana vasemmistoalueena, mutta nyt alue on keskiluokkaistunut.

Kolmisenkymmentä uskollista puolueen kannattajaa on saapunut paikalle. Eniten mukana tuntuu olevan eläkeläispariskuntia, jotka luultavasti ovat yhdistäneet käynnin kauppareissun yhteyteen.

Kyllönen on gallupeissa ollut ehdokasjoukon hännillä, eikä mitään yllättävää nostetta näy. Tulenpalavaa vaali-innostusta ei tarjoa perjantain tilaisuuskaan, mutta ehdokas vetää puheensa ammattitaidolla ja uskollinen yleisö on tyytyväistä kuulemaansa.


Kyllönen kehuu vastaanottoa, jonka hän sai viime viikolla kampanjoidessaan kotiseudullaan Kainuussa.

”Vaalit kiinnostavat. Arvojohtajuus, rauhan ja liittoutumattomuuden puolustaminen, eriarvoistuminen, aktiivimalli. Nämä asiat ovat puhuttaneet erityisesti.”

Kyllönen kertoo yleisölle, mikä on hänen mielestään suurin turvallisuusuhka juuri nyt.

”Brysselin kaupungissa, joka on ollut asuinpaikkani kolmen vuoden ajan, turvallisuusongelmaksi on tullut kouluttamaton nuorimies. Jos emme pidä varaamme, me voimme joutua samalle tielle.”

Kyllönen sanoo maakuntakiertueellaan tähdentäneensä, että Suomi ei saa luopua yhdenvertaisesta koulutuksesta, vaan jokaiselle lapselle, vanhempien varallisuudesta riippumatta, on taattava koulunkäynnin mahdollisuus ”niin pitkälle kuin rahkeet riittää ja sielu sietää”.

Tampere, Komediateatteri, perjantaina kello 20

Vaalien ennakkosuosikin tapaamista tamperelaiset saavat odotella iltaan asti. Presidenttiehdokas Sauli Niinistö saapuu Komediateatterin Kristallisaliin suoraan yliopistolla järjestetystä vaalitentistä.

Valitsijayhdistyksen järjestämässä kaikille avoimessa tilaisuudessa on luvassa Niinistön puhe ja musiikkiesityksiä. Siististi pukeutunut väki on hyvissä ajoin asemissa kristallikruunujen alla odottamassa Niinistön saapumista.

Tunnelma on iloisen odottava ja jännittynyt. Niinistön gallup-etumatka on niin selvä, että toiselle äänestyskierrokselle joutuminen edellyttäisi kannatuksen merkittävää sulamista. Sellaista ei hevin tule, jos Niinistö ei mokaa ja muutu kärttyisäksi.

Sauli Niinistöllä on muihin presidenttiehdokkaisiin verrattuna yksi selkeä etu. Hän on jo presidentti.

Tämä näkyy kouriintuntuvasti, kun Niinistö puheensa jälkeen jalkautuu kannattajiensa pariin kättelemään.

Ihmiset odottavat jännittyneitä huomaako presidentti juuri heidät. Kahdella nuorella tytöllä posket menevät punaisiksi ja silmätkin näyttävät kostuvan, kun Niinistö kättelee heidät ja vaihtaa heidän kanssaan muutaman sanan.

”Tuntui hyvältä”, toinen sanoo tunnekuohun tasaannuttua.

Niinistöä kuvataan kännyköillä ahkerasti. Harva ottaa suoraan selfietä itsestään presidentin kanssa, vaan kuvan ottaa joku kaveri, kuin yhteisestä sanattomasta sopimuksesta.


Puheessaan Niinistö vitsailee kykyjensä mukaan, vaikka näyttääkin hieman väsyneeltä.

Niinistö puhuu luottamuksen tärkeydestä, ja siitä kuinka tiukkuus ja rajojen selvä näyttäminen voi sekin herättää luottamusta. Näin on Niinistön mukaan käynyt Vladimir Putinin kanssa, kun Niinistö on sanonut selvät kantansa Krimin valloituksesta ja pakotteista.

Vähän myöhemmin Niinistö kehaisee toimintaansa silloin, kun hän tapasi Donald Trumpin Yhdysvalloissa ja onnistui tarjoamaan Yhdysvaltain presidentille ”tiskin alta” näkemyksiä siitä, miten ilmastoa olisi hyvä suojella.

Paras kontakti yleisöön syntyy, kun Niinistö vitsailee kehnosta pelitaidostaan jääkiekkoilijana ja kertoo, miksi hänestä on hauska pelata junioreiden kanssa.

Kun musiikkiesitykset päättyvät, Niinistö käy vielä erikseen kiittämässä esiintyjiä. Sitten seurue poistuu. Kaksi tummanharmaata Volkswagen Transporteria lähtee Komediateatterin pihalta kello 21.08.

Kaksi minuuttia myöhemmin taksi ajaa pihaan. Takapenkiltä kömpii ylös tamperelaisvaikuttaja, jääkiekkomies Kalervo Kummola – vain kuullakseen, että Niinistö on juuri poistunut.

”Lehdessä luki, että on paikalla puoli kymmeneen”, Kummola tuhahtaa ja painuu takaisin taksin takapenkille.

HS-työryhmä: Marko Junkkari, Teemu Luukka, Heikki Arola, Minna Nalbantoglu, Juha-Pekka Raeste ja Kalle Silfverberg.

Tee HS:n vaalikone ja löydä itsellesi sopivin ehdokas:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

  6. 6

   Lähes 1 500 ihmistä evakuoitu Lontoossa kaasuvuodon takia – HS seuraa tilannetta

  7. 7

   Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

  8. 8

   Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

  9. 9

   Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

  10. 10

   Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  5. 5

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  6. 6

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  7. 7

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää