Politiikka

Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä

Etenkin suuret palvelualan yritykset sanovat, että heiltä löytyy myös aktiivimallin vaatimia pätkätöitä. Pienemmille yrityksille muutaman tunnin pätkiin palkkaaminen ei välttämättä ole järkevää.

Sähkötrukit kulkevat edestakaisin viileässä hallissa. Keskon Vantaan varastossa on perjantaina aamupäivällä vilkasta. Tilaan mahtuu kolmen hehtaarin edestä tuotteita pääasiassa ravintoloille ja ruokaloille.

Paavo-Matti Toivanen, 20, on ollut varastolla töissä kaksi viikkoa. Töitä on ollut kuutena päivänä viikossa. Kun pääsykokeisiin lukeminen alkaa, Toivanen aikoo tehdä vain yhtä tai kahta vuoroa. Hän oli perjantaina varaston ainoa työntekijä, jolla on tarvittaessa töihin kutsuttavan sopimus.

”Meillä on uusi sovellus, johon voi laittaa tiedon siitä, milloin on käytettävissä. Ainakin tähän mennessä olen aina saanut töitä”, Toivanen sanoo.

Keskon varastotyö on esimerkki työstä, joka tarjoaa työntekijän niin halutessa mahdollisuuden myös lyhyisiin työpätkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen aktiivimallin myötä tällaiset työt voivat yleistyä.

Mallin tarkoitus on työttömyysetuuden leikkaamisen uhalla tuuppia työttömiä töihin – vähintään 18 tunniksi kolmessa kuukaudessa, työehtosopimuksen mukaisella palkalla.

Aktiivimallin myötä myös yrityksiin on kohdistettu vaatimuksia työn tarjoamisesta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi äskettäin Ylen pääministerin haastattelutunnilla pitävänsä yrityksiä ”lampaina”, jos ne eivät löydä 200 000:lle ihmiselle joka toinen viikko kolmeksi tunniksi töitä.

Osasta yrityksiä tällaisten pätkätöiden tarjoaminen kuulostaa hullunkuriselta, koska työntekijän palkkaamiseen liittyy aina kuluja. Tällaista ajattelua esiintynee etenkin pienempien pk-yritysten kohdalla.

”Työpaikat eivät ole muutaman tunnin pysäkkejä eivätkä työntekijät pysäkeille heitettäviä säkkejä. Yrityksessämme me koulutamme henkilöstöä omalla kustannuksellamme ja kehitämme toimintaa, jotta pärjäisimme globaalissa kilpailussa”, kirjoitti esimerkiksi muoviosia valmistavan Plastepin toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki HS:n mielipidepalstalla.

Vuosikymmeniä kuljetusalalla toiminut Esa, 52, on ollut työttömänä pari vuotta. Hän sanoo huomanneensa, ettei pari tuntia viikossa takaavaa työtäkään ole ollut helppo löytää.

”Joka paikassa selitys on ollut, että minusta on heille enemmän kuluja kuin hyötyä. Pitäisi toimittaa tilitoimistoon paperit, avata kansiot ja tehdä töihintulotarkastukset”, Esa luettelee.

”Kyllä minä sen ymmärrän työnantajan puolelta.”

Etenkin suuret palveluyritykset kuitenkin sanovat, että niiltä löytyisi työtä myös pienissä pätkissä. Työvoiman tarve on niin kova.

”Keskolla on jatkuvasti paljon työpaikkoja auki. On kokoaikaisia, osa-aikaisia, määräaikaisia ja vakituisia tehtäviä. Pienille yrityksille tämä tietysti näyttäytyy eri tavoin”, sanoo Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen.

Huovisen mukaan Keskon tavoite on työllistää työntekijöitä aina pidempiin sopimuksiin. Hän kuitenkin uskoo, että Keskolta, esimerkiksi varastolta, löytyisi töitä vain pariksikin tunniksi viikossa.

Näin arvioi myös Vantaan varastolla työskentelevä Toivanen.

”En haluaisi tehdä tuollaista, mutta varmaan saisin esimiesten kanssa onnistumaan. Täällä saa aika hyvin sovittua asiat.”

Joustavasti työtä löytyy myös esimerkiksi kiinteistöpalveluja tarjoavalta Lassila & Tikanojalta. Yhtiö tekee tuhansia työsopimuksia vuodessa.

Yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen arvioi, että esimerkiksi viikonloppu- ja keikkatyöt ja erilaiset tuuraukset voisivat sopia aktiivimallin vaatimuksiin. Mikkosen mukaan yhtiöllä on tällaista työtä jatkuvasti tarjolla niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin.

Keskolle aktiivimallin suurin haaste on Huovisen mukaan lähinnä se, olisivatko uudet työntekijät motivoituneita vai paikalla vain työttömyysetuuden leikkaantumisuhan takia.

Myös Mikkonen yhtyy huoleen. Hän kuitenkin sanoo, että Lassila & Tikanoja näkee aktiivimallin positiivisena toimena.

”Olemme iso yritys ja kärsimme työvoimapulasta.”

Työvoimapulasta kärsivät myös pienyrittäjät. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kertoo tavanneensa yrittäjiä, jotka ovat jo huomanneet aktiivimallin vaikutuksen.

”Muutama yrittäjä on esimerkiksi sanonut, että heti vuodenvaihteen jälkeen heille on soittanut keikkatyöstä kiinnostuneita henkilöitä, jotka ovat aikoinaan olleet yrityksessä töissä, mutta joista ei ole pitkään aikaan kuulunut mitään.”

Mäkysellä itsellään on toimistotilojen kalustamiseen erikoistunut yritys, jonka palkkalistoilla on yhdeksän ihmistä. Yritys työllistää suurin piirtein yhtä monta ihmistä lisää kumppaniverkoston kautta.

”Ei meillä juuri ole päivän tai kahden keikkoja tarjota. Kumppaneiden kautta tosin käytämme jatkuvasti vuokratyöfirmojen työntekijöitä. Ja on meillä välillä harjoittelijoita.”

Mäkynen sanoo, että aina pitää laskea, kuinka lyhyisiin pätkiin työntekijä kannattaa palkata muun muassa henkilöstöhallinnon kulujen takia.

Siksi hän uskoo, että lyhyitä pätkiä tulee välittymään paljon vuokratyöyritysten kautta. Ne toimivat yhdellä laskulla.

Mäkynen ennustaa kuitenkin, että aktiivimallin takia lisääntynyt työn tarjonta luo aikanaan myös pidempiaikaista työtä.

Jos eteen tulee oikeantyyppinen työntekijä, Mäkynen sanoo olevansa valmis harkitsemaan, löytyykö ”hyvälle tekijälle” rooli yrityksestä.

”Kun ihmiset aktivoituvat tarjoamaan omaa työpanostaan, syntyy työpaikkoja, jotka ovat tällä hetkellä piilossa.”

Minna Vanhala-Harmanen on johtanut vuodenvaihteen alusta Suomen suurinta henkilöstöpalveluyritystä Baronaa.

Vanhala-Harmasen mukaan aktiivimalli voi olla liian jäykkä siihen, että töitä löytyisi kätevästi juuri lain vaatima määrä.

”Jotain tässä on toki tehtävä, mutta 18 tunnin sääntö voi olla aika haastava sekä työnhakijalle että työllistävälle yritykselle. Työpätkiä kyllä on tarjolla, mutta kun samalla on näitä erilaisia tulo- ja byrokratialoukkuja.”

Vanhala-Harmanen pohtii tilannetta, jossa henkilö tekee yli 18 tuntia töitä ja tulot ylittävät sallitun 300 euron suojaosan, eli työttömyysetuus laskee.

”Silloin ollaan heti tekemisissä sovitellun päivärahan kanssa. Maksatusjaksojen takia tuleekin jaksoja, joiden aikana hän ei saa mitään tuloja, kun palkka ei ole tullut eikä soviteltua päivärahaa ole laskettu.”

Vanhala-Harmasen mielestä aktiivimallia olisi pitänyt soveltaa vasta, kun tulorekisteri otetaan käyttöön 2019 alussa. Se mahdollistaa viranomaisille nopeammin päivittyvän seurannan työttömän tuloista.

Vanhala-Harmanen sanoo, että aktiivimallin työvelvoite olisi voitu laajentaa pidemmälle ajalle. Esimerkiksi niin, että työttömän pitäisi olla töissä yhdeksän kuukauden aikana pari viikkoa.

Silloin työttömän ei tarvitsi Vanhala-Harmasen mukaan jatkuvasti pelätä, menettääkö tuet, ja työnantaja voisi palkata työntekijän pidemmäksi ajaksi.

Näin aktiivimalli vaikuttaa työttömyysetuuksiin

Hallituksen niin sanottu aktiivimalli on monimutkainen kokonaisuus.

Mallissa työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana tee vähintaan 18:aa tuntia töitä työehtosopimuksen mukaisella palkalla, ole viikon verrtaa aktivointitoimissa tai tienaa 241 euroa yrittäjätuloa.

HS kysyi mallista sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevalta virkamieheltä.

Loppuuko työttömyysetuuksien maksaminen, jos työtön tekee yli 18 tuntia töitä 65 päivässä ja ansaitsee yli 300 euron suoja­osan kuukaudessa, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Marjaana Maisonlahti?

Ei. Hän voi saada soviteltua työttömyysetuutta. Tuki riippuisi siitä, miten tunnit ja eurot jakautuisivat.

Otetaan esimerkiksi ensimmäinen tarkastelujakso eli tammi–maaliskuu ja henkilö, jonka tekisi tammikuussa töitä 30 tuntia ja tienaisi 330 euroa eli 11 euroa tunnissa.

Laskusääntö menee sillä tavalla, että henkilön 300 euron suojaosan ylittävästä palkasta puolet, eli tässä tapauksessa 15 euroa ,pienentää koko kuukauden työttömyysturvaa.

Jos kyseessä olisi peruspäivärahan saaja, jolla ei ole lapsikorotuksia eikä muita lisiä, täysi peruspäiväraha kuukaudessa olisi keskimäärin 697 euroa.

Tästä siis vähennettäisiin 15 euroa, eli puolet suojaosan ylittävästä palkasta.

Kuukauden peruspäiväraha olisi näin ollen 682 euroa. Kun henkilö olisi kuukauden aikana ansainnut 330 euroa palkkaa, hänen tulonsa olisivat yhteensä 1 012 euroa.

Milloin työtön tulkitaan työllistyneeksi ja etuuksien maksu loppuu?

Aktiivimalli ja soviteltu työttömyysetuus ovat kaksi eri asiaa.

Aktiivimalli ei tuonut muutoksia siihen, miten soviteltua työttömyysetuutta maksetaan. Sovitellussa etuudessa on rajoja, joiden jälkeen ei enää jää etuuksia maksettavaksi.

Ensimmäisen säännön mukaan etuuksia ei makseta, jos tunnit ovat yhteensä yli 80 prosenttia työehtosopimusten tai työaikalain määrittelemästä kokoaikaisesta työstä työttömyysetuuden hakuajan eli yleensä kuukauden aikana.

Toisessa säännössä otetaan huomioon se, miten kuukauden aikana maksettu bruttopalkka vaikuttaa työttömyysetuuteen.

Palkka voi olla myös niin suuri, että taloudellisen tuen tarvetta ei enää ole.

Omasta tilanteestaan työtön voi tehdä arvion Kelan ja Työttömyyskassojen yhteisjärjestön laskureilla. Ne löytyvät internetistä sivuilta www.kela.fi/laskurit tai www.tyj.fi/fin/ansiopaivaraha/paivarahalaskuri.

Mitä käy, jos työtön tekeekin vain 17,5 tuntia töitä 65 päivässä?

Silloin aktiivimallin työaikavaatimus ei ole täyty. Työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia.

Voiko työttömälle tulla jaksoja, joissa hän ei saa mitään tuloja, kun palkkaa ei ole tullut eikä soviteltua päivärahaa ei ole laskettu?

Soviteltuun työttömyysetuuteen tarvitaan tieto paitsi työtunneista myös palkasta, jonka hän ansaitsi näillä työtunneilla.

Joskus palkanmaksupäivä voi olla myöhemmin kuin silloin, kun työttömyysetuushakemus lähetetään.

Näissä tilanteissa voi tulla viivettä sovitellun etuuden maksamiseen, kun tarvittavaa palkkatietoa odotetaan.

Jos palkanmaksupäivästä seuraa paha viivästys sovitellun etuuden maksamiseen, niin työttömyysturvalaissa on säädetty mahdollisuudesta maksaa etuutta ennakkona.

Tilastojen mukaan vuoden 2017 kolmannen neljänneksen hakemusten käsittelyajan keskiarvo soviteltua ansiopäivärahaa koskevissa päätöksissä oli hieman alle 11 päivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aktiivimalli
 • Työllisyyspolitiikka
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Ovatko pyöräilijät niin laiskoja, että heille pitää rakentaa 26 miljoonan euron tunneli? Poliitikoilla on useita syitä kannattaa kallista hanketta

  3. 3

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  4. 4

   Erossaolo lapsesta yksi painava syy – Aino-Kaisa Saarinen kertoi itkien, että hulppea ura on päättymässä: ”Olen saanut elää ihan ihmeellistä elämää”

  5. 5

   Sinisten Sampo Terho ehdottaa ansiosidonnaista turvaa kaikille työttömille – STTK:n Ralf Sund Demokraatti-lehdessä: ”Röyhkeää, törkeää ja pöljää”

  6. 6

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  7. 7

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  8. 8

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  9. 9

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  10. 10

   ”Jäärännissä” Suomenlahdella kulkeneet alukset törmäsivät toisiinsa – toinen alus sai reiän keulaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  4. 4

   Ennen Kampin keskus oli Helsingin merkittävin portti länteen – länsimetron takia kauppakeskus menettää nyt päivittäin tuhansia kävijöitä

  5. 5

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  6. 6

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  7. 7

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  8. 8

   Puistotyöntekijät luulivat nykytaideteosta roskaksi, nyt Helsinki kiistelee taiteilijan kanssa korvauksista – ”Esineiden yhteydessä ei ollut mitään kylttiä”

  9. 9

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  10. 10

   Kulutamme itsemme kuoliaiksi, jyrisee ympäristö­professori Lassi Linnanen: Suomessa on vallalla harhainen mantra, joka syöksee koko planeetan perikatoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  4. 4

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  5. 5

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  6. 6

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  7. 7

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  8. 8

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  9. 9

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää