Politiikka

Naisvaltaisten alojen kurittamiselle tultava loppu, sanoo JHL:n puheen­johtaja Päivi Niemi-Laine ja vaatii hyvitystä – ”On Sipilän hallituksen asia miettiä se rahoitus”

Pienipalkkaiset julkisen alan työntekijät ovat maksaneet Suomen viennin ja talouden elpymisen lomarahaleikkauksillaan, katsoo JHL:n puheenjohtaja HS:n Lauantaivieras-haastattelussa. Nyt leikkauksille haetaan hyvitystä.

Päivi Niemi-Laine asettuu kuvattavaksi Sörnäisten rantatien toimistollaan leveästi hymyillen.

”Tällainen lempeä liittopomo”, hän nauraa – ja tarkoittaa selvästi päinvastaista.

Siis että nyt olisi paikallaan näyttää hivenen tuimemmalta, sillä käsillä on vakava ja vaikea paikka.

Suomen suurimpiin kuuluvaa ammattiliittoa, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ää, johtava Niemi-Laine istuu par­aikaa neuvottelemassa työnantajapuolen kanssa julkisen sektorin palkkaratkaisuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on suuresta ja monen suomalaisen arkeen vaikuttavasta urakasta. Yksin kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee noin 421 000 ihmistä, joista JHL edustaa noin 150 000:ta. He odottavat palkankorotuksia nyt, kun Suomen talous taas kasvaa.

”Yhteistä säveltä meillä ei kunnallisen työnantajan eikä valtion työnantajan kanssa ole”, Niemi-Laine aloittaa.

Nykyinen sopimuskausi julkisilla aloilla umpeutuu tammikuun lopussa. Työntekijöiden edustajat ovat jo ehtineet uhata työtaistelulla, ellei tuloksia saada.

Niemi-Laineelle neuvotteluissa on kyse eräänlaisesta tulikokeesta. Hänellä on takanaan pitkä ammattiliittoura, mutta kuntaratkaisua hän pusertaa nyt ensi kertaa liittopomona. Hän aloitti työssään 2016. Lakkohaluja riittää, Niemi-Laine sanoo, mutta äänensävy on maltillinen: sopimuksen syntyminen on toki ensisijaista.

Työntekijöiden edustajat vaativat niin sanotun yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, jotka vientialat määrittelivät syksyllä. Tämä tarkoittaisi palkkojen korotuksia keskimäärin vähintään noin 3,2 prosentilla kahden vuoden aikana.

Lisäksi työntekijät vaativat kilpailukykysopimukseen sisältyneiden lomarahaleikkausten korvaamista. Leikkaukset ja niiden vaikutukset julkisten alojen työntekijöihin sapettavat liittojohtajaa siinä määrin, että asiaan palataan haastattelun aikana monta kertaa.

Suomen viennin elpyminen ja talouskasvu on Niemi-Laineen mielestä revitty pienipalkkaisten ja naisvaltaisten julkisten alojen selkänahasta.

”Talous kasvaa nyt vauhdilla. Lomarahaleikkauksilla me olemme olleet kustantamassa sitä, että vientialat ja yksityinen sektori saavat lisää pää­omaa”, Niemi-Laine sanoo.

Nyt on aika puhua hyvityksestä ja oikeastaan koko kiky-sopimuksesta, hän katsoo. ”Onko jo tässä kohdin aika lopettaa tämä naisvaltaisten alojen kurittaminen ja Sipilänkin hallituksen aika miettiä, että kilpailukykysopimuksesta luovutaan?”

30 prosentin leikkauksista julkisen sektorin lomarahoihin sovittiin 2016, kun kilpailukykysopimus solmittiin. Yksityiselle puolelle vastaavaa leikkausta ei tehty.

Nordean taannoin HS:lle laatiman arvion mukaan esimerkiksi 3 100 euroa kuussa tienaavan ja 15 vuotta alalla olleen julkisen sektorin työntekijän käteen jäävät vuositulot jäivät sopimuksen seurauksena 38 euroa edellisvuotisia pienemmiksi.

Luvussa on huomioitu palkan lisäksi esimerkiksi verojen sekä ja sosiaalivakuutusmaksujen muutokset. Kun inflaatio huomioidaan, kutistui ostovoima Nordean arvion mukaan parin sadan euron verran.

Yksityisellä sektorilla tulo- ja ostovoimakehitys paranivat.

Kunta-alan työntekijät ovat nyt Niemi-Laineen mukaan tuoneet neuvotteluihin vaatimuksen siitä, että leikkaus korvattaisiin työntekijöille tänä ja ensi vuonna annettavilla prosenttipohjaisilla kertakorvauksilla.

Työntekijöiden tavoitteita voi olla vaikea saavuttaa.

Kuntatyönantajien mukaan lomarahapotti maksaisi kahdessa vuodessa noin 600 miljoonaa euroa. Palkankorotusvaatimukset maksaisivat saman verran, joten kunta-alan kulut kasvaisivat 1,2 miljardia euroa samassa ajassa. Työnantaja on korostanut sitäkin, että ennusteiden mukaan kuntatalous on talouskasvusta huolimatta lähivuosina yhä alijäämäinen.

Annetaanko jäsenistön nyt odottaa liikoja neuvotteluista?

”Jäsenten osalta on viety neuvottelupöytään sellaisia asioita, että ollaan tavoitteellisesti liikkeellä, ja tietysti haluamme saavuttaa tavoitteen. Tiedämme, ettemme voi antaa sataprosenttista lupausta, koska neuvotteluosapuolena on tietenkin työnantaja, ja sielläkin on ajatuksia siitä, mitä voidaan toteuttaa ja mitä ei”, Niemi-Laine sanoo.

Hän painottaa, että lomarahat on korvattava nimenomaan palkankorostusten lisäksi.

Rahaa lomarahaleikkauksen korvaamiseen hän vaatii ensi sijassa hallitukselta. Kunta-alan työntekijäosapuolet ovat Niemi-Laineen mukaan menossa tapaamaan pääministeri Juha Sipilää (kesk) Kesärantaan lähipäivinä.

”On Sipilän hallituksen asia sitten miettiä se rahoitus. [. . .] Suomen talous menee hyvään suuntaan. Näyttää siltä, että nyt Sipilänkin olisi myönnettävä, että julkinenkin on ansainnut jonkinlaisen henkilökohtaisen lisän ja arvioinnin siitä, että onko kilpailukykysopimuksella enää merkitystä.”

Hallitukselle Niemi-Laine suuntaa muutakin kritiikkiä.

Yksi sosiaalidemokraatti Niemi-Lainetta harmittava asia on se, ettei tällä hallituskaudella ole kiinnitetty riittävästi huomiota palkkatasa-arvoon. Hänestä Suomessa pitäisi vähintään miettiä samanhenkisiä toimia kuin Islannissa. Siellä uusi laki vaatii miehille ja naisille samasta ja samanarvoisesta työstä sakon uhalla samaa palkkaa.


Hallituksella on vuoteen 2019 ulottuva samanpalkkaisuusohjelma, mutta Niemi-Laineen mielestä sen puitteissa on tehty käytännössä vain hyvin vähän sellaisia toimia, jotka voisivat purkaa palkkasegregaatiota ja palkkaeroihin johtavia rakenteita.

”Jos ohjelma on, pitäisi sen puitteissa pitää huolta, ettei se ole pelkkää silmänlumetta. Vientialat menevät eteenpäin ja samaan aikaan naisvaltaisille aloille halutaan matalammat palkat.”

Viisi kysymystä

Ketä lobbasit viimeksi?

”Kyllä se varmasti on ollut näiden sopimusneuvotteluiden osalta Markku Jalonen, kunta-alan työmarkkinajohtaja. Meillä oli juuri kahdenvälinen tapaaminen. Jatkuvasti tässä jotakuta lobataan. Seuraava näyttäisi olevan pääministeri Juha Sipilä.”

Miten kehuisit työnantajan edustajia?

”Työnantajan edustajat ovat noin ylipäätään hyvin yhteistyökykyisiä ja -taitoisia. Kyllä siellä lähtökohtana on se, että saadaan neuvottelutulosta aikaiseksi – ja myös mahdollisimman hyvää neuvottelutulosta.”

Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kirjava kirja -teoksen, se on tämä Halosen tuotos.” (Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen. Suvi Aholan toimittama teos, jossa kirjoittajina muun muassa presidentti Tarja Halonen, Sixten Korkman ja Peter Lund.)

Mikä saa sinut suuttumaan?

Epäoikeudenmukaisuus. Minulle tulee suuttumuksesta kyyneleet silmiin aika useinkin.

Mitä teet viikonloppuna?

”Olen menossa Savonlinnaan, missä olen vaalikentillä. Presidentinvaalit ovat ovella, ja siellä on Haataisen Tuula paikalla, saattaa olla muitakin presidenttiehdokkaita.”

”Lisäksi olen menossa isoon Itä-Suomen JHL:n yhdistysten tapaamiseen. Sunnuntaina menemme poikien kanssa Ateneumiin katsomaan, miten Aku Ankkaa piirretään.”

Kuka?

Päivi Niemi-Laine


 Syntynyt 1968 Riihimäellä. Asuu Helsingissä puolisonsa ja kahden lapsen kanssa.

 Koulutukseltaan filosofian maisteri.

 Toiminut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtajana 2016 alkaen. Liitolla on noin 219 000 jäsentä. Tätä ennen liiton palveluksessa vuodesta 2009.

 Aiemmalla työuralla työskennellyt muun muassa valtion työntekijöitä edustavassa palkansaajajärjestö Pardiassa. Politiikassa toiminut muun muassa Tarja Halosen presidentinvaalikampanjassa 1999–2000 ja kansanedustaja, oikeusministeri Johannes Koskisen avustajana 1999–2001.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  2. 2

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  5. 5

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  6. 6

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  9. 9

   ”On harhaluulo, että vain mies voisi kiihottua raiskauskohtauksen katsomisesta”, sanoo yhden historian rankimmista raiskauskohtauksista ohjannut Isabella Eklöf – Nyt hän kertoo, miten se tehdään näyttelijöitä kunnioittaen

  10. 10

   Marimekko painosti teekkareiden Julkku-vappu­lehden ottamaan naiset mukaan toimintaansa – ”Edellytimme Luola­miehiltä välitöntä sitoutumista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Tamperelainen tietoturva-asiantuntija Janne Ahlberg on internetin huijareiden metsästäjä, jonka paljastama kuva­huijaus levisi jälleen Syyrian ohjus­iskun jälkeen

  7. 7

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  8. 8

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  9. 9

   ”Koko ajan ne katsovat, mitä muuta työtä voisi olla tarjolla”

  10. 10

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  4. 4

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  8. 8

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  9. 9

   Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

  10. 10

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimus: Autismia tutkinut lasten­lääkäri Hans Asperger osallistui natsien rotuhygienia­ohjelmaan, joka seuloi vammaisia lapsia tapettavaksi
  3. Tobin Carberry vauhditti Vilppaan avausvoittoon – Seagullsin valmentaja kehui upeaa tunnelmaa: ”Tässä sarjassa et parempaan paikkaan pysty menemään”
  4. Kärpät nousi takaa ohi ja kaatoi Tapparan toistamiseen, Tappara-luotsi Rautakorpi: ”Paransimme selkeästi edelliseen peliin”
  5. Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään
  6. Tunti sitten
  7. Syntymäpäiväsankari Patrik Laine joutui joukkuekaverin pilan kohteeksi – fanit vitsailivat jekun seurauksista
  8. Marimekko painosti teekkareiden Julkku-vappu­lehden ottamaan naiset mukaan toimintaansa – ”Edellytimme Luola­miehiltä välitöntä sitoutumista”
  9. Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä
  10. Henkilö­auto törmäsi tukki­rekkaan Etelä-Savossa, yksi kuoli
  11. Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi Tilaajille
  12. Etelä-Korea: Pjongjang sanoo olevansa valmis ”täydelliseen ydinaseriisuntaan”
  13. Näytä lisää