Politiikka

Lukiossakin aiotaan ottaa käyttöön opintopisteet kurssien tilalle, yo-kokeita voisi vastedes uusia rajoituksetta

Luonnos uudeksi lukiolaiksi: Osa opinnoista on järjestettävä yhdessä korkeakoulujen kanssa, opiskelijoille oikeus myös erityisopetukseen ja kansainvälistymiseen. Lukio säilyisi kolmivuotisena, mutta vastedes sen laajuus olisi vähintään 150 opintopistettä 75 kurssin sijaan.

Lukiolaisen opintopolusta eli reitistä kohti valkolakkia on määrä tehdä entistä yksilöllisempi, mutta nykyisistä lukion 18 pakollisesta oppiaineesta ei aiota tinkiä. Sen sijaan opintoja voisi valita yhä enemmän myös muista oppilaitoksista ja korkeakouluista.

Nytkin muualla opittua voi saada hyväksytyksi osaksi lukio-opintoja, mutta vastedes lukiot velvoitettaisiin lailla järjestämään osan opinnoista yhteistyössä yhden tai useamman korkeakoulun kanssa. Näiden opintojen laajuutta tai toteutustapaa ei laissa määrätä. Kyseeseen voi tulla lähiopiskelu korkeakoulussa tai vaikka verkkokurssi.

Myös työelämäyhteistyötä ja kansainvälistymistä tulee lukiossa lisätä.

Opintojaksoista on tavoitteena tehdä laaja-alaisia ja oppiainerajat ylittäviä, jotta opiskelun pirstaleisuus lukiossa vähenisi. Koulutuksen järjestäjä päättäisi pääosin, minkä laajuisia opintojaksot ovat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opetusministeriö lähettää tänään keskiviikkona luonnoksen uudeksi lukiolaiksi lausunnoille. HS:n jo aiemmin käsiinsä saaman luonnoksen konkreettisin ehdotus koskee opintojen mitoitusta, joka perustuisi vastedes kurssien sijaan opintopisteisiin.

Lukion tavoitteellinen suoritusaika säilyisi kolmena vuotena, mutta nykyisten vähintään 75 kurssin sijaan tulisikin suorittaa 150 opintopistettä, eli kaksi pistettä vastaisi yhtä kurssia. Pisteytyksellä pyritään edistämään korkeakouluyhteistyötä ja tuomaan joustoa opintojen järjestelyyn.

Laissa erikseen lueteltujen oppiaineiden määrä supistuisi hieman, eli nykylain rimssusta poistuisivat terveystieto ja liikunta. Silti ne säilyisivät pakollisina aineina. Terveystieto kuuluu nykyisin aineisiin, joissa vain yksi kurssi on kaikille pakollinen samoin kuin esimerkiksi psykologiassa ja fysiikassa.

Nykylukion vähintään 75 kurssista 47–51 eli kaksi kolmasosaa on pakollisia, eikä suhdetta ole määärä muuttaa.

Lakiluonnoksen mukaan lukion oppimäärä sisältäisi vastedes äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja, toisen kotimaisen kielen ja vieraiden kielten opintoja, matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja, humanistis-yhteiskunnallisia ja uskonnon tai elämänkatsomustiedon opintoja ja taito- ja taideaineiden opintoja sekä opinto-ohjausta.

Lisäksi lukiossa voisi olla teemaopintoja ja lukiodiplomiin johtavia opintoja.

Valtioneuvoston asetus säätäisi nykyiseen tapaan lakia tarkemmin, kuinka paljon kutakin oppiainetta tulee opiskella. Koulutuksen järjestäjä voisi tarjota lisäksi muitakin kuin asetuksen määräämiä opintoja, mutta ne olisivat opiskelijalle valinnaisia. Esimerkiksi teemaopinnot saattaisivat paikallisesti vaihdella tuntuvasti.

HS kertoi jo lokakuussa, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) haluaa uudistuksessa välttää eri oppiaineiden vastakkainasettelua, minkä takia hän ei esitä muutoksia nykyisten oppiaineiden pakollisuuteen tai valinnaisuuteen. Toisaalta on parhaillaan meneillään noin 30 lukiossa kolmivuotinen kokeilu, jossa osan reaaliaineista voi jättää pois lukujärjestyksestä.

”Vahvistamme laaja-alaista yleissivistystä ja luomme uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä oppiainerajat ylittävää yhteistyötä. Tuomme korkeakoulukurkistukset jokaiselle lukiolaiselle ja lisäämme lukioiden kansainvälisyyttä. Keskitymme erityisesti opiskelijoiden hyvinvointiin parantamalla ohjausta ja tuomalla erityisopetuksen lukioihin”, Grahn-Laasonen tiivistää nyt HS:lle uudistuksen päämäärät.

Hallituksen on määrä antaa esitys uudeksi lukiolaiksi jo tänä keväänä eduskunnalle, jolloin laki voisi tulla voimaan elokuussa 2019. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opiskelu alkaisi kuitenkin vasta syksyllä 2021.

Lukiolain muutosesityksissä näkyy monin tavoin meneillään oleva korkeakoulujen valintakokeiden uudistus, jonka mukaan vuonna 2020 valtaosa uusista opiskelijoista valitaan pelkkien todistusten, kuten ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella.

Lukio-opintojen tukea ja opiskelijoiden siirtymistä jatko-opintoihin edistetään niin, että lukiolaisille tulee oikeus saada erityisopetusta.

Opinto-ohjausta lukiossa on jo nyt kahden pakollisen kurssin verran, mutta siitä on määrä tehdä entistä säännöllisempää ja henkilökohtaisempaa. Opiskelijalle säädettäisiin oikeus saada ohjausta henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa laatimiseen ja päivittämiseen.

Opinto-ohjausta tulisi vastedes saada jatko-opintoihin ja uran pohdintaan vielä vuosi lukion jälkeenkin, mikäli jatkopaikkaa ei ole löytynyt.

Ylioppilastutkinnon kokeiden uusimista luonnos helpottaisi tuntuvasti, minkä toivotaan vähentävän kokelaiden stressiä. Kokeiden uusimiskertoja koskevista rajoituksista luovuttaisiin, ja koulutuksen järjestäjälle säädettäisiin velvollisuus järjestää kokeet myös uusijoille ja tutkinnon täydentäjille.

Nykysäädösten mukaan hyväksytyn kokeen voi uusia vain kerran ja hylätyn kaksi kertaa.

Oikaisu keskiviikkona 24.1. klo 8.19: Lukiossa on 18 pakollista oppiainetta, ei 38.

Fakta

Kokonaan uusi lukiolaki


 Nykyiset lukiolaki ja -asetus ovat vuodelta 1998, mutta niihin on tehty useita osauudistuksia, jotka koskevat esimerkiksi arviointia ja kurinpitoa.

 Melko tuoreita ovat lukion tuntijaon ja opetussuunnitelmien maltilliset uudistukset, jotka tulivat voimaan syksystä 2016. Esimerkiksi uskonto ja historia menettivät yhden kurssin, ja yhteiskuntaoppi ja filosofia saivat yhden lisää. Tuntijakoon tuli myös teemakursseja, mutta ne eivät ole pakollisia.

 Nykylukiossa pitää suorittaa vähintään 75 kurssia, joista 47–51 ovat kaikille pakollisia riippuen siitä, lukeeko pitkää vai lyhyttä matematiikkaa. Yksi kurssi kestää keskimäärin 38 tuntia.

 Lukuvuoden opetus jakaantuu nyt lukioissa viiteen tai kuuteen jaksoon

 Hallitus päätti puolivälitarkastelussa viime huhtikuussa, että se uudistaa lukiolain.

 Päämäärä oli lisätä lukion vetovoimaa; tosin sinne nytkin hakeutuu yli puolet peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Tavoitteena olivat myös yksilölliset ja joustavat opintopolut sekä oppiainerajat ylittävä opiskelu.

 Uudistus toisi kurssien tilalle opintopisteet ja opintojaksot. Lukion oppimäärän laajuus olisi 75 kurssin sijaan vastedes 150 opintopistettä. Opintojakso kestäisi keskimäärin 14 tuntia ja 15 minuuttia opintopistettä kohti.

 Lukiolaiselle tulisi oikeus erityisopetukseen ja henkilökohtaiseen opinto-ohjaukseen.

 Ylioppilastutkinnon hyväksytyn ja hylätyn kokeen voisi uusia rajoituksetta.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää