Politiikka    |   HS-analyysi

Sampo Terhon blogikirjoitus avaa hallituksen ”kauhun tasapainoa”

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen eripura paheni, kun kokoomuksen Petteri Orpo päätti pelata kovaa. Sinisillä on hallituksessa apurin rooli, ja se sai puheenjohtaja Terhon avautumaan blogissaan.

Sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho julkisti lauantaina blogissaan ensimmäisen kirjoituksensa neliosaisesta sarjastaan.

Siinä hän käy läpi sitä, mikä politiikassa on nykyään vikana.

Kirjoitus käsittelee politiikan rikkiolemista laajemminkin, mutta ylivoimaisesti kiinnostavimmat paljastukset liittyvät seikkoihin, joissa puhutaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen toiminnasta tai sen tarkemmin ottaen toimimattomuudesta.

”Ensinnäkään mikään sovittu ei pidä, ellet kellon ympäri valvo, että niin tapahtuu”, Terho kertoo arjestaan hallituspuolueen puheenjohtajana ja hallituksen johtokolmikkoon kuuluvana ministerinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista”, hän jatkaa.

Terhon mukaan jokainen hallituksessakin sovittu asia on vain avaus uudelle neuvottelukierrokselle, jonka aikana tinkiminen taas jatkuu.

”Näin ollen poliitikkojen ja puolueiden energiasta valtava osa kuluu toisten kyttäämiseen ja jo sovituistakin asioista uudelleen riitelemiseen. Siis myös yhteistyökumppaneiden kanssa, ei ainoastaan vastustajien.”

Tämä Sipilän hallituksen eripura ja luottamuksen puute on pyritty pitämään mahdollisuuksien mukaan poissa julkisesta keskustelusta. Erityisesti pääministeri Juha Sipilä pyrkii säännönmukaisesti korostamaan sitä, kuinka hyvä yhteishenki hallituksessa on.

Esimerkiksi joulun alla hän vakuutteli medialle Kesärannassa järjestetyssä glögitaustatilaisuudessa vaikeuksien päinvastoin hitsanneen joukkuetta entistä tiiviimmäksi.

Tosiasiassa tilanne oli pitkälti Sampo Terhon kuvaama kauhun tasapaino.

Hallituksen jännitteistä osa johtuu gallupkannatusten muutoksista, mutta suurin yksittäinen muutos hallituksessa tapahtui Petteri Orpon syrjäytettyä Alexander Stubbin Lappeenrannan puoluekokouksessa kesäkuussa 2016 kokoomuksen puheenjohtajavaalissa ja Orpon siirryttyä valtiovarainministeriksi.

Stubb pyrki Sipilän hallituksessa esiintymään hahmona, joka tavoittelee kolmen hallituspuolueen puheenjohtajien välille luottamusta ja ryhmähenkeä. Se ei näyttänyt kokoomuksen uuden johdon mielestä olevan toimiva strategia.

Niinpä Petteri Orpo päätti heti puheenjohtajakautensa alusta asti ottaa päinvastaisen linjan ja pelata hallituksen sisällä niin kovaa kuin mahdollista, kokoomuksen sisäpiiri kertoo.

Kun vanhan poliittisen hokeman mukaan ”kepu pettää aina”, nyt oli kepun aika maistaa omaa lääkettään, kokoomuksessa ajateltiin.

Juha Sipilän esikunnassa tätä muutosta katseltiin apeina.

Sipilän lähipiiri valitteli jo viime vuoden kesäkuussa kahden kesken keskustellessa siitä, että suulliset sopimukset Orpon ja tämän avustajien kanssa eivät pitäneet.

Siinä missä silloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli yleensä sanansa mittainen mies ja kyvykäs pitämään puolueensa kurissa, Orpo avustajineen ilmoitti vähän väliä, että puolue ei ollutkaan valmis hyväksymään jo neuvoteltua sovintoa.

Näin kokoomuksesta tuli se varsinainen iltalypsypuolue.

Hankkeessa auttoi Petteri Orpon puhtoinen olemus.

Media ei kovistellut valtiovarainministeri Orpoa niin kuin hänen edeltäjäänsä Stubbia. Hallituksen oikeistolaiset päätöksetkin menivät yleensä yrittäjätaustaisen pääministeri Sipilän piikkiin.

”Orpoon ei lika tartu”, keskustalaiset harmittelivat.

Kärjistäen: kun hallituksen ”ikävät” päätökset menivät pääministeri Sipilän kontolle, keskustan kannatus laski ja kokoomuksen nousi.

Sinisistä tuli perussuomalaisten hajoamisen jälkeen apupuolue. Alle kolmen prosentin gallupkannatuksella se oli sidottu roikkumaan hallituksessa hampaattomana.

Jos hallitus kaatuisi ja järjestettäisiin nyt, puolue pyyhkiytyisi nykykannatuksella olemattomiin.

Kokoomus sen sijaan pystyi pitämään yllä aitoa tai ainakin peliteoreettista uhkaa siitä, että sen kannattaisi koska tahansa kaataa hallitus ja pohtia uusien vaalien järjestämistä.

Silloin kokoomus nousisi pääministeripuolueeksi.

Ongelmana oli tosin se, kenen kanssa silloin kokoomus muodostaisi uuden hallituksen.

Puheenjohtaja Antti Rinteen johtaman Sdp:n räksyttämiseen Orpo oli perin juurin kyllästynyt. Vihreistäkään hallitusvastuuseen ei itse asiassa haluttaisi kuin puheenjohtaja Touko Aallon tyyppiset markkinaliberaalit, kokoomuslaiset kertovat.

Keskustassa kokoomuksen hallituksenkaatohuhuihin suhtauduttiin hermostuneesti.

”Sittenhän kaatavat. Mutta me pyrimme tekemään niin hyviä päätöksiä kuin mahdollista”, keskustassa tuskailtiin joulukuussa.

Hyvä esimerkki kokoomuksen tavasta ajaa omia tavoitteitaan nähtiin joulun alla sote-neuvottelujen loppuvaiheessa.

Kokoomuksen valinnanvapausvaateet oli asetettu niin korkealle, että kokoomuksen vanhemmat kansanedustajat Hjallis Harkimosta Sirpa Asko-Seljavaaraan varoittelivat kirjoituksissaan toistuvasti liian valinnanvapauden vaaroista.

Nuo tavoitteet eivät tiettävästi olleet kokoomuksen johdon todellisina pyrkimyksinäkään, mutta vaatimalla paljon saatiin lopulta se mitä tavoiteltiin.

Hallituksen kaatokin jäi kokoomuksessa vain pohdinnaksi – ainakin toistaiseksi.

Ensin Sdp:n kannatus lähti nousuun, sitten kävi ilmi, ettei soten takia kehtaa hallitusta kaataa, kun kansaakaan ei oikein saa valinnanvapauden puolesta taistelemaan.

Ja voi olla, että Petteri Orpo tietää senkin, että pääministeriin lika aina tarttuu, oli olemus kuinka puhtoinen tahansa.

Seuraavan kerran kokoomus pääsee pähkäilemään uhkaustaan hallituksen kaatamisesta kesän korvilla, kun keskustelu Saksan ja Ranskan johdolla rakennettavasta tiiviimmästä EU:sta kiihtyy.

Nyt Juha Sipilän hallituksen toivo lepää maailmantalouden nousuvireessä. Sen pitäisi nostaa hallituspuolueiden kannatusta.

Viikonloppuna Keski-Suomen yrittäjäjuhlassa Juha Sipilä jo julisti, että seuraavalla hallituskaudella Suomen työllisyystavoite nostetaan nykyisestä 72 prosentista 75 prosenttiin. Se kuulosti pääministerin puheelta, joka haluaa olla käytettävissä seuraavallakin vaalikaudella.

Sinisten ja Sampo Terhon tilanne on tukala, vaikka hallituksen suosio kasvaisikin.

Terhon blogikirjoituksen perässä julkaistut kommentit kertovat osaltaan, että moni perussuomalaisten kannattaja ei ole valmis antamaan sinisille anteeksi sitä, että siniset loikkasivat ja perustivat uuden puolueen.

Sävy on usein tällainen: ”Viime kesäkuussa vaadittiin muutosta ja äänestettiin sen puolesta. Eipä sinulle kelvannut. Kerran petturi, aina petturi.”

Kansanvallan kannalta tilanne on silti otollinen.

Kun mikään muu ei auta, viimeisenä keinona on usein se, että kokeilee totuutta.

Siksi Sampo Terhon kannattaa puhua suunsa puhtaaksi siitä, miten yhteistyö hallituksessa ei toimi.

Oikaisu keskiviikkona 24.1. klo 9.46: Sipilän glögit olivat Kesärannassa, eivät Tamminiemessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Pohjois-Korea aikoo lopettaa ydin- ja ohjuskokeensa ja sulkea ydinkoekeskuksensa – Kimin mukaan aseistus on valmis

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  6. 6

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  7. 7

   Asukas kompastui kotinsa kierreportaissa ja jäi jumiin roikkumaan Tampereella – soitti apua roikkuessaan pää alaspäin, palokunta pelasti

  8. 8

   Näyttelijä Natalie Portman kieltäytyi miljoonan dollarin palkinnosta Israelissa ”omantunnon syistä”

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  4. 4

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  5. 5

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  6. 6

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  7. 7

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjois-Korea aikoo lopettaa ydin- ja ohjuskokeensa ja sulkea ydinkoekeskuksensa – Kimin mukaan aseistus on valmis
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski Tilaajille
  5. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  6. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  7. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  8. Yksi sisällissodan traagisimmista tarinoista ei ole totta – myytti yhdeksänvuotiaana kaatuneesta Toivo Peltosesta perustuu virheeseen, ja nyt HS kertoo, kuka oli nuorin sodassa kuollut lapsisotilas Tilaajille
  9. Ihmisen käyttäytymistä koskevat tiedot ovat arvokkaita – kuka ne omistaa?
  10. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  11. Kuubassa presidentin sukunimi vaihtui vuosikymmenten jälkeen
  12. Näytä lisää