Politiikka    |   HS-gallup

Niinistön etumatka sulaa vauhdilla, kannatus laski viikossa runsaasti – ”Jännitys tiivistyy”

Istuvaa presidenttiä äänestäisi nyt 58 prosenttia. Haavisto ja Väyrynen ovat säilyttäneet mitalisijansa, Huhtasaari, Kyllönen ja Haatainen ovat tasoissa.

Helsingin Sanomien viimeinen presidenttigallup ennen sunnuntain vaaleja kertoo tasavallan presidentin Sauli Niinistön kannatuksen nopeasta laskusta.

Niinistön kannatusluvussa on pudotusta edellisestä HS:n mittauksesta kymmenen ja joulukuun huippulukemista 17 prosenttiyksikköä.

Vaalin ennakkosuosikin etumatka haastajiinsa on silti tuntuva. Valitsijayhdistyksen ehdokkaana olevaa Niinistöä äänestäisi yhä vaalin ensimmäisellä kierroksella 58 prosenttia äänioikeutetuista.

HS:n kahden edellisen gallupin tuloksista pystyy erottamaan Niinistön laskevan viikkokohtaisen kannatuksen tämän ja kahden edellisen viikon aikana. Niinistön kannatus oli viikolla kaksi 71 prosenttia, viikolla kolme 66 prosenttia ja tällä viikolla 58 prosenttia.Vihreiden Pekka Haaviston kannatus on edelleen toiseksi suurin eli 13 prosenttia. Siinä on nousua edellisestä mittauksesta pari prosenttiyksikköä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmanneksi edellisellä kerralla kirinyt valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen ei ole kasvattanut enää suosiotaan, vaan sai nyt seitsemän prosentin ääniosuuden, kun viimeksi se oli kahdeksan prosenttia.

Muut ehdokkaat joutuvat tyytymään vähäisempään tukeen.

Tasalukemissa ovat nyt perussuomalaisten Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Sdp:n Tuula Haatainen, joista kukin saisi äänen viideltä prosentilta.

Keskustan Matti Vanhanen joutuisi tämän kyselyn perusteella tyytymään neljään prosenttiin ja Rkp:n Nils Torvalds kolmeen prosenttiin äänistä.”Loppua kohden jännitys tiivistyy”, kuvaa johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:stä etenkin Niinistön kannatuksen muutoksia viime viikkojen eri mittauskertojen aikana.

Vaikka Niinistön haastajat ovat hänestä yhä varsin kaukana, on vaalien toisen kierroksen mahdollisuus kasvanut. Kuluneen kahden viikon aikana Niinistön kannatus on laskenut 13 ja viimeisen viikon aikana kahdeksan prosenttiyksikköä. Noin puolet äänestäjistä on kuitenkin jo antanut äänensä päättyneessä ennakkoäänestyksessä.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, ketä vastaajat äänestäisivät, jos edessä olisi toinen kierros. Silloin Niinistö olisi varma voittaja. Jos vastassa olisi kisan kakkonen Haavisto, Niinistö saisi 67 ja Haavisto 21 prosenttia äänistä.

Jos vastassa olisi Haatainen, tämä keräisi 11 prosenttia äänistä, kun Niinistölle menisi 76 prosenttia. Myös Väyrysen Niinistö voittaisi selvin lukemin eli saisi 75 prosenttia äänistä, ja Väyrynenkin joutuisi tyytymään 11 prosenttiin.

Omaa ehdokasta mieluisampi vaihtoehto Niinistö olisi toisella kierroksella demareille ja keskustalaisille. Jonkin verran ääniä hänelle tulisi myös vihreiltä ja vasemmistoliiton kannattajilta.

Heitäkin oli tuoreimmassa kyselyssä melko paljon, jotka eivät vielä tiedä tai paljasta, minkä numeron äänestyslappuun lopulta piirtävät.

Viimeisellä mittauskierroksella kaikkiaan 17 prosenttia tutkimukseen osallistuneista jätti kertomatta, ketä äänestäisi. Kahdella edellisellä kierroksella luku oli 15 ja 14 prosenttia.

Joulukuussa toteutetussa HS-gallupissa vastaava luku oli vain kuusi prosenttia.

Nurmelan mukaan Niinistön suosion lasku voi osin johtua siitä, että joidenkin puolueiden kannattajat olisivat nyt harkitsemassa oman ehdokkaansa äänestämistä.

”Esimerkiksi Haataisen, Kyllösen ja Torvaldsin asemat näyttäisivät nyt hieman vahvemmilta kuin vielä hetki sitten”, Nurmela sanoo.

Nurmela huomauttaa kuitenkin, että aineistot ovat erillisiä otoksia suomalaisista, jolloin muutosten tarkastelussa tulee olla varovainen.

Yle julkaisi torstaina kannatuskyselyn, jonka aineistonkeruu päättyi ennen HS-gallupin tuoreimman kierroksen alkua. Menetelmä oli tutkimuksissa sama.

Ylen tutkimuksen mukaan Niinistöä äänestäisi 63 prosenttia eli hieman isompi osuus kuin HS-gallupissa.

Kakkosena oli samoin vihreiden Pekka Haavisto 14 prosentin osuudella. Jaetulla kolmossijalla Ylen kyselyssä olivat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen kuuden prosentin osuuksilla.

Ylen gallupin teki Taloustutkimus, joka haastatteli 1 422 suomalaista 17.–23.1. 2018. Tutkimuksen virhemarginaali oli noin 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa. HS:n pikagallupin otos oli nyt tavanomaista pienempi, 500 vastaajaa, ja siten myös epävarmuus tuloksesta tavallista suurempi.

Edellinen Helsingin Sanomien kannatuskysely julkaistiin viime viikolla. Sen mukaan Niinistöä äänestäisi vaalien ensimmäisellä kierroksella 68 prosenttia äänestäjistä, kun joulukuisessa kyselyssä osuus oli vielä 75 prosenttia.

Viime viikon HS-gallupissa Haaviston toinen sija tuli 11 prosentin kannatuksella, ja kolmanneksi nousi kahdeksan prosentin kannatuksella Väyrynen.

Alma Median lehtien niin ikään viime viikolla julkaistussa gallupissa Niinistön kannatus oli sulanut jo 58 prosenttiin. Edellisessä Alman gallupissa Niinistön kannatusprosentti oli tasan 70 eli laskua oli 12 prosenttiyksikköä.

Haavistoa olisi Alman gallupin mukaan äänestänyt 14 ja Väyrystä seitsemän prosenttia.

Kummassakin gallupissa Niinistön kannatus oli laskenut selvästi, Haaviston pysynyt kutakuinkin ennallaan ja melko myöhään kampanjansa aloittaneen Väyrysen noussut.

Gallupien tekijät eivät osanneet antaa yksiselitteistä syytä, mistä gallupien välinen iso ero Niinistön kannatuksessa johtui.

Jos et ole vielä valinnut ehdokastasi, HS:n vaalikone on avuksi:

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimusyritys Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Aineisto kerättiin tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin 22.–24.1.2018.

 Haastatteluja tehtiin yhteensä 500. Työ on jatkoa kahden edellisen viikon aikana toteutetulle vastaavalle tutkimukselle. Kokonaisaineisto on kerätty kolmena 500 väestöedustavan haastattelun eränä.

 Joukko edustaa 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaa.

 Tulosten virhemarginaali on noin 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  2. 2

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  3. 3

   Elina Lepomäki: ”Suomessa ihmisillä pitäisi olla enemmän vaurautta” – Suora lähetys käynnissä

  4. 4

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  6. 6

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  7. 7

   Nettiin liitettyjen laitteiden tietoturvan kanssa on lähes luovutettu – HS keräsi asiantuntijoilta kolme ratkaisua siihen, miten tilanne voi parantua

  8. 8

   Eduskunnan turvallisuusosasto saa kovat nuhteet oikeusasiamieheltä vierailijalistojen hävittämisestä

  9. 9

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  10. 10

   Ruotsissa soitetaan koko viikon kirkonkelloja Aviciin muistoksi ja mietitään miksi tähti ajettiin loppuun nuorena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  3. 3

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  9. 9

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  10. 10

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää