Politiikka    |   HS-gallup

Helpotusta Sdp:lle ja keskustalle: presidentinvaalien mahalasku ei näy puolueiden kannatuksessa

Eduskuntavaalikannatusta mittaavassa kyselyssä keskusta nousi niukasti ohi vihreitten kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi, Sdp säilytti kakkossijansa. Suurin eli liki 22 prosentin kannatus on yhä kokoomuksella.

Presidentinvaaleissa omilla ehdokkaillaan heikosti menestyneet pääministeripuolue keskusta ja oppositiopuolue Sdp saavat hieman lohtua tuoreimmasta HS:n eduskuntavaaligallupista. Se tehtiin joulu–tammikuussa, kun presidentinvaalikampanjointi oli kuumimmillaan.

Muutokset verrattuna kuukauden takaiseen eduskuntavaalien kannatusmittaukseen ovat vähäiset. Keskusta meni kuitenkin niukasti kolmanneksi ohi vihreitten, jonka kannatus sinänsä nousi prosenttiyksikön kymmenyksen verran 15,5:een eli pysyi käytännössä ennallaan.

Sen sijaan keskusta lihotti kannatustaan vajaan prosenttiyksikön eli 14,8:sta 15,6:een.Kokoomus säilytti asemansa Suomen suosituimpana puolueena. Se saisi 21,9 prosentin ääniosuuden, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Edellisessä mittauksessa kannatus oli vielä hieman parempi eli niukasti yli 22 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp pysyi kakkosena 19 prosentin kannatuksellaan. Lukema oli ihan sama myös edellisessä HS-gallupissa.

Vasemmistoliitto on tällä hetkellä viidenneksi suosituin puolue 8,8 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten tuki on 8,1 prosenttia.

Perussuomalaisista kesällä irtautuneen ryhmän ja jo puolueeksi muuttuneen Sinisen tulevaisuuden kannatus mataa 1,5 prosentissa. Suomen puoluekartalla paikkaansa etsivät siniset kutsuvatkin itseään startup-puolueeksi, vaikka ovatkin hallituksessa. Perussuomalaisten menestys lisäsi sinisten ahdinkoa, HS arvioi tiistaina.

Pienten oppositiopuolueiden Rkp:n ja kristillisdemokraattien kannattajajoukot pysyttelevät eri mittauskerroilla melko vakaina. Rkp:tä äänestäisi nyt 4,4 ja kristillisdemokraatteja 3,4 prosenttia.

Hallitusta kannattelee pitkälti kokoomus, jonka osuus kolmen hallituspuolueen kokonaiskannatuksesta on liki puolet. Yhteensä hallitusryhmät nauttivat nyt 39 prosentin luottamusta; kuukausi sitten vastaava osuus oli kutakuinkin sama eli 38,6 prosenttia.

Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät nyt eduskuntavaaleissa tai kertoivat jättävänsä vaalit tyystin väliin, oli 35 prosenttia. Epätietoisten tämänhetkinen osuus on hieman suurempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo 33 prosenttia.

Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka varmoja he ovat kannastaan. Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset ovat tällä hetkellä muita varmempia kannastaan, kun taas vihreissä varmoja on vähän.

Kaikkiaan erittäin varmoja äänestäjiä löytyi nyt puolueiden nykyisistä äänestäjistä 42 prosenttia, ja melko varmoja oli 46 prosenttia. Täysin varmojen osuus on nyt hieman suurempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo 39 prosenttia.

Johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta sanoo, että kyselyn pienehkön aineiston takia kannatussiirtymistä ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä päätöksiä.

Moni vakuutti uskollisuuttaan ”omalle” puolueelle toisin kuin presidentinvaaleissa, joissa äänestettiin pitkälti henkilöä. Esimerkiksi 70 prosenttia prosenttia kokoomusta kuntavaaleissa äänestäneistä toimisi samoin, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Vastaavankokoinen osuus uskollisia löytyi myös vihreistä, kun vasemmistoliitolla ja keskustalla vastaava osuus oli 64 prosenttia.

Keskustalla uskollisten osuus oli noussut edellismittauksesta.

”Näyttääkin siltä, että keskustan hieman virinnyt kannatus voisi johtua siitä, että osa puolueen ystävistä tuntee taas houkutusta äänestää sitä”, Nurmela sanoo.

Toisaalta Paavo Väyrysen tulevaisuudensuunnitelmat ovat aiheuttaneet huolta keskustan johdossa.

Punavihreitä suosivien äänestäjien liikehdintä on gallupeissa näkynyt niin, että vihreät ovat hyötyneet vakiokannattajiensa uskollisuuden lisäksi eniten joidenkin Sdp:tä äänestäneiden halusta tukea vihreitä.

Asetelma on Nurmelan mukaan yhä olemassa, mutta vuoto vihreisiin on kuitenkin stabiloitunut tai ainakaan se ei ole enää kasvanut.

Nurmelan mukaan Sdp:n kannatus voisikin lyhyellä aikavälillä vahvistua, jos se pystyisi puhuttelemaan paremmin tällä hetkellä kohti vihreitä katsovia potentiaalisia äänestäjiään.

Juuri niin Sdp tekeekin, mikäli jotain voi päätellä puolueen presidenttiehdokkaana olleen Tuula Haataisen tunteikkaasta kiitospuheesta vaalivalvojaisissaan sunnuntaina. Puheessa korostuivat vihreät teemat, kuten ilmastonmuutos, josta toki puhuvat kaikki muutkin.

Haatainen kertoi kannattavansa myös sitä, että Sdp on feministinen puolue.

”Hyvät ystävät ja toverit, jos niin saa vielä sanoa, sosialidemokraattinen puolue on julistautunut feministiseksi puolueeksi. Minä puhuin sen puolesta ja tulen puhumaan tästä eteenkin päin”, Haatainen sanoi.

Haatainen kertoi myös saaneensa paljon ja kipakkaa arvostelua, kun hän Ylen tentissä mainitsi, ettei yhdistä maahanmuuttoa ja terrorismia. ”Minä kestän sen, sillä haluan olla näiden ihmisten puolella”, Haatainen julisti.

Tällaiset feminismi- ja monikulttuurisuuspuheet saattavatkin aiheuttaa perinteisenä työväenpuolueena Sdp:tä pitävien vuotoa perussuomalaisiin.

Demaripäättäjät ovat analysoineet presidentinvaalitulosta ja miettineet tulevaa strategiaansa kaksipäiväisessä kokouksessa Kirkkonummella tiistaina ja keskiviikkona. Puheenjohtaja Antti Rinne vakuutti optimismiaan heti vaalien jälkeen.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että mediassa kriisikokoukseksikin nimetyssä palaverissa katsotaan pikemminkin tulevaisuuteen, aina vuoteen 2030.

”Ei meillä ole vuotoa yhtään mihinkään. Tuula puhui presidentinvaaliteemoistaan, jotka ovat puolueellekin tärkeitä, mutta on meillä muitakin, Sdp:n perinteisiä teemoja, kuten talouskasvun oikeudenmukainen jako ja osaamisyhteiskunta”, Rönnholm kertoi keskiviikkona kesken Majvikin kokouksen.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


  Tutkimuksen teki tutkimusyritys Kantar TNS Helsingin Sanomien tilauksesta.

  Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 2  416 henkilöä. Otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä lukuun ottamatta Ahvenanmaata.

 Aineisto kerättiin 12.12.2017–18.1.2018.

 Suurimpien puolueiden kohdalla tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   Siperian kylmyys saapuu – Ilmatieteen laitokselta harvinainen pakkasvaroitus alkuviikolle

  4. 4

   Kuntourheilijoiden dopinginkäyttö on salattu maailma, josta ei kerrota aina edes puolisolle – Tullin mukaan aiempaa useampi käyttäjä on tavallinen treenaaja

  5. 5

   Keskuudessamme liikkuu lapsena järkytettyjä miehiä, jotka haastavat riitaa ja juovat liikaa – Miehiä on rohkaistava puhumaan seksuaalisesta häirinnästä ajoissa

  6. 6

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  7. 7

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  8. 8

   Tutkimus: Kiinan internetjättien tekoäly-yhteistyö on uusi uhka Euroopan yrityksille

  9. 9

   ”Suosittelen Teille kiirehtiä” – Hämmentävän moni uskoo Facebookissa leviävään tökeröön huijausviestiin, mutta mistä se johtuu?

  10. 10

   Suomeen tuodaan autoja, joista saksalaiset haluavat eroon – Tekeekö käytetyn dieselauton ostaja virheen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  4. 4

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  5. 5

   Siperian kylmyys saapuu – Ilmatieteen laitokselta harvinainen pakkasvaroitus alkuviikolle

  6. 6

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  7. 7

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  8. 8

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  9. 9

   Ovatko pyöräilijät niin laiskoja, että heille pitää rakentaa 26 miljoonan euron tunneli? Poliitikoilla on useita syitä kannattaa kallista hanketta

  10. 10

   Bjørgen karkasi murskaavasti kultaan, Stadlober laski dramaattisesti harhaan toiselta sijalta – Pärmäkoski nousi hopealle: ”Järki pelasi vielä siinä vaiheessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  3. 3

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  4. 4

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  5. 5

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  6. 6

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  11. Näytä lisää