Politiikka |HS seuraa

Presidentti Sauli Niinistö astui virkaansa lumituiskuisessa Helsingissä, harva kansalainen tuli paikalle – HS seurasi päivän tapahtumia

rac
Toiselle presidenttikaudelle sunnuntaina valitun Sauli Niinistön virkaanastujaisia juhlittiin torstaina alkuiltapäivästä Helsingissä.

Tilaisuus alkoi Eduskuntatalolta ja siirtyi sitten Presidentinlinnaan. Alla olevasta live-seurannasta voi lukea päivän tapahtumien kulusta.

Eduskuntatalossa Niinistö antoi niin sanotun juhlallisen vakuutuksen, ja puhemies esitti eduskunnan tervehdyksen tasavallan presidentille.

Presidentti piti lopuksi puheen eduskunnalle. Läsnä oli suuri joukko arvovieraita, esimerkiksi entiset presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen puolisoineen sekä rouva Tellervo Koivisto.

Niinistö nosti esille muun muassa ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet ja puhui yksinäisyyden torjumisesta. Puhe sai tuoreeltaan kiitosta sitä seuranneilta.

Esimerkiksi Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kiitteli Niinistöä siitä, että hän nosti esiin naisten aseman, rauhan rakentamisen, vakaan yhteiskunnan ja nuorten ja yksinäisten aseman, kertoi HS:n toimittaja Olli Pohjanpalo eduskunnasta.

Poistuessaan eduskunnasta Niinistö tarkisti lumimyräkässä seisoneen kunniakomppanian eduskunnan edessä. Mannerheimintien laidalla tapahtumaa seurasi vain pieni joukko yleisöä.

Presidentinlinnaan siirtymisen jälkeen Niinistö ja rouva Jenni Haukio tervehtivät erittäin harvalukuisia kansalaisia Presidentinlinnan parvekkeelta, minkä jälkeen tilaisuus siirtyi sisätiloihin. Haukion osallistuminen seremonioihin oli ennalta epävarmaa, sillä hän on viimeisillään raskaana.

Läsnä linnassa oli muun muassa diplomaattikuntaa, valtioneuvoston jäseniä ja valtionhallinnon korkeita virkamiehiä. Pääministeri Juha Sipilä piti lyhyen puheen, jossa hän kiitteli muun muassa presidentin ja valtioneuvoston yhteistoimintaa ulkopolitiikan johtamisessa.

”Yhteistoiminta ei ole vain velvoite vaan pikemminkin suuri voimavara. Hallitusten vaihtuessa presidentti tuo ulkopolitiikan johtoon kokemusta ja jatkuvuutta”, Sipilä sanoi.

Sauli Niinistö valittiin jatkokaudelle sunnuntain presidentinvaaleissa jo ensimmäisellä kierroksella. Hän on järjestyksessä Suomen 12. presidentti. Kuvia aiemmista virkaanastujaisista voi katsella HS:n artikkelista.

Live-seuranta päättyy

HS:n live-seuranta päättyy tähän. Kiitos kaikille!

Niinistö nauratti yleisöä

"Paljon ryhdikästä väkeä, taitaa silti olla puolustusvoimat ryhdikkäin", Niinistö kommentoi vieraita ja nauratti yleisöä.

Sipilä kertoi kysyneensä sotilailta, että ovatko rivit suorassa. "Hallituksella kyllä on", hän jatkoi.

Sipilä kehotti kohottamaan maljan presindentin onnittelemiseksi.

Sipilän puhe kokonaisuudessaan

Valtioneuvoston sivuilta Sipilän puhe kokonaisuudessaan:

Arvoisa Tasavallan Presidentti Suomen kansa valitsi teidät uudelleen tasavallan presidentiksi historiallisessa vaalissa viime sunnuntaina. Saitte enemmistön tuen jo ensimmäisessä äänestyksessä. Näin tapahtui ensimmäisen kerran sen jälkeen kun suora kansanvaali otettiin käyttöön vuonna 1994.

Hankitte kansalaisten luottamuksen vaalissa, jossa oli mukana useita ehdokkaita. Olitte lukuisissa vaalikeskusteluissa ehdokkaana muiden rinnalla äänestäjien arvioitavana. Näin hankittu valtakirja antaa teille erinomaiset lähtökohdat työllenne.

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Käyty vaali osoitti, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjasta vallitsee varsin laaja yksimielisyys. Saitte vahvan valtuutuksen jatkaa tämän linjan toteuttamista.

Yhteistoiminnan velvoite ulkopolitiikan johtamisessa kirjoitettiin perustuslakiin vuonna 2000. Tähän mennessä yhteistoiminnan käytännön toteutuksesta on vastannut yhteensä seitsemän pääministeriä ja kaksi presidenttiä. Teilläkin on kokemusta yhteistoiminnasta jo kolmen pääministerin kanssa. Järjestelmä on toiminut omankin kokemukseni mukaan hyvin.

Valtioneuvoston näkökulmasta yhteistoiminta ei ole vain velvoite vaan pikemminkin suuri voimavara. Hallitusten vaihtuessa presidentti tuo ulkopolitiikan johtoon kokemusta ja jatkuvuutta. Erityisesti Suomen kaltaiselle pienelle maalle on tärkeää, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjan määrittelyssä voidaan ylittää hallituksen ja opposition rajalinja.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muutos jatkuu. Lähialueiden vakauden vahvistamisen rinnalla meidän on jatkettava ilmastonmuutoksen ja pakolaiskriisin kaltaisten globaalien ongelmien ratkomista.

Vaalikeskustelussa sivuttiin myös sisäisen kehityksemme haasteita ja kipukohtia. Niiden hoidossa päävastuu on eduskunnalla ja sen luottamuksen varassa toimivalla hallituksella. Tämäkin perustuslain mukainen työnjako toimii hyvin ja varmistaa sen, että presidentti voi keskittyä päätehtäväänsä, ulkopolitiikan johtamiseen.

Sisäpolitiikassa korostuu ennen muuta presidentin rooli kansallisen eheyden symbolina ja vaalijana. Tässä te, arvoisa tasavallan presidentti, olette jatkanut kaikkien edeltäjienne viitoittamalla tiellä. Eheyden arvo korostuu erityisesti tänä vuonna, jota vietämme sata vuotta sitten nuorta kansakuntaa repineen sisällissodan muistovuotena.

Vastaanottakaa, arvoisa Tasavallan Presidentti, valtioneuvoston ja virkakunnan lämpimät onnittelut ja kunnioituksen vakuutus.

Juhlajuomat saapuvat

Presidentti Niinistö kättelee hallituksen

Niinistön lyhyt puhe päättyy

Niinistö kiittää lopuksi läsnäolijoita. "Kiitän teitä työstänne isänmaan parhaaksi."

Niinistö: "Vakautta tarvitaan, mutta sitä on hyvin vähän tarjolla."

"Tiivis yhteistoiminta valtioneuvoston kanssa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä jatkuu. Maailma on muutoksen tilassa. Tarvitsemme yksituumaisuutta ja aloitteellisuutta."

"Erityisesti ilmastonmuutos, maailman väestön nopea kasvu, valtapolitiikan paluu ja EU:n ristiriitainen kehitys haastavat Suomea ja kansainvälistä yhteisöä. Vakautta tarvitaan, mutta sitä on hyvin vähän tarjolla."

Presidentti Niinistö puhuu

Niinistö aloittaa puheensa

Hän kiittää valtioneuvostoa hyvästä yhteistyöstä.

"Kiitän teitä ja valtioneuvostoa hyvästä yhteistyöstä kuten edeltäjiännekin. Uskon, että yhteistyömme tulee jatkumaan tiiviinä ja hyvänä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  5. 5

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  6. 6

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  7. 7

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  8. 8

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  9. 9

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  10. 10

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää