Politiikka

Yliopistot värväävät nyt rehtoreita yritysten tapaan – Tampereen uusi yliopisto hakee ”näkemyksellistä muutosjohtajaa” paljastamatta hakijoita, mikä rikkoo julkisuuslakia

Useimmat muutkin yliopistot Helsinki mukaan lukien hyödyntävät nyt rehtorin pestauksessa konsultteja eli suorahakua julkisen haun ohella.

Hakuilmoitus ”näkemyksellisen muutosjohtajan” värväämiseksi uuteen Tampereen yliopistoon herätti marraskuussa hämmennystä – muun muassa siksi, ettei eduskunta ollut vielä edes hyväksynyt uuden yliopiston mahdollistavaa lakia.

Tiedepiireissä kohotti kulmakarvoja sekin, ettei monitieteiseksi mainostetun jättiyliopiston rehtorilta vaadittu tohtorintutkintoa.

Eniten huomio kiinnittyi siihen, että rekrytointiprosessin luvattiin olevan luottamuksellinen, vaikka yliopistomaailmassa on totuttu avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Se tarkoittaa myös julkista henkilöstön rekrytointia, jossa hakijoiden nimet julkistetaan. Tätä edellyttää julkisuuslaki, joka koskee myös yliopistoja.

Kolmesta Tampereen korkeakoulusta on tulossa vuoden 2019 alusta Suomen toiseksi suurin yliopisto, jossa on noin 35 000 opiskelijaa ja 5 000 työntekijää. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi, josta tulee myös Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tampere 3 -hanke on nyt edennyt, sillä eduskunta hyväksyi joulun alla lainmuutokset. Myös Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston hallitukset saivat valituksi uudelle yliopistolle väliaikaisen hallituksen, jollaiseksi molemmille kelpasi jo keväällä 2017 nimetty Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus. Sen tehtävä on muun muassa valita rehtori. Tosin soraääniä on vielä esitetty siitäkin, onko kyseinen hallitus pykälien mukainen.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja on professori Marja Makarow ja varapuheenjohtaja Huurre Groupin konsernijohtaja J. T. Bergqvist. Hallitukseen kuuluvat myös esimerkiksi Tampereen pormestari Lauri Lyly ja akateemikko Risto Nieminen.

Tampere 3:lle valittiin äskettäin myös kaksi hankejohtajaa. He ovat Tampereen edellinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja johtaja Ilkka Haukijärvi Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Hakuilmoituksen mukaan hakemukset rehtorin tehtävään tuli jättää joulukuun 10. päivään mennessä. Uuden rehtorin toivotaan pääsevän aloittamaan elokuussa.

Ketkä sitten olivat halukkaita ottamaan Suomessa tyystin uudentyyppisen ja ison yliopiston muutosjohtajan haasteen vastaan? Sitä ei kerrota.

”Tampereen yliopiston rehtorin rekrytointi on luottamuksellinen prosessi. Julkinen prosessi ei ole eduksi rekrytoinnin houkuttelevuudelle, ehdokkaille eikä heidän nykytyönantajilleen. Ehdokkaiden julkistus on perintöä valtionhallinnosta, josta yliopistot itsenäistyivät jo vuonna 2010”, Makarow perustelee nimien salaamista.

”Uuden yliopiston rehtorin tehtävää hakeneita ja yhteisöjen tehtävään esittämiä henkilöitä on ilahduttavan paljon”, hän lisää muttei paljasta edes hakijoiden lukumäärää.

Yliopistoihin tuli vuoden 2009 lain seurauksena yritysmäisiä piirteitä. Ne eivät ole enää valtion tilivirastoja vaan kuuluvat työnantajina EK:laiseen Sivistystyönantajiin. Yliopistojen työntekijätkään eivät enää ole virkamiehiä vaan työsuhteisia. Rahoituksestaan valtaosan yliopistot saavat yhä valtiolta.

Useimmat maan 14 yliopistosta ovat julkisoikeudellisia laitoksia. Vain kaksi, Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto, on säätiöpohjaisia.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää torjuu Makarowin tulkinnan yliopistojen täydellisestä erosta valtionhallinnosta.

”Yliopistolain säädösten mukaan yliopistoihin sovelletaan julkisuuslakia siinä missä muihinkin viranomaisiin, kuten ministeriöihin. Hän ei ole lukenut voimassa olevaa lakia, joka on täysin yksiselitteinen.”

Julkisuuslaki koskee Mäenpään mukaan täysin samalla tavalla sekä julkisoikeudellisia että säätiöyliopistoja.

Henkilöstön rekrytoinnissa asiakirjat tulevat julkisiksi, kun ne saapuvat yliopistoon. Salattavia ovat vain esimerkiksi terveydentilaa tai liikesalaisuutta koskevat tiedot.

Mäenpään mukaan julkisuuslakia sovelletaan myös silloin, kun yliopisto on antanut rekrytoinnista toimeksiantotehtävän vaikka jollekin yritykselle. Julkisuuslaki koskee tallenteita ja asiakirjoja eli esimerkiksi värvättävän kirjallista suostumusta, joten suullisiin tunnusteluihin se ei ulotu.

Myös Aalto-yliopiston ensimmäistä rehtoria etsittiin kymmenkunta vuotta sitten julkisen haun lisäksi suorahaulla. Valituksi tuli Helsingin yliopiston kasvatti Tuula Teeri, joka löytyi Ruotsista. Viime vuoden lopulla hän siirtyi sinne kuninkaallisen insinööritieteiden akatemian toimitusjohtajaksi.

Teerin seuraajaakin värvättiin viime vuonna suorahaulla yhdessä kansainvälisen yhteistyökumppanin kanssa. Hakemuksia sai myös lähettää itse, ja ehdotuksiakin toivottiin. Valituksi tuli lopulta omasta talosta rehtorin sijainen eli provosti, professori Ilkka Niemelä.

”Kyllä heitä yhteensä oli tosi iso joukko”, kuvailee Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtaja Anne Brunila Aallon johtamisesta kiinnostuneiden määrää.

Brunila kertoo, että avoimesti hakeneiden lisäksi oli suuri joukko niitä, jotka eivät halunneet nimeään julki, joten tasapuolisuuden vuoksi kenenkään nimeä ei julkistettu.

Helsingin yliopistossa on parhaillaan meneillään rehtorin valinta, jossa niin ikään yhdistetään julkista ja suorahakua. Apuna toimii rekrytointitoimisto Mercuri Urval. Nykyinen rehtori Jukka Kola tavoittelee toista kauttaan.

Helsingin yliopisto tiedotti joulukuun alussa, että hakijoita oli kertynyt yhteensä 12, joista ”yksi hakija ei halua nimeään julkisuuteen”.

Helsingin Sanomatkin teki tuolloin uutisen hakijoista ja kertoi, että Kolan haastajien joukossa on vain yksi nainen, Helsingin yliopiston vararehtori ja yliopistopedagogiikan professori Sari Lindblom.

Kun HS kysyi hiljattain, mitä hakuprosessille kuuluu, kävi ilmi, että hakuajan umpeuduttua oli ilmaantunut vielä kaksi ”julkista” hakijaa: Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen ja Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

Lopulta kävi ilmi, että hakijoiden joukossa oli myös toinen nainen, Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso, joka ei halunnut nimeään julki. Hänet värvättiin pari vuotta sitten Tampereelle ohi alkuperäisten hakijoiden Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaanin paikalta.

Tampereen pesti kestää hänellä vuoteen 2020.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • Johtajat
 • Rekrytointi
 • Julkisuuslaki
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  2. 2

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  6. 6

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  9. 9

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  10. 10

   Italian korkeat virkamiehet saivat pitkät vankeustuomiot salaisista neuvotteluista mafian kanssa – ”Kun tuomareita räjäytettiin ilmaan, valtion ihmiset auttoivat Cosa Nostraa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  10. 10

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen
  3. Kuningatar Viktoria oli vallankahvassa yli 60 vuotta, mutta vähätteli naisia ja itseään: ”Emme sovi hallitsemaan”
  4. Ainakin kymmenen kuoli eläkeuudistusta vastustaneissa mielenosoituksissa Nicaraguassa – varapresidentti eli presidentin vaimo vertasi mielenosoittajia vampyyreihin
  5. Harry Harkimo aikoo luopua Jokerit-omistuksestaan syksyyn mennessä – tavoitteena on saada seuralle ”suomalainen koti”
  6. Pääministeri Sipilä: Työmarkkinoiden ja perusturvan uudistuksia on jatkettava
  7. Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset
  8. Sirkoista kehitellään ruokaa ihmisille, mutta miksi edullinen ja erinomainen ruokakala silakka kelpaa vain rehuksi?
  9. Tunti sitten
  10. Italian korkeat virkamiehet saivat pitkät vankeustuomiot salaisista neuvotteluista mafian kanssa – ”Kun tuomareita räjäytettiin ilmaan, valtion ihmiset auttoivat Cosa Nostraa”
  11. Diplomiekonomi Harry Harkimo on onnistunut suututtamaan ihmisiä koko aikuisikänsä – näin hän puhui HS:lle maineestaan ja ärsyttävyydestään 50-vuotishaastattelussaan
  12. 4 tuntia sitten
  13. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  14. Näytä lisää