Politiikka

Hus: Työtaistelu vaikuttaa jo potilas­turvallisuuteen, osastot täynnä ja lasten teho-osastolla vajausta – kunta-alan neuvottelut jatkuvat jälleen keskiviikkona

Muun muassa sairaanhoitajat ovat valmiita ilmoittamaan lakoista, jos neuvottelut lomarahojen korvauksista eivät edisty pian. Neuvottelut kuntatyöntekijöiden ehdoista jatkuvat jälleen keskiviikkona alkuillasta.

Terveydenhuoltoalan työtaistelu vaikuttaa jo potilasturvallisuuteen, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin Husin vs. johtajaylilääkäri Petri Bono.

”Tilanne on vakava”, hän sanoo.

Kunta-alalla kuten terveydenhuollossa on laajasti voimassa työntekijöiden ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Niillä yritetään vauhdittaa meneillään olevia työehtoneuvotteluja.

Bono sanoo, että ylityökiellon takia on jo jouduttu perumaan ilmeisesti ainakin kaksi leikkausta, joista toinen oli syöpäleikkaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Päivystys alkaa myös ruuhkautua monessa paikassa. Osastot ovat täynnä. Jos työtaistelu jatkuu useamman päivän, se alkaa kumuloitumaan ja päivystykset ruuhkautuvat entistä pahemmin.” Ruuhkaa on ainakin Meilahden, Jorvin ja Töölön päivystyksissä.

”Ensi yönä meillä on vajausta lasten teho-osastolla ja Hyvinkään synnytystiimissä. Nyt me mietimme, miten vajauksia pystymme paikkaamaan. Myös magneettikuvausta on vaikeaa pitää normaalisti auki”, Bono sanoi kello 14.

Myöhemmin tiistaina Hyvinkään sairaalan synnytysyksikön ylilääkäri Ritva Hurskainen sanoo, ettei osastolla ole ensi yönä henkilökuntavajausta.

”On ihan selvää, että tällä on välitön vaikutus potilasturvallisuuteen. Periaatteessa laki velvoittaa tekemään kiireellistä hoitoa, mutta toivon nopeasti ratkaisua tähän vaikeaan tilanteeseen”, Bono sanoo.

Bono sanoo kuulleensa samaa ruuhkaviestiä ainakin Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta.

Bono sanoo, että vuoroja yritetään paikata etsimällä ulkopuolelta työntekijöitä. Myös kiireettömiä toimenpiteitä perutaan niin, että henkilöstöä siirretään kiireellisempiin tehtäviin.

Työtaistelut näkyvät myös joukkoliikenteessä ja muuallakin julkisissa palveluissa, koska liitot ovat kieltäneet työntekijöitä paikkaamasta esimerkiksi sairastuneen kollegan työvuoroa ylitöinä tai vuoronvaihtona.

Lakkoilmoituksetkin ovat tällä viikolla mahdollisia, mikäli meneillään olevat työehtoneuvottelut menevät vielä enemmän solmuun kuin ne ovat nyt.

Ylityökielloista ovat ilmoittaneet suuret julkisen sektorin liitot ja neuvottelujärjestöt kuten JHL, Juko, Tehy ja Super.

Helsingin metroa ja raitiovaunuja liikennöivästä HKL:sta kerrotaan, että tiistaina liikenteessä on työtaistelun takia ollut vain vähän katkoksia. Vuorohäiriöistä saa tietoa osoitteesta www.hsl.fi.

Työtaistelulla palkansaajaliitot yrittävät saada vaatimuksiaan läpi työehtoneuvotteluissa, joissa neuvotellaan satojentuhansien julkisen sektorin työntekijöiden uusista työehdoista.

Neuvotteluja käytiin maanantaina ja tiistaina ja ne jatkuvat jälleen keskiviikkona kello 17. Tällä hetkellä ratkaisu näyttää vähintäänkin vaikealta. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan neuvotteluissa oli tosin tekemisen meininki.
Hankalin kysymys on kilpailukykysopimuksessa (kiky) sovitut julkisen puolen työntekijöiden lomarahojen 30 prosentin leikkaukset vuoteen 2019 saakka. Palkansaajat vaativat noin 300 miljoonan euron korvausta lomarahaleikkauksista.

Kuntatyönantajan mukaan määräaikaisista lomarahaleikkauksista ovat sopineet myös kuntapuolen palkansaajat.

Palkansaajat valitsivat kikyssä monesta huonosta vaihtoehdosta lomarahojen määräaikaisen leikkauksen eikä esimerkiksi sunnuntailisien heikennyksiä tai pisimpien lomien lyhennyksiä.

Monet kunnat ovat edelleen kehnossa kunnossa. Kuntatyönantajat vetoavat myös siihen, ettei kikyssä ole kohtaa, jonka mukaan sopimuksessa sovittuja heikennyksiä voisi korvata, jos taloustilanne muuttuu.

Kuntien palkansaajat vaativat lomarahaleikkauksista korvauksen lisäksi vähintään palkankorotusta, jonka ovat esimerkiksi teollisuustyöntekijät saaneet.

Neuvotteluissa on yritetty erilaisia malleja, joilla ainakin osa lomarahaleikkauksista voitaisiin korvata, mutta kunnat eivät ole valmiita maksamaan 300 miljoonaa euroa lisää.

Tehyn puheenjohtaja Rytkönen sanoo, että lomarahakorvaukset pitää korvata riihikuivalla rahalla. ”Haluamme ratkaisun pikemmin lyhyen kuin pitkän kaavan mukaan.”

Rytkönen sanoo, että lähi- ja perushoitajaliitto Super ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy pitivät tiistaina kokouksen.

”Totta kai siellä mietittiin askelmerkit jatkoa varten”, Rytkönen sanoo. Hän ei paljasta, antaako Tehy piankin lakkoilmoituksen, jos neuvotteluissa ei tänään edistytä.

Monet liitot ovat ilmoittaneet valmiutensa ilmoittaa lakosta piankin, mikäli neuvotteluissa ei löydy ratkaisua.

Lakot eivät alkaisi heti, sillä niistä pitää ilmoittaa valtakunnansovittelijalle ja työnantajille kaksi viikkoa ennen lakon alkua.

Pelkkä ylityökielto voi näkyä tällä viikolla esimerkiksi Helsingissä metrossa, jonka kuljettajista on ollut muutenkin pulaa.

Osa sairaustapauksista korvataan ylitöillä ja vuoronvaihdoilla. Etenkin metrossa ja raitiovaunuissa yksikin sairaustapaus voi vähentää vuoroja liikenteessä.

HKL kertoo, että jos varakuljettajaa ei ole, liikenteestä jäävät vaunut on siirrettävä varikolle ennen kuin vaunu jää ilman kuljettajaa ja haettava taas takaisin varikolta, kun vaunuun löytyy kuljettaja.

Yksittäisen kuljettajan puuttuminen kertautuu siis useisiin lähtöihin.

Kovin paljon etukäteen vuorojen perumisia ei voi kertoa, koska sairaustapauksista työnantaja kuulee usein vasta aamulla.

Liikenteeseen vaikuttaa julkisen sektorin liiton JHL:n työtaistelu. JHL ilmoitti torstaina kunta-alaa koskevasta ylityökiellosta, joka alkoi maanantaina 5. helmikuuta ja on voimassa toistaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työehtoneuvottelut
 • Työtaistelut
 • Tehy
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  2. 2

   ”Minä yritin, rakastin ja toivoin” – Hanna eli vuosia seksittömässä suhteessa, mutta lopulta jäljellä oli vain yksi vaihtoehto

   Tilaajille
  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  7. 7

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan kaikessa hiljaisuudessa lentokenttää, vaikka lupaa lentotoiminnalle ei vielä ole

  8. 8

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  9. 9

   Miksi päiväkodeissa osoitetaan mieltä? Tyhjenevätkö hoitopaikat tänään kokonaan? HS kokosi yhteen faktat, jotka auttavat ymmärtämään päiväkotien ulosmarssia

  10. 10

   Toroppalan kylästä lähtenyt rakennusmestari Pertti Vanhanen vastaa nyt Lontoossa 50 miljardin kiinteistösijoituksista – ”Olen ollut pienestä pojasta asti puuhakas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  2. 2

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  3. 3

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  4. 4

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  5. 5

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  6. 6

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  7. 7

   Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen löi säröä hallitukseen – Näin dramaattinen päivä eteni

  8. 8

   Synnytyksestä suoraan korkokenkiin ja meikkiin hypännyttä Katea on turha sääliä: Se on pohjimmiltaan ammatin­valintakysymys

  9. 9

   30-vuotias mies tuomittiin vankeuteen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta – tarjosi ennen tekoa uhrille kannabista

  10. 10

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  9. 9

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää