Politiikka

Hallituksen perhevapaauudistus kaatuu – ministeri Saarikko pysäytti hankkeen

Saarikko katuu nyt, että hallitus laittoi uudistukselle etukäteen liian tiukat reunaehdot. Keskustan mielestä se oli virhe.

Hallituksen pitkään valmistelema perhevapaiden uudistus kaatuu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo Helsingin Sanomille, että uudistus olisi vaatinut onnistuakseen lisärahaa. Koska sellaista ei ollut näköpiirissä, Saarikko päätti tällä erää pysäyttää koko uudistushankkeen.

Saarikko on uudistusta tehneen ministeriryhmän puheenjohtaja.

Uudistuksen kaatuminen tarkoittaa, että isien nykyinen osuus vanhempainvapaista ei pitene.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudistus olisi merkinnyt merkittäviä lisäkustannuksia kunnille ja sitä kautta valtiolle, koska hallituksen teettämien laskelmien mukaan varhaiskasvatuksen eli lasten päivähoidon ja esiopetuksen tarve olisi kasvanut.

Varhaiskasvatuksen lisämenot olisivat yhdessä muun muassa veromenetysten kanssa tarkoittaneet noin sadan miljoonan euron lisäkuluja julkiselle taloudelle.

Saarikon käsityksen mukaan myöskään työmarkkinajärjestöt eivät olleet valmiita rahoittamaan työtulovakuutusta nykyistä enempää. Työtulovakuutusta käytetään ansioihin sidottujen perhevapaiden rahoittamiseen. Sen lisärahoittaminen olisi tarkoittanut työn sivukulujen nousua.

Saarikon mukaan Suomeen tarvitaan perhevapaauudistus, mutta hallituksen itsensä asettamilla reunaehdoilla se ei synny.

Hallitus päätti aloittaa perhevapaiden uudistamisen viime kevään kehysriihessään. Uudistusta ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, mutta paine sen tekemiseen alkoi kasvaa. Eri järjestöt ja puolueet esittelivät viime vuonna toistakymmentä erilaista mallia, millaisen uudistuksen ne haluaisivat.

”Juuri kukaan taho ei ottanut näissä malleissa riittävän hyvin kokonaisuutta huomioon”, Saarikko sanoo nyt.

Hallitus päätti kehysriihessä, että etuudet uudistetaan ”julkisen talouden raamien puitteissa” eli siihen ei osoitettu lisärahaa.

Lisäksi uudistuksen piti lisätä työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvoa, mahdollistaa lapsen hoitaminen kotona kolmivuotiaaksi ja vahvistaa työllisyyttä. Ehtona oli, että valtiovarainministeriön pitää kuitata arvioidut työllisyysvaikutukset paikkansapitäviksi.

”Hallituksen reunaehdot rakennettiin keskustan mielestä liian tiukoiksi, ja se oli virhe”, Saarikko sanoo.

”Näillä reunaehdoilla ei saa mallia, joissa tasa-arvo saataisiin etenemään kannustavin keinoin.”

Saarikon mukaan hallituksen neuvottelut käytiin hyvässä hengessä ja töitä tehtiin paljon.

”Minulla ei ole mitään moitittavaa hallituskumppaneissa tässä asiassa”, Saarikko sanoo.

Hallitus oli yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa päässyt uudistuksessa jo pitkälle. HS kertoi tammikuun lopussa, että isille kiintiöityä osuutta perhevapaista oli tarkoitus lisätä, minkä lisäksi kotihoidon tuki olisi porrastettu alenemaan vaiheittain.

Saarikon mukaan nämä suunnitelmat olivat loppuun asti mukana. Esillä oli muun muassa malli, jossa äidillä ja isällä olisi ollut kummallakin neljän kuukauden kiintiö, minkä lisäksi kumman tahansa vanhemman käytettävissä olisi ollut viisi kuukautta. Tämän 4+5+4-mallin lisäksi pöydässä oli esillä 5+4+5-malli.

Saarikon mukaan hallitus sai aikaan uudistuksen, joka toimi paperilla hyvin. ”Keskustelimme malleista, joissa isille olisi kiintiöity vapaata käytännössä enemmän kuin missään muualla Euroopassa.”

Koska lisärahaa ei ollut luvassa, isien pidempi kiintiö olisi pitänyt rahoittaa lyhentämällä äitien perhevapaakiintiötä ja vapaasti valittavaa kiintiötä.

Jotta perheiden asema ei rahallisesti heikentyisi nykyisestä, isien olisi myös pitänyt käyttää perhevapaakiintiönsä. Saarikon mukaan tämä olisi edellyttänyt merkittävää muutosta isien tämänhetkiseen käyttäytymiseen ja työelämän asenteisiin.

Isien perhevapaiden käytön olisi pitänyt noin nelinkertaistua nykyisestä, eikä Saarikko pitänyt sitä todennäköisenä.

Pidemmän isyysvapaan käyttää nyt noin puolet isistä. Osa isistä ei käytä oikeuttaan perhevapaisiin päivääkään. Saarikko ei usko, että perhevapaauudistuskaan olisi nopeasti muuttanut isien ja työpaikkojen asenteita.

”Perheiden arjessa tämä olisi lähtenyt toimimaan vasta vuosien päästä. Lyhyellä aikavälillä tämä olisi ollut liian raju muutos”, Saarikko sanoo.

Kotihoidon tuessa Saarikko oli huolissaan erityisesti monilapsisista perheistä. Hän sanoo, ettei olisi perusteltua antaa näille perheille signaalia tulotason heikkenemisestä.

Kotihoidon tuen porrastuksen ideana on kannustaa naisia menemään töihin sen sijaan, että he jäävät kotiin vuosikausiksi hoitamaan lapsia.

”Teetimme laskelmia, mitä tapahtuisi, jos äiti ei työllistyisikään. Nämä esitykset olisivat olleet leikkauksia kahdelle kolmasosalle perheistä”, Saarikko sanoo.

Hän ei usko siihen, että kotihoidon tuella naisille löytyisi työpaikkoja niin hyvin kuin esimerkiksi kokoomuksen suunnasta on esitetty. Lisäksi Saarikon mukaan kääntöpuolena olisi ollut se, että varhaiskasvatuksen kasvavat menot olisivat tehneet naisten työllistämiselle ”ison hintalapun”.

Annika Saarikko on huolissaan Suomen syntyvyydestä.

”THL:n arvio viime vuoden syntyvyydestä on 50 000 lasta. Vuonna 2010 se oli vielä 60 000 lasta. Syntyvyydessä tapahtuu dramaattinen lasku. En voinut lopulta esittää sellaista mallia, mikä olisi antanut pienimmänkään signaalin, että perheiden asemaa heikennetään”, Saarikko sanoo.

Ministeri aikoo tavata opposition edustajat ja kertoa heille, miksi uudistus kaatui.

”Seuraavissa hallitusneuvotteluissa kaikkien puolueiden on osattava varautua perhevapaauudistukseen. Jotta siitä tulisi tasa-arvon ja perheiden kannalta parempi, se kannattaa toteuttaa niin, että kehys on auki ja rahat ovat pöydässä”, Saarikko sanoo.

Keskustelu perhevapaista alkoi lähes saman tien. Lue tästä kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen kanta. Hän vaatii uudistusta hallituksen trion eli pääministeri Juha Sipilän (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpon ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon ratkaistavaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • Annika Saarikko
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Kuolleen liikemiehen ja ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan-matkan syy on edelleen mysteeri – oliko liikemies maassa vain kokeilemassa onneaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  4. 4

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  5. 5

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää