Politiikka

Kouluja, lukioita ja yliopistoja uhkaavat laajat lakot – ensimmäisenä opetus loppuisi Helsingin yliopistossa helmikuun lopulla

Jos neuvottelut eivät etene, saattaa myös ylioppilaskirjoituksiin tulla häiriöitä. Yliopistojen riita koskee noin 14 miljoonan euron palkankorotuksia kahdessa vuodessa.

Yksityistä opetusalaa ja yliopistoja uhkaa opetusta merkittävästi häiritsevä lakkoaalto vaikeaan tilanteeseen ajautuneiden työehtoneuvottelujen takia.

Palkansaajia edustavat JHL, Juko ja Pardia ilmoittivat jo tiistaina yhden päivän lakosta.

Sen takia opetus Helsingin yliopistossa käytännössä lakkaa 28. helmikuuta lakon takia, mikäli työehtoneuvottelujen osapuolet eivät pääse sovintoon uusista työehdoista 27. helmikuuta mennessä.

Yliopistoissa on suunnitelma jo usean aallon työtaistelusta, joka iskisi laajemmin yliopistojen opetukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mahdollisesti jo tällä viikolla ilmoitetaan yksityisen puolen oppilaitoksia koskevasta lakosta. Kaikkiaan lakot saattavat koskea laajimmillaan yhteensä yli 50 000 työntekijää, joista yli 30 000 työskentelee yliopistoissa.

Se olisi näillä näkyminen merkittävästi pitempi ja laajempi kuin yliopistojen lakko. Suunnitelmat voivat myös muuttua, mikäli neuvottelut lähtevät taas käyntiin ja työnantaja vetäytyy esityksistä, jotka palkansaajat tulkitsevat heikennyksiksi.

Lakko kohdistuisi todennäköisesti Sivistystyönantajien jäsenkouluihin. Liitto edustaa kaikkia yliopistoja, 57 prosenttia ammattikorkeakouluista, 15 prosenttia lukioista, 22 prosenttia peruskouluista ja 60 prosenttia ammattikouluista. Luvut ovat koulujen määriä, eivät oppilaita.

Lakko saattaisi pahimmillaan vaikuttaa jopa ylioppilaskirjoituksiin. Jos lakosta ilmoitetaan tällä viikolla, lakon voi laittaa toimeen aikaisintaan kahden viikon kuluttua.

Työ- ja oikeusministeri voi valtakunnansovittelijan esityksestä siirtää lakkoa korkeintaan kahdella viikolla, mikäli se kohdistuu yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeisiin merkittäviin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittaa yleistä etua. Ylioppilaskirjoituksien sujuminen saattaa olla tällainen syy.

Marraskuusta lähtien käydyt neuvottelut yliopistojen työehdoista ovat takunneet jo pitkään. Edellinen työehtosopimus umpeutui 31. tammikuuta.

Palkansaajia on raivostuttanut työnantajan esitys, jonka palkansaajapuoli on tulkinnut merkitsevän vain 1,34 prosentin palkankorotusta kahdelle vuodelle. Jokseenkin kaikki muut alat ovat saaneet syksyn ja talven neuvottelujen jälkeen noin 3,2 prosentin korotuksen kahdessa vuodessa.

Oikeampi vertailuluku kuitenkin on noin 2,2 prosenttia, joka on 3,2 prosentin korotusten aiheuttama kustannusvaikutus työnantajille.

Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer sanoo hiukan huvittuneena, että tällä kertaa palkansaajat ottavat viestinnässään käyttöön työnantajan kustannusvaikutusluvun, vaikka yleensä työntekijät korostavat varsinaista palkankorotusprosenttia.

”Tämä esitetty 1,34 prosenttia todellakin tarkoittaa kustannusvaikutusta työnantajille eikä ole vertailukelpoinen 3,2 prosentin kanssa. Oikeasti tarjoamme 2,1 prosentin korotusta kahdessa vuodessa”, Somer sanoo.

Hän pitää ikävänä, ettei neuvotteluja voitu jatkaa ilman valtakunnansovittelijaa, jolle nyt neuvottelut siirtyvät lakkoilmoituksen takia.

Somer arvelee, että palkansaajien kiinnostus sopimista kohtaan muuttui viikonlopun jälkeen, kun julkinen sektori sai noin 3,2 prosentin palkankorotuksen kahdeksi vuodeksi.

Hän sanoo, että yliopistoilla ei ole yksinkertaisesti rahaa leikkausten ja indeksijäädytysten takia. ”Ei yliopistoilla ole verotusoikeutta, kuten kunnilla ja valtiolla”, Somer sanoo.

Hän sanoo, että asian ratkaisua helpottaisi, jos valtio antaisi yliopistoille lisää rahaa. 3,2 prosentin palkankorotus maksaisi hänen mukaansa noin 42 miljoonaa euroa, josta työnantaja on jo valmis maksamaan kaksi kolmasosaa.

Eli HS:n laskelman mukaan sopuun tarvittaisin valtiolta lisää rahaa noin 14 miljoonaa euroa.

Kiistaa on myös palkkausjärjestelmästä, jonka työnantajapuoli haluaa uudistaa. Työnantajan mukaan se haluaa yksinkertaistaa järjestelmää. Lue tästä työnantajan näkemyksistä.

Jukon neuvottelujohtaja Markku Kojo sanoo, että alunperin työnantaja halusi käytännössä määrätä, miten henkilökohtaiset lisät maksetaan. Kyse on palkkasumman noin yhdestä viidesosasta.

”Lähentymistä on tapahtunut, mutta edelleen on kiistaa, miten tämä osa kohdentuisi. Nykyisin on aika tarkka laskenta, miten se tapahtuu”, Kojo sanoo.

Palkansaajapuolen tiedotteen mukaan neuvottelut eivät etene, koska ”yliopistotyönantajia edustava Sivistystyönantajat haluaa jääräpäisesti sanella palkat eikä halua neuvotella mistään yliopistolaisten työelämää kehittävistä työehdoista”.

”Työnantajan väheksyvä asenne henkilöstöä kohtaan on näkynyt yli kahden kuukauden neuvotteluprosessin ajan. Tässä tilanteessa meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vauhdittaa neuvotteluja painostustoimien kautta”, kertovat tiedotteessa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Palkansaajajärjestö Pardia.

”Yliopistoilla on varaa kohtuullisiin ja julkisen sektorin tasoisiin palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä. Esimerkiksi vuonna 2016 yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen. On surullista, että työantaja esittää taloustiedoista valikoitua totuutta”, tiedotteessa lukee.

Edellisen kerran yliopistosektorille on annettu lakkovaroitus vuonna 2010.

Oikaisu 13,2, kello 14.40: Sivistystyönantajat edustavat 57 prosenttia ammattikorkeakouluista, ei 46 prosenttia, kuten jutussa alunperin mainittiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työehtoneuvottelut
 • Yliopistot
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  2. 2

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  3. 3

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

  4. 4

   Huipulle pyrkivä suomalaistanssija Marko Juusela, 17, joutuu sietämään nimittelyä, läpsimistä ja kovaa kuria baletin huippukoulussa Venäjällä: ”Niin se menee, ja siihen olemme tottuneet”

  5. 5

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  6. 6

   Autojen päästötestaus muuttui, mikä tekee autoista kalliimpia – VTT:n tutkija: ”Auton verotukselle on pakko tehdä jotain, tai tulee huomaamatta autoveron korotus”

  7. 7

   12-vuotias australialainen poika varasti vanhempien luottokortin, huijasi isoäidiltä passinsa ja lensi yksin lomalle Balille

  8. 8

   Lääkärien kiinteä kuukausipalkka on Euroopassa harvinaisuus – Suomessakin pitäisi alkaa palkita potilaiden määrän mukaan, sanovat asiantuntijat

  9. 9

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  10. 10

   Savonlinna lakkaa olemasta yliopistokaupunki, ja seuraukset ovat järisyttävät – ”Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  2. 2

   Savonlinna lakkaa olemasta yliopistokaupunki, ja seuraukset ovat järisyttävät – ”Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”

  3. 3

   Mormonipoika tuli Suomeen vuonna 1999 kolkuttelemaan ovia ja opettamaan meitä, mutta kävikin niin, että Suomi teki hänestä hipsterin, diplomaatin ja eräihmisen

   Tilaajille
  4. 4

   Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku

  5. 5

   Miksi Lego-hahmojen pitää näyttää niin vihaisilta?

  6. 6

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  7. 7

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisnaisilla on isommat rinnat ja pienempi ympärysmitta kuin ennen, kertovat rintaliiviyrittäjät sadan vuoden kokemuksella

  9. 9

   Suurin osa lapsista putoaa pois harrastuksista ”valioyksilöiden” tieltä

  10. 10

   Sulkevatko mielen­ilmaukset päiväkoteja tällä viikolla? Keskiviikkona suuri osa henkilö­kunnasta marssii ulos, perjantaina lasten­tarhanopettajat pyytävät satojen eurojen palkan­korotuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Turun puukotusiskun silminnäkijät pääsevät ääneen – HS seuraa istuntoa kello 9.30 alkaen
  3. Miljonääri Michael Bloomberg johtaa Yhdysvaltain ilmastokapinallisia – lupasi lahjoittaa omista varoistaan miljoonia dollareita maan rahoituslupauksen täyttämiseen
  4. ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918
  5. Toistakymmentä poliitikkoa haluaisi lämmittää helsinkiläisten koteja ydinvoimalla – energiayhtiö toppuuttelee
  6. Donald Trump harkitsee armahdusta raskaan sarjan historiaa tehneelle maailmanmestarille 72 vuotta kuoleman jälkeen – taustalla Sylvester Stallonen soitto
  7. Aito talviruokaihminen nauttii häpeilemättä kulhon lämmittävää chiliä vielä keväälläkin – tämä helppo vegaaninen muhennos maistuu sellaisenaan tai riisin kanssa
  8. 12-vuotias australialainen poika varasti vanhempien luottokortin, huijasi isoäidiltä passinsa ja lensi yksin lomalle Balille
  9. Teemu Pukki taistelee Tanskan maalikuninkuudesta – mestaruus jo melkein hyppysissä
  10. Autojen päästötestaus muuttui, mikä tekee autoista kalliimpia – VTT:n tutkija: ”Auton verotukselle on pakko tehdä jotain, tai tulee huomaamatta autoveron korotus”
  11. Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja Tilaajille
  12. Näytä lisää