Politiikka

Kouluja, lukioita ja yliopistoja uhkaavat laajat lakot – ensimmäisenä opetus loppuisi Helsingin yliopistossa helmikuun lopulla

Jos neuvottelut eivät etene, saattaa myös ylioppilaskirjoituksiin tulla häiriöitä. Yliopistojen riita koskee noin 14 miljoonan euron palkankorotuksia kahdessa vuodessa.

Yksityistä opetusalaa ja yliopistoja uhkaa opetusta merkittävästi häiritsevä lakkoaalto vaikeaan tilanteeseen ajautuneiden työehtoneuvottelujen takia.

Palkansaajia edustavat JHL, Juko ja Pardia ilmoittivat jo tiistaina yhden päivän lakosta.

Sen takia opetus Helsingin yliopistossa käytännössä lakkaa 28. helmikuuta lakon takia, mikäli työehtoneuvottelujen osapuolet eivät pääse sovintoon uusista työehdoista 27. helmikuuta mennessä.

Yliopistoissa on suunnitelma jo usean aallon työtaistelusta, joka iskisi laajemmin yliopistojen opetukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mahdollisesti jo tällä viikolla ilmoitetaan yksityisen puolen oppilaitoksia koskevasta lakosta. Kaikkiaan lakot saattavat koskea laajimmillaan yhteensä yli 50 000 työntekijää, joista yli 30 000 työskentelee yliopistoissa.

Se olisi näillä näkyminen merkittävästi pitempi ja laajempi kuin yliopistojen lakko. Suunnitelmat voivat myös muuttua, mikäli neuvottelut lähtevät taas käyntiin ja työnantaja vetäytyy esityksistä, jotka palkansaajat tulkitsevat heikennyksiksi.

Lakko kohdistuisi todennäköisesti Sivistystyönantajien jäsenkouluihin. Liitto edustaa kaikkia yliopistoja, 57 prosenttia ammattikorkeakouluista, 15 prosenttia lukioista, 22 prosenttia peruskouluista ja 60 prosenttia ammattikouluista. Luvut ovat koulujen määriä, eivät oppilaita.

Lakko saattaisi pahimmillaan vaikuttaa jopa ylioppilaskirjoituksiin. Jos lakosta ilmoitetaan tällä viikolla, lakon voi laittaa toimeen aikaisintaan kahden viikon kuluttua.

Työ- ja oikeusministeri voi valtakunnansovittelijan esityksestä siirtää lakkoa korkeintaan kahdella viikolla, mikäli se kohdistuu yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeisiin merkittäviin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittaa yleistä etua. Ylioppilaskirjoituksien sujuminen saattaa olla tällainen syy.

Marraskuusta lähtien käydyt neuvottelut yliopistojen työehdoista ovat takunneet jo pitkään. Edellinen työehtosopimus umpeutui 31. tammikuuta.

Palkansaajia on raivostuttanut työnantajan esitys, jonka palkansaajapuoli on tulkinnut merkitsevän vain 1,34 prosentin palkankorotusta kahdelle vuodelle. Jokseenkin kaikki muut alat ovat saaneet syksyn ja talven neuvottelujen jälkeen noin 3,2 prosentin korotuksen kahdessa vuodessa.

Oikeampi vertailuluku kuitenkin on noin 2,2 prosenttia, joka on 3,2 prosentin korotusten aiheuttama kustannusvaikutus työnantajille.

Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer sanoo hiukan huvittuneena, että tällä kertaa palkansaajat ottavat viestinnässään käyttöön työnantajan kustannusvaikutusluvun, vaikka yleensä työntekijät korostavat varsinaista palkankorotusprosenttia.

”Tämä esitetty 1,34 prosenttia todellakin tarkoittaa kustannusvaikutusta työnantajille eikä ole vertailukelpoinen 3,2 prosentin kanssa. Oikeasti tarjoamme 2,1 prosentin korotusta kahdessa vuodessa”, Somer sanoo.

Hän pitää ikävänä, ettei neuvotteluja voitu jatkaa ilman valtakunnansovittelijaa, jolle nyt neuvottelut siirtyvät lakkoilmoituksen takia.

Somer arvelee, että palkansaajien kiinnostus sopimista kohtaan muuttui viikonlopun jälkeen, kun julkinen sektori sai noin 3,2 prosentin palkankorotuksen kahdeksi vuodeksi.

Hän sanoo, että yliopistoilla ei ole yksinkertaisesti rahaa leikkausten ja indeksijäädytysten takia. ”Ei yliopistoilla ole verotusoikeutta, kuten kunnilla ja valtiolla”, Somer sanoo.

Hän sanoo, että asian ratkaisua helpottaisi, jos valtio antaisi yliopistoille lisää rahaa. 3,2 prosentin palkankorotus maksaisi hänen mukaansa noin 42 miljoonaa euroa, josta työnantaja on jo valmis maksamaan kaksi kolmasosaa.

Eli HS:n laskelman mukaan sopuun tarvittaisin valtiolta lisää rahaa noin 14 miljoonaa euroa.

Kiistaa on myös palkkausjärjestelmästä, jonka työnantajapuoli haluaa uudistaa. Työnantajan mukaan se haluaa yksinkertaistaa järjestelmää. Lue tästä työnantajan näkemyksistä.

Jukon neuvottelujohtaja Markku Kojo sanoo, että alunperin työnantaja halusi käytännössä määrätä, miten henkilökohtaiset lisät maksetaan. Kyse on palkkasumman noin yhdestä viidesosasta.

”Lähentymistä on tapahtunut, mutta edelleen on kiistaa, miten tämä osa kohdentuisi. Nykyisin on aika tarkka laskenta, miten se tapahtuu”, Kojo sanoo.

Palkansaajapuolen tiedotteen mukaan neuvottelut eivät etene, koska ”yliopistotyönantajia edustava Sivistystyönantajat haluaa jääräpäisesti sanella palkat eikä halua neuvotella mistään yliopistolaisten työelämää kehittävistä työehdoista”.

”Työnantajan väheksyvä asenne henkilöstöä kohtaan on näkynyt yli kahden kuukauden neuvotteluprosessin ajan. Tässä tilanteessa meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vauhdittaa neuvotteluja painostustoimien kautta”, kertovat tiedotteessa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Palkansaajajärjestö Pardia.

”Yliopistoilla on varaa kohtuullisiin ja julkisen sektorin tasoisiin palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä. Esimerkiksi vuonna 2016 yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen. On surullista, että työantaja esittää taloustiedoista valikoitua totuutta”, tiedotteessa lukee.

Edellisen kerran yliopistosektorille on annettu lakkovaroitus vuonna 2010.

Oikaisu 13,2, kello 14.40: Sivistystyönantajat edustavat 57 prosenttia ammattikorkeakouluista, ei 46 prosenttia, kuten jutussa alunperin mainittiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työehtoneuvottelut
 • Yliopistot
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma kurkisti kuiluun Münchenin turvallisuus­konferenssissa – ”Ei ole kauheasti valoa”

  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  7. 7

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  8. 8

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  9. 9

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  10. 10

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Alaovelle jätetystä paperista alkoi vuosien absurdi oikeus­prosessi – Turkissa vankeuteen tuomittu suomalais­toimittaja Ayla Albayrak kertoo, miksi ei voi enää palata kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää