Politiikka

Perhevapaisiin olisi löytynyt rahaa – Grahn-Laasonen: Uudistus ei kaatunut rahaan vaan arvoihin ja asenteisiin

Perhevapaauudistuksen kaatuminen oli kokoomuksen ministerin mukaan ”tasa-arvon kannalta takaisku”.

Perhevapaauudistukseen olisi sittenkin löytynyt rahaa. Rahoitusratkaisua etsittiin viime viikkoina ja valtiovarainministeriö yhdessä ministeriryhmän kanssa löysivät tavan ratkaista 80 miljoonan euron rahoituksen julkiselle taloudelle.

Hallitus ilmoitti maanantaina, että perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella.

80 miljoonalla olisi maksettu pääasiassa noin 9 000:n uuden lapsen pääseminen varhaiskasvatuksen piiriin sen seurauksena, että äitejä olisi palannut vanhempainvapailta töihin. Valtiontalouden kehystä uudistus olisi nostanut noin 10 miljoonalla eurolla ensi vuodesta lähtien.

”Olen sitä mieltä, että malli ei kaatunut rahaan, vaan erilaiseen arvo- ja asennepohjaan”, sanoo kokoomuksen neuvottelija, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) keskeytti uudistuksen perjantaina, hän arvosteli liian tiukaksi reunaehtoa, että uudistuksesta ei saa aiheutua lisäkustannuksia. Saarikon mukaan noin 100 miljoonan euron vaje oli ratkaiseva syy valmistelun keskeyttämiseen.

Sittemmin syyksi paljastui, että keskusta ei halua heikennyksiä kotihoidontukeen. Neuvotteluissa oli useita malleja, joissa kotihoidontukea olisi pienennetty lapsen kolmantena ikävuotena ja sisarkorotukset olisi poistettu. Lue suunnitelmista lisää tästä.

Isille kiintiöityä osuutta ansiosidonnaisesta vanhempainvapaasta olisi pidennetty, jotta isät jäisivät useammin kotiin hoitamaan lasta. Äidit pääsisivät aikaisemmin töihin, jolloin heidän asemansa työmarkkinoilla samoin kuin eläkekertymä paranisivat.

Kokoomukselle uudistus on ennen kaikkea tasa-arvokysymys. ”Olihan se takaisku, että perheiden tasa-arvoa vahvistava uudistus jäi toteutumatta”, Grahn-Laasonen sanoo.

”Lähdemme vahvasti tavoittelemaan uudistusta eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen mahdollisesti hallitusneuvotteluissa. Tämä on kokoomukselle tärkeä uudistus, me emme hylkää sitä.”

Keskustan ja kokoomuksen välille syntyi iso railo, mutta Grahn-Laasonen varoo leventämästä sitä entisestään. Hän ei sulje keskustaa jatkoneuvottelujen ulkopuolelle.

”Uskon että löydämme kumppaneita. Meille sopii jatkaa koska tahansa keskustan tai muiden kanssa, viimeistään seuraavalla hallituskaudella.”

Grahn-Laasonen korostaa, että työmarkkinajärjestöt tulivat vielä vastaan ansiosidonnaisen vanhempainvapaan osalta ja kokoomus suositteli hallitusta tarttumaan tarjoukseen.

”Paras mahdollinen malli jäi syntymättä, vaikka vastaantuloja tehtiin, malleja joita ei edes pantu paperille.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti maanantaina, että perhevapaauudistuksen toteutuessa kaksi kolmasosaa tukea saavista lapsiperheistä olisi menettänyt etuuksia.

Grahn-Laasonen huomauttaa, että keskustan arviosta puuttuvat muutokset työllistymisessä: Noin 3 000 naista olisi työllistynyt ja isien vanhempainvapaiden lisäkäyttö huomioiden nettovaikutus olisi ollut 1 300 työpaikkaa.

”Kotihoidontuen rakenteeseen ei voitu koskea, muuttaa siitä tasa-arvoisemmaksi, ja siihen se sitten kaatui”, Grahn-Laasonen kommentoi HS:lle maanantaina.

Viime kädessä kysymys on hänen mukaansa siitä, että tasa-arvon lisäämisellä työelämässä ja perheissä ei ollut hallituskumppanien keskuudessa tarpeeksi kannatusta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kuittasi tasa-arvosyytöksiä tiistaina blogissaan: ”Tasa-arvoa pystytään edistämään myös perheiden valinnanmahdollisuutta kunnioittamalla”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaauudistus
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää