Politiikka

Sipilä kehui eduskunnalle hallituksen saavutuksia – Oppositio synkkänä sote-uudistuksesta ja perhevapaista

Juha Sipilä sanoi, että seuraavan hallituskauden tavoitteeksi pitää asettaa 75 prosentin työllisyysaste.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mielestä hallitus on joko saavuttanut tai saavuttamassa hallitusohjelmansa viisi suurinta talouspoliittista tavoitetta.

Sipilä antoi keskiviikkona eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna. Ilmoitus on samalla eduskunnan avajaiskeskustelu, jossa hallituspuolueet ja oppositio pääsevät väittelemään politiikan suunnasta ja sisällöstä.

Oppositio kuumotti hallitusta erityisesti myttyyn menneestä perhevapaauudistuksesta.

”Olen todella, todella pahoillani, että perhevapaauudistus kaatui. Se olisi ollut juuri sellainen konkreettinen uudistus, jollaista nyt talouskasvun oloissa olisi ollut järkevä tehdä”, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perhevapaauudistuksen kaatuminen näytti kelpaavan oppositiosta ainakin kristillisdemokraateille. Päivi Räsänen (kd) kertoi edellisessä hallituksessa torjuneensa useaan kertaan kotihoidon tuen leikkaukset ja kiitteli nyt perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk) samasta toiminnasta.

Rkp:n mielestä hallitus kaataa tarpeelliset uudistukset, kuten perhevapaat, ja vie eteenpäin sellaista, jota kukaan ei halua, kuten maakuntauudistuksen.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä tämä hallitus jää historiaan lähinnä pysäköintikiekkojen ulkoasua koskevasta uudistuksesta ja neloskaljan tuomisesta ruokakauppoihin. Anderssonin mielestä todelliset rakenteelliset uudistukset ovat jääneet vähäisiksi.

Saarikko kertoi iloitsevansa eduskunnan keskusteluhalukkuudesta perhevapaissa. Hänen mukaansa hallituksen uudistuksesta tehty aineisto kannattaa lukea myös oppositiopuolueissa.

Oppositio nosti esiin myös keskiviikkona julkistetun selvityksen perusturvaetuuksien leikkauksesta tällä hallituskaudella. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto paheksui sitä, että etuuksia ei ole korotettu indeksin mukaisesti.

Pia Viitanen (sd) ihmetteli, miten keskustavetoinen hallitus leikkaa eläkkeitä ja muuta perusturvaa.

”Tähän ei kyennyt edes Esko Aho”, hän sanoi viitaten 1990-luvun keskustalaiseen pääministeriin.

Oppositio tarttui myös sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistukseen, joka on yksi tämän kevään isoista asioista eduskunnassa.

”Sote-malli on kallis Suomen taloudelle ja potilaille. Edullinen se on terveysjäteille, joille luodaan rahastusautomaatti”, sanoi vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Juha Sipilä nosti puheessaan esiin hallitusohjelman tavoitteista Suomen velkaantumisen taittamisen, joka piti olla tehtynä hallituskauden loppuun mennessä.

”Tämä on jo taittunut”, Sipilä sanoi.

Hallitusohjelman mukaan velaksi eläminen piti saada loppumaan vuonna 2021. Tämän tavoitteen saavuttamisessa ollaan Sipilän mukaan oikealla uralla.

Yksi tavoite oli estää kokonaisveroasteen nousu. Se on kääntynyt laskuun, Sipilä sanoi.

”Työllisyysaste nousee 72 prosenttiin. Jos kehitys jatkuu tällaisena, tavoite saavutetaan etuajassa. Parasta tässä on, että hyvä työllisyyskehitys näkyy ja tuntuu koko maassa”, pääministeri sanoi.

”Tavoite neljäksi vuodeksi oli 110 000 työllistä lisää. Kahden vuoden aikana joulukuusta 2015 joulukuuhun 2017 työllisten määrä on lisääntynyt 74 000. Tämäkin tavoite on siis tavoiteuralla.”

Sipilä sanoi ilmoituksessaan, että 72 prosentin työllisyysastetavoite on välitavoite.

”Seuraavan hallituskauden tavoitteeksi pitää asettaa 75 prosentin työllisyysaste.”

Sipilä kertasi puheessaan hallituksen tähänastisia tekoja ja listasi tulevia tavoitteita.

Tulevalla kevätkaudella hallitus antaa eduskunnalle runsaat 100 esitystä ja viisi valtioneuvoston selontekoa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki tulee eduskuntaan maaliskuussa.

Sipilä kertoi, että hallitus antaa kevään aikana muita maakuntauudistukseen liittyviä esityksiä, kuten maantielain ja aluekehitys- sekä kasvupalveluja koskevat lait.

Koulutuksen puolelta eduskuntaan on keväällä tulossa varhaiskasvatuslaki, jonka tavoitteena on Sipilän mukaan nostaa henkilöstön koulutustasoa ja selkiyttää tehtävänimikkeitä. Perässä tulee uusi lukiolaki, joka muun muassa tiivistää lukioiden yhteistyötä korkeakoulujen kanssa.

Hallituksen tavoitteena on saada alkukesästä eduskuntaan työaikalaki, joka Sipilän mukaan päivitetään vastaamaan nykypäivän työelämän tarpeita.

”Hallitus pureutuu myös tarkemmin työttömyyden rakenteeseen. Selvitämme pitkäaikaistyöttömien tilannetta: sitä, miten monella heistä on alentunut työkyky ja millä keinoin heidät voitaisiin saada takaisin työmarkkinoille”, Sipilä kertoi.

Hallituksella on meneillään myös selvitys perusturvan uudistamiseksi.

Sipilä käsitteli myös EU-politikkaa ja lupasi järjestää maaliskuussa pyöreän pöydän keskustelun Suomen vuonna 2109 alkavaan puheenjohtajakauteen valmistautumisesta.

”Valmistelussa oppositio pidetään mukana, Suomen ohjelmasta päättää lopullisesti seuraava hallitus”, Sipilä sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää