Politiikka

Eduskunta myönsi erot kahdelle kokoomus­kansanedustajalle – täysistunnossa paheksuttiin eduskunnan muuttumista ”hollituvaksi”

Sanna Lauslahti lähtee Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi ja Outi Mäkelä Nurmijärven kunnanjohtajaksi.

Eduskunta myönsi keskiviikkona erot edustajantoimesta kahdelle kokoomuksen kansanedustajalle.

Sanna Lauslahti (kok) lähtee Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi. Lauslahti jättää eduskunnan 10. huhtikuuta.

Outi Mäkelä (kok) puolestaan siirtyy Nurmijärven kunnanjohtajaksi 5. maaliskuuta alkaen.

Eduskunnan puhemiesneuvosto eli puhemiehistöstä ja valiokuntien puheenjohtajista muodostettu neuvosto puolsi eronpyyntöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muista puolueista on arvosteltu Lauslahden eronpyyntöä, mutta keskiviikon täysistunnossa kritiikkiä ei enää esitetty siinä vaiheessa, kun eronpyynnöt myönnettiin.

Asia on herättänyt närkästystä siksi, että Lääketeollisuus ry ajaa nimensä mukaisesti lääkeyhtiöiden etua.

Kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) kritisoivat aiemmin Lauslahden eroa.

Anttila arvosteli yleisesti sitä, että eduskunnasta eron koetaan olevan ilmoitusasia.

”Lauslahden tapauksessa ongelmallisuutta lisää se, että hän on siirtymässä lobbausjärjestön johtoon tilanteessa, jossa sote-uudistuksen käsittely on eduskunnassa kesken ja hän on vieläpä istunut jäsenenä asiaa käsittelevässä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa”, Anttila sanoi viikko sitten tiedotteessa.

Feldt-Rannan mielestä kokoomuksen poliitikkojen ja keskeisten avustajien loikkaaminen politiikasta soteyritysten lobbareiksi voi olla ”korruptoitumisen kaava”. Hän toivoo oikeusministeriön selvittävän, liittyykö loikkauksiin ongelmia.

Eduskunnasta myönnetyt erot nousivat keskusteluun myöhemmin keskiviikkoiltana, kun eduskunta käsitteli valtiontalouden tarkastusviraston kertomusta vaalirahoituksesta viime vuoden kuntavaaleissa.

Maarit Feldt-Ranta sanoi keskustelussa, että eduskunta ei voi olla ”hollitupa”. Hänen mukaansa aiemmin oli erittäin tiukka käytäntö, että eron sai vain kansallisen, yhteiskunnallisen tai kansainvälisen merkittävän tehtävän takia.

Rima laskeutui Feldt-Rannan mukaan ”erittäin alas” Rkp:n Carl Haglundin eron myötä. Hän lähti Kaidi-nimisen yhtiön varatoimitusjohtajaksi pian tämän vaalikauden alkupuolella. Haglund oli lisäksi vielä ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Feldt-Ranta muistutti, että ihmiset on valittu julkiseen tehtävään. ”Sitä ei voi yhdessä yössä vaihtaa yksityisen yrityksen edunvalvontatehtävään.”

Feldt-Rantaa säesti Mika Kari (sd):

”Kun tieto on hankittu ja erilaiset suhteet ja verkostot luotu, niin poliitikot ovat ostettavissa yksityisen sektorin edunvalvonnan käyttöön.”

Karin mukaan lobbarikysymys on herättänyt huolta oikealta vasemmalle, myös kokoomuksessa. ”Eivät kaikki hekään tätä hyvällä katso.”

Keskustan Olavi Ala-Nissilä ehdotti, että eduskunta laatisi etiikan koodit, miten kansanedustajan tehtävästä voi siirtyä yksityisen yrityksen palvelukseen.

Kokoomus on miehittänyt tehokkaasti erilaisten terveyteen liittyvien järjestöjen vaikuttajapaikkoja – esimerkiksi Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen on kokoomuslainen, samoin lääkäripalveluyritysten yhdistyksen LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Kokoomuslaisia on lähtenyt myös suoraan terveysalan yritysten palvelukseen. Entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) vaikuttaa nyt Terveystalossa ja entinen kansanedustaja Lasse Männistö (kok) Mehiläisessä, joissa he ovat olleet keskeisesti mukana kuntien kanssa tehdyissä järjestelyissä.

Kolmaskin kansanedustaja jättää eduskunnan lähiaikoina.

Eduskunta hyväksyi tiistaina keskustan kansanedustajan Elsi Kataisen edustajantoimen keskeyttämisen. Katainen lähtee europarlamenttiin Hannu Takkulan tilalle.

Katainen siirtyy parlamenttiin 1. maaliskuuta. Hänen tilalleen Savo-Karjalan vaalipiiristä nousee Eero Reijonen.

Lauslahden ja Mäkelän tilalle eduskuntaan nousevat Uudeltamaalta Mia Laiho ja Raija Vahasalo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Eduskunta
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää