Politiikka

Touko Aalto: Luotin aluksi liikaa toisiin poliitikkoihin ja tulin jallitetuksi – ”Nyt suojaus on parempi”

Vihreät aikoo tänä keväänä painottaa perinteistä luonnonsuojelua. Aallon mielestä Suomen on uudistettava kaivoslakinsa. ”Emme halua olla mikään pohjolan Kongo.”

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon alkukausi ei ole mennyt hyvin, mutta Aalto lupaa, että nyt tulee muutos.

”Touko on herännyt talviunilta”, puheenjohtaja ilmoittaa. Vuosi on alkanut kuulemma hyvällä vireellä ja energialla.

Helsingin Sanomien äskettäin teettämässä puoluejohtajien imagotutkimuksessa Aallon tulos oli surkea. Viime kesänä vihreiden johdossa aloittanut Aalto arvioitiin puheenjohtajajoukon rennoimmaksi, mutta vastaajat pitivät häntä heikoimpana pätevyydessä, päämäärätietoisuudessa, suunnitelmallisuudessa ja yksityiselämänsä puolesta.

Vastaajista vain harva olisi lähtenyt hänen kanssaan vapaaehtoisesti oluelle tai lounaalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen Yrittäjien tutkimuksessa Aallon kannatus pääministeriksi oli puheenjohtajien häntäpäässä. Oppositiossa oleminen ei tässä vaikuta, sillä vasemmistoliiton Li Andersson menestyi mainiosti molemmissa kyselyissä.

”Ei siinä ole mitään seliteltävää. Aivan umpisurkea tulos”, Aalto sanoo tutkimuksista. Hän vetoaa siihen, että on ollut vasta yhden syksyn puolueen ruorissa eikä ole vielä yhtä tunnettu kuin kilpailijansa.

”Jos on asioita, joihin voi vaikuttaa, ne pitää tehdä. Jos on asioita, jotka eivät ole omissa käsissä, niin turha murehtia”, Aalto sanoo imagostaan.

Aalto sanoo ”kilttinä ja hyväntahtoisena” luottaneensa alussa liikaa toisiin poliitikkoihin, mutta tulleensa jallitetuksi. Syksyllä hän elätteli toiveita keskustelukulttuurin muuttamisesta ja vuoropuhelusta muiden puolueiden kanssa.

”Kun sitä yrittää, saa rautamonosta juuri niiltä, joihin halusi luottaa. Muutama isku tuli läpi, mutta nyt suojaus on parempi, olen itse aktiivisempi ja aloitteellisempi ja itseluottamus on vahvempi”, Aalto sanoo.

Syksyllä vihreät olivat hallituksen lisäksi myös toisten oppositiopuolueiden maalitauluna. Tuoreesta puheenjohtajasta otettiin mittaa, ja Aalto kävi ennen joulua kitkerän kiistan Sdp:n kanssa opposition välikysymysvuoroista.

Vihreiden puuhaama välikysymys koulutuksesta ei onnistunut ennen joulua, mutta on nyt keskustelussa 28. helmikuuta.

Aalto erosi puolisostaan pian sen jälkeen, kun hänet oli valittu puheenjohtajaksi. Yleensä avioerot eivät liberaaleissa puolueissa hetkauta poliitikon suosiota, mutta HS:n tutkimuksessa myös Aallon yksityiselämän kolhu heikensi hänen imagoaan.

Aalto sanoo avioeron vaikuttaneen syksyn työvireeseen.

”Siteeraan presidentti Tarja Halosta, jonka yksinhuoltajuutta ihmeteltiin, mutta joka sanoi, että elämässä kaikki ei aina suju niin kuin on suunnitellut. Olen hyvissä väleissä tulevan ex-vaimoni kanssa. Syksy oli synkkyyttä, mutta nyt mennään valoa kohti.”

Vihreät aikovat tänä keväänä palata juurilleen ja painottaa perinteistä luonnonsuojelua. Aalto nostaa yhdeksi esimerkiksi soiden ennallistamisen, jota on tehty menestyksekkäästi hänen kotimaakunnassaan Keski-Suomessa.

Toinen avaus on tulossa kaivosteollisuudesta ja kaivoslain uudistamisesta.

Aallon mukaan kaivosyhtiöille pitää langettaa velvollisuus maksaa osa tuotoistaan rahastoon, jolla varaudutaan kaivoksen alasajoon ja ympäristöhaittojen korjaamiseen. Käytäntö olisi sama kuin ydinenergialaissa.

Aallon mukaan Suomeen pitää saada myös louhintavero, jotta valtiokin saisi osansa monikansallisten kaivosyhtiöiden toiminnasta täällä.

Nykyisin mineraaliesiintymä kuuluu sille, joka varaa alueen itselleen ensimmäisenä. Tämäkin on Aallon mielestä vanhentunutta ja väärin. Hänestä valtiolla on oltava enemmän harkintavaltaa.

”Emme halua olla mikään pohjolan Kongo. Kaivosteollisuutta tarvitaan, mutta tarvitaan myös selkeät pelisäännöt. Ei voi olla niin, että ympäristöhaitat jäävät vain veronmaksajien hoidettavaksi.”

Aalto asemoi kaivoslinjauksilla vihreitä vastakkain päähallituspuolue keskustan kanssa, missä sinänsä ei ole mitään uutta.

Aalto sanoo myös, ettei hyväksy hallituksen ajatusta pyrkiä ilmastotavoitteisiin pääasiassa puun käyttöä lisäämällä.

”Hallituksen oman energia- ja ilmastostrategian vaikutusarviossa sanotaan, että vuoteen 2030 mennessä ilmastopäästöt eivät vähene laisinkaan. Ilmastonmuutoksen torjunnalla on valtava kiire, mutta metsähakkuita lisäämällä me teemme tyhjiksi kaikilla muilla sektoreilla tapahtuvat päästövähennykset.”

Vihreiden silmätikkuna on myös se, saako hallitus karsituksi suoria yritystukia ja verotukia. Aalto ei odota suuria parlamentaariselta työryhmältä, joka lähiaikoina kertoo, mikä on tukipolitiikan pitkän aikavälin suunnitelma.

”Se on ihan hautausmaatyöryhmä”, hän kuittaa.

”Moni puolue sanoo torjuvansa ilmastonmuutosta, mutta samaan aikaan kannattaa ympäristölle haitallisia yritys- ja verotukia. Esimerkiksi demareiden kanssa vihreät ovat tässä täysin eri mieltä”, Aalto sanoo.

”Kokoomus tunnetaan talouskuripuolueena, mutta sen kuripolitiikka on kovin valikoivaa. Missä on kuri ja missä ovat leikkauslistat, kun puhutaan vero- ja yritystuista? Jopa työ- ja elinkeinoministeriön mielestä vain 11 prosenttia näistä tuista on taloutta uudistavia”, Aalto sanoo.

”Budjetin sisällä on valtavasti kohteita, jotka voitaisiin tehdä uudella tavalla ja saada liikkumavaraa esimerkiksi tutkimus- ja tuotekehitysrahoitukseen.”

Aalto sanoi hallituksen perhevapaauudistuksen kaaduttua, että vihreät eivät voi osallistua sellaiseen hallitukseen, joka ei uudista perhevapaita. Tämä on puolueelle kynnyskysymys.

”Se, millä tapaa ne uudistetaan, on neuvotteluasia. Talouden noususuhdanne on hyvä aika pohtia muidenkin talouden rakenteiden uudistamista.”

Viisi kysymystä Touko Aallolle

1 Kuka sinua lobbasi viimeksi?

”Olin Finanssialan keskusliiton FK:n aamupalatapaamisessa Lasipalatsissa. Keskustelimme rahoitusmarkkinoista ja finanssialan tavoitteista. Puhuimme myös lobbaamisen avoimuudesta, mistä pisteet FK:lle.”

2 Ketä hallituspuolueen edustajaa haluat kehua?

”Kokoomuksen Anne-Mari Virolainen. Olen saanut seurata hänen työskentelyään suuressa valiokunnassa. Hän on kokenut, maltillinen, käyttäytyy kuin diplomaatti ja osaa asiat. Arvot ja sydän kohdallaan. Olen tyytyväinen, että hänet valittiin ministeriksi.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Herran pieksut...mikähän se oli...joululomalla luin lehtiä. En muista.”

4 Mikä saa sinut suuttumaan?

”Välinpitämättömyys ihmisten pahoinvoinnista ja ympäristön tilan heikkenemisestä.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Olen lauantaina Kajaanissa Maaseutu- ja erävihreiden tilaisuudessa puhumassa. Sunnuntaina varmaan käyn urheilemassa. Joko pelaan sulkapalloa, teen pitkän kävelylenkin sauvoilla tai ilman tai sitten menen kuntosalille.”

Kuka?

Touko Aalto


 Vihreiden puheenjohtaja kesäkuusta 2017 lähtien.

 33-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Jyväskylästä.

 Työskenteli ennen valintaansa vihreiden kansanedustajan Jani Toivolan eduskunta-avustajana.

 Valmistui yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi Jyväskylän yliopistosta 2008.

 Jyväskylän valtuustossa vuodesta 2008 lähtien, oli viimeksi kaupungin ääniharava.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Touko Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  2. 2

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  3. 3

   30-vuotias mies tuomittiin vankeuteen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta – tarjosi ennen tekoa uhrille kannabista

  4. 4

   Synnytyksestä suoraan korkokenkiin ja meikkiin hypännyttä Katea on turha sääliä: Se on pohjimmiltaan ammatin­valintakysymys

  5. 5

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  6. 6

   Tutkijat löysivät ennätysmäärän mikromuovia Arktisen alueen merijäästä

  7. 7

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  9. 9

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  10. 10

   39-vuotias eläinlääkäri juoksi Guinnessin ennätysten kirjaan Lontoon maratonilla – sai voimaa huudosta, joka yleensä ärsyttää kaikkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  2. 2

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  3. 3

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  4. 4

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  5. 5

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  6. 6

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  7. 7

   Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen löi säröä hallitukseen – Näin dramaattinen päivä eteni

  8. 8

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  9. 9

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  10. 10

   Näin katoat internetistä – Kolme asiantuntijaa kertoo, miten voit hävittää sinusta jo kerättyjä tietoja ja minimoida verkkojälkesi tulevaisuudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  10. 10

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  11. Näytä lisää