Politiikka

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei halua haastaa Halla-ahoa, mutta Bryssel saattaisi kiinnostaa – Suomen pitäisi rettelöidä enemmän EU:ssa, hän sanoo

Presidentinvaaleista nostetta saanut Laura Huhtasaari näyttäytyy nyt eräänlaisena maahanmuutto- ja EU-kriittisen liikkeen kärkihahmona Suomessa. Hän ei vielä halua paaluttaa poliittista tulevaisuuttaan tarkasti.

Presidentinvaaleista on kohta kuukausi, ja pöly on ehtinyt hiukan laskeutua.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei ole silti juuri ehtinyt pitää vapaata eduskuntatyön käynnistyttyä kunnolla.

”Mutta kaksikin päivää lasten kanssa vietettyä aikaa vastaa kyllä aika lailla palautumista”, hän sanoo alkuunsa.

Vaalit olivat 38-vuotiaalle Huhtasaarelle todellinen näytön paikka. Hän, vasta 2015 kansanedustajaksi valittu politiikan tulokas, lähti kisaan valtakunnan kokeneimpien poliitikkojen, kuten Sauli Niinistön, Paavo Väyrysen ja Matti Vanhasen, kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi kyse oli perussuomalaisille ensimmäisistä vaaleista sen jälkeen, kun puolue viime kesänä riitaisena jakaantui.

Huhtasaari pärjäsi näistä lähtökohdista hyvin ja ylsi kolmanneksi. Hän jätti taakseen niin Väyrysen, Vanhasen kuin koko vasemmistonkin. Kannatus oli sinällään vaatimaton, 6,9 prosenttia.

”Se oli todella hieno saavutus”, Huhtasaari sanoo.

”Olen käyttänyt ilmausta uusi normaali. Se tarkoittaa, että Euroopassa meidän linjamme on saavuttamassa normaaliuden tilaa. Sitä ei enää kauhistella ja pöyristellä vaan huomataan, että hehän ovat oikeassa”, hän sanoo viitaten puolueen EU- ja maahanmuuttokriittiseen ajatteluun.

Puolueensa ensimmäinen varapuheenjohtaja Huhtasaari sai vaaleista sen verran nostetta, että hänen poliittinen tulevaisuutensa näyttää valoisalta.

Huhtasaari näyttäytyy nyt eräänlaisena maahanmuutto- ja EU-kriittisen liikkeen veturina kotimaassa, kun puheenjohtaja Jussi Halla-aho istuu europarlamentissa ja puo­lueesta eronneiden sinisten linja on vielä suurelle yleisölle hahmoton.

Mitkä ovat Huhtasaaren suunnitelmat uralla?

Hän kieltää alkuunsa, että haluaisi haastaa Halla-ahon.

”En, en, en”, hän toistelee.

”Perussuomalaisilla on hyvä puheenjohtaja.”

Huhtasaari toteaa, ettei hän ole ylipäätään piirrellyt selkeitä askelmerkkejä poliittisesta tulevaisuudestaan.


Perussuomalaisissa EU:n vastustaminen EU:n sisältä on ollut muotia. Entinen puheenjohtaja Timo Soini lähti aikanaan Brysseliin, samoin Halla-aho. Kiinnostaisiko Eurooppa myös Huhtasaarta?

”Harkitsen”, hän sanoo ensi vuoden vaaleista. Hän pyrki Brysseliin jo vuonna 2014, muttei tullut valituksi.

”Minun mielestäni sinne ei pitäisi kenenkään muun mennäkään kuin niiden, jotka ajavat Suomen etua.”

Halla-aho on kertonut, ettei hän aio jatkaa Brysselissä seuraavalla kaudella.

Huhtasaari sanoo, että hänen harkintansa asiasta on alussa. Suomen pitäisi joka tapauksessa ”rettelöidä” nykyistä enemmän EU:ssa.

”Sääntöhän on näköjään se, että rettelöimällä saa. Puola ja Unkari viittaavat kintaalla kaikille EU:n käskyille ja ottavat hyödyn. Mitä haittaa siitä on Puolalle ollut, että heitä ehkä pidetään vähän hankalina?” hän kysyy.

”Meidän pitäisi vähän muuttaa strategiaa, koska ei tällä hymypojalla mitään saa.”

Huhtasaari sanoo haluavansa liittoutua Euroopan muiden eurokriittisten puolueiden kanssa ja pistää jarrut päälle, jottei EU:n valta kasvaisi.

”EU:n rooli on olla kauppaliitto, ei muuta”, hän sanoo.

Hengenheimolaisuutta hän tuntee erityisesti Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n, Saksan AfD:n ja Tanskan kansanpuolueen kanssa. Suurimmaksi poliittiseksi esikuvakseen EU- ja euroeroa kannattava Huhtasaari nimeää kuitenkin Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin entisen puheenjohtajan Nigel Faragen. Hän toimi Britannian EU-eron äänitorvena.

”Farage sanoi europarlamentin puheessaan, että 17 vuotta sitten nauroitte minulle, kun sanoin, että vien Britannian ulos EU:sta.”

”Mutta enää ette naura.”

Ennen eurovaaleja edessä ovat vielä eduskuntavaalit ja mahdolliset maakuntavaalit.

Huhtasaaren mukaan niihin lähdetään ”kansallinen etu ja sisäinen solidaarisuus” edellä.

Keskusteluun vaaliteemoista tai tavoitteista häntä ei saa pysäytettyä. Puhe pulppuaa Pietarin katulapsista kotimaisen median painotuksiin.

Yksi asia, josta Huhtasaari itse innostuu, on Tanskan so­siaalidemokraattien esiin nostama linja, jonka mukaan turvapaikanhakijoita ei pitäisi enää lainkaan hyväksyä maan rajalla. Sen sijaan tietty joukko valittaisiin suoraan leireiltä Euroopan ulkopuolelta.

”Se on ainoa mahdollinen malli, jonka voimme toteuttaa.”

Samalla nykyinen pakolaiskiintiö, 750 ihmistä vuodessa, ei kuitenkaan saisi Huhtasaaren mielestä kasvaa. Kokonaisuudessaan tulijoiden määrä siis pienenisi huomattavasti.

Huhtasaaresta Suomi ei voi olla vastuussa maistaan pakenevista. Leireillä olevia Suomi voisi sen sijaan auttaa. Kehitysyhteistyövaroja ei saisi kuitenkaan kulua nykyistä enempää. ”Sekin on kauhean tehotonta.”

Tällä hetkellä perussuomalaiset saa vajaan yhdeksän prosentin kannatuksen gallupeissa. Puolue on onnistunut palautumaan kesän kuohuntaa seuranneen notkahduksen jälkeen.

Samaan aikaan puolueesta lähteneiden sinisten lukema on 1,3 prosenttia. Näkyvyys on jäänyt viidestä ministerinpaikasta huolimatta vähäiseksi.

Paljon ja nopeasti puhuva Huhtasaari pitää pitkän tauon, kun häneltä kysyy sinisistä.

”Mitään niin härskiä en olisi voinut kuvitella. Edes politiikassa . – – Mutta kyllä sen on huomannut, että jäsenemme eivät ole seuranneet perässä.”

Pari sinisten kansanedustajaa on Huhtasaaren mukaan poistanut hänet Facebook-kavereista, mutta käytävillä moikataan ja asiat hoidetaan tarvittaessa.

”Olen ihmisenä sellainen, etten jää murehtimaan.”

Entä missä Huhtasaari näkee perussuomalaiset puolueena vastaisuudessa? Viime kesänä Halla-ahon noustua puoluejohtoon kävi selväksi, ettei perussuomalaiset ollut hallituskumppanina muiden mieleen.

Huhtasaari sanoo, että hallituspaikka on tietenkin tavoite.

”Totta kai. Jokainen puolue pyrkii maksimoimaan valtansa.”

Vaikuttaa voi kuitenkin myös ulkopuolelta, kuten vaikkapa Tanskan kansanpuolue on tehnyt onnistuneesti.

”Mehän haluamme sitä, että asiat muuttuvat. Oli se sitten niin, että saamme vaikutettua muihin puolueisiin tai siten, että tulemme itse suuremmiksi.”

Viisi kysymystä Laura Huhtasaarelle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Presidentinvaalikampanjan aikana minua lobattiin hyvin vahvasti laman ja 1990-luvun pankkikriisin uhrien toivomaan totuuskomissioon. Sain puheluita, torilla tultiin tapaamaan ja sain hyvin paljon yhteydenottoja. He halusivat oikeutta ja että perustaisin totuuskomission, jotta käytäisiin läpi se, mitä pankkikriisissä tapahtui.”

2. Kehu joku hallituspuolue sinisten edustaja.

”Sanotaan Martti Mölsä. Me olemme molemmat talousvaliokunnassa. Hänellä on hyvä huumorintaju, hän on todella rauhallinen ja hänen kanssaan on ihan mukava tehdä töitä.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Olen lukemassa Amos Ozin Juudasta. Olen sivulla 86, tykkään. Kirja kertoo petoksesta ja puhuu myös uskonnosta. Todella hyvä.”

4. Mikä saa sinut suuttumaan?

”Ehkä tahallinen ilkeys ja henkilökohtaisuuksiin meneminen. Politiikassa tuntuu, että kun argumentit loppuvat, niin joko vaihdetaan puheenaihetta tai käydään henkilöön kiinni. Vaikkapa presidentinvaaleissa tuntui, että kun minulla on joku henkilökohtainen vakaumus, niin sillä haluttiin lyödä, vaikkei se liittyisi mihinkään.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Olen lasten kanssa. Tarkkoja suunnitelmia ei ole. Vietämme rentoa aikaa ilman kelloa.”

Kuka?

Laura Huhtasaari


 Syntynyt 1979, asuu Porissa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.

 Koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja erityisopettaja.

 Nousi eduskuntaan vaaleissa 2015 perussuomalaisten listalta. Puolueen varapuheenjohtajaksi kesän 2017 puoluekokouksessa, kun perussuomalaiset jakaantui.

 Porin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2012 alkaen.

 Ehdokkaana presidentinvaaleissa 2018.

 Harrastuksina esimerkiksi kuntosali ja kesällä vesihiihto. Toisinaan murtomaahiihto ja lenkkeileminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  10. 10

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää