Politiikka |HS seuraa

Elina Lepomäki ei saanut kokoomuksesta tukea sote-irtiotolleen – puolueen kapinallinen kiistää poliittisen pelin: ”Iso hinta ollaan maksamassa hallituksen koalitio­harmoniasta”

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki pudotti poliittisen pommin keskiviikkona, kun hän ilmoitti aikovansa äänestää hallituksen ajamaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta ja siihen liittyvää maakuntauudistusta vastaan. Hetki hetkeltä -seuranta päivän poliittisista tapahtumista löytyy tämän jutun lopusta.

Jokinen sanoi luottavansa, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pysyvät yhtenäisinä äänestyksissä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmöän puheenjojhtaja Kalle Jokinen sanoo, että Lepomäellä olisi ollut käytettävissään tilaisuuksia soten valinnanvapauden arvosteluun aiemmin. Jokisen mukaan ryhmässä ei ollut ymmärrystä Lepomäen ulostulolle. Jokinen sanoo, että valinnanvapausäänestyksessä noudatetaan aikanaan normaalia ryhmäkuria.

Elina Lepomäki kieltäytyi kommentoimasta ryhmäkokouksen antia medialle.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo pitää Lepomäen toimintaa esimerkkinä kokoomuksen kahdella vankkureilla ajamisesta. Hän kutsui Lepomäkeä "Vapaavuoren vasalliksi".

Sinisten oma ryhmä on Elon mukaan yhtenäisenä uudistuksen takana.

Suora lähetys käynnissä

HS näyttää kokoomuksen kansanedustajien reaktiot sote-kiistelyyn tuoreeltaan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. Katso suoraa lähetystä jutun alusta. Juontajana on toimittaja Elina Kervinen.

Orpo: "En lähtisi lentokoneen moottoreita vielä lämmittelemään”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Sipilän lausunnossa hallituksen kaatumisesta ei ole mitään uutta.

"Jos hallitus ei keskeisemmässä reformissaan onnistu, on selvää, että hallitus ei ole toimintakykyinen ja se on vakava paikka silloin. Mitä tulee uusiin vaaleihin, ne ovat eduskunnan ja presidentin käsissä.”

Lepomäen esittämää kritiikkiä hän pitää yhden edustajan julki tuomana mielipiteenä.

"En tekisi siitä liian suurta numeroa. Hallituskumppaneiden riveissä on ollut monenlaisia kannanottoja, enkä lähtisi lentokoneen moottoreita tässä vielä lämmittelemään.”

Orpo sanoo ymmärtävänsä kriitikoita, jotka jakavat Lepomäen näkemyksiä tai jotka olisivat halunneet tehdä sote-uudistuksen eri tavalla. Hänen mukaansa uudistus täytyy toteuttaa nyt, sillä seuraavissa hallitusneuvotteluissa soten läpi käyminen olisi "onnetonta".

Lepomäen ohella esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on esittänyt kovaa kritiikkiä sote- ja maakuntauudistusta kohtaan. Orpon mukaan Vapaavuorella on oikeus näkemykseensä, mutta kokoomuksen linjaan se ei vaikuta.

”Vapaavuorella ei ole mitään asemaa kokoomuksen keskeisissä päätöksentekoelimissä. Hän on Helsingin pormestari ja toimii siitä näkökulmasta. Kokoomusta johdetaan ryhmähuoneesta ja puoluetoimistolta.”

Saarikko ja Kaikkonen luottavat, että kokoomus pysyy yhtenäisenä sote-uudistuksen takana

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo luottavansa, että kaikki hallituspuolueet pysyvät yhtenäisenä sote-uudistuksen takana.

"Jos tässä epäonnistuttaisiin, vaikutuskertoimet olisivat valtavan suuret. Keskityn siihen, että uudistus pysyy aikataulussa niin, että valinnanvapauslaki tulee aivan pian eduskunnan työstettäväksi", Saarikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Elina Lepomäen (kok) esittämästä kritiikistä Saarikko sanoi, että se sisältää "hieman virheellisiäkin tulkintoja".

"Hänen tekstejään lukiessaan olen havainnut, että niissä on monta kohtaa, joista olisi mukava keskustella. Jokaisella kansanedustajalla on kuitenkin oikeus oma näkemyksensä ilmaista.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi olevansa luottavainen, että kokoomus pysyy yhtenäisenä sote-uudistuksen takana. Lepomäen kritiikkiä hän kutsuu jälkijättöiseksi.

"Tätä on pitkään työstetty ja parannettu matkan varrella. Varmaan on niin, ettei täydellistä tule kerralla, mutta korjataan, kun saadaan kokemuksia.”

Keskustan ryhmän hän sanoo olevan tyytyväinen lakiesitysten nykyiseen muotoon. Hän tosin uskoo, että jos sote-uudistus kaatuu, on Sipilän hallitus tiensä päässä.

”Kyllä minulla on sama käsitys kuin pääministeri Sipilällä. Jos tämä kaatuu, hallituskin kaatuu.”

Kokoomuksen Vartiainen: Lepomäki on pitkälti oikeassa

 Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo, että Elina Lepomäki on pitkälti oikeassa arvostellessaan sote-uudistusta ja siihen liittyvää maakuntauudistusta. 

Yhtä jyrkkään vastarintaan Vartiainen ei silti ole valmis.

”Elinan kritiikissä on paljon perää, mutta en minä kuitenkaan hallitusta lähtisi kaatamaan. Ajattelen, että jos politiikassa haluaa vaikuttaa asioihin, niin täytyy toimia ryhmänä, hyväksyä kompromisseja ja pitää sovitusta kiinni”, hän sanoo.

Vartiainen vertaa keskustalle tärkeää maakuntamallia ”kummalliseen luonnonilmiöön” ja sanoo, ettei hän ymmärrä 18 maakunnan tarkoitusta lainkaan. Valinnanvapausuudistuksessa on hänen mielestään niin ikään ongelmia. Lisäksi uudistus on kulujen osalta hyvin epävarma.

Vartiainen arvioi samalla, että kokonaisuus vie hivenen oikeaan suuntaan.

”Pidän pienenä edistysaskeleena sitä, että saadaan enemmän kilpailua ja yksityistä tuotantoa terveys- ja hoiva-alalle, koska se on taatusti Euroopassa ja maailmalla kasvuala. Uskon, että tämä vie asioita hyvään suuntaan, mutta varmasti mallia joudutaan korjailemaan ja muuttamaan tulevina vaalikausina.”

Vastataan Twitterissä esitettyyn kysymykseen. Hallituksen on pääministeri Sipilän mukaan määrä antaa esitys soten valinnanvapauslainsäädännöstä ensi viikon torstaina. Sen jälkeen eduskunta alkaa käsitellä asiaa valiokunnissa, ja kesäkuussa olisi tarkoitus äänestää laista täysistunnossa.

Näin politiikan torstai jatkuu

Eduskuntatalossa on odotettavissa kuhinaa lähitunteina.

Eduskuntaryhmät ovat pian koolla jokatorstaiseen tapaansa. Keskustan ja kokoomuksen ryhmähuoneissa riittää hyvin todennäköisesti kysymyksiä ja mielipiteitä hallituksen suurten uudistusten kohtalosta. Myös kolmannen hallituspuolueen eli sinisten kannanotot kiinnostavat.

Viikon vilkkain hetki eduskunnassa on normaalistikin torstaina vähän ennen neljää. Silloin ryhmäkokouksistaan poistuvat kansanedustajat odottelevat kuppilassa kyselytunnin alkua. Tänään puhetta riittää varmasti tavallista enemmän.

Kyselytunnilla nousee esiin monia asioita, mutta hyvin todennäköistä on, että tiukimmat sanailut käydään valinnanvapaudesta. Opposition voi kuvitella intoutuvan hallituksen kipakkaan arvosteluun ja käyttävän hyödykseen Elina Lepomäen kapinaa.

Myös keskustan innokkain tiedotteiden lähettäjä, kansanedustaja Mikko Kärna ottaa osaa keskusteluun:

"Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toteaa, että kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren maakuntauudistusta vastaan kohdistama kritiikki johtuu pelosta.

 - Lepomäki ja Vapaavuori pelkäävät maakuntauudistuksen purkavan pääkaupunkiseudun ylivallan ja hegemonian. He ovat oikeassa, sillä juuri tämän maakuntauudistus tekee. Se on historiallinen vallansiirto keskushallinnolta ja pääkaupungista maakuntiin, lähemmäksi ihmisiä itseään. Lepomäen ja Vapaavuoren on ilmeisen vaikeaa sulattaa tätä."

Lepomäen kapinalinjalle ei ole siirtynyt muita kokoomusedustajia, ainakaan avoimesti. Tunnetut kriitikot Susanna Koski ja Harry Harkimo eivät kommentoineet asiaa HS:lle torstaina aamupäivällä, kuten yllä olevasta jutusta voi lukea.

Kansanedustaja Harri Jaskari yhtyi Lepomäen kritiikkiin osin.

”Minun mielestäni hän nosti muutamia tärkeitä kohtia esille. Yksi on se, mitä minäkin olen ollut mieltä, että rahan ja vastuun pitäisi olla samassa kohdassa”, Jaskari sanoi HS:lle.

Jaskari piti hyvänä, että valinnanvapausuudistuksesta keskustellaan.

”Kaikki on auki kunnes kaikki on kiinni. Kuten ryhmänjohtajamme sanoi, tässä keväällä vielä katsotaan asioita. Ei niitä ole vielä niitattu.”

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Elina Lepomäki
 • Harry Harkimo
 • Susanna Koski
 • Kokoomus
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  2. 2

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  3. 3

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  4. 4

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  7. 7

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi kiistellyn irtisanomislain äänin 102–72

  10. 10

   On yksi hetki, jolloin itsehillintämme pettää ja älylaitteet vievät voiton – Näin sanoo aivotutkija Mona Moisala, joka jäi itse koukkuun Vauva.fi-keskustelupalstaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  8. 8

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää