Politiikka

”Kotiäitiviha” saa ulkoministeri Timo Soinin tuohtumaan – Vieläkö hän jatkaa politiikassa?

Timo Soinin unelmatyö ulkoministerinä päättyy ensi vuonna. Jos hän vielä pyrkii eduskuntaan, hän lähtee puolustamaan perinteisiä arvoja.

Timo Soinin (sin) työhuoneen seinältä Soinin esikuva Veikko Vennamo virnuilee ulkoministerille.

”Aina kun tulee synkeän epätoivon olo tai suuren hilpeyden olo, se auttaa kaikkiin mielentiloihin”, Soini sanoo Vennamon taulusta ja nauraa niin, että Merikasarmin käytävät raikuvat.

Vennamon opein Soini nousi 2000-luvun väriläiskäksi kotimaisessa politiikassa. Nyt hän on kadonnut ulkomaanmatkojen loputtomaan pyörteeseen.

Kotimaan politiikkaan on jäänyt Soinin mentävä aukko, mutta vieläkö vanhasta soturista on tantereelle? Eduskuntavaalit ja EU-vaalit ovat keväällä 2019.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidon tuen puolesta tavalla, jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi”, Soini jyrisee.

Vihaisesta puheesta paistaa halu ja tahto puolustaa perinteisiä arvoja.

”Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja”, Soini lataa. Keskiviikkona eduskunta hyväksyi äitiyslain, jonka mukaan lapsella voi olla kaksi äitiä ennen kuin lapsi on syntynytkään.

Vihreille Soini on ilkkunut aina, mutta osansa saavat muutkin. ”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaaleja kokoomuslaisia.”

Kun hallitus alkaa uudistaa perhevapaita, Soinilla on yksi ehto: ”Kotihoidon tukea ei leikata niin kauan kuin mun pää keikkuu”, hän sanoo.

”Minä olen ylpeästi arvokonservatiivi, eikä hävetä pätkääkään. Ei pätkääkään.”

Ehdokkaalle, jolla vaaliohjelma ja asenne ovat jo valmiina, olisi tilausta, mutta Soini ei lupaa mitään.

”Asia kyllä kiinnostaa. Jos semmoinen ajatus tulee että lähden, lähden täysillä.”

Soinin uuden puolueen, Sinisen tulevaisuuden, kannatus laahaa yhä yhden prosentin hujakoilla. Perussuomalaisten kanssa Soini aloitti nollasta ja johti puolueen kahteen jytkyyn. Nyt hän on nollapisteessä taas.

Soini ei ole sinisten puheenjohtaja, mutta henkinen johtaja kyllä. Kuka siniset nostaisi pohjalta, ellei Soini?

”Mutta kuuluuko se ihan oikeasti enää mulle?” hän kysyy.

”Se yhteiskunnallinen lokero on olemassa sille, joka osaa sen ottaa. Sen teen minä tai joku muu. Se vaatii sata prosenttia omistautumista, ja pitää osata puhua. Jos et osaa, itteksesi saat osuuspankin kulmalla jökötellä.”

Jatkoipa politiikassa tai ei, ensi vuonna Soini lähtee ulkoministeriöstä. ”Mustalla autolla viedään linnaan ja ratikalla lähdetään”, hän nauraa.

Keskiviikkona Soinille tuli täyteen tuhat päivää ulkoministerinä. Matkoja on tehty yli 80. Viime viikolla Koreassa ja Japanissa, ensi viikolla Ukrainassa.

Siinä on jo selkänojaa arvioida, mikä on Suomen asema maailmassa.

”Suomen kuva on myönteinen. Se tulee aina, että Suomi on hyvä maa, joka maksoi velkansa ja hoiti hommansa”, Soini sanoo.

Ja kun Soinilta kysytään Suomesta, samalla kysytään Venäjästä.

”Suomen ja Venäjän välit ovat asialliset”, Soini aloittaa. ”Ukrainan tilanne vaikuttaa, mutta meillä on niin paljon yhteistyötä, että välien pitää olla kunnossa. Ystävien kanssa voi puhua vaikeistakin asioista, ei siitä suututa.”

Muun muassa Venäjän aggressiivisuuden vuoksi Suomi on uudistamassa tiedustelulakejaan. Soinin mukaan ne pitäisi saada kiireellisinä eduskunnasta läpi. Hän toivoo, että tiedustelulakeja ei käytettäisi puoluepoliittisiin tarkoituksiin, kuten näyttää käyvän.

”Vihreiden ja vasemmistoliiton suhteen minulla ei ole mitään toiveita. Sdp on historialtaan eri sfääristä, siltä olettaisin valtiomiesmäisyyttä.”


Ulkoministerillä matkoja ja kutsuja on jonoksi saakka, mutta kaikkialle ei ehdi. Puolet omista lähetystöistäkin on käymättä.

Euroopan johtajia Soini tapaa säännöllisissä kokouksissa, mutta muu maailma on vaikeampi. Siksi hän käy mielellään YK:ssa. ”Siellä kannattaa viikko pyöriä, kun kaikki on siellä.”

Soini priorisoi Euroopan ja Suomen hyviä suhteita Atlantin yli Yhdysvaltoihin ”riippumatta siitä, kuka on Amerikassa vallassa”. Hän antaa ymmärtää, että suhteet ovat nyt paremmat kuin Soinin edeltäjän Erkki Tuomiojan (sd) aikana.

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean rajaa hän kuvaa pysäyttäväksi paikaksi. ”Tunnelma on jännittynyt, kun rajalinjan molemmin puolin on toista miljoonaa sotilasta valmiudessa”, Soini kuvailee.

”Tilanne on tosi vaikea, mutta kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä Pohjois-Koreassa ajatellaan, kun Kim [Jong-un] ei ole tavannut ketään valtionpäämiestä.”

Britannian lähtöä EU:sta Soini pitää valtavana tappiona mutta puolustaa Britannian itsenäistä ratkaisua.

”Koko ajan jankutetaan, että perutaanko brexit. Aina kun tulee eliitin kannalta väärä vaalitulos, kansassa tai prosessissa on vika.”

Britannialta vapautuvat paikat Euroopan parlamentissa pitäisi jättää täyttämättä ja EU:n budjetti sopeuttaa pienemmäksi. Soini vastustaa EU:n yhteistä budjettia ja valtiovarainministeriä.

”Kyllä Eurooppa tarvitsee yhteistyörakenteen, mutta liittovaltiotie ja yhteisvastuun levittäminen taloudellisesti on konkurssipolitiikkaa. Jos annat yhdenkin vinkin, että joku muu maksaa, piikki on auki. Sitä ei saa tehdä.”

”Missä EU, siellä ongelma” pitää edelleen paikkansa, Soini sanoo. Uusi ongelma on se, että tietyt maat eivät ota turvapaikanhakijoita, vaikka kiintiöt on EU:ssa sovittu.

”Edellytän että kaikki tekee osansa, niin kuin Suomi on tehnyt. Ei kannata aina olla mallioppilas, mutta sanansa mittainen. Jos on jotain sovittu, se pitää.”

Tätä periaatetta Soini on soveltanut myös kotimaassa. Hallitusohjelmasta on pidetty kiinni, vaikka on tehnyt kipeää.

Vielä ei Soini sano tai tiedä, mille seinälle Vennamon kuva asettuu. ”Tarjottu on vaikka mitä paikkoja”, hän sanoo. ”Jos en olisi poliitikko, olisin pappi.”

Papin asennetta tarvitaan, kun politiikassa tulee turpiin. Nujerruksen jälkeen tulee armo, uskoo ulkoministeri. ”Kaikkihan me joskus päästään eläkkeelle.”

Viisi kysymystä Timo Soinille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi, tai kenet tapasit viimeksi?

”Tapasin OECD:n apulaispää­johtajan Mari Kiviniemen.”

2. Kehu oppositio­puolueen edustaja.

”Aino-Kaisa Pekonen (vas). Ihana ihminen ja käsittämätön aate samassa paketissa.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Marja Aarnipuron esikoisdekkarin Maakellarin salaisuus.”

4. Mikä saa sinut suuttumaan?

”Epäoikeudenmukaisuus yhdistettynä lautapäiseen typeryyteen.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Ulkoilutan koiraa. Katson futista. Käyn kirkossa.”

Kuka?

Timo Soini


 55-vuotias.

 Ulkoministeri vuodesta 2015.

 Valittiin eduskuntaan vuonna 2003 ja edelleen 2007, 2011 ja 2015. Euroopan parlamentissa 2009–2011.

 Oli perustamassa perussuomalaista puoluetta vuonna 1995. Puolueen puheenjohtaja 1997–2017.

 Perussuomalaiset nousi suureksi puolueeksi vuonna 2011. Se sai 19,1 prosenttia äänistä ja 39 kansanedus­tajaa.

 Puolue hajosi kahtia kesällä 2017. Soinilaiset perustivat Sininen tulevaisuus -puo­lueen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaivieras
 • Siniset
 • Sininen tulevaisuus
 • Timo Soini

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  3. 3

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  4. 4

   Kymmenen perhettä haastoi EU:n ilmasto­politiikan oikeuteen ennen­näkemättömässä jutussa, joka kyseen­alaistaa unionin keskeiset ilmasto­toimet

  5. 5

   Donald Trump perui tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – Presidentin mukaan asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”

  6. 6

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  7. 7

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  9. 9

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  10. 10

   Trumpin ja Kimin huippu­kokouksen peruminen ei ollut yllätys, mutta ei se tähän lopu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  6. 6

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  7. 7

   Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

  8. 8

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  9. 9

   VR myy Vallilan konepajan Bruce Oreckille 11 miljoonalla eurolla – Olemme jäljessä aikataulusta, Oreck sanoo

  10. 10

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-koripalloilija sai kovan kohtelun pysäköintivirheestä – poliisi julkaisi kuukausien jälkeen rajun pidätysvideon ja anteeksipyynnön
  3. Donald Trump perui tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – Presidentin mukaan asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”
  4. Macron ja Putin yrittävät pelastaa Pietarissa Iranin ydin­sopimuksen – suora lähetys noin kello 19.30
  5. Britannia haluaa jäädä Galileo-hankkeeseen, ja osalle EU:sta se saattaisi sopia hyvin – muuten britit haluavat takaisin yli miljardi euroa
  6. ”Kuin siivous rikospaikalla” – Räjäytykset toki tuhosivat todisteita Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta, mutta ennen kaikkea kyseessä oli show
  7. Ihminen kohtelee robottilennokkia automaattisesti kuin lemmikkiään – Tutkimuksessa sekä amerikkalaiset että kiinalaiset halusivat olla lennokeille ”kohteliaita”
  8. Egypti pidätti tunnetun blogaajan ja ihmisoikeusaktivistin Wael Abbasin – ”Kävelen miinakentällä”, Abbas sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa
  9. Fortumin Uniper-kaupan hyväksyminen viivästyy Venäjällä
  10. Tunti sitten
  11. Toimittajaa keskustelupalstalla huoritellut mies sai sakot ja tuomittiin maksamaan 800 euron korvaukset
  12. Viranomainen vaatii: Kiivaasti vastustetulle lämpö­voimalalle etsittävä muitakin paikkoja kuin Helsingin koillis­nurkka
  13. Näytä lisää