Politiikka |HS seuraa

Paavo Väyrynen kertoo tehneensä rikos­ilmoituksen kansalais­puolueesta erottamisestaan – palaa eduskuntaan vasta syksyllä mutta sanoo, ettei se johdu EU-palkkioiden maksimoinnista

Paavo Väyrynen pyrkii edelleen ”vakavasti” keskustan johtoon. Hän kertoi kansalaispuolueen kannattajien liittyvän mielellään keskustan vetämään ”alkiolaiseen allianssiin”, jos keskustaa vetäisi Väyrynen.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen pitää kiinni aikeistaan haastaa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kesäkuun puoluekokouksessa Sotkamossa.

Väyrynen ilmoitti Helsingissä maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa palaavansa eduskuntaan vasta syksyllä aiemmin kaavaillun kesäkuun sijasta. Perusteluksi hän mainitsi sen, että muuten hän joutuisi toimimaan pitkään ilman avustajia näiden lomasääntöjen ja siirtymäkorvauskäytäntöjen takia.

Väyrynen kiisti epäilyt siitä, että hän lykkäys johtuisi EU-palkkioiden maksimoinnista. ”Tässä minä osoitan uhrimieltä, haluan tehdä enemmän töitä.”

Väyrynen kertoi myös jättäneensä rikosilmoituksen perustamansa kansalaispuolueen häneen lauantaina kohdistuneesta erottamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väyrysen mukaan erottaminen oli laiton ja puoluehallitus on syyllistynyt myös kunnianloukkaukseen. Erottamiskokouksesta on valmisteilla myös moitekanne, Väyrynen kertoi.

Kansalaispuoluetta johtaa nyt kaksi leiriä, joista molemmat pitävät toistensa kokouksia laittomina.

Kansalaispuolueen puoluehallitus erotti Sami Kilpeläisen johdolla Paavo Väyrysen lauantaina vedoten tämän väärinkäytöksiin puolueen raha-asioissa presidenttivaalikampanjan aikana. Puolue on myös jättänyt Väyrysen toimista tutkintapyynnön.

Väyrynen sanoi olevansa edelleen sitä mieltä, että hänen perustamansa kansalaispuolue piti laittomia kokouksia viikonloppuna.

Tiedotustilaisuudessa Väyrynen pyrki käymään keskustelua keskustan puheenjohtajakisasta, mutta mediaa kiinnostivat tapahtumat kansalaispuolueen ympärillä.

Väyrynen kertoi aikovansa osallistua keväällä mahdollisimman moneen keskustan piirikokoukseen ja käyttää siellä europarlamentaarikolle kuuluvia puheenvuoroja. Väyrynen haluaa myös osallistua paneelikeskusteluihin näissä yhteyksissä.

”Jos keskustassa ajatellaan puolueen ja Suomen tulevaisuutta, minut halutaan puheenjohtajaksi. Myös kansalaispuolueen jäsenet voivat tulla keskustan kannattajiksi, kun johto vaihtuu.”

Väyrynen kertoi olevansa tyytymätön sote- ja maakuntauudistuksiin.

Sotea Väyrynen moitti siitä, että siinä on liiallista yksityistämistä.

Keskusjohtoinen maakuntauudistus taas ei Väyrystä tyydytä, koska monessa maakunnassa valtuuston enemmistö koostuu keskuskaupungin tai ainakin parin suurimman kaupungin edustajista.

Väyrysen mukaan nämä molemmat hallituksen uudistukset tulee kuitenkin hyväksyä, ja ryhtyä sitten heti korjaamaan.

Väyrynen kertoi yhä uskovansa siihen, että hänen kannattajiensa johdolla toimivan kansalaispuolueen ja keskustan välille saadaan syntymään yhteinen rintama.

”Tätä helpottaa se, että uusi [kansalaispuolueen] johto tukee tavoitettani luoda alkiolainen allianssi”, Väyrynen sanoi.

Helsingin Sanomille Väyrynen pohti tiedotustilaisuuden päätyttyä sitä, miksi poliittiset kommentaattorit ovat lähes yksimielisesti asettuneet sille kannalle, että Paavo Väyrynen ei voi ajaa poliittisia tavoitteitaan samanaikaisesti kahden puolueen jäsenenä.

Väyrysen mielestä syynä on osin toimittajien sopuli-ilmiö, osin se, että asioita ei osata ajatella luovasti. ”Juridista syytähän ei ole.”

Kansalaispuolueen taistelu vallasta käynnistyi lauantaina

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläisen mukaan kansalaispuolueen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin puoluehallituksen kutsumana lauantaina, ja Väyrynen erotettiin puolueesta väitettyjen tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten takia.

Väyrynen vastasi lauantaina iltapäivällä pitävänsä erottamista laittomana, koska puolueen hallitus päätti asiasta vajaalukuisena, kokousta ei kutsuttu kokoon lainmukaisesti eikä Väyrystä kuultu asiassa.

Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkö Seppo Hauta-aho kertoi HS:lle lauantaina erimielisyyden puoluejohdon ja Väyrysen välillä koskevan presidentinvaaleista syntynyttä tilannetta, jossa Väyrynen on siirtänyt Suomen linja -tukiyhdistykseltään varoja Kansalaispuolueelle lainana.

Sen jälkeen puolueen tililtä on siirretty varoja Väyrysen valitsijamiesyhdistykselle avustuksena.

Videolla Väyrynen selittää oman näkemyksensä, miksi rahoja siirrettiin.


Väyrynen on valittu Euroopan parlamenttiin keskustan listoilta ja hän on ilmoittanut mahdollisesti palaavansa Suomen eduskuntaan keskustan kansanedustajaksi kesällä.

Sitä ennen hän aikoo käydä puheenjohtajakisan keskustan istuvaa puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää ja mahdollisia muita ehdokkaita vastaan. Keskustan puheenjohtaja valitaan keskustan puoluekokouksessa kesäkuussa Sotkamossa.

Väyrysen mielestä poliittisia tarkoitusperiä voi ajaa useamman kansanliikkeen tai puolueen kautta, jos puolueen säännöt eivät sitä kiellä. Näkemys on aiheuttanut närkästystä politiikan vakiintuneisiin menettelytapoihin tottuneiden joukossa.

Paavo Väyrynen perusti kansalaispuolueen helmikuussa 2016.

Voit lukea HS:n seurannan tiedotustilaisuudesta tästä:


Väyrynen lopettaa tiedotustilaisuuden.

Väyrynen kertoo, että kampanjassa toimittiin "inspiroiden" ja siksi laskuja päädyttiin maksamaan hänen omilla varoillaan.

Väyrynen syytää puolueen puheenjohtajan Sami Kilpeläistä siitä, ettei tämä ottanut vastuuta puolueen rahankäytöstä.

Väyrynen toivoo toistamiseen, ettei raha-asioista enää kyseltäisi vaan keskityttäisiin puolueen puheenjohtajuuskysymykseen.

"Minulla on sellainen käsitys, että minut valitaan jatkoon Sotkamon puoluekokouksessa", Väyrynen sanoo ja kieltäytyy spekuloimasta mahdollisesta jatkosta.

Sitten alkoivat kysymykset kansalaispuolueen rahariidoista.

Väyrynen kertoo joutuneensa lainaamaan omia varojaan Suomen linjalle, sitten puolueelle ja sitten valitsijayhdistykselle.

Väyrysen mukaan kansalaispuolueen puheenjohtajisto hyväksyi kiistanalaiset varojen siirrot valitsijayhdistykselle.

Väyrynen kiistää, että europarlamenttikauden jatkamisen takana olisivat parlamentin paremmat palkkiot.

"Tässä minä osoitan uhrimieltä, haluan tehdä enemmän töitä", Väyrynen sanoo viitaten europarlamentin pidempään istuntokauteen.

"Pitää olla uskallusta antautua keskusteluun. Olisi outoa, että se joka haluaa keskustella, hänet halutaan erottaa. Puolueen linjaa kohtaan on ilmaistu hyvin suurta tyytymättömyyttä."

"Jos keskustassa ajatellaan puolueen ja Suomen tulevaisuutta, minut halutaan puheenjohtajaksi. Myös kansalaispuolueen jäsenet voivat tulla keskustan kannattajiksi, kun johto vaihtuu."

Väyrynen sanoo uskovansa, että kansalaispuolueen tilanteen ratkeaminen vain vahvistaa hänen uskottavuuttaan keskustan puheenjohtajakamppailussa.

Väyrysen mukaan on tullut myös kannustusta keskustalaisten piirissä.

"Kannatus mitataan puoluekokouksessa".

Hän toistaa aikovansa osallistua aktiivisesti puolueen tilaisuuksiin pitkin kevättä.

Väyrysen mukaan on erikoista, että keskustan sääntöjä muutettaisiin jotta estettäisiin hänen pyrkimyksensä pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

Väyrynen ei usko, että kansalaispuolueesta syntynyt kiista vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa päästä keskustan puheenjohtajaksi.

Väyrysen mukaan hänen ympärilleen ryhmittäytynyt osa kansalaispuolueesta voisi liittoutua keskustan kanssa "alkiolaiseksi allianssiksi".

Hän aikoo osallistua keväällä mahdollisimman moneen piirikokoukseen ja käyttää siellä europarlamentaarikolle kuuluvia puheenvuoroja. Väyrynen ilmaiseen halunsa myös paneelikeskusteluihin näissä yhteyksissä.

Aikoo tehdä puoluekokoukseen myös aloitteita.

Väyrynen palaa eduskuntaan vasta syksyllä avustajiensa kesälomien takia. Hän myös haluaa omien sanojensa mukaan nauttia europarlamentaarikon pidemmästä istuntokaudesta.

Pyrin vakavasti keskustan johtoon, vakuutta Väyrynen heti tiedotteensa otsikossa.

Hän kertoo olevansa tyytymätön sote- ja maakuntauudistuksiin mutta kuitenkin tukevansa niitä.

Lauantaina pidettiin kansalaispuolueen laiton kokous, jossa entinen johto valittiin uudelleen.

Olen jättänyt poliisille tutkintapyynnön entisen johdon toiminnasta ja nyt haluaisin keskittyä oikeisiin asioihin.

Urheilutapahtumissa jännitys on käsin kosketeltavaa, Väyrynen toteaa, kun tiedotusvälineet järjestelevät mikrofonejaan.

Tiedotustilaisuus alkaa tuota pikaa. HS kertoo tässä live-seurannassa tiedotustilaisuuden pääkohdat.

Paavo Väyrynen kertoo suunnitelmistaan

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ajautui riitoihin vain runsas vuosi sitten perustamansa Kansalaispuolueen kanssa. Pian hän kertoo hotelli Arthurissa Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa oman versionsa riidan taustoista ja syyllisistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää