Politiikka    |   HS-gallup

Kansa ei tue Paavo Väyrysen puheen­johtaja­haaveita

Vain neljännes suomalaisista toivoo, että Paavo Väyrynen osallistuisi keskustan puheenjohtajakisaan, kertoo tuore kyselytutkimus.

Enemmistö suomalaisista ei halua nähdä Paavo Väyrystä mukana keskustan puheenjohtajakisassa, kertoo Kantar TNS:n tuore gallup.

Niin ikään selvä enemmistö pitää Väyrysen mahdollisuuksia kisassa huonoina. Keskustan kannattajat suhtautuvat Väyrysen mahdollisuuksiin kisassa muita skeptisemmin ja uskovat ehdokkuuden olevan haitaksi puolueelle.

Väyrynen vahvisti maanantaina pyrkivänsä keskustan johtoon puoluekokouksessa Sotkamossa kesäkuussa. Väyrysestä on tullut keskustalle kiusallinen ongelma. Puolueen kunniapuheenjohtaja on perustanut oman kansalais­puolueensa mutta ei ole suostunut eroamaan keskustasta.

”Jos keskustassa ajatellaan puolueen ja Suomen tulevaisuutta, minut halutaan puheenjohtajaksi”, Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtaosa kansasta tuntuu kuitenkin olevan Väyrysen kanssa eri linjoilla.

Kantar TNS:n kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista ei toivo lainkaan, että Väyrynen osallistuisi puheenjohtajakilpaan, ja 9 prosenttia ei toivo tätä kovin paljon.

Väyrysen osallistumista toivoo paljon 17 prosenttia ja jonkin verran 9 prosenttia suomalaisista.

Kyselytutkimus tehtiin ennen tuoreimpia käänteitä Väyrysen ja hänen perustamansa kansalaispuolueen välisessä kiistassa. Lauantaina kansalaispuolue ilmoitti erottavansa Väyrysen puolueesta rahankäyttöön liittyvien väärinkäytösten vuoksi.

Väyrynen taas on jättänyt rikosilmoituksen kansalaispuolueen erottamispäätöksestä. Kansalaispuoluetta johtaa nyt kaksi leiriä, joista molemmat pitävät toistensa kokouksia laittomina.

Aiemmin Väyrysen jäsenyyden kansalaispuolueessa arvioitiin olevan este tämän vaalikelpoisuudelle keskustan puheenjohtajakisassa.

Kyselytutkimuksessa vastaajilta kysyttiin, toivovatko he, että Väyrynen voisi osallistua keskustan puheenjohtajakisaan riippumatta siitä, mitä puolueen säännöt sanovat.

Selvä enemmistö suomalaisista ei myöskään usko Väyrysen mahdollisuuksiin kisassa.

65 prosenttia pitää Väyrysen mahdollisuuksia erittäin tai melko huonoina. 16 prosenttia pitää hänen mahdollisuuksiaan erittäin tai melko hyvinä.

Puolueen kannalta Väyrysen ehdokkuutta pidettäisiin haitallisena: 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ehdokkuus olisi puolueelle enemmän huono kuin hyvä asia. Päinvastaista mieltä on 19 prosenttia suomalaisista.

Keskustan kannattajista 57 prosenttia ajattelee Väyrysen ehdokkuuden olevan haitaksi puolueelle ja 76 prosenttia ei usko Väyrysen mahdollisuuksiin kisassa.

Perussuomalaisten kannattajakunnassa näkemykset Väyrysen ehdokkuudesta ovat myönteisimmät: 60 prosenttia puolueen kannattajista toivoo, että Väyrynen asettuisi ehdolle.

Puolet puolueen kannattajista pitää Väyrysen mahdollisuuksia puheenjohtajakisassa hyvinä. Niukka enemmistö myös pitää ehdokkuutta hyvänä asiana keskustalle.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Aineisto on koottu internetpaneelissa 23.2.–1.3.2018.

 Haastattelujen kokonaismäärä on 1 079. Joukko edustaa Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

 Tulosten virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Gallupit
 • Keskusta
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  7. 7

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  8. 8

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  9. 9

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  10. 10

   Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää